Voih, tätä arkikokkaamisen rasittavuutta. Aina samat, tylsät ruuat. Tarvitsisin uusia kivoja reseptejä, joiden raaka-aineena ei ole jauheliha. Hätätapauksessa kelpaa jauhelihakin, jos on jotenkin uudessa muodossa. Ruuan teon pitäisi vielä olla helpohkoa ja nopeaa. Olen taas jälleen miettinyt, että pitäisiköhän kokeilla jotain ruokakassipalvelua, jossa tulee pääraaka-aineet ja ohjeet.
Alla yhden tavallisen tammikuisen viikon ateriat. Olen myös tallentanut aterioiden raaka-aine kulut. Meillä ruokakauppakulut ovat melkoiset eikä pärjätä satasella viikkoa. Toki tälläkin ruokaviikolla käytimme kalliihkoja raaka-aineita ja myös puolivalmisteita. Alla listattujen ruokien lisäksi kulutimme pusseittain leipää, jonkin verran leikkeleitä ja juustoa, muutaman purkin jugurttia, mysliä, muroja, hedelmiä, tuoremehuja 2-3l ja maitoa tonkittain. Lisäksi meillä pitää olla nykyisin kaapissa tortelliineja, kananmunia tai mikroruokia supernälkäisen teinin varalta. Kiljuva nälkä on osittain teinin oma vika, hän on alkanut ronklaamaan kouluruuan suhteen. Mutta parempi vararuoka jääkaapissa kuin sotajalla oleva teini taloudessa ;)
Lauantai
Lauantaina söimme tosi tuhdin aamiaisen ja vain yhden lämpimän ruuan. Ruokana oli kaupan savulohifilee, keitettyjä perunoita, kermaviilikastiketta ja kurkkua. Kilo lohta katosi hetkessä ja kaikki tykkäsivät ruuasta.
Aterian hinta: 20,5€ (4,1€/hlö)
noin kilo savulohta 15€, perunoita 1,5€, kermaviili 0,7€, tuore tilli 1,3€, vähintään litra maitoa n. 1€, kurkku n. 1€
Kuka toivoi: erityisesti keskimmäinen, mutta myös minä
Kuka valmisti: kauppa savusti, Hra Kepponen keitti perunat ja minä tein kastikkeen
Sunnuntai
Sunnuntaikin alkoi tuhdilla aamiaisella ja sen jälkeen oikaistiin ruuanlaitossa jälleen. Ruokana oli Apetitin pakastekalakeittoa, jota paranneltiin puolikkaalla pussilla pakastelohikuutioita ja tuoreella tillillä. Lapset ronklaavat kaupan kalakeitosta, koska haluaisivat kotitekoista tai läheisen rantakahvilan lohikeittoa. Koska sunnuntainakin oli vain yksi lämmin ruoka vaati kevyt keittoruoka seurakseen jälkkärin. Jälkkärinä oli pannukakkua, mansikoita ja jäätelöä.
Aterian hinta 20,8€ (4,2€/hlö)
4 kalakeittopakkausta 2,5€/kpl, yhteenä 10€, lohikuutiopussista noin puolet 2,5€, reissumiespaketti 1€, maitoa vähintään litra n. 1€, pannari n. 1,8€, mansikoita n. 3€, jäätelöä 1,5€
Kuka toivoi: kaupan kalakeittoa ei kukaan, pannaria esikoinen
Kuka valmisti: Hra Kepponen sulatti keiton, esikoinen valmisti pannarin
Maanantai
Vuohenjuustospagetti brutale. Eli tässä versiossa on pelkästään spagettia, jota on liukastettu pienellä määrällä keitinvettä, isooolla lorauksella kermaa ja mausteilla (ei kastike vaan kostuke). Päälle ripotellaan pinjan siemeniä ja asetellaan pannulla paistetut chevreviipaleet. Keskimmäinen söi tähteitä, koska ei pidä vuohenjuustosta. Havaittavissa pientä kyllästymistä tähänkin ruokaan.
Kuva arkistoista ja näköjään ilman pinjansiemeniä ja ehkäpä jopa ilman kostukelientä. Nykyinen chevremäärä on 2 palaa per annos.
Aterian hinta 8,8€ (2,2€/hlö)
Vähintään 500g spagettia n 1€, chevre 4,3€, 1/3 pussi pinjansiemeniä 1,5€, kurkku 1€, maito 1€
Kuka toivoi: kuopus
Kuka valmisti: Hra Kepponen
Tiistai
Valmistin tiistaiksi makaroonilaatikon. Se oli yhteen aikaan meidän poikien lempparia, mutta nyt heilläkin alkaa makaroonilaatikkokiintiö täyttyä. Aikuiset eivät ole syöneet sitä pitkään aikaan, mutta tällä kertaa teimme poikkeuksen. Jaoin makaroonilaatikon kahteen vuokaan, joista pienempään laitoin aurajuustopussin loput. Auran maku oli hyvin hentoinen, ohje vaatisi varmaan ihan täyden pussin Auramurua. Inspiraatio sai alkunsa jouluna, kun Herkun myyjä sanoi tekevänsä Auramakaroonilaatikkoa jouluksi. Kyllähän tuolla jipolla makaroonilaatikko upposi aikuisiinkin, mutta tuskin jää vakituiseen ateriakiertoon.
Aterian hinta 9€ (1,8€/hlö)
Jauheliha n. 4€, maito 0,7€, kananmunat 0,3€, makarooni 0,8€, juustoraaste 1,2€, kurkku 1€, maito 1€
Kuka toivoi: ei kukaan, kaikki on kypsiä makaroonilaatikkoon.
Kuka valmisti: minä
Keskiviikko
Olimme keskiviikkona Hra Kepposen kanssa katsomassa Lux Helsinkiä ja söimme kaupungilla. Makaroonilaatikkoa jäi jäljelle sen verran, että lapset olisivat helposti syöneet siitä kerran. Kotona oltiin kapinamielellä siitä, että samaa ruokaa taas ja vanhemmat saavat jotain parempaa. Pakasteessa oli jäljellä pizzapohjia, joten pojat olivat tehneet omatoimisesti niistä pizzat. Nenäkkäin väitti, ettei kukaan sanonut, ettei saisi jotain muuta ruokaa. Myös pakasteviineireitä oli paisteltu.
Kuvituskuva. Näin söpöjä pizzoja pojat ovat aikoinaan syöneet Vapianossa
Aterian hinta 58,5€ (nuppihinnan laskeminen taas järjetöntä, mutta 11,7€)
pizzapohjat 4€, Mutti 1€, kinkku 2,5€, juusto 2€, ravintola 45€, maito 1€, jäätelöä 2€, viinerit 1€
Kuka toivoi: kaikki
Kuka valmisti: aikuisille ravintola, pizzat kotona esikoinen
Torstai
Hah, pojat joutuivat viimein urakoimaan makaroonilaatikon pois. Söin sitä itsekin. Hra Kepposelle ei riittänyt, joten hän söi pakkasesta Thai cuben. Makaroonilaatikon hinta oli kuoletettu aiemmin ;)
Aterian hinta 5€ (tästä ei ole järkeä laskea nuppihintaa, mutta se olisi 1€/hlö)
maito 1€, Thai cube 3,5€, ruisleipää 0,5€
Kuka toivoi: ei kukaan
Kuka valmisti: minä valmistin makaroonilaatikon aiemmin viikolla
Perjantai
Ruuaksi oli aasialainen lihapullanuudelikeitto. Se onnistui poikkeuksellisen hyvin. Keskimmäisellä on hiukan vaikeuksia ruuan kanssa, koska hän sietää voimakkaita mausteita huonosti. Tämä ruoka on tällä hetkellä yksi arkiruokasuosikkejani.
Aterian hinta 10,9€ (2,2€/hlö)
Jauheliha 4€, riisinuudeli 2€, kookosmaito 1,5€, maito 1€, kevätsipuli 2,4€
Kuka toivoi: esikoinen
Kuka valmisti: minä
Lämpimien ilta-aterioiden kokonaishinta: 133,5€, ilman ravintolaruokaa aikuisille 88,5€
Ruokaviikon paras juttu: ei pelkästään jauhelihaa tai kanasuikaleita
Ruokaviikon huono juttu: todella vähän kasviksia.
Meidän lapset ovat todella huonoja syömään kasviksia. Ainoastaan kurkku maistuu, pieni salaatinlehti voi mennä ja porkkanaraaste. Yritämme nyt ujuttaa vihreät leivän päälle, jos sillä lailla niitä menisi enemmän. Aikuisten ruokavaliota kotiruuan kasvittomuus ei romuta, koska molemmat syömme töissä pääasiallisesti salaattilounaita.