23. toukokuuta 2025

Arkiruokaa ja mahtava pico de gallo salsa

Meidän perhe rakastaa syödä ja meillä laitetaan tosi paljon ruokaa. Välillä minulla ja Hra Kepposella on ihan totaalinen kyllästyminen ruuanlaittoon. Ei vaan aina jaksaisi. Sitten välillä on ideat loppu. Tässä jonkin aikaa olemme kärsineet ruokaideoitten puutteesta. Vakioruokamme eivät yhtään houkutelleet, täydellinen kyllästyminen iski. Pläräsin nettireseptejä, blogiini tallettamia reseptejä sekä kaivoin jopa vanhoja ruokalehtiä. Tähän väliin sattui soittamaan Ruokaboksin puhelinmyyjä ja innostuin ottamaan muutaman boksin meille.

Tähän mennessä Ruokaboksin tämän pätkän paras juttu on ollut pico de gallo salsa. Sen tekeminen vaatii vähän viitseliäisyyttä, koska siinä on aika reilusti pilkottavaa. Sinänsä tosi helppo tehdä. Maku on ihan eri planeetalta kuin kaupan säilykesalsoissa. Pico de gallo on ihanan raikasta ja lime tekee siitä pikkaisen hapokasta. Pico de galloa söimme siis burritoissa, joihin tuli lisäksi salaattia ja paistettua kanaa tortillaletun sisään. Salilla ahkerasti käyvä keskimmäisemme totesi heti ateriasta, että ihan loistavat makrot. Ei mitään lisättyä rasvaa, terveellisesti kanaa ja hyvin kasviksia. Minä totesin ensi haukkauksella, että mikä ihana tuore maku! 

Ruokaboksin pico de gallo
1 punainen paprika
n. 6 kpl tomaatteja
1 punasipuli
1 limen mehu ja kuori
1/2 tl suolaa
1 tl sokeria
hieman mustapippuria
1/2 tl chilijauhetta
1 rkl öljyä

Pilko huuhdellut tomaatit ja paprika kulhoon. Kuori ja leikkaa punasipuli pieniksi kuutioksi (oikaisimme ja käytimme pakastettua punasipulia). Pese lime hyvin ja raasta kuori. Lisää limen kuori ja mehu joukkoon. Mausta suolalla, sokerilla, mustapippurilla, chilijauheella ja öljyllä.

Olin niin nälkäinen ja burritot niin hyviä, etten ehtinyt edes lautastani kuvaamaan. Pico de gallo salsaa jäi ylitse tuolla annoskoolla, vaikka meillä oli ylimääräistä kanaa. Ruokaboksin annoskoko on neljälle. Ylimääräisen pico de gallo maistuu nachojen kanssa erinomaisesti.

Pico de gallon jämiä nachojen kanssa. Nam!

Katsellaanpas sitten mitä muuta sitä on meillä syöty

Ensimmäisenä annoksena on Ruokaboksin lanttiperunat, uunitomaattia ja valkosipulikermakanaa. Lanttiperunat maistuvat aina, mutta on niissäkin meidän porukalle liian kova pilkkominen arki-illaksi. Minusta tuo kanakastike oli todella hyvää. Siinä oli reilusti valkosipulia ja timjamia, josta tykkään paljon. Voisimme tehdä kastikkeet uudestaan ja tarjota sen vaikka riisin kanssa.


Seuraavana annoksena on Ruokaboksin jauheliha-kookos-nuudelikeitto. Annokseen tuli mukavasti kasviksia ja se näytti todella ihanalta. Harmi vaan, että keitto oli aika mauton. Keitto muistutti raaka-aineiltaan yhtä meidän suosikkiresepteistämme aasialaista lihapulla-nuudelikeittoa. Voisimme kokeilla tehdä sen ihan vaan paistetulla jauhelihalla ja tehdä kuten tässä reseptissä, jossa nuudelit keitetään eri kattilassa ja annostellaa lautasille. Sitten siihen päälle annostellaan keittoa.

Lihapulla-nuudelikeiton resepti (alunperin Glorian ruoka ja viini lehdestä) löytyy täältä: Pikku Kepponen: Aasialainen pikaruoka ja sieniä kotikeittiössä

Ruokaboksin ihanan houkuttelevan näköinen keitto

Tässä vanha suosikkimme lihapulla-nuudelikeitto, jonka teossa voisi oikasta tuon ruokaboksin keiton tyyliin. Kuva noin viiden vuoden takaa :)

Sitten vielä yksi tämän jakson Ruokaboksi ruoka, jonka nimikin on jo pudonnut pois mielestä. Siinä on erinomaisesti maustettua kanan jauhelihaa ja paprikaa, riisiä ja päällä vähän tahmea kananmuna. Saattaa mennä uusintakokkaukseen.


On meillä syöty perinteisiä suomalaisia ruokia. Tänään syötiin paistettua kirjolohta ja perunamuusia ja jokin aika sitten makaroonilaatikkoa. Huomenna ajattelin kokeilla somesta bongaamaani hyvin helppoa parsapastareseptiä minulle ja Hra Kepposelle lounaaksi.

Makaroonilaatikko menossa uuniin, juusto tulee päälle vasta myöhemmin

Viikonlopun tärkeä kysymys meillä on tietysti, että mitä syödään. Minulla on kurkkukipeä ja vähän flunssainen olo, joten on aivan mahdollista että syödäänkin pakastepizzat ja kaupan tortelliineja. Jos olen kunnossa niin voisin laittaa kantarellipekonipastan viikonloppuna ja Hra Kepponen sitten laittaa toisen ruuan.

Mukavaa perjantaita!

PS. Ruokaboksista vielä sen verran, että meillä sitä käytetään lähinnä inspiraationa uusiin resepteihin. Boksin koko on neljälle ja siis aina pieni meidän perheellemme. Plussana se, että samaan tilaukseen voi kyllä ottaa vaikkapa lisä kanapaketin. Ruokaboksi on myös aika kallis. Reseptiikka on minusta erinomaista.


24 kommenttia:

  1. Nam mitä herkkuja. Välillä iskee kyllä idean puute, tuntuu että samat ruuat pyörii koko ajan. Kahden ihmisen huushollissa onneksi pääsee välillä helpolla. Ruokaboksia en ole kokeillut mutta näyttää todellakin helpolta ja vaivattomalta ja herkulliselta. Ja liian isolta meille😂 Meillä syötiin perunamuussia ja kananmunakastiketta kun ei jaksettu lähteä kauppaan ja oli ainekset noihin. Kiitos samoin, mukavaa perjantaita!🌞

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on varmaan ongelma 99% kotitalouksia, että mitä keksisi ruuaksi. Minulla oli työkaveri, joka oli ratkaissut asian niin, että söivät lounaan töissä eivätkä arkipäivänä ikinä mitään lämmintä ruokaa enää illalla. Vähän leipää, viiliä ja marjoja. Viikonloppuisin myös vain yksi ateria ja siitä samasta ruuasta syötiin molempina päivinä. Välillä haaveilen, että pystyisin samaan. Tuolla ruokavaliolla pysyi myös hyvin hoikkana.

      Poista
  2. No nyt tuli nälkä! Todella houkuttelevan näköisiä ruokia. Mutta ei hätää; herkulliset Weetabixit odottavat onneksi syöjäänsä. 🤣

    Mä teen usein pico de galloa just tortillojen seuraksi, mutta ilman paprikaa. En oikein tykkää raa'asta paprikasta muuta kuin leivän päällä. Paprika on varmasti kiva lisä tuossa, joten pitää ehkä rohkaistua kokeilemaan joskus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä ole pitkään aikaan syönytkään weetabixejä. Niitähän voisi ostaakin kotiin. Minäkin tykkään niistä, mutta olen niin urautunut aamupuuroon ettei tule muuta mieleen. Weetabix lautasesta saa kyllä tehtyä herkullisen välipalan.

      Meillä alkaa tästä pico de gallon säännöllinen valmistus. Se sai tortilloista niin raikkaan ruuan.

      Poista
  3. Mainioita aterioita 🍗🥕🌽 Silmänruokaakin.

    Olen nyt tämän vinkin kanssa vähän myöhässä, mutta kerron kuitenkin: Jos tunnen kurkkukivun oireita laitan keitettyyn veteen (tai teehen) sitruunaa ja hunajaa. Kurkkukipu häviää noin tunnissa. 🍋🐝 Kokemukseni mukaan se on tehtävä heti kun oireita ilmaantuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yritän muistaa tämän ohjeen seuraavalla kerralla. Minulla on kaapissa joku apteeksin sinkkijuttu, jota pitäisi ottaa heti flunssaoireiden alkaessa. Sitäkin pitäisi seuraavalla kerralla muistaa kokeilla.

      Hunajateetä suositellaan myöskin yskään.

      Poista
  4. Vilkaisin vain, koska on aamu ja kohta siivousreissulle lähtö, mutta pakko kommentoida, että tein just eilen makaronilaatikkoa. 😄 Palaan reissun jälkeen lukemaan "ajatuksella". Sateesta huolimatta kivaa perjantaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun pojat olivat pieniä, heidän suosikkiruokiansa oli makaroonilaatikko, spagetti ja jauhelihakastike sekä makaroonipata. Meidän piti laittaa jossain vaiheessa makaroonilaatikko ihan kokonaan tauolle, kun meistä aikuisista tuntui, että ei mene enää yhtään haarukallista. Nykyisin se taas maistuu hyvin, kun tekee riittävän harvoin :)

      Poista
  5. Olipa inspiroivaa luettavaa taas. Mä en tajua miksi en jaksa kokeilla mitään uutta ja juuri tuskin edes vanhoja. Mä vaan vihaan kaikkea ruoan laittoon viittaavaa. Ja silti siis joka päivä pakko tehdä ruokaa 😀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Onhan tuo ruuanlaitto usein vähän pakkopullaa, mutta syödä täytyy ja viidellä aikuisella menee ruokaa paljon. Sellainen toimii meillä välillä hyvin, että etsimme uusia makuja ja ruokia ja sitten niiden vastapainona teemme mahdollisimman helppoja ruokia. Uusi ruoka ilahduttaa ja sitten vanhojen helppojen kanssa minimoituu vaiva. Meistä ei todellakaan ole joka päivä mihinkään pilkkomistalkoisiin :)

      Perhe syö mukisematta perunamuusia ja kalapuikkoja, jos seuraavana päivänä on luvassa joku houkutteleva ruoka. Niin, siis meillä tietyllä tavalla vieläkin ronklataan ruuasta. Huokaillaan pyödässä, että miksi meillä on vaan tälläistä ruokaa :D Kyllä se lautaset tyhjenee, mutta valitusta tulee. Onneksi suhtaudun edelleen vakavasti tehtävääni aiheuttaa jälkikasvulleni pettymyksiä turvallisessa ympäristössä ;)

      Poista
  6. Meillä kokkaillaan hyvin paljon ”alusta asti” - tyylillä ja sitten joskus mennään sieltä, missä aitaa ei ole ollenkaan… Nyt olen yksikseni kakkoskodissa ja yhtenä päivänä söin nuudeleita, toisena taas roiskeläppäpizzan. Salaatit jaksoin kuitenkin tekaista ja täksi aamuksi smoothien.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä perheen yhteiset ruuat ovat yleensä itse alusta saakka valmistettuja. Teemme mieheni kanssa tosi paljon etätöitä ja lounaaksi syömme tähteitä ja mikroruokia. Siksi ei oikein valmisruuat enää uppoa illalliseksi. Minusta on välillä ihan hyväkin oikaista. Joustavuus tekee elämästä mielyttävämpää.

      Meillä on nuudelikuppeja ja tuoretortelliineja yleensä aina varastossa. Koulussa on saattanut olla huonompaa ruokaa ja kotiin tulee nälkäkuoleman partaalla oleva nuori. Nuo toimivat silloin hyvin.

      Poista
  7. Onpa ihanan oloisia reseptejä. Minulle tuollainen ruokaboksijuttu on ihan uusi asia. Varmasti tulee kokeiltua uudenlaisia raaka-aineita ja mausteita. Saa myös makuelämyksia uusista resepteistä.
    Minä olen todella laiska ruoanlaittaja nykyisin ja teenkin melkein kaiken sähkökäyttöisessä haudutuspadassa. Siinä vamistuu riisipuuro (Riisipuuroon tosin laitetaan yöksi vesi ja maito lisätään vasta aamulla), hernekeitto, karjalanpaisti, pataruoat, murekkeet, nyhtöpossu jne ilman vahtimista. Aineet vaan illalla keraamiseen pataan ja yöksi automaattilämmölle - ja aamulla on kaikki valmista. Ukon kanssa kun kahdestaan ollaan, on tämä paras tapa syödä monipuolisesti. Suosittelen kovasti
    Mukavaa viikonloppua sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole aikaisemmin kuullutkaan sähkökäyttöisestä haudutuspadasta. Meillä syödään aika vähän haudutusta vaativia ruokia, ne ovat sellaista viikonloppuruokaa. Tuollaisella padalla olisi helppo lisätä niiden määrää. Meillä on keittiön kaapit ja tasot ihan täynnä, yhtään aparaattia ei mahdu ellei jostain luovu. Minä olisin kyllä valmis luopumaan airfryerista. Se on ollut meille ihan turha hankinta. Kyllähän siinä voisi kaikenlaista tehdä, mutta meidän perhekoolle sen vetoisuus ei riitä alkuunkaan.

      Poista
    2. Meitä kun on vaan kaksi niin airfryer on ihan loistava ratkaisu.

      Poista
    3. Varmaan kahdelle isohko airfryer toimii hyvin, meillä siihen mahtuu lisuke koko porukalle. Pitäisi silti yrittää meidänkin hyödyntää enemmän airfyeria.

      Poista
  8. Nyt tuli nälkä vaikka hetki sitten juuri söin! Moni on kehunut ruokaboxia mutta pitänyt myös hintaa melko korkeana mutta juurikin hyvä antamaan uutta inspiraatiota ruuanlaittoon. Hyvää viikonloppua Rva Kepponen ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruokaboksi on minusta laadukas ja reseptit hyviä eikä tule juurikaan mitään hävikkiäkään. Ihan poikkeuksellista on että pico del galloa jäi reilusti ylitse.

      Kivaa sunnuntaita!

      Poista
  9. Kiitos vinkeistä, toi valkosipulikermakana menee kokeiluun! Mä oon löytänyt uudelleen inspistä kokkailuun, nyt kun aikaa on enemmän. Ei tietenkään aina mutta usein.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta uudet ruuat ovat ihania, mutta vastapainoksi pitää välillä valmistua jotakin tosi helppoa ja nopeasti. Ruuanlaiton ilon meillä tappaa se, että siihen menee liikaa aikaa ja vaivaa jatkuvasti

      Poista
  10. Täällä toinen (perhe) enää tosin pariskunta (usein kyllä ruokavieraita)
    jotka rakastaa ruokaa... syödä, tehdä, ideoida jne.
    heh heh... kaikki mikä liittyy ruokaan - niin KIINNOSTAA!!
    Ruokaboxin hintaa ei ole tullut koskaan katsotuksi, mutta arvatenkin se on näin pihille kokille liikaa... meillä kun kokkaillaan vain tarjouksista. Eli kaupat määrittelee mitä meillä on lautasella.... niitä sitten sötköttelen surutta.
    Reseptit on kammotus... ja hidaste...
    Kokeilkaas joskus "Kokki sotaa" - hommaat hra Kepposelle muutaman (3-4)ainesosan, joista sitten loihtii mitä muuta kaapista löytyy... ja vastaavasti hän hommaa sulle ainesosat... sit vaan luovuus ja keittiö "kukkimaan"...
    Ehkä nuorennekin innostuisivat leikkimieliseen kokkailuun mukaan.
    Meillä ne oli succee silloin kun nuoret asui kotona, tai ainakin aika lähellä lapsuuskotiaan.... Taisi kisoja (neljän tähden illallisia, sokkoillallisia jne.) olla niin paljon, että jäi kaikille päälle tuo innovatiivinen ruoanlaitto...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä arjen apuna on ruokaa kotitoimituksella ja nettikauppa on aika kitsas tarjousten kanssa :( Rahaa menee niin paljon ruokaan, että melkein viikottain on puheena se, että pitäisi alkaa käydä kaupassa tarjousten perusteella, mutta ei meinaa rahkeet riittää.

      Meillä joihinkin ruokiin noudatetaan reseptejä, sillälailla tulee erilaista maustamista. Muuten tulisi viskottua aina vaan perinteiset ainesosat ja mausteet ruokaan.

      Meillä on kesäisin pidetty sellaista kaikki kokkaa haastetta, jossa on myös jaettu parhaan lautasen palkinto. Viimeisin voittaja on isäni :) Kesällä voisi ottaa kokkaushaasteita taas.

      Poista
  11. Herkullisen näköisiä aterioita. Raikas salsa kuulostaa houkuttelevalta ja lime antaa varmasti kivasti kirpeyttä ja raikkauttakin.
    Ruokaboksissa tykkäsin siitä, että mausteita tuli käytettyä paljon. Resepteistä jäi muutama käyttöön. Pitääkin katsella taas reseptivihkoset läpi ja ottaa muutama käyttöön. Vieläkään ei ruoka oikein maistu eikä tule juurikaan kokkailtua. Onneksi mies tekee ruokaa reilummin, että jää jotain minullekin. Makaronilaatikko on tökkinyt pitemmän aikaa (jota mies tekee aika usein töihin evääkseen). Pitääkin sanoa seuraavan kerran, että tekee pienemmän annoksen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruokaboksissa on hyviä reseptejä ja kaikissa aterioissa yleensä myös kivasti kasviksia. Meille on jäänyt useita reseptejä vakiokäyttöön ja yksi lempiruuistani on ruokaboksista peräisin.

      Poista