Olin viime viikonloppuna yökylässä ystäväni Leenan luona Pirkanmaalla. Leenan kauniiseen kotiin on aina iloa tulla. Tästä postauksesta pääset hieman kurkistamaan siihen, minkälainen kaunotar vanhasta puutalosta on Leenan ja remontoinnin ammattilaisten käsissä tullut Leenan punainen puutalo.
Illalla minua odotti iltatee ja bagelit. Leena oli valmistanut tonnikalatäytettä, toisena vaihtoehtona oli kalkkunaa, lisäksi oli tomaattia, sipulia, salaattia, avokadoa ja juustoja. Siitä on kauan, kun olen viimeksi syönyt bageleita ja kylläpäs ne maistuivatkin hyvältä! Nam!
Meidän keskimmäinen soitti perjantai-iltana myöhään kaverinsa kanssa kysyäkseen, että mitä
keski-ikäiset naiset tekevät yökylässä. Ensimmäiseksi mainitsin
syömisen, jonka keskimmäinen sanoi kuuluvan asiaan. Sitten sanoin, että
jutellaan kaikesta. Keskimmäinen sanoi, että he kutsuvat sitä paskan
puhumiseksi ja on varmaan sama asia. No, ainakin aika lähellä. Sitten
sanoin, että saatetaan vaikka katsoa leffa. Sekin kuuluu teinien
yökyläilyyn, ainakin talvisin. Sanoin, että saatamme myös käydä jossain
kivassa paikassa. Sekin kuuluu teinien yökyläilyohjelmaan. Tosin teinit
käyvät notkumassa kauppakeskuksessa, mutta meistä museot ovat kivempia.
Aikalailla yhteneväinen on sekä teinien että keski-ikäisten yökyläily ;)
Aamulla nukuimme pitkään ja aloitimme päivän erinomaisella aamiaisella. Leena keitti minua varten suosikkipuuroani kattilassa maitoon ja paistoi croissantitkin. Olen itse aika laiska pöydän kattaja, joskus laitan sentään lautasliinat. Leena kattaa pöydän kauniisti. Hänellä on kauniita astioita ja ihanan värikkäitä pöytäliinoja. Kyllä siitä kauniista kattauksesta tulee aina juhlavampi fiilis.
Ihana pöytäliina, kuin aamiainen kukkakedolla!
Aamiaisen jälkeen lähdimme tutustumaan Visavuoreen. Ihastuin siihen niin kovasti, että teen siitä oman postauksen. Sitten oli vuorossa illallisen valmistaminen. Alkupalaksi valmistimme sesongin herkkua eli parsaa. Leena oli nähnyt telkkarissa Jamie Oliverin valmistavan parsalle avokadosta lämpimän kastikkeen ja ehdotti sitä kokeiltavaksi.
https://www.jamieoliver.com/recipes/avocado-recipes/avocado-hollandaise/
Reseptiin kuuluu kala ja luulenkin, että se avokadokastike olisi juuri parhaimillaan, kun annoksessa olisi sekä parsaa että kalaa. Meillä oli pääruuaksi lohta. Minulla oli mukanani pakasteestani toiseksi viimeinen iso kantarellipussi ja olimme jo aiemmin päätyneet siihen, että pääruuaksi on lohta ja kantarellikastiketta. Siksi poikkesimme Jamien ohjeesta.
Tämän parsan keittoniksin paistinpannulla opin tänä keväänä ystävältäni Ilonalta. Leena oli jo kokeillut sitä aikaisemmin.
Avokadokastikkeen ainekset blenderissä. Kevätsipuleja haudutettiin nesteessä pannulla punaviinietikan ja sitruunamehun kanssa. Muut ainekset laitettiin suoraan blenderiin.
Valmis annos koristeltuna pecorinojuustolla. Ihanan vihreä annos! Avokadohollandaise on maultaan mieto, rakenne on ihanan kuohkea. Lisäsimme vielä maisteluvaiheessa kastikkeeseen lisää suolaa ja sitruunaa. Avokadokastike ei päihitä tavallista hollandaisea, mutta kivaa vaihtelua.
Savulohta, lohkoperunoita ja kantarellikastiketta
Jälkkäriksi meillä oli loput marjat ja purkillinen kermaa. Minä olin ajatellut kermavaahtoa, mutta Leena innostui tekemään kinuskikastikkeen.
Leenan kanssa on kiva kokata yhdessä. Leena on kyllä selvästi nopeampi keittiössä kuin minä. Ruuat onnistuivat tälläkin kertaa erinomaisesti. Tammikuussa kokkasimme hummeripastan ja jestas se oli hyvää. Hummeripastatunnelmiin pääset tästä:
Kaverilla yökylässä.