9. helmikuuta 2016

Miten korjata alhaalta aukeava vetoketju

Sain tammikuussa vinkin, joka minun piti muistaa heti jakaa kanssanne. En ymmärrä, että miten en ollut kuullut sitä aikaisemmin. Ehkä joltakin muultakin on jäänyt kuulematta.

Olimme kuopuksen kanssa pakko-ostoksilla yhtenä tammikuisena perjantai-iltana. Juhlavaatteet piti saada ehdottomasti seuraavaksi päiväksi. Yhtäkkiä kuopus totesi hätääntyneenä, että nyt se toppatakin vetoketju hajosi pahasti. Se oli kuulemma oikutellut jo aikaisemminkin.

Vetskari oli ollut kiinni ja se oli auennut alhaalta siihen saakka, jossa vetoketjun vedin oli, eli melkein loppuun saakka. Vetskari ei liikahtanut mihinkään. Yritin nitkuttaa, hivuttaa sekä käyttää raakaa voimaa, mutta vetoketju oli jumissa. Takkia ei saanut pojan päältä pois, koska se ei mahtunut pään ylitse. Harkitsin jo takin leikkaamista pojan päältä pois. Hiki selkää valuen jatkoin takin rempomista ja lopulta onnistuin saamaan vetoketjun auki.

Tulin maininneeksi Jesper Juniorissa asiasta ja myyjä sanoi, että ennen uuden takin hakintaa, minun kannattaisi kokeilla pihtikikkaa. Pihditkin löytyivät lainaan. Pihtikonstilla voi onnistua korjaamaan alhaalta aukeavan vetoketjun.

Pihdeillä painetaan vetoketjun vedintä siten, että vetimen kielekkeiden väli pienenee. Mitä leveämmät pihdit, sitä helpompi homma ja parempi lopputulos.

Eli tuo kuvassa näkyvä kielekkeiden väli painetaan hiukan pienemmäksi.
Kuvan pihdit ovat turhan rimpulat hommaan.

Pihtikikka toimi. Takki on ollut sen jälkeen kuukauden ajan käytössä koulussa, jossa vetoketjua avataan ja suljetaan monta kertaa päivässä. Hyvin toimii eikä enää reistaile. Hiukan kirvelee se kautta aikan kaunein Popin takki, jonka laitoin lumppukeräykseen samaisen vetoketjuongelman takia :(

Oliko tämä tuttu niksi sinulle? Jos pihtikonsti ei ollut ennestään tuttu, kannattaa muistaa se, kun vetoketju seuraavan kerran aukeaa alhaalta.

PS. Kiitokset Itäkeskuksen Jesper Juniorille!

19 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä! Meillä kans pari kivaa takkia mennyt lumppurille tämän ongelman takia. Eniten ulkovaatteissa itseasassa jännittääkin vetoketjun kestävyys ja toimivuus. Mikähän auttaisi vetoketjuun, jota ei meinaa kunnolla saada alkuun ja kiinni?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti jollainen olisi jakaa vinkki vetoketjuongelmaasi. Tämä oli minun ainoa vetskarikikka. Olin tämäkin toimivuudesta niin hämmästynyt.

   Poista
 2. No eipä ollut tuttu vinkki, kiitos tästä!

  VastaaPoista
 3. Loistokikka, jota en tiennyt aiemmin. Just loppuvuodesta laitoin esikoisen takin kiertoon, kun siinä oli just tuo vetskarijumi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muista kokeilla seuraavalle vetskarijumille pihtikikkaa.

   Poista
 4. Kiitti vinkistä :)

  Meidän neidillä on Didriksonin takissa sellainen kahteen suuntaan liikkuva vetskari. Ja kuinka se onkaan hankala saada kiinni. Tai oikeastaan se vetskari tuonne vetimeen. Onneksi on opettaja, joka jaksaa auttaa. Kyllä tuon hintaluokan takissa saisi olla toimiva vetskari.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on omassa takissani tuollainen kaksisuuntainen vetskari ja voin uskoa, että se on lapselle vaikea. Minä taas tykkään itse siitä vetskarista, ulkoillessa on välillä kiva pitää kaulan alue suojattuna ja avata takkia alahelmasta.

   Poista
 5. Tämä on tullut vaatekaupassa töissä ollessa tutuksi. Joku suutari vinkin joskus antoi ja on oikeasti todella toimiva keino reistailevalle vetoketjulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin todella hämmästynyt, kuinka hyvin niksi toimi :)

   Poista
 6. Kiitos vinkistä, en todellakaan ollut moisesta kikasta kuullut!

  Itiksen Jesper on meillekin tuttu ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä :)
   Itiksen Jesper on siitä hyvä kauppa, että sieltä löytyy yleensä melkkein kaikkea ainakin joku vaihtoehto.

   Poista
 7. Kääks miten mahtava vinkki, jouduin kyllä lukemaan pariin kertaan, kun olen niin finaalissa ettei mennyt jakeluun. Sofialla on niin hyvä takki, mutta jäänyt käyttämättä, koska vetskari mennyt rikki tuolla tavalla. Jihuu. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muuta kuin pihtihommiin. Toivottavasti Sofian vetskari korjaantuu! Meidän kuopuksen vetskari on toiminut moitteettomasti ja niinkuin se takki oli jo lentämässä roskiin siltä seisomalta.

   Poista
 8. Psst... Blogissani on sinulle haaste :)

  VastaaPoista
 9. Voih! Mulla on melkein samanlainen ongelma pitkässä untuvatoppiksessa, mutta silti erilainen: siinä on tarkoituksella molemmista päistä avattava vetskari, ja alempi suljin lähtee aina aukenemaan itsestään. Tämä alkoi kun mä hölmö menin liukastumaan takki päällä ja varmaan jalat jotenkin riuhtaisi helmaa, takki oli siis silloin alhaalta kiinni. Nyt sitten vetskari aukeaa alhaalta helmaa venyttämällä, pitäen semmoista pientä helinää.
  Onhan pitkää toppista tietysti kiva voida avata helmasta tarvittaessa, ja tapauksen jälkeen aloinkin "lopullisen hajoomisen" pelossa avata vetskaria ylöspäin jo valmiiksi parikymmentä senttiä. Silti pihatöissä, lasten kanssa touhutessa tai autoillessa huomaa ehtimiseen takin auenneen lepattamaan jo navan yläpuolelle :(
  Vaan kiitos lupaavasta vinkistä, pitääpä lainata isäntäväen pihtejä ja kokeilla silti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti pihtitemppu toimisi sinunkin vetoketjuusi!

   Poista
 10. Hyvä vinkki. Täytyykin itse kokeilla. Meillä pitäisi kyllä korjausompelu vetoketjulle tehdä, jos on niin että tämä ei meillä toimi. Kaikki kuitenkin yritetään, muussa tapauksessa sitten otetaan yhteys ompelijaan.

  VastaaPoista