Tässäpä vielä pyydetty ohje, kuinka tehtä tähteistä keittoa eli jämäsoppaa. Lasten kuullen keitosta ei tietenkään puhuta jämäsoppana vaan ruokana on jotain fiinimpää kuten italialaista minestronekeittoa tai edes aasialaista kanakeittoa.
Meillä on jämäsopasta kaksi versiota:
- Tomaattinen minestronetyylinen keitto, johon käytän höysteeksi punaista lihaa. Liemen perusraaka-aineena vähintään yksi paseerattu tomaatti n. 400g (yleensä käytän Muttia), mausteena liha- tai kasvisliemikuutio.
- Kookosmaitopohjainen keitto, johon käytän höysteeksi kanaa. Sama keittoliemi runsaimmilla mausteilla toimii pohjana myös aasialaiselle lihapullanuudelikeitolle. Liemen perusraaka-aineena yksi kookosmaito 400ml. Mausteena chilitahnaa, inkivääriä ja valkosipulia oman maun mukaan.
Hyvin säilyviä aineksia jämäsoppaa varten
Minestronekeittoon voi laittaa vaikkapa jauhelihakastikkeen jämät, kesäkurpitsan jämät, papupurkin jämät, nakkipaketin jämät ja nahistuneet tai kitkerät tomaatit. Vaikka kaikki kerralla. Jos käytät pastaa, keitä pasta keittoliemessä noin puolet keittoajasta ennenkuin lisäät keittoon tähteet. Sitten mausteita oman maun mukaan, minä suosin basilikaa, mustapippuria, suolaa ja puserrettua valkosipulia. Koska tomaattikeittiliemi on hapanta, kannattaa makua tasata jollain makealla, kuten vaikka ketsupilla tai sokerilla. Jos keittoon ei ole lihaisia tähteitä, sinne voi lopuksi nakata vaikka eineslihapullia tai paistaa erikseen rasiallisen pekonikuutioita. Jos käytät riisinuudelia, lisää ne vasta tähteiden jälkeen.
Jämäsopan teko on siis helppoa, sen kun mättää aineksia kattilaan niiden vaatiman keittoajan mukaisesti. Keittoihin saa kivasti vaihtelua
erilaisilla kasviksilla ja mausteilla - ja tietenkin erilaisilla tähteillä. Alla kuva yhdestä jämäsopasta,
siinä on ylijääneiden ribsien lihat ja riisinuudelia. Tällä kertaa
keitossa ei ole mitään kasviksia, eli keitto toimii ilman niitäkin.
Tomaattinen possunuudelikeitto, tässä keitossa on 4 levyä riisinuudelia
Esimerkiksi meksikolaisen tortillaillallisen ylijäämät pavut, lihat tai
kanat ja salsakastikkeen loput voi hyödyntää jämäsoppaan. Siitä saa
varsin tyylikkään annoksen, jos jäljelle on jäänyt creme fraichea, josta
voi laittaa nokareen keittoannoksen keskelle ja sen päälle vähän
nachomuruja. Siinä on jälkikasvulle meksikolainen keitto. Ylijääneet
tortillat voi hyödyntää pikalasagneen, jonka ohje on
täällä. Tortilloja voi myös pakastaa ja odottaa, että jämätortilloja on tarpeeksi lasagneen.
Kookoskeittoon sopii siis kananjämät esim. kanapihvi paloiteltina, "peratut" koivet tai vaikka kanapastakastikkeen loput. Liemi maustetaan chilitahnalla, inkiväärillä ja valkosipulilla. Tähän keittoon sopii hyvin ne pakastelokeron perukoilta löytyvät erilaisten wokkivihannespussien jämät. Keitä pakastekasviksia pussin ohjeiden mukaan, kun keittoajasta on kulunut noin puolet lisää kana ja loppuvaiheessa lisää riisinuudelit. Riisinuudeli kypsyy parissa minuutissa.
Kookosliemepohjaan teen aasialaisen lihapullakeiton. Kaikki ainekset valmistuvat samassa kattilassa. Tässä vielä kerran aasialaisen lihapullanuudelikeiton ohje:
- Sekoita jauhelihan sekaan suolaa ja chilitahnaa n. 2tl. Tee jauhelihasta pieniä lihapullia, suupalan kokoisia.
- Kuumenna öljyä kattilan pohjalla lisää valkosipuli ja mausteet ja pyörittele hetki. Lisää vesi, soijaa/kalakastiketta ja kookosmaito, kuumenna kiehuvaksi ja tarkista maku
- Lisää kiehuvaan liemeen pakastekasviksia.
- Kun kasvikset ovat kiehuneet noin 5min, lisää keittoon lihapullat.
- Kun lihapullat ovat kiehuneet noin 4min, lisää nuudelit. Riisinuudelit kypsyvät vajaassa kahdessa minuutissa.
- Maista ja tarvittaessa lisää mausteita.
- Valmiin keittolautasen voi koristella kevätsipulilla, lorauksella makeaa chilikastiketta ja suolapähkinöillä.