20. toukokuuta 2022

Pasilan muraalit ja aarrekartta

Oikeastaan aarrekartta johdatti minut vihdoin ihailemaan Pasilan muraaleja. Tapasimme lauantaina säkenöivien keksiälkäisten kesken ja Sutkautuksia-blogin Taru veti meille aarrekartan teon. Kinttupolkuja-blogin Marika matkusti aarrekarttailemaan Turusta saakka. Tapasimme Marikan kanssa Pasilassa ja lähdimme kiertelemään netistä löytyvän kartan perusteella Itä-Pasilan muraaleja. Parhaiten Pasilan urbaania taidetta on esitelty täällä https://www.helsinkiurbanart.com/pasilan-katutaidekaupunginosa/ 

Itä-Pasila on rakennettu pääosin 70-luvulla ja se on senaikaisen betonirakentamisen mallilähiö. Ilmeisesti hyvien liikenneyhteyksien ja keskustan läheisyyden vuoksi Pasila on rakennettu aika tiiviisti. Betonilähiölle värikäs katutaide tekee hyvää. Minusta sitä voisi lisätä tulevien vuosien aikana, jolloin katutaiteestakin muodostuisi lisää kerroksellisuutta. Töitähän on kyllä nyt jo Pasilassa paljon. Muraalit ovat luvallisia teoksia.

Tsekkiläistaiteilija ChemiSil kritisoi työllään some-maailmaa
 
Etelä-Afrikkalaisen Breeze Yokon teos


Amerikkalaisen Wing Chown teos

Värien ja yksityiskohtien runsautta

Oikean yläreunan suomalaista järvimaisemaa muistuttava kohta on pikantti lisä

Helsingin suurin muraali esittää Ilmatarta ja maailman syntyä Sotkan munasta. Mallina toimi viereisessä talossa asuva Jenni Ahlapuro. 

Poppamaija


Antti Männynvälin ihanat pandaportaat

Tämä on minusta kolmiuloitteisuudessaan ehkäpä Pasilan hienoin teos. Tekijä on sama kuin ensimmäisessä kuvassa eli ChemiSil.

Marika ja mummot. Tämä mummoteos oli yksi suosikeistani.

Plan B  tekemä kantaaottava teos

Plan B teoksesta tuli heti mieleen Jani Leinosen Kiasmalle toteuttama Tottelemattomuuskoulu, joka kritisoi rankasti kaupallisuutta, monikansallisia brändejä seka puhui luonnon puolesta. Tottelemattomuuskoulun näkemisestä on kulunut jo melkein 7 vuotta, aikamoisen muistijäljen se jätti.

Yksi Tottelemattomuuskoulun teoksista. Juttuni täällä: Klik

Kuvia Pasilan muraaleista riittäisi vielä vaikka kuinka, vaikka emme ehtineet kiertää kaikki teoksia. Suosittelen retkeä Pasilaan. Läheinen kauppakeskus Tripla tarjoaa hyvät mahdollisuudet lounastaa tai kahvitella retken päätteeksi. Vielä viimeinen kuva ja sitten kerron lisää päivän seuraavasta ohjelmanumerosta eli aarrekartan teosta. Kiitos Marika seurasta!


Tarun ja Marikan lisäksi kanssamme tuli aarrekarttailemaan Pinkki ja Leonida. Pinkillä ja Tarulla oli mukanaan lehtivuoret aarrekartan tekomateriaaliksi. Lyhyesti aarrekartan teossa poimitaan intuitiivisesti lehdistä kuvia jotka puhuttelevat. Tämä vaihe on sellaista vapaata unelmointia. Kun materiaalia on tarpeeksi sitä ryhmitellään ja karsitaan eli järjestellään ja priorisoidaan. Lopputuloksena on kollaasi, joka kuvastaa niitä asioita, joita haluaisit elämässäsi tavoitella. Aarrekartta tulisi ripustaa johonkin näkyvään paikkaan, jotta se auttaisi sinua priorisoimaan tekemisiäsi haaveidesi suuntaan. 

Lehtiä ja herkkuja

Tiukkaa keskittymistä

Paljon naurua ja puhetta


Todellakin sädehtiviä naisia <3
 
Oletko sinä tehnyt aarrekartan? Mitä pidit prosessista? Oliko sillä vaikutusta elämääsi?
 
Leonidan ja Hra Kepposen kanssa kävimme vielä keskustelua aarrekartasta ja matemaattisloogisesti orientoitunut Hra Kepponen tajusi heti aarrekartan tarkoituksen, senhän on tarkoitus olla jäsennelty visualisointi pidemmän aikavälin tavoitteista elämässä. Prosessissa on yritetty saada tekijä haaveilemaan isomman kaavan asioista sen sijaan, että perspektiivi keskittyisi vain pienempiin asioihin. Hra Kepponen sanoi, että kuvapankki toimii varmasti miehillekin. Keskustelimme myös siitä, että saisiko teinitkin ohjattua aarrekartan tekoon.

Juotiin kakkukahvit säkenöivien naisten kunniaksi. Tämän hetken lempikakkuni on lähileipurin mansikkakermakakku

Olipas kertakaikkiaan mahtava lauantai! Eikä se vielä tähän päättynyt, koska illalla katselimme perheen kanssa Euroviisuja.Varjelin tiukasti täytekakun viimeistä palaa vaaria varten ja kukaan pojista ei kehdannut syödä sitä. Täytyy muistaa tämä taktiikka, jos haluan säästää jotain herkkuja "kukaan ei saa syödä tätä, koska se on vaarille". Jos sanoisin, että herkku on minun, niin joku lipeäisi kuitenkin. Sunnuntaina kävin vaarilla kahvilla viimeinen kakkupala mukanani. 

Se on taas perjantai ja takana on jälleen kiireinen ja tapahtumarikas työviikko. Viikonloppuni on pyhitetty puoliksi kaveriajalle ja puoliksi rennolle perheajalle. Pihatyöt joutunevat jälleen odottamaan vuoroaan. Bloggauskin etenee valitettavan hitaasti täydestä kalenterista johtuen.

Kivaa viikonloppua!
 

12 kommenttia:

 1. Toi Pasila pitää ehdottomasti tsekata, ihan huikeita taideteoksia - ja varsinkin ChemiSilin teokset.

  Oli kyllä niin herkullinen ja henkisesti piristävä Aarrekarttasessio meillä. Nyt vaan odottamaan, että toiveet toteutuvat ja joka päivä tuijottelemaan aarrekarttaa. Rentoa viikkistä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa käydä kiertelemässä Pasilassa, siellä on paljon upeita teoksia.

   Minulla on jo yksi aarrekartan keskeisistä jutuista polkaistu käytiin: avasin viime viikolla maauimalakauden :)

   Kivaa sunnuntaita!

   Poista
 2. MIten ihmeessä olen voinut käydä Pasilassa ties kuinka monta kertaa huomioimatta mitään näistä! Aivan mieletön bongailu ja postaus näistä kuvineen - enhän pääse sovuiltasi ollenkaan pois, kun ihailen vaan, että meilläkö Suomessa oikeasti tällaisia - KIITOS!!! Tällaisia aarrekarttoja en ole tehnyt, enkä edes asiakkailla teettänyt - elämän janoja vain... mutta hieman vastaavia, jossa jo menneetkin on mukana ja tulevat myös...
  Mut nyt tykkäisin heittää sulle NOPEAT SANAT haasteen - löydät sanat blogistani, itse sain niihin viikonlopun alkajaisiksi vastaukset!!
  Itselleni ja perheellesi mielekästä tekemistä viikonloppuun - sehän tuntuu olevan oikeasti jo aika kesäinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti käydä ihailemassa Pasilan teoksia. Niitä on runsaasti ja joukossa on upeita helmiä.

   Minäpäs tule blogiisi katsomaan nopeat sanat haastetta!

   Kivaa sunnuntaita!

   Poista
 3. Hei, saako tiedustella leipomon nimeä? Pistän heti tilauksen vetämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dom Bakery - Kakkukauppa, Helsinki
   https://dom-bakery.business.site

   Kaikki maistamani tuotteet ovat olleet hyviä, mutta mansikkakermakakku on just meidän makuumme, koska ei ole liian makea vaan ihanan raikas.

   Poista
 4. Ihan mielettömiä nuo muraalit. Kiitos kun kuvasit ne että minäkin näen. Kiitos myös täydellisestä kakusta ja upeasta seurasta. Oli kyllä hyvä, mutta liian nopea, iltapäivä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tee joskus retki muraaleille. Käytät piiperöiset jossain läheisessä leikkipuistossa kuluttamassa energiat ja toivottavasti tänäkin kesänä siellä tarjotaan lämmin ateria ja sitten piiperöt rattaisiin ja Pasilaan kiertelemään.

   Oli kiva tavata. Toivottavasti seuraavan kerran enemmällä ajalla!

   Poista
 5. Hienot kuvat Pasilan muraaleista, osa niistä olikin jo tuttuja - ja niin ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pasilan muuralit ovat hienoja. Minulla meni yli vuosi Pasilan retken suunnittelusta toteutukseen. Ihan on 20min automatka meiltä Pasilaan :D

   Kivaa sunnuntaita!

   Poista
 6. Aarrekarttojen tekiminen on hauskaa! Olen tainnut elämässäni tehdä ainakin kolme aarrekarttaa ohjattuna erilaisilla kursseilla. Vai oliko niitä peräti neljä. Karttojen tekemisen välissä on ollut vuosia joten itsekin on ehtinyt kasvaa ja kehittyä.

  Minua harmitta kun pari vuotta sitten kävelin läpi nuo kaikki Pasilan muraalit mutta sitten onnistuin hävittämään sen muistikortin kamerasta, jossa kuvat olivat. No, onneksi ne ovat edelleen nähtävillä joten täytyy tehdä uusi kierros.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle tämä oli aivan ensimmäinen aarrekartta. Etukäteen veikkailtiin, että koostuuko minun aarrekarttani pelkästään matkakohteista :D Itse tiesin, että minua puhuttelee monet muutkin asiat, ja matkailu jäikin yhdeksi pieneksi kulmaksi.

   Ei muuta kuin uusi kierros Pasilaan. Hienoimpia töitä kannattaa käydä katsomassa useammankin kerran.

   Poista