Joulukalenteri 2011


Lapsena haaveilin, että minulla olisi sellainen yllätyspussi- tai tulitikkurasiakalenteri. Omat vanhemmat eivät ikinä lämmenneet ajatukselle. Itse olen yrittänyt viritellä ainakin kahtena jouluna pojille sellaista. Ajatushan kuulostaa ihanalta. Mutta 24 yllätystä -ei pelkkää karkkia eikä mitään kovin kallista on vaikea homma. Lipsahtaa helposti karkkiautomaatiksi.

Valmis kalenteri tyyliin Lego tai Bakugan sopisi meidän perheeseen hyvin. Mutta pitäisi aina olla kolme eri mallia, jotka sitten arvottaisiin poikien kesken. En jaksa vielä yrittää kolmen kanssa luukkujen avaamista vuorotellen. Suklaakalenteri kävisi muuten, mutta esikoinen ei syö suklaata ja hyvin valikoivasti karkkia ylipäänsä.

Tavoitteenani on täyttää kalenteri jouluisilla puuhilla, tavarayllätyksillä ja pienillä herkuilla (pipareilla, joulutortuilla, joulupullilla ja karkeilla). Tänä vuonna lelut ovat kierrätettyjä. Jos ei näillä täyty, niin sitten tarroja. Ultimate hätätapauksessa euro jokaiselle :)

Lisävinkit ovat aina tervetulleita. Tätä saa toki kommentoida vuonna 2012 :)

A - jouluisia puuhia

A1     Joulutonttuaskartelu
Askarrellaan joulutonttunaamat. 70-80 luvun lapset ainakin muistavat ne muoviset rinkuvat joiden alaosaan solmitaan valkoista lankaa ja yläosiin punaista lankaa. Väliin tulee ohut lanka, johon tulee silmät ja nenä. Tai ainakin silmät. Niiksi käy helmet. Jos käyttää paksua lankaa vaikka Huopasta, uskoisin askartelun onnistuvan pienellä avustuksella myös hyvin pieneltäkin lapselta.

Tässä mallikuva, joka on lainattu http://www.perhosefekti.fi/jouluaskartelu.html

A2     Joulukoriste Hamahelmistä
Hyvin pienetkin lapset osaavat tehdä Hamahelmitöitä. Kivan joulukoristeen saa tähdestä, tekemällä vaikka vain kaksi ulointa kehää. Oikeastaan se on minusta nätimpi kuin kokonaan täytetty. Silloin ei tarvitse edes ripustuslenkkiä. Koristeen voi laittaa vaikka joulukorttiin ilahduttamaan mummia tai kummia. Tai omaan kuuseen.

A3     Lumihiutaleet ikkunaan
Leikataan silkkipaperista tai vaikka ihan kopiopaperista lumihiutaleita ikkunaan. Jouluna kuuluu olla lunta :) Näistä voi tehdä vaikka taidetta. Hiutaleet voi "pinnoittaa" vaikka steariinilla, lumispraylla tai kimalleliimalla.

Ohjeita
http://www.perhekerho.net/joulu/lumihiutaleet.htm
http://kotiliesi.fi/tee-itse/kasityoblogi/lumihiutaleiden-ohje
http://www.enchantedlearning.com/crafts/christmas/snowflake/

Haastetta

A4     Itsenäisyyspäivän kynttilät
Meillä pojista on erityisen jännittävää sytyttää itse kynttilä. Mikäs sen parempi joulukalenteriyllätys kuin oma kynttilä itsenäisyyspäiväksi.

Kuva lainattu http://hyvasydan.fi/

A5     Suomen lippu
Jos kynttilät eivät riitä itsenäisyyspäivän juhlistamiseksi, lasten kanssa voi askarrella myös Suomen liput.A6     Helpot riisisuklaat
Suu makeaksi joulua odotellessa. Riisisuklaista on monta erilaista versiota, kaikille yhteistä helppotekoisuus. Koululainen pärjännee itse, pienemmät tarvitsevat aikuisen kaveriksi. Suklaalla voi myös ilahduttaa sukulaisia ja tuttavia.


A7     Joulukatu
Vie lapset katsomaan joulukatua ja vaikkapa Stockkan jouluikkunaa. Avajaisethan on hienot, mutta tungoksessa lasten kanssa liikkuminen ei kohota ainakaan minun joulumieltä. Reissun päälle vielä kaakot kermavaahdolla kahvilassa ja kaikilla on hyvä mieli. Ainakin toivottavasti.

A8     Joulukonsertti tai -teatteri
Joka kirkossa lauletaan joulun alla kauneimpia joululauluja. Monessa kirkossa on vielä erikseen lasten lauluilta. Nukketeatterit ja muut pyörittävät jouluaiheisia näytelmiä.

Meidän pojat ovat joka joulukuu käyneet katsomassa Nukketeatteri Sammon esityksen. Ja yleensä sen saman Joulu tulla jollottaa.

Kuva ja infoa: http://www.ntsampo.fi/

A9     Lucian päivä 13.12
Monessa kaupungissa järjestetään Lucia-kulkueita. Pikkutyttönä Lucia teki lähtemättömän vaikutuksen. Omat poikani varmastikin tuhahtelisivat homman olevan tyttöjen juttu. Jonain jouluna käymme koestamassa.


A10    Piparkakkujen leivonta
Meidän pojat rakastavat pipareita ja leipominen on yleensä aina lapsista mukavaa puuhaa. Tämä on laiskalle äidillekin helppo rasti, kun taikinan voi hankkia kaupan pakastealtaasta.

Mikään ei estä nostamasta vaatimustasoa piparkakkutaloon. Helposti ja nopeasti valmista haluava käyttää tässäkin kohtaa puolivalmisteita eli Annas taloelementtejä. Tai piparkakkupullia -nam!

A11    Tähtisadetikut
Miksi rajoittaa tähtisadetikkujen riemu Uuden Vuoden juhlintaan, kun niitä voi hyvin poltella jo joulukuussa. Etenkin ne jättipitkät tikut ovat lapsista kertakaikkiaan mahtava juttu.

A12    Rakenna
Joulukoristeena voisi toimia seimi, jonka voi askarrella vaikka ihan itse tai koostaa valmiista osista.

Tässä koululaisten askarteluja:
http://www.kaspaikka.fi/koti/amjarvi/harjunkoulu/seimet/
Amalian Askartelujen versio:
http://amalianaskartelut.blogspot.com/2009_12_01_archive.html
Ja sitten nopea paperiversio:
http://dailycoloringpages.com/images/nativity-diorama-christmas-coloring-pages-01.png

Jossain vaiheessa minun teki hirvittävästi mieli ostaa seimi. Nyt olen siirtynyt huomattavasti muovisempaan himoon nimittäin Legoihin.

http://shop.lego.com/en-FI/Winter-Toy-Shop-10199
Eipä tällaista voi vielä hankkia, kun siitä olisi kuitenkin osia näpistetty hetkessä ja seuraavassa koko komeus olisi palasina :(

A13    Koristele
Lapset pitävät koristelusta ja tärkeää on saada valita joku ihan oma koriste. Yhdessä voi ripustaa tonttuja seinille, valoja pihalle tai parvekkeelle ja oma spesiaalijuttu omaan huoneeseen ikkunaan tai vaikka seinään. Yhdessä voi myös laitella jouluverhoja ja -liinoja, jos sellaisiä käyttää. Meillä laitellaan jouluvaloja, pahvisia koristeita ja joku kukka-asetelma. Ja tietenkin sitten se oikea kuusi.

A14   Lue joulusatuja
Jokainen lapsi saa valita joulusadun luettavaksi. Satu voi löytyä omista kirjoista tai sitten voi tehdä reissun kirjastoon. Kirjastot ovat usein joulun aikaan koristelu mukavasti. Lukuhetken voi vielä halutessaan kruunata piparkakuilla.

-Mauri Kunnaksella on useita jouluaiheisia kirjoja
-Melukylän joulu
-Elsa Beskowilla on useitakin jouluaiheisia kirjoja
-Suuri tonttukirjaA15   Jäälyhdyt
Mikäli säätilanne sallii, tee lasten kanssa jäälyhtyjä. Jokaiselle oma lyhty:
http://fi.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4%C3%A4lyhty
http://www.suomela.fi/Puutarha/Pihakoristeet/Tee-itse-Varikas-jaalyhty-toivottaa-tervetulleeksi--50777

Elintarvikeväreillä voi tosiaan tehdä värikkäitä lyhtyjä. Lyhtyihin voi käyttää koristeiksi myös oksia, lehtiä, käpyjä ja marjoja. Värjätystä vedestä voi tehdä myös lapsille jättitimantteja. Jäädytä eri määrä värillisiä vesiä tyhjissä, puhdistetuissa maitotölkeissä.

A16   Aloita lintujen talviruokinta
Tässä hommassa on laiskemman äidin kannalta sellainen vika, että kun ruokinnan kerran aloittaa, sitä pitäisi jatkaa sitten sulan aikaan saakka. Mutta lapsista on ihanaa laittaa lintulauta ja tarkkailla lintuja.

A17   Seurasaaren joulupolku
Jos mahdollinen tungos ei ahdista, niin Seurasaareen vaan. Luulen, että tänä vuonna tämä ei vielä sovellu meille kalenteriyllätykseksi, mutta esikoisen kanssa voisin harkita osallistumista.
http://www.joulupolku.net/

Joulupolkuja järjestetään myös muuallakin, pääkaupunkiseudullakin on vaihtoehtoja
Korsossa: https://sites.google.com/site/korsoseura/joulupolku

A18    Jouluinen iltapala
Iltapala joulutonttujen tyyliin: keitellään riisipuuroa ja paistellaa torttuja tai pasteijoita kaveriksi. Lapsille voi hankkia myös omat joululautaset, jotka tulevat kalenterista. Kierrätys kunniaan, samat lautaset käyttöön vuosittain joulukuussa ja loppuvuodeksi piiloon.

Tämän vinkin tarjosi Marika Kinttupolut-blogistaA19    Jouluinen elokuva
Vietä koko perheen yhteinen leffailta jonkun mukavan jouluisen elokuvan parissa. Lapsille popparit ja aikuisille glögit.
Tämäkin on Marikan vinkki.

Leffavinkkejä:
-Viiru ja Pesonen joulupuuhissa (piirretty)
-Joulutarina (kotimainen elokuva, tuli viime jouluna myös televisiosta)
-Joulupukki ja noitarumpu (Kunnasta animoituna vuodelta 96)
-Muumit: Joulutarina, Joulua odotellessa
-Sherikin vihreä joulu
Lisää löytyy vaikka postimyyntifirma Homeenteriltä

A20    Jouluaiheinen palapeli
Tonttujen mukana voi tulla myös jouluaiheinen palapeli, jonka ääressä koko perheellä kuluu ilta mukavasti. Palapelin voi purkaa joulun jälkeen odottomaan seuraavaa vuotta.

Pienelle lapselle saa palapelistä itsestään kivan joulukalenterin. Tarkoitukseen sopii nuppipalapeli tai joku noin 20 palan palapeli. Joka päivä ensin etsitään vihjeen perusteella pala ja sitten laitetaan se paikalleen. Toki viitseliäs voi tehdä kalenterin vaikka 100-1000 palan palapelistä jakamalla palat pusseihin. Jotta paloista voisi samantien kootakin jotain kannattaa palapeli kasata ensin ja sitten ottaa siitä sopivia kokonaisuuksia pusseihin.

A21    Kääks - Korvatunturi onkin tulivuori
Jenkeissä lapset aina tekevät sen laavaa syöksevän tulivuoren science-projektinaan. Tai siis perheen äiti tekee sen yötyönään. Meillä lapset ihan varmasti tykkäisivät sellaisesta. Kyllähän sen kai pystyisi jotenkin jouluiseksi naamioimaan. Korvatunturilla tonttujen tehdas ylikuumenee ja räjähtää. Ei mikään epätodennäköinen skenaario, kun lapset haluavat niin paljon lahjoja.

Täytyy vielä miettiä, että toteutanko lasiastian ympärille jonkun vuoren (luultavasti pahviviritelmä kelpaa) vai tyydytäänkö vaan ihailemaan kemian ihmettä :)

Tulivuoren tekemiseen tarvitaan: 1,5 dl etikkaa, 1 rkl ruokasoodaa, pari tippaa astianpesuainetta ja korkea astia. Ohjeet: Kaada etikka korkeaan, isosuiseen astiaan; tiputa joukkoon vähän astianpesuainetta; lisää ruokasooda. Etikan ja ruokasoodan välisessä reaktiossa nesteestä ja kiinteästä aineesta aineesta muodostuu kuplia eli kaasumaista ainetta. Muodostuva kaasu on hiilidioksidia. Ikuinen suosikki!
Ohje lainattu: http://www.joululahja.org/itsetehty-lahja

Kuvittele tämä valkoiseksi ja lisää pari pientä tonttua

Nopea tulivuoriosuus syntyy näillä ohjeilla:
http://www.how-things-work-science-projects.com/make-a-volcano.htmlB - Tavarayllätyksiä pojille
Toivon, että meidän perheen kalenteri olisi enemmän yhdessä tekemistä ja joulun perinteisiin johdatusta kuin leluautomaatti. Jotain pientä leluylläriä kalenterista kuitenkin pitää löytyä.

B1     Legoukot
Ostin viime kesänä Huutiksesta 2kg legoja ja satsissa on vielä muutama ukko jäljellä. Ne päätyvät kalenteriylläreiksi. Legolla on kivoja pikkupakkauksia (esim Space Guestin 5€ pakkaus, josta tulee yhdelle lapselle yllärit 3-5 päiväksi). Pikkupaketeissa on yleensä 1-3 ukkelia ja jotain tilpehööriä tai ajoneuvo. Itse ajattelin, että Legoukkoyllärit voisi tehdä niin, että ensin kalenterista tulevat ukkelin "tarvikkeet" ja sitten itse ukot. Meillä pojat rakastavat ukkojen tarvikkeita, joten yksi Legokirves on ihan riittävä päivän ylläriksi jos seuraavana päivänä tulee itse ukkeli.

Legoukkeleitahan saa ostaa myös yksittäin ja pussin hinta on 2-2.5€.

B2     Gormitit
Noin vuosi sitten ostin eBaysta 50 Gormitia. Niitäkin on vielä hiukan jäljellä, kpl-hinnaksi taisi tulla 0,75€. Gormiteita saa ostaa 2 ja 3 pakkauksissa (5-10€) sekä yksittäispussissa (5€). Gormiteja riittää meillä ylläriksi vaikka kahdesti.

B3    Pokemon-kortit
Meillä kaikki pojat tykkäävät edelleen Poke-korteista. Mielestäni 1-2 korttia on sopiva kalenteriylläri. 10 korttia maksaa 5.5€. Näitäkin tuli kerran ostettua toista sataa Huutiksesta yhden uuden paketin hinnalla.

B4    Gogot
Nyt tällä hetkellä Gogo-varasto ammottaa tyhjyyttään, joten katsotaan, että pitääkö näitä ostaa. Gogoja saa kaupasta pussissa, siinä on muistaakseni 2-3 Gogoa ja hitaa noin 2€. Kirppiksillä liikkuu aika hyvin Gogoja ja tuolla kaupan pussin hinnalla niitä saa pienen muovikassillisen.

B5    Bakuganit
Piilosta löytyi iso satsi huippukuntoisia Bakuganeja kortteineen. Bakuja on viime aikoina ollut kauppojen tarjouskoreissakin, joten hinnat ovat hyvin vaihtelevia.

B6    Ritarit
Piilosta löytyi myös sopivasti 3 ritaria. Näitäkin saa marketeista.

B7    Patterituikut
Pojat saivat yhtenä vuotena nappipatterilla toimivat pienet tuikut. Ne ovat olleet erittäin mieluisat, niitä on käytetty koristeina lastenhuoneessa ja leikeissä. Kestävää tekoa, nimittäin niillä on nyt toinen tai peräti kolmas joulu edessä.B8    Muovieläimet
Meidän kalenteristamme ei tänä vuonna varmaankaan tule muovieläimiä, koska niitä on ollut joka vuosi. Marketeista löytyy ihan kohtuullisia muovieläinlajitelmia. Meidän suosikkimme Schleich:in valmistavat elukat pesee nuo markettipussit mennen tullen, mutta hintakin on ihan toinen. Sealifesta olen ostanut ihania hai- ja kalapakkauksia kilpailukykyiseen hintaan.

Nyt kannattaa katsoa mummilan lelut läpi, että löytyiskö sieltä smurffifiguurikokoelma, jonka voisi laittaa eteenpäin :)

B9     Jouluiset pehmot
Kalenterista löytyy vinkki jouluisten pehmojen etsintään. Vinkissä kerrotaan myös, että pehmot ovat tulleet tonttujen mukana joulunodotusajan kavereiksi. Pehmot matkaavat Uuden Vuoden aattona takaisin Korvatunturille. Jos pehmoista on pidetty hyvää huolta, ne palaavat jälleen vuoden päästä.

Tämän mainion kierrätysvinkin tarjosi Marika Kinttupolut-blogista.

B10   Hernepussit
Joulun aikaan kaupat notkuvat joulukankaita, joista ompelee nopeasti hernepusseja. Meillä ainakin hernepussit tulisivat vain sesonkikäyttöön joulupehmojen tyyliin. En nimittäin jaksaisi niitä lentävia hernepusseja vuoden ympäri.

Hernepussin teko-ohjeet: kaksi neliötä. Sivun pituus 10-15cm. 0,5-1cm saumanvaroja. Oikeat puolet yhteen, ompele. Muista jättää aukko pussin kääntämistä varten. Käännä ja täytä. Ompele aukko käsin kiinni.

Hernepussileikkejä:
-perinteinen kuljetus pään päällä
-tarkkuusheitto koriin tai ämpäriin (pienemmille lapsille esim. hulavanteen sisään)
-kopittelu
-jalkojen välissä kuljetus
-keilaus (keiloiksi käy limsapullot, joihin voi kokeilla laittaa vähän vettä, jotta eivät kaadu niin helposti)

Jäätyneet hernepussit
Leikkijät liikkuvat ympäriinsä ja yrittävät pitää hernepussia päänsä päällä. Leikin ohjaaja kehottaa leikkijöitä välillä kulkemaan varpaillaan, hyppimään yhdellä jalalla, kulkemaan takaperin, kulkemaan hitaammin tai nopeammin jne. Jos leikkijältä putoaa hernepussi, hän jäätyy paikoilleen. Toisen leikkijän pitää poimia pudonnut hernepussi ja asettaa se jäätyneen toverinsa päälaelle sulattaakseen hänet. Tätä tehdessään hän ei saa pudottaa omaa hernepussiaan. Leikin tarkoituksena on tovereiden auttaminen, jotta he eivät joutuisi olemaan jäätyneinä.
Ohje on täältä: http://www.tkukoulu.fi/~htoivio/opetus/leikit.html

B11   Sormiskeitit
Meillä ei ole näkynyt sormiskeitti-innostusta lainkaan. Voisin kuvitella senkin rantautuvan. Sormiskeitin ympärille saa kyllä kasattua kalenterihommaa hyvin. On skeitteja, ramppeja, paketteja lautojen rakennukseen. Lautarakennuspaketin voi jakaa useammalle päivälle. Näppärä varmaan rakentelee ramppeja itse. Tätä varten tsekkasin BR-lelujen sormiskeittitarjonnan ja perusskeitti paketti oli vain 3,99€ ja siinä on 4 skeittiä. Saatanpa hakea tuollaisen ensi vuotta varten ja ehkä rakennella rampinkin.


 BR-lelun 3,99 paketti

B12    Puuhatehtävät
Puuhavihkoja voi ostaa lähes joka marketista. Ne ovat harmillisesti yleensä vain joko väritys- tai tehtävävihkoja. Minulla on ollut tapana tehdä vihkoja itse. Ilmaisia puuhatehtäviä löytyy netistä hyvin ja niin saa lapsen taidoille sopivan setin. Puuhavihko voi olla myös pieni, joka tehdään yhtenä iltana. Arkinen A4-settikin muotoutuu koreammaksi, jos kanteen laittaa punaisen paperin ja sisään sujauttaa muutaman jouluisen tarran.

Ilmaista jouluista materiaalia:
Ihanaa Mauri Kunnakselta:
http://www.maurikunnas.net/mauri_kunnas/kunnaslandia/askartelutehtavat/fi_FI/joulukalenteri/
http://www.goodies.nu/lapsille/jouluaskartelu.htm
http://coloringbookfun.com/
http://www.coloring-page.com/christmas.html

Ilmaista materiaalia:
http://www.lastenomakirjakerho.fi/lok/index.jsp?c=page&id=11778&navig=true
http://www.perhekerho.net/lapsille/oto_ja_toukkis.htm
http://www.otava.fi/puppe/fi_FI/Puppe_juhlien_koristeet/
Yhdistä viivat http://www.activitypad.com/dot-to-dot.htmlKuvakimara kalenterin suunnitellusta ja toteutuksesta (päivittyy joulukuun edetessä)

Kierrätyslelut 4-5 päivää. Nämä ainakin menee kalenteriin.

 Kierrätyslegot tällä voisi täyttää vaikka 7 päivääkin, jos ei puuhat suju.
Täytyy vähän arvioida Legojen tarvetta synttärijuhlien jälkeen.

 Hätävarana uusia legoja merkin omasta webbikaupasta. Toi faaraosetti on upea.

Olen ostanut paljon noita Legon avaimenperiä, etenkin Star Wars hahmoja. Mitään "hyviä hahmoja", kun ei saa pienistä paketeista, vaan niistä alkaen 40€ paketeista. (Meillä on himoittu ja itketty satasen paketin perään vain yhden hahmon takia).  Poikamme himoitsevat siis juuri noita hahmoja ja alukset unohtuvat pian. Avaimenperät maksavat muistaakseni noin vitosen. Pihdeillä ketju katki vaan, päähän jää pieni metallilenkki, joka ei haittaa leikkejä lainkaan. Ja mikä parasta näiden vartalosta ei irtoa osat (kuopus repii aina päät ukoilta ja piilottaa). Sillä 40€ saa melko messevän hahmokokoelman. Hahmoja saa myös magneetteina. Niissä on palikka kiinni, jonka irrottaminen on vaikeaa, muttei mahdotonta. Ukkelin kpl-hinta tulee vielä halvemmaksi. Legon webbikauppa myy myös kivoja pieni sesonkipaketteja sekä irto-osia, olenkin joutunut tilaamaan kuopuksen hukkaamien päiden tilalle uusia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti