19. kesäkuuta 2018

Lomakokemuksia Turkista

Vietimme kesäkuun ensimmäisen viikon lomalla Turkissa. Se oli meidän ensimmäinen "rantalomamme" Turkkiin. Minä olen käynyt useamman kerran Istanbulissa sekä työn puolesta että myös kerran lomalla.

Turkin viimeaikainen kehitys ei miellytä minua. Olen seurannut lehdistä maan tilannetta ja etenkin toimittaja Ayla Albrayrakin syytteitä ja tuomiota. Mietin, että kantaisin rahani jonnekin muualle. Poikien toiveena oli All Inclusive, runsaasti uima-allas neliömetrejä sekä vesiliukumäkiä. Muita vaatimuksia oli, että koko perheen on mahduttuva samaan huoneistoon tai perhehuoneeseen ja minulle pitäisi löytyä jokin mielenkiintoinen retkikohde. Näillä vaatimuksilla moni matkavaihtoehto rajautui pois hinnan takia ja Turkin matkojen edullisempi hintataso alkoi houkuttelemaan.

Valitsimme meille uuden matkanjärjestäjään Nazarin ja Pegasos World hotellin, jonka yhteydessä hehkutettiin Välimeren suurinta 10000 neliömetrin allasaluetta. Nazar ei erottunut muista matkanjärjestäjistä mihinkään suuntaan -ei hyvässä eikä huonossa. Kaikki toimi niin kuin pitikin. Turkkilainen lentoyhtiökin oli ihan ok, vaikka minä lentäisin mieluummin Finnairilla. Menomatkan ruoka oli aika heikko ja ne loppuivat myös kesken. Hra Kepposesta tosin tuli ihan nettovoittaja, koska korvauksena puuttuvasta, maksetusta ateriasta hän sai valita mieluisensa tuotteet snack-menusta.

Pegasos Worldin allas-alue oli lupauksien mukainen, kerrassaan mahtava! Altaaseen mahtui halukkaat vesileluineen tai pallopeleineen ja uintiin jäi silti vielä hyvin tilaa. Allasalue oli hyvin siisti ja vesi ihanasti 28-29 astetta. Me vietimme päivät melkein kokonaan vedessä.Esikoinen pallottelemassa


Kuopus ja keskimmäinen sukeltavat

Merirosvolaiva olisi aivan mahtava leikki-ikäisten kanssa

Parhaimmat paikat altaan reunalla varattiin jo kukonlaulun aikaan, mutta me löysimme kivat paikat tosin pisimmän mahdollisen kävelymatkan päästä myöhemminkin päivällä. Allasalue täytti kaikki odotuksemme ja samoin teki myös hotellin oma vesipuisto. Liukuja oli ihan joka makuun, leppoisasta hurjaan ja jopa suuntavaistot sekoittavaan. Liukuihin oli 120cm pituusraja ja ilmeisesti osaan myöskin 10 tai jopa 12 vuoden ikäraja. Meidän pitkä 9-vuotias pääsi melkein kaikkiin liukuihin. Olimme toki etukäteen treenanneet, että jos vesiliukujen yhteydessä häneltä kysytään ikää, niin sehän on tietysti 10v. Hotellilla oli myös oma ihana ranta. Merivesi oli mukavat 25 astetta. Aalloissa kelluminen on yhä edelleen minun ja esikoisen yhteinen juttu :)

Tässä videopätkä meidän perheen suosikkilaskusta:


Esikoinen ja Hra Kepponen

Huone oli kiva perushuone, hyvin siisti, joskin pientä kuluneisuutta näkyvissä. Minusta huoneet olivat aika tilavat. Keskimmäinen valitti, että heidän sänkynsä oli todella kova. Minä en tykkää nukkua kovalla, mutta minusta meidän sänkymme oli hyvä. Varausta tehdessä ei käynyt ilmi, että perhehuoneistossa oli yksi ainoa wc. Meidän jengillämme niitä saisi olla kaksi. 

Ensimmäisenä iltana meitä odotti kivat koristelut

Ruuan suhteen pari ensimmäistä lomapäivää meni totutellessa. Hotellin kapasiteetti on ilmeisesti 3000 vierasta, mikä tietenkin näkyy siten, että ruokailussa on väkeä ja noutopisteitä todella monia. Ensin piti oppia, että mikä piste tarjoilee mitäkin, miten vaikuttaa illan teema ja mitkä ruuat ovat ylipäänsä meidän makuumme. Osa ruuista oli aika mauttomia, mutta aina löytyi kuitenkin jotain mieluista ruokaa. Jälkiruuat eivät olleet lainkaan meidän makuumme, mutta vaihtoehtoina oli hedelmiä. Juomia piti jonottaa yhdestä ainoasta juomapisteestä tai odottaa, että tarjoilija toi ne pöytään. Juomahomma oli kyllä Pegasos Worldin huonoin kohta. Illallisella juomia, siis jopa sitä cocista, siis joko odotettiin tai jonotettiin. Puolen litran muovisia vesipulloja oli sen sijaan saatavilla ihan joka paikassa, joka sitten johti siihen, että niistä hörpättiin vähän ja jätettiin roskiin. Se muovijätteen määrä harmitti! Alkoholijuomat olivat meistä heikkoja. Kaikkiaan ruoka jäi alle keskitason, etenkin kun jäätelö oli meistä kehnoa. Parhaiten hotellin keittiö valmisti turkkilaisia ruokia ja meidän esikoinen ja keskimmäinen löysivät niistä usein illan suosikin. Kuopus söi koko loman ranskalaisia ja kananugetteja, välillä hiukan pizzaa :D

Hotellin viheralueet olivat hienot

Palmukuja rantaan

Palvelu oli ihan hyvää. Baarissa tosin pieni tippi sai tarjoilijaan ihan eri lailla vauhtia ;) Lasten kanssa matkustaessa on erityisen mukavaa se, että turkkilaiset suhtautuvat mukavasti lapsiin ja usein lapset saavat heiltä erityishuomiota. Hotelli järjesti paljon erilaista ohjelmaa sekä lapsille että aikuisille. Meidän keskimmäinen kävi useamman kerran jousiammunnassa ja kävimmepä rantabileiden ulkoilmadiscossakin flossaamassa.

Säät olivat aivan älyttömän hyvät, mutta vähän liian lämpimät meidän makuumme. Heti aamusta oli +32 ja iltapäivisin mittari näytti +37-39. Hyvistä säistä huolimatta minä palasin Suomeen lähes yhtä valkoisena kuin lähtiessäkin. Noissa asteissa ei meikäläinen pysty ottamaan aurinkoa.

Pegasos World sijaitsee n. 10 minuutin taksimatkan päässä Sidestä. Kävimme siellä keskimmäisen kanssa ihailemassa Rooman valtakunnan aikaisia raunioita. Piskuinen Side yllätti kauneudellaan, siellä kannattaa ehdottomasti piipahtaa. Minua hermostuttaa turkkilaisen kaupankäynnin kiihkeys, joten meille oli ihan hyvä vaihtoehto pysytellä kauempana turistikylästä. Minun lomani kruunasi retki Cappadociaan.

Meillä oli kiva loma Turkissa. Minun on helppo ymmärtää, että miksi moni palaa Turkkiin yhä uudestaan. Voisin kuvitella palaavani sinne itsekin johonkin vähemmän kuumaan aikaan, jos vastaan tulisi reissu hyvällä hintalaatusuhteella. Minun sydämeni ei alkanut sykkimään erityisesti Turkille, vaikka se ihan kiva matkakohde olikin.

15 kommenttia:

 1. Siis aivan mieletön allas! Ja tuo merirosvolaiva! Vetää puoleensä aikuistakin. ;-D

  Minä olen käynyt Turkissa vain 90-luvulla, ja Turkki on muuttunut siitä varmasti hurjasti. Ei se kuitenkaan jäänyt minullekaan mieleen sellaisena paikkana, jonne pitäisi päästä uudestaan. Tämä piti varmistaa sillä, että kävin Turkissa toisenkin kerran. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Allasalue oli upea ja kaikille riitti tilaa vaikka alla olisi ollut jättimäinen vesilelu :) Se oli kyllä ihanaa luksusta. Ei minullekaan jäänyt mitään erityisempää halua palata Turkkiin, mutta hyvinkin saatan päätyä sinne uudestaan, koska lämmintä riittää pitkälle syksyyn ja hienot hotellit ovat kohtuuhintaisia. Olisi varmaan passeli kohde minulle vaikka syyskuun lopussa.

   Poista
 2. Kivan kuulloinen matka teillä! Voisin kuvitella, että pojat olisivat ihan onnessaan tuollaisessa vesi-ihmemaassa.

  Meillä on Turkissa 4 tähden vakkarihotelli, jossa on pohjoismaalaisia asiakkaita, superhyvä ruoka, ihana henkilökunta, ihana sijainti - sinne palaamme näköjään yhä uudestaan siskon perheen kanssa.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Allasalue oli tosi mahtava ja me kaikki tykkäsimme siitä. Meillä on alkamassa sellainen vaihe, että pelkkä vedessä puljaaminen ei riitäkään lomaohjelmaksi vaan pitäisi olla jotain muutakin tekemistä tai näkemistä. Aikaisemmin muuta ei lomaan tarvittu kuin riittävän lämmin uima-allas ja ruokaa :)

   Mikä on teidän vakiopaikkanne?

   Poista
 3. Ihanan kuuloinen paikka! :)
  Hinnat houkuttaisivat matkustamaan Turkkiin, mutta juuri periaatesyistä (ihmisoikeudet, naisten asema, poliittinen tilanne) en halua sinne mennä. Toivottavasti siellä tilanne vähän järkevöityisi, niin voisivat saada minutkin sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turkin poliittinen tilanne on minusta huonontunut jatkuvasti Erdoganin hallinnon aikana :( Minusta tiedonkulun rajoittaminen ja lehdistön ja opposition vangitseminen ovat merkkejä diktatuurista, joten ymmärrän halun matkustaa jonnekkin muualle.

   Ihmiset ovat kuitenkin hyvin ystävällisiä ja turismi on tärkeä tulonlähde, joten turismiin kyllä satsataan. Turkkilaisten kannalta tietysti paras oli turisti joka yöpyisi esim. perheomisteisessa hotellissa ja söisi ateriansa paikallisten omistamissa paikoissa. Meidän rahoistamme valtaosa valui varmaan joillekin suursijoittajille :(

   Poista
 4. Ihana loma teillä ollut, vaikka äidille ei sitä lukemisrauhaa tällä kertaa tainnut löytyäkään :)

  Mun kauhu on tuollainen vesiparatiisi :D Itse menen mieluummin pieneen hotelliin ja nautiskelen matkasta muuten. Mutta ymmärrän kyllä, että touhukkaat pojat tykkäävät (ja miksei vanhemmatkin), ja silloin tuollainen paikka on siis todellakin ok. Harmi tuo all inclusiven toimimattomuus. Se on kuitenkin iso osa tuota matkaa, kun sellaisen on tilannut.

  Turkki ei ole meilläkään ollut listoilla, vaikka hintataso houkuttaisikin. Toivottavasti olot paranevat, ja mekin voimme vähäiset lomarahamme kantaa joskus sinne. Ja sitä hetkeä odotellessa on kiva, kun täältä löytyy taas niin kiva matkapostaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pegasos World on varmaan suurin hotelli, jossa olen ikinä ollut. Ei tuollainen jättihotelli ollut minunkaan unelmakohde, mutta tuon jättialtaan ja vesipuiston takia olin valmis kompromissiin :) Jos ruoka ja juomat olisivat olleet parempia, niin ihan olisi varauksetta hehkuttanut vesipetojen perheelle sopivaksi paikaksi. Olen tyytyväinen, että tuli tuollainenkin loma koettua, koska uimisen viehätys on sen verran laskussa, että tulevaisuudessa ei ehkä lapsia enää miellytäkään hotelliloma vaan pitäisi olla jotai muutakin tekemistä tai näkemistä.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Meillä oli mukava loman aloitus tälle kesälle :)
   Kiitos samoin - kivaa juhannusta!!

   Poista
 6. Olipa hulppeat allasalueet! Kiva lukea näitä matkapostauksia, vaikkei suunnitelmissa nyt olekaan rantalomalle lähtöä. Mukavaa viikonjatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vesiaktiviteetit olivat aivan mahtavat :) Kiva oli kokea tuollainenkin reissu.
   Ihanaa juhannusta!

   Poista
 7. Oi miten upeita kuvia❤ Tuo allasalue on kyllä aivan ihana ja merirosvolaiva on hieno:) Teillä on ollut upea reissu! Mukavaa juhannusviikkoa❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Allasalue ja vesipuisto olivat aivan mahtavat!

   Mukavaa juhannusta!!

   Poista
 8. Me käytiin perheen kanssa Alanyassa 2018 elokussa ja rakastuimme kaikki siihen! Niin ihania ihmisiä, uskomattoman herkullista ruokaa halpaan hintaan ja nähtävyyksiä kaikkialla. Meidän lapset (tyttö 11v ja poika 17v) tykkäsit kovasti näistä kaikista retkistä mitä Alanya tarjoaa. Tosi inhottavaa oli se kaduilla tyrkyttäminen ja huutelu, onneksi löysimme netistä NASA TOURIN! Heidän suomenkielisiltä nettisivuilta katseltiin aivan rauhassa kaikkia retkiä ja varattiin merirosvolaivaretki, kalastusretki ja koskenlasku. Joka kerta tuli kyyti ajallaan ja palvelu oli ammattimaista. Merirosvo laivaretki oli hieno kokemus ja siinä näki paljon Alanyaa eri näkökulmasta. Kalastusretki oli miehen valitsema mutta me muut snorklattiin ja uitiin merellä sillä välin kun isäntä keskittyi olennaiseen ;-) Koskenlasku oli hauska reissu koko perheelle. Vuokrasimme paikanpäältä koskenlaskukengät, ja takaisin hotellilla huomattiin että tyttö oli unohtanut omansa sinne koskenlasku paikalle.. Soitettiin äkkiä Nasa Tourin pomolle Pashalle, ja hän toi vajaa 2 tunnin päästä tyttömme kengät takaisin hotellille. Iso plussa tuostakin palvelusta! Suosittelen kaikille tukemaan tällaisia yrityksiä, eikä niitä kadulla tyrkyttäviä! Meistä tuli ihan hyviä kavereita Pashan kanssa ja tänäkin vuonna heiltä kaikki retkemme ostamme ja tuemme häntä :-)
  https://www.alanyadailytrip.com

  VastaaPoista