6. toukokuuta 2022

Sydneyn rantoja

Varmasti moni lukija tietää, että minä rakastan uimista ja snorklaamista. Siihen Australia on aivan mahtava kohde. Rannoilla on uimavahdit ja lippusysteemi, joka osoittaa, että missä kohtaa rantaa on turvallista uida. Turvallisuuteen pitää suhtautua eri lailla vakavasti kuin vaikka Välimerellä. Rannoilla voi olla rajuja virtauksia ja isoja aaltoja, jotka imaisevat varomattoman mukanaan. Lisäjännitystä voi saada potenssiin kolme: rannoilla voi olla riski vaarallisiin meduusoihin box jellyfish sekä krokotiileihin että haihin. Tuollaiseen riskirantaan tutustuimme Queenslandissa.

Sydneyssäkin on paljon upeita rantoja ja jopa hyviä snorklausmahdollisuuksia. Tarkoituksenani oli uida aina sään ja aikataulun salliessa. Se onnistui erinomaisesti. Minulla oli jopa kaupunkipäivinä kassissa uikkarit ja pyyhe. Kun palasin lautalla takaisin Manlyyn, kävin heti uimassa sataman viereisellä rannalla. Sateina päivänä kävimme ystäväni pojan kanssa paikallisessa maauimalassa uimassa.

Manlyn alueen lempirannakseni muodostui Shelly beach. Se on moneen muuhun rantaan verrattuna mukavan suojainen ja Sydneyn paras snorklauspaikka. Sinä päivänä, kun minulla oli snorklauskamat mukana Shelly Beachin vesi oli hyvin sekaista ja näkyvyys tavallista huonompi. Snorklasin kuitenkin innokkaana, mutta kuvia en viitsinyt edes yrittää.

Sydneyn rannoilla on aina pukukoppi, vessa, vähintään ulkosuihkut ja juomapullojen täyttöhana. Nuo fasiliteetit olivat poikkeuksetta hyvin siistissä kunnossa. Rannat ovat ahkerassa käytössä jo aamuvarhaisesta, jolloin paikalla on kuntouimarit ja ensimmäiset lainelautailijat.

Ihana Shelly beach

Maisemaa Shelly Beachin ulkoreunan kävelyreitiltä

Shelly beachin kävelyreitin maisemia

Monella rannalla on turvalliseen uimiseen rakennettu merivesialtaita. Sellainen oli myös lähellä Shelly beachiä, nimeltään Fairy Bower seapool, joka sijaitsee Fairy Bower beachin vieressä.

Fairy Bowler seapool

Fairy Bowler rannalla on lyhyt kaistale hiekkarantaa, jota ympäröi rantakalliot. Sekin on kiva snorklauspaikka. Siellä kävin snorklaamassa ystäväni puolison ja pojan kanssa. Ystäväni mies näki pohjassa liikkuvan hain. Minun bongaukseni oli iso mustekala, joka oli liikkeellä. Mustekaloja on todella hankala huomata, jos ne eivät liiku. Olen tätä ennen bongannut yhden mustekalan Malediiveillä ja kaksi viime marraskuussa Teneriffalla. Olen nähnyt enemmän kilpikonnia kuin mustekaloja.

Fairy Bowler beach nousuveden aikaan, jolloin hiekkaranta on veden alla

Fairy Bowler ranna rantakalliot ja kauempana näkyy pienenä Shellu Beach

Onnellinen lomailija Fairy Bowler rannalla

Sitten pieni sukellus pinnan alle...

Yleisnäkymää eli paljon vesikasveja ja aika kookkaita kaloja

Vasemmassa reunassa iso pohjapiilottelijakala

Upean vihreää ja tuuheaa kasvustoa. Yritän aina silmä kovana tuijotella näitä paikkoja, josko joskus kävisi sellainen onni, että näkisin merihevosen.

Iso ja yrmeän näköinen kala

Sitten seuraavaksi mustekalan bongaustehtävä. Etsi alla olevasta kuvasta kookas mustekala! Olisi varmaan jäänyt minultakin huomaamatta, ellen olisi nähnyt sen liikkuvan.

Missä mustekala?
 
 
 
Sitten seuraa vinkki, jos et vielä löytänyt
 
 
 
 

Tässä näkyy kuinka mustekalalla on yksi lonkero pystyssä
 
Kaunein ranta oli minusta Bilgola beach. Siellä tosin kävi aikamoise aallot. Kerran pääsi aalto yllättämään ja jouduin uppeluksiin ihan kunnolla. Bilgolassa oli turvalliseen uintiin merivesiallas.


Kätevin uimaranta oli Manlysta Sydneyn keskustaan lauttasataman vieressä. Siinä oli kätevä käydä uimassa nähtävyyspäivän päätteeksi. Ystävältäni kyselin, että kuinka uskallan mennä uimaan ja jättää tavarani vahtimatta. Hän sanoi, että laita käsilaukku rantalaukun sisään piiloon ja rantalaukun voi aivan hyvin jättää rannelle vartioimatta. Niin he kuulemma aina tekevät. Heillä oli usein ovetkin lukitsematta. Manlyn alueella on hyvin rauhallista ja turvallista ja tavaransa voi tosiaan jättää uimaretken ajaksi vartiomatta. En tiedä uskaltaisinko tehdä Suomessa samaa. Kännykän varastamisesta koituisi niin hirveä ruljanssi.

Lämpimän kaupunkikieroksen jälkeen uimaan. Mahtavaa! Paikkana Manly Cove beach

Tätä rantaa kuulemma kutsutaan officeksi, koska sinne paistaa ilta-aurinko ja se houkuttelee etätyöläiset karkaamaan rannalle nauttimaan illasta. Osa läppärin kanssa ja osa ilman.

Lautta Manlysta Sydneyn keskustaan

Lopuksi vielä muutama kuva Sydney Nother Beaches alueen isoimmaista rannasta Manly beachistä. Melkein meinasi jäädä Manlylla uiminen väliin. Manly beach oli yhtenä rantapäivänä aaltojen ja virtauksien vuoksi suljettuna. Aamulla siellä ei ollut kuin muutamia surffareita ja en uskaltanut mennä uimaan siellä. Samana iltapäivänä suljettu ranta olikin hyvin vilkkaassa käytössä. Viimeisestä lomapäivästä nautin Manly beachillä.


Huomaa Beach closed kyltin vaikutus :D Aussit näyttivät olevan samanlaista kielto- ja ohjekylttikansaa kuin amerikkalaiset.

Manly beach

Haaveenani oli käydä aivan toisella puolella sijaitsevalla legendaarisella Bondi beachilla ja etenkin Icebergs merivesiuimalassa. Haave jäi tällä kertaa toteutumatta. Olin hieman huonosti tutustunut paikan aukioloaikoihin ja sehän oli kiinni torstaisin. Olin tietenkin varannut torstain siellä käymiseen. Toisena mahdollisena päivänä sää näytti hieman epävakaalta ja päädyin pitkän matkan sijasta jälleen lähirannalle.

Huonomman sään päivänä kävimme ystäväni pojan kanssa paikallisessa "maauimalassa", jossa on myös sisäaltaat ja oikein hyvä höyrysauna

Minä jo odottelen kovasti kotimaista maauimalakautta! Sitä ennen olisi toivottavasti vuorossa ainakin yksi kylmäuintireissu. Toivottavasti avantomme styroksit ovat vielä paikoillaan eivätkä ole seilanneet karkuun.

Kivaa viikonloppua!

10 kommenttia:

 1. Huh, miten rohkea uimari olet! Minä en olisi rohjennut edes varvasta kastaa.
  Mustekala bongattu ja kuvassa sille varmistus 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen aina tykännyt uimisesta ja parina kesänä snorklailin innokkaasti mutapohjaisessa, ruskeavetisessä pikkujärvessä mökillä. Jotain huvitusta oli tuijotella niitä hyvin kesyjä särkiä :D Vuonna 2000 olimme Meksikossa Karibianmeren rannalla ja kävimme snorklaamassa. Kristallinkirkas vesi ja värikkäät kalat saivat minut koukkuun saman tien :) Sen jälkeen olen luopunut särkien katselusta viluisena.

   Poista
 2. Ai, että noita merikuvia ja muutenkin ihan kaikki. Haaveissa olisi ajaa Ausseissa rantatietä pitkin Melbournesta Sydneyyn tai jotain muuta vastaavaa. Niin mieletön tämä sun reissu.

  Mukavaa äitienpäiväviikonloppua. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merimaisemien ja uimisen ystävälle Australia on ihan huippukohde. Jos matka olisi edes puolet, niin varmaan alkaisin reissaamaan siellä enemmän.

   Roadtrip rannikolla on varmasti mahtava. Minä ajan niin kehnosti vasemman puoleisesta liikennettä, että voisi olla vähän turhan stressaavaa :D Vaikka aika nopeastihan siihen tottuu.

   Kiitos samoin - mukaa äitienpäiväviikonloppua!

   Poista
 3. No sinä olet ollut OIKEASTI Sydneyssä... ja Sydneyn rannoilla - upeita ja erilaisia!! Minä uin vain Bondi-beachillä, ja siellä tosiaan oli kovat virtaukset... nopeasti olin n.30m sivussa omasta pyyhkeestä... ja kun oikein yritin pysyä "kohdilla" - niin sai uida tosissaan, mutt hauskaa se oli. Cairsissa sentään uin parilla rannalla ja toista sanottiin jopa krokotiilirannaksi - eipä näkynyt, mutta oli järkystys nähdä se muutaman tunnin kuluttua... ilman vettä, Aivan uskonmattomat nousu-ja laskuvedet. Aivan ihana postaus, jonka tulen lukemaan vielä uudelleenkin... kiitos, näitä blogimatkojakin on enemmän kuin ihana tehdä!!
  Ihanaa Äitienpäivää teille kaikille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)

   Minä olen nautiskellut rantaelämästä ihan kunnolla Sydneyssä. Auringonottoon ei tarvinnut ryhtyä lainkaan, kun uv-säteily oli siellä melkein tupla Välimereen verrattuna. Ei olisi meikäläisen nahka kestänyt.

   Minäkin kävin Queenslandissa rannalla, jossa oli krokotiili-, hai- ja box jellyfishvaara. Mitään ei näkynyt :)

   Poista
 4. Voin oikein kuvitella, miten paljon olet nauttinut ihanista rannoista, kun olet sellainen vesipeto. :-) Ihan huippukohde sulle! Mä taas olen ihan sinun vastakohtaai, sillä en mene mielelläni mereen jo ihan veden suolaisuuden takia (pistelee iholla), puhumattakaan mistään pinnan alla mahdollisesti olevasta. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uiminen ja snorklaaminen on niin minun juttuni. Luulen, että sukellus olisi myöskin voinut olla, mutta en sitten saanut aikaiseksi ryhtyä siihen nuorena. Nyt verenpainetautisena ja raihnaisena, jää sukeltaminen kokematta. Onneksi snorklaamalla näkee niin paljon :)

   Poista
 5. Sinulla oli kyllä niin upea reissu Australiassa! Varmaan pysyy kirkkaana mielessä hyvin pitkään! Uimakelejä Suomessa odotellessa... <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reissu oli varsin onnistunut ja kaiken tämän koronan jälkeen ja keskellä, tuntuu lähes uskomattomalta, että reissu oli mahdollinen.

   Minä kävin äitienpäivänä uimassa mökillä ja vesi oli +10. Viimeksi olen kastautunut mökillä tammikuussa avannossa ja tuo 10-asteinen vesi tuntui yllättävän lämpimältä :) Pystyin uimaan 30 vedon lenkin. Eli uimakelit ovat saapuneet :D

   Poista