9. helmikuuta 2023

Varo Googlen mainoslinkkejä

Aikaisemmassa postauksessani kirjoitin, että meinasin tulla huijatuksi muutaman tuhannen euron edestä hotellivarausta tehdessäni. Karmeinta tilanteessa oli se, että olisin huomannut huijauksen vasta 9kk päästä toisella puolella maapalloa, kun minulla ei olisikaan ollut maksettua majoitusta. Syytän huijauksesta Googlen tapaa nostaa mainoslinkit hakutulosten kärkeen. Mainoslinkin voi ostaa kuka tahansa - myös rikollisissa tarkoitusperissä.

Mitä minulle kävi: googlasin resortin nimeä ja klikkasin Googlen ykkösenä olevaa mainoslinkkiä. Sillä hetkellä oli hieman kiire ja halusin nopeasti kysyä, että olisiko vielä mahdollista hyödyntää tiettyä tarjousta. Sivu näytti varsin asialliselta ja webbiosoitteessa oli juurikin hotellin nimi. Sähköpostiosoitetta hotelliin en heti löytänyt, mutta löysin yhteydenottolomakkeen.

Minun oli mahdollista saada vielä varaus edellisenä päivänä päättyneellä tarjoushinnalla. Sain sähköpostitse kuvaukset all inclusive paketista, huoneista ja harrastuspaketeista. Niin ja tietenkin laskun. Laskun osalta luottokortilla maksamiseen tulisi 4% lisämaksu. Se tietenkin harmitti, mutta tuossa kohtaa muistin, että periaatteenani on, että maksan aina (ruokakauppaa ja paria tunnettua kotimaista nettikauppaa lukuunottamatta) kaiken netissä luottokortilla. Aivan kaiken. Koronan aikana opin myös sen, että Finnairin lentojakaan en maksa enää verkkopankissa. Jos olet tullut huijatuksi tai et saanut maksettua palvelua/tuotetta on rahat mahdollista saada takaisin luottokorttiyhtiön kautta.

Kävin sähköpostikirjeenvaihtoa hotellin kanssa maksamisesta ja muista detaljeista. Sitten koitti maksun aika. Minun piti maksaa puolet ennakkomaksuna ja toinen puoli 30 vrk ennen saapumista. Tämä ei sinänsä ollut huolestuttavaa, koska myös Booking.comin kautta tehdyt varaukset veloitetaan yleensä heti, mutta niissä on hyvät peruutusehdot. Hra Kepponen tuli katsomaan kanssani, että mitä olen maksamassa. Hra Kepponen sanoi, että googlataanpas vielä, että minkälaisia linkkejä tulee hotellin nimellä.

Olisi ollut ihan karmeaa todeta kohteessa, että meitä on huijattu

Googlauksella selvisi, että hyvin samanlaisia webbisivustoja on kaksi. Sanotaan, että paikan nimi oli Rainbow Unicorn Resort. Maksettu Googlemainos hakutuloksen ykkösenä on osoitteeseen rainbowunicornresort.com. Vastaa siis täysin hotellin nimeä. Kun hakutulosten listaa selaa reilusti alaspäin löytyy hakutulos osoitteeseen rainbowunicorn.com. Molemmilla sivuilla on samat logot ja samat kuvat, mutta sivurakenne on eri. Mikään hotelli ei ylläpidä kaksia eri webbisivuja. Toinen on siis huijausta!

Katsoimme seuraavaksi, että mitä linkkiä TripAdvisor näyttää kyseiselle resortille. Tietenkin sitä toista, ei sitä hakutulosten ykkösenä ollutta linkkiä. Tässä vaiheessa oli 98% varmaa, että minua oli huijattu.

Soitin seuraavana päivänä siitä toiselta sivustolta löytyneeseen hotellin Euroopan myyntipalvelun numeroon. He selvittivät, että minulla ei ole varausta heille. Kerroin heille tapauksesta ja pyysin, että he ottaisivat välittömästi Googleen yhteyttä, jotta heidän identiteettinsä kopionut huijaussivusto poistetaan Googlen hakutuloksista. Olen antanut hotellin käyttöön koko käymäni sähköpostikirjeenvaihdon ja hotelli on tehnyt asiasta rikosilmoituksen. Hotelli sanoi ilmoittavansa, mikäli tarvitsevat minulta vielä apua. Ei ole toistaiseksi kuulunut. 

Mitä tästä opin - tai siis opin uudestaan: Älä luota Googlen mainoslinkkeihin! Siis älä luota Googlen mainoslinkkeihin yhtään! 

Kuka tahansa voi millä tahansa hakusanalla ostaa mainoksen ja saada oman webbisivunsa googlen hakutulosten ykköseksi. Siis millä tahansa hakusanalla. Minä voisin ostaa mainoksen hakusanalla "Nordea asiakaspalvelu" ja se linkkaisi kyhäämääni huijaussivustoon, jossa olisi puhelinnumero minulle ja siellä voisin yrittää onkia salasanoja itselleni. Suomalaisten pankkien järjestelmät on rakennettu niin hyvin, että tämä tuskin menisi läpi, mutta vastaavia huijauksia on ulkomailla tapahtunut. Alla klippi siitä, että Singaporessa vastaava huijaus meni lävitse.



Yleensähän linkistä näkee, että se osoittaa johonkin muuhun kuin oikean palveluntarjoajan URL:ään. Minun tapauksessani en tietenkään arvannut, että rainbowunicornresort.com olikin väärä ja oikea oli rainbowunicorn.com.

Vielä pelottavammaksi asian tekee se, että netissä on jo raportoitu Googlemainoshuijauksista, jossa huijarisivuston osoite on saatu näyttämään oikean palvelun osoitteelta.



Google on tehnyt ärsyttävän helpoksi sen, että rikolliset saavat liikennettä ja potentiaalisia huijattavia nettisivustoilleen. Riittää, että maksaa vähän Googlelle.

Meillä töissä on moni maksanut USAn ESTA matkustusluvasta parin kympin sijasta satasen. Kun googlaa ESTA, niin tällä hetkellä neljä ensimmäistä hakutulosta ovat maksettuja mainoksia palveluihin, jotka hakevat ESTAn puolestasi. Minä olen onnistunut väistämään nuo, koska olen katsonut että linkki ei ole .gov loppuiseen sivustoon. Toistaiseksi kaikki työkaverini ovat saaneet estansa, mutta voi vielä koittaa se päivä, kun tulee tuotakin kautta huijatuksi.

Pysykää valppaina! Tarkista aina, että olet oikealla nettisivustolla.
Itse en aio klikata Googlen mainoslinkkejä enää lainkaan :)


PS. Egyptin reissu onnistuneesti takana. Näyttää siltä, että vältyimme Faaraon kiroukselta eli pahalta vatsataudilta. Tokihan tässä on vielä mahdollisuuksia saa joku jälkimanaus, mutta nyt tilanne näyttää hyvältä.

10 kommenttia:

  1. On toi kyllä varsin jäätävää. Mä olen just niin luottavainen, että en olisi tollaista tajunnut tarkistaa. Että kiitos vinkistä.
    Hienoa ettette saaneet tautia. Hyvä onni oli teillä tässäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli lähellä, etten tullut huijatuksi minäkin. Kyllä pitää nykyisin muistaa olla tarkkana aina kun maksaa netissä jossain uudessa nettisivustossa ja vältellä noita Googlen mainoslinkkejä.

      Kävin tänään taas googlaamassa tuon resortin ja jälleen uusi huijaussivusto on pystyssä. On tuo ihan tuulimyllyjä vastaan taistelemista :(

      Kivaa viikonloppua!

      Poista
  2. Kiitos vinkkauksesta, mulla ei edes tullut mieleen, että mainoslinkkeihin ei voi luottaa.

    Jee mahtavaa, että reissu oli onnistunut ja vatsat toimi oikealla tavalla :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mainoslinkkien kanssa kannattaa olla varovainen. Sitä kautta voi päätyä aivan mihin tahansa - pahimmillaan huijatuksi :(

      Poista
  3. Olipa hyvä, että kirjoitit asiasta! On niin helppo vain klikata ensimmäistä linkkiä ilman että katsoo sen tarkemmin, mitä sivusto pitää sisällään. Itse asiassa jäin nyt miettimään, että mitähän sivuja sitä on itsekin tullut klikkailtua... Mä en ole jotenkin edes tajunnut aiemmin tätä mainoslinkkiasiaa. Luojan kiitos en ole sentään tehnyt mitään varauksia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä tavallaan tiesin, että mainoslinkit ovat jonkinlainen riski, mutta en todellakaan ollut ajatellut asiaa loppuun saakka. Jos olisin ollut yksin hoitamassa asiaa, olisin tullut huijatuksi.

      Kannattaa olla varovainen noiden mainoslinkkien kanssa.

      Kivaa sunnuntaita Intiaan!

      Poista
  4. Huh huh!!! Onneksi Hra Kepponen huomasin tämä koska kohteessa jo olleena olisi voinut olla aika tukalat paikat kun mitään hotellivarausta ei löydykään. Olen välillä itsekin ihan vainoharhainen eri nettilinkkien kanssa mitä kannattaa klikata tai mihin kannattaa uskoa. Kaikki on näemmä mahdollista ja huijareita tuntuu olevan ihan joka puolella.

    Hyvä ettei Faaraon kirous iskenyt! Odotan jo Kairoa postauksia...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meinasi käydä huonosti, onneksi tosiaan Hra Kepponen huomasi huijauksen. Osaan olla varovaisempi linkkien kanssa jatkossa.

      Ajattelin, että jos kirjoittelisin ensin Floridan postaukset vihdoin alta pois ja sitten vasta lisää Kairosta.

      Poista
  5. Aust... todella paha... sisäsyntyisestikö pelkään... teen niin vähän mitään etukäteisvarauksia... ehkä johtuu enenmmän siitä, että rajoittaa aikataulua... voi tehdä seikkailun kiireeksi tai sitten taas joutuu "oleskelemaan" paikoissa, joissa ei ole enää tutkittavaa... tosin yksi laskettelureisu Bulgariaan oli lähellä viedä meidänkin rahat... joku hälytyskello pirisi ja aloin googlailla enemmän...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä varaan yleensä kaiken etukäteen. Ja 90% Booking.comin kautta, joka nyt on kuitenkin aika hyvin luotettava. Tosin on sinnekin päätynyt tsekkauksesta huolimatta olemattomia loma-asuntoja tarjolle. Täytyy vaan muistaa olla varovainen. Minä saatan olla liikkeissäni joskus vähän turhan sähäkkä, tehdään ensin ja kadutaan jälkikäteen ;)

      Poista