10. tammikuuta 2025

Vaari muistelee - kansakoulusta oppikouluun

Koulussa piti käydä kuulemma säännöllisesti!!!! 

Olen opiskellut kansakoulussa, käynyt keskikoulun ja lukion ja viettänyt aikaa yliopistossa ja nyt jonkin verran yli kahdeksan kymmenvuotiaana uskallan tunnustaa, että kaikki nämä opinahjot ovat onnistuneet tavoitteessaan erinomaisesti. Minusta on tullut erinomaisen kyllästyttävä tyyppi. 

 

Kivimaan kansakoulun neljäs luokka. Tältä luokalta aloitin harharetkeni Lahden koulumaailmassa. 


Vannoimme Korhosen Ramin kanssa, että emme pissaakaan oppikouluun päin, vaan perustamme rakennusfirman ja keräämme rahat pois roistoilta.  

Lindenin Apa pilasi koko jutun 

Se oli menossa yhteiskoulun pääsykokeeseen. Apan sisko oli yhteiskoulussa ja hänen vanhempansa olivat sitä mieltä, että sinne piti Apankin mennä. Kaiken lisäksi isäni serkkulikka oli yhteiskoulussa englannin opettajan viransijaisena ja valmensi vanhempiani oppikoulun ihanuuksista. Rouva Korhonen osti pojalleen ruutupaperia ja ilmoitti Ramille ykskantaan, että ensi torstaina menet oppikoulun pääsykokeeseen ja teet sen hyvin, muuten käy kalpaten. Näin viimeinenkin mahdollisuutemme rakennusfirman perustamisesta murskautui. 

En enää muista mitä joutavuuksia pääsykokeessa kyseltiin, mutta rouva Linden toi tietoa, että meidät kolme oli hyväksytty pääsykokeessa ja aloittaisimme syksyllä koulun Lahden Yhteiskoulussa. Korhoska meni ja osti Ramille uuden puvunkin. Meidät suittiin perusteellisen tarkasti, jotta olisimme edustuskunnossa, olimmehan sentään yhteiskoululaisia. 

Opiskelin pari vuotta yhteiskoulussa ja sain aikaiseksi tuloksiakin, mutta en ollut aivan tyytyväinen. Minua viehätti kadun toisella puolella olevan poikakoulun Lahden lyseon vauhdikkaat pojat ja ajatus, että isä joutui maksamaan yksityiskoulun melko kalliin lukukausimaksun sai minut kaipaamaan kadun toiselle puolelle olevaan ruumisarkun muotoiseen punaiseen tiilirakennukseen.  

En puhunut ajatuksistani kenellekään, vaan marssin toisen luokan todistuksen saatuani Lahden Lyseoon. Kyselin, että miten löydän rehtorin kanslian. Mene toka kerrokseen siellä se on vasemmalla. Kanslian ovella seisoi hyvin pukeutunut herra, jolle ilmoitin tulleeni pyrkimään kouluun. Herra viittasi kansliaan kehotti kääntymään rehtorin puoleen, joka istui pöytänsä ääressä lukemassa Etelä-Suomen  Sanomia. No, minä siitä sitten kyselemään, että olisiko mahdollista päästä kouluun kolmannelle luokalle. Mitäs varten olet vaihtamassa koulua”. Olin jo suunnitellut valmiiksi ajatukseni koulun vaihdoksesta. Kerroin, että haluaisin enemmän liikuntaa ja että yhteiskoulun lukukausimaksut olivat vähän liian suuret. Rehtori alkoi kysellä, että olenko tullut aivan yksin ja ovatko vanhempani tietoisia koulun vaihdosta. Selitin, et isä oli matkatöissä ja äiti ei päässyt mukaan pikkuveljen vuoksi. Rehtori katsoi todistukseni ja huikkasi ovella seisovalle herralle, että ottaisitko pojan todistuksesta kopion. Myöhemmin selvisi, että hän oli koulun vahtimestari. Reksi selitti, että hän ottaa minut B-luokalle, jonne on tilaa englannin lukijalle, pääsin jonkun muualle muuttavan oppilaan tilalle. Olin sen verran ylpeä suorituksestani, että menin Oululaisen kahvilaan ja tilasin jäätelön mansikkahillolla.  

Kotona sain antaa ensin äidille meriselityksen ja toiseksi jouduin kertomaan isälle yksityiskohtaisen selvityksen koko koulunvaihdoksen historiasta. Isä kuunteli esitystäni vähän hitaasti ja epäluuloisesti, mutta kun koulua oli jo vaihdettu perheneuvosto päätti hyväksyä toimenpiteen. 

  

 

Lahden Lyseon kolmannella luokalla. 


Korhosen Rami ja Lindenin Apa kirosivat temppuani ja sanoivat minun pettäneen koko porukan. Rami muuten kesti yhteiskoulussa kolme vuotta ja erosi sitten. Kun kävi oppikoulua kolme vuotta kansakoulun lisänä katsottiin, että oppivelvollisuus oli täyttynyt. Lindenin Apa kesti Yhteiskoulussa viisi vuotta ja sai näin keskikoulun todistuksen. Minä junnasin lyskassa loppuun asti ja nautinkin koulunkäynnistä joskus vallan kovasti, vaikka jouduinkin vaihtamaan kadun toiselle puolelle ettei tarvisi tervehtiä, kun maikkoja tuli vastaan. 

Meillä oli opettajissa hyviäkin tyyppejä. Rehtori Antti Raipala Hämeenkyröstä oli varsin huumaani ja huumorintajuinen tyyppi. Hänet oli ristitty uudestaan ja tiesikin uuden nimensä Iso Vetelä. Pari anekdoottia Raipaloista: 

Suurlähettilään rouva näyttelijä Eija Inkeri soitti poikansa asioissa: Onko rehtori Iso-Etelä tavattavissa. Kyllä, mutta nimeni on Raipala, vaikka pojat ovatkin ristineet minut isoksi veteläksi.” Molemmat niin rehtori kuin Eija Inkeri olivat huumorin tajuisia ja naureskelivat tavatessaan reksin nimen vääntymisestä 

Vähän kulttuurihistoriaa.  

Hämeenkyrön Raipalan talon hommissa Oli Sigrid niminen tyttö, jota Frans Emil Sillanpää piiritti ahkerasti. Raipalan isäntä taisi hieman kyllästyä nuorten vehtaamiseen. Niinpä hänen kerrotaan esittäneen Frans Emilille seuraavan ultimaatumin: “ Jos nait tuon Siikrin niin saatte lehmän. Jos et, niin sinä saat turpaasi ja Siikri saa sen lehmän !” Tällä tavoin Hämeenkyrössä valmennettiin tulevaa nobelistia avioliiton satamaan. 

Rehtori Raipala oli muuten Lahdessa ensimmäinen oppikoulun johtaja, joka järjesti oppilaille ruokalan kouluunsa. Keittiömestarina toimi vahtimestarin tanskalainen vävypoika, joka oli siviiliammatiltaan stuertti ja osasi laittaa kauppalaivoilla ruoat niin matkustajille kuin miehistöllekin niin miksei sitten meillekin. Raipala piti myös sinnikkäästi yllä ns. klassista ryhmää, Joka pänttäsi latinaa ja ranskaa lukiossa. Siihen porukkaan täytyi minunkin työntyä ja hauskaa oli. 

 

 

Rehtori Raipala aloittelemassa tuntia. Järjestäjänä näyttää olevan  Blåfieldin Ykä, joka ilmoittaa läksyn ja poissaolijat. Kun rehtori oli myös pappi niin hän tarvitsi tietysti pyhimyksen kehän päänsä päälle. 

 

 

Isä Raipala ja hänen laumansa. Kuva Lyseon opettajanhuoneesta Joskus syksyllä 1954.   

Meidän koulussa lukujärjestyskin eli säitten mukaan. Muistan, että parinakin vuonna olen luistellut lahdesta Vesijärven satamasta Vääksyyn ja takaisin eli noin 40 kilometriä edes takaisin. Lehtori Kaloniemi tarkisti reitin ja jääolosuhteet lauantaiaamuna. Me lähdimme kello kymmenen aikaan liikkeelle ja Kaloniemen johdolla. Hänelle tuli sitten sille päivälle 80 kilometriä luistelua.  

Hiihtokelien tultua lauantaipäivän lukujärjestystä muutettiin niin, että aamusta oli pari tuntia koulua ja loput hiihtoa. Useimmiten, varsinkin jos oli hyvät hiihtokelit, hiihdimme Hollolan kirkonkylään Tiirismaan harjuja pitkin ja takaisin. Taisi Tiirismaalle olla matkaa liki viisi kilometriä. Kaloniemi oli varsin hyvin selvillä poikien tempuista ja olikin usein vastaanottamassa Hollolan kirkolla linja-autoa, josta laskeutui suksineen lintsareita, jotka eivät paljon ainakaan sinä päivänä hiihtämisetä välittäneet. Nimet kirjattiin vihkoon. Rangaistus: juoksua kaksi kertaa Pikku Vesijärven ympäri tai vaihtoehtona todistukseen 6. Kaloniemi: lintsata saa muttei kärytä. Kaloniemi oli Lahden Hiihtoseuran monivuotinen puheenjohtaja  ja varsinkin hiihtourheilun edistäjä maassamme. Tarvitsisi patsaan Lahden torille.  

Me raukat jouduimme käymään koulua lauantaitkin, niin että pääsette nykyään helpommalla eikä teillä varmaankaan ole niin keljuja maikkoja kuin meillä. Kiittäkää onneanne !!! 


Vaari muistelee aikaisemmat osat:

3.  Pikku Kepponen: Vaari muistelee - Omavaraistaloutta ja kaikenkarvaisia lemmikkejä
4. Pikku Kepponen: Vaari muistelee - "Kun olin pikkuinen vielä"
5. Pikku Kepponen: Vaari muistelee - Joulun aikaan

21 kommenttia:

  1. Aivan ihania ja arvokkaita nämä Vaarin muistelut, olen kaikki lukenut ja arvostan kovasti :)

    VastaaPoista
  2. Jestas mitä liikuntarymistyksiä ja rangaistuksia! aika moni otti varmaan suosiolla tuon kuutosenkin ;)
    Rehtorin pyhimysrinkula on myös mainio kuvassa ;D liekö ollut kuvanottohetkellä ihan ajatuksissa tuo rinkula, että onko hänen tietämättään kuvattu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuutonenhan ei ole edes niin huono numero :) Voitaisiin vaikka kysyä asiasta yhdeltä pojaltani, jolla oli kutonen ruotsista peruskoulun päättötodistuksessa :D

      Uudenmaan koululaisilla on suurimmalla osalla aika heikko hiihtotaito eikä luistelutaidoillakaan tuollaisia matkoja jaksa tehdä. Niin ovat talvet muuttuneet kehnoiksi, että jos haluaa talvilajeja harrastaa pitää olosuhteiden salliessa heti rynnätä harrastamaan. Tosin Lahdessa on edelleen Helsinkiä paremmat talvikelit. Minun lapsuudessani siellä oli melkein aina talvisin lunta silloin kun Helsingissä ei ollut.

      Poista
  3. Isäsi on ollut todella omatoiminen nuori mies kun on marssinut todistuksen kanssa Lyseon rehtorin puheille. Onneksi vanhemmilla ei ollut mitään siirtoa vastaan ja koulu jatkui sitten kadun toisella puolella normaalisti. Aikamoisia luistelumatkoja ovat pojat tehneet. Nykyään ei lapsia varmaan päästettäisi noin pitkälle reissulle ja vielä järvenjäälle - ajat paljon suojelevampia nykyään. Aika kovia ovat olleet rangaistukset mutta toisaalta siinä sai myös liikuntaa ja ehkä myös opetuksen, että kannattiko lintsata tai jäädä sitä ainakin kiinni. Ja lauantait vielä koulupäiviä. Hyvin elävästi ja myös humoristisesti vaari kirjoittaa plus ihanan nostalgisia vanhoja valokuvia. Lisää vaan näitä ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan hurjan pitkiä matkoja koululaiset ovat luistelleet sekä hiihtäneet. Nykyisin täällä Uudellamaalla jää nuo talvilajit aika vähäisiksi, kun sää on niin vaihtelevaa. Kaikki lapset eivät osaa edes hiihtää ja ei ole muodissa lainkaan.

      Nykyisin tosiaan turvallisuudesta huolehditaan enemmän, mikä on kyllä hyvä juttu.

      Poista
  4. Mahtava muistelokirjoitus! Upeaa, että tallennat ja jaat näitä historiapläjäyksiä meillekin!

    Entisenä lahtelaisena moni asia kovaa: Kävin oman yläasteeni Lahden yhteiskoulussa, mieheni (emme tunteneet vielä silloin) oman koulunsa siinä kadun toisella puolella Lahden lyseossa. Pikkuvesijärveä on juostu liikuntatunnilla joskus verkkana ympäri. Oi niitä aikoja 💖

    Iso kiitos myös vaarille elämänkokemustensa jakamisesta 🥰

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaarin puolesta kiitos :)
      Samoissa maisemissa sinä ja puolisosi olette koulutietänneet käyneet kuin minun isäni. Nykyisin Lahden lyskassa on serkkuni lapset.

      Poista
  5. Hienoja muisteluja. Upeita myös koulukuvat.
    Minullekin kouluajalta tuttua pyrkiminen oppikouluun, kuin myös että lauantait oli koulupäiviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaarin puolesta kiitos!
      kuusipäiväinen koulu- ja työviikko kuulostaa tuskaisen pitkältä. Minä olisin niin valmis nelipäiväiseen työviikkoon.

      Poista
  6. Terveiset Pöllönkulmalta täältä Päijänteen rantamilta Asikkalasta. Entisen lossin "tältä puolelta", Kopsuontietä isä aikanaan ajeli suuntaan ja toiseen ja nykyään usein sanotaan "ei ole Kopsuontie enää entisensä" Lienee tuttuja seutuja Vaarille?
    Oma Vaarini ja Muorini asuivat tuossa naapurikylässä ja siellä sain ala-asteeni aikanaan käydä, toiset siirtyivät tuonne Vääksyyn yläasteelle, mutta voi mikä ilo oli lukea Vaarin tarinoita Kivimaan koulusta ja eritoten Yhteiskoulusta johon minäkin sitten yläasteelle menin! Nimet ei tuttuja olleet, meidän rehtorina 1980 -luvulla oli Aarne O. Rautiainen, joka kielsi meidän luokalta luokkaretken, kun laskimme, että ei voi liitupaketti maksaa 32 x 5 mk = 160 mk, vaan kyllä se pitää 1,60 mk:lla saada ja veimme hänelle pussillisen viisisenttisiä. Naama punaisena komensi meidät (minun ja parhaan ystäväni, jotka oli asialle pistetty) ulos kansliasta ja myöhemmin ilmoitti, että luokkaretkemme on peruttu.
    Liitupaketti piti ostaa sen vuoksi, kun pojat oli luokassa liituja heitelleet.
    Mutta oliko Oululaisen kahvila siinä Aleksanterinkadun ja Torikadun kulmassa silloin Vaarin aikaan?
    Me kipaistiin välitunnilla Sinuhen pieneen kahvilaan Rauhankadun ja Kirkkokadun kulmaan - Suutari Kolehmaista vastapäätä.
    Tuhannet kiitokset Vaari tästä muistelosta, tulen lukemaan aikaisempiakin muisteloita.
    Ja rva Kepponen - on ollut mukavaa tutustua sinuun Stanstalandiassa.
    Kirjoitteli yks Pöllö 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Pöllö! Me vastaillaan tänä myöhemmin vaarin kanssa yhdessä. Mutta näin ensimmäiseksi pitää todeta, että mummoni kanssa olemme käyttäneet ahkerasti aikoinaan Kivimaan koulun vieressä ollutta kirjastoa. Siellä oli niin paljon paremmin suosittuja lastenkirjoja lainattavissa kuin Vantaalla.

      Oululaisen kahvilaan olen päässyt mummoni mukana myöskin. Minua tosin alkoi nopeammin houkuttelemaan Lahden Carrols :) Mummon kanssa kävimme ostamassa kalaa torilta ja hyvällä tuurilla silloin saattoi päästä ensin kahvilaan tai Carrolsiin. Se oli aina varmaa, että ensin käytiin kauppahallissa ostamassa tietyltä myyjältä kielileikettä ja välillä mummon suurta herkkua aladobia.

      Sinuhen kahvila on jäänyt minulle vieraaksi, mutta serkkupoika muistaa Sinuhen varmasti. Hän on ollut töissä siellä ilmeisesti välivuotenaan lukion jälkeen ja elintarvikealanopintoja tehdessä hän on painanut ohessa töitä Sinuhessa paljonkin.

      Poista
    2. Siellä Carrolsin kulmilla minäkin pyörin, kun maalta kaupunkiin muutin. Tai en varsinaisesti: oli se porukka joka pyöri torilla ja se porukka joka pyöri Carrolsin kulmalla ja välillä ottivat yhteen.
      Ja sitten oltiin me, lähinnä kai tyttöjä, jotka käveltiin korttelia ympäriä, katseltiin poikia ja hihiteltiin 😊

      Poista
  7. "Ruumisarkun muotoinen rakennus" - hih
    "Perheneuvosto" - hihii
    Eloisaa kuvausta ja kiinnostaa kun koulu(tus) on minun elämääni.
    Yritän olla "keljun maikan" vastakohta :)
    Kehut nuorelle koulupojalle kun niin omatoimisesti ja reippaasti vaihtoi koulua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen aivan varma, että sinä olet keljun maikan vastakohta ja teet paljon työtä sen eteen että opetus olisi mielenkiintoista ja myös sopivasti tavoitteellista.

      Poista
  8. Ihana postaus ja muistoja täynnä olevat kuvat. Minäkin muistan, kun lauantaina mentiin kouluun.

    VastaaPoista
  9. Kiitos-kiitos-kiitos, varsinkin Vaarille, mutta myös sinulle (minulta ja äidiltä)
    Joskin äidin kirjoitus tuntuu nyt takkuavan, kun ei pärjää lainkaan sana-Seppo isällesi... niin on kuvailevan kirmailevaa ja tunnetilat mukanaan kuljettavaa tekstiä...
    Pari lausetta ei lainkaan pidä paikkaansa, että mukamas "Opinahjot olisivat onnistuneet erinomaisesti tekemään vaarista erinomaisen kyllästyttävän tyypin!"
    Kaikkea muuta! terveiset ja kiitokset....
    Äitini on sentään jo kolme riviä kirjoittanut.... kuvassa on polkupyörä....
    Joten sukuvika jollei suksi luista, mutta fillarit on kulkeneet!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaarin puolesta paljon kiitoksia!

      Jostain se on aloitettava, kolme riviä on jo selvä alku. Iso peukku sille. Tsemppiä äidillesi muistojen talletukseen. Kannattaa tehdä vaikka pienestikin, jotta pääsee alkuun. Valokuvatkin aukeavat aivan uudella tavalla, kun niistä on taustatietoja. Ei muuta kuin pyörät pyörimään ;)

      Poista
  10. Kiitos, oli miellyttävää lukea! Kiitos teille molemmille; vaarille ja sinulle Rva Kepponen! Ja Pöllöllekin maininnasta! 😄
    Jotenkin Sinuhen kahvila kuulostaa tutulta? Mehän vietimme kesäisin aikaa mummolassa Orimattilassa ja kävimme sieltä Lahdessa (jossa olen syntynyt). Olisimmekohan poikenneet ko. kahvilassa? En voi enää kysyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinuhen kahviloita oli enemmänkin ja on vieläkin siinä.. Mariankadulla? Akvaarioksi sanotaan, kun siinä on iso lasierkkeri tai miksi sitä sanotaan. Talvella lämmin ja kesällä siitä saa muistaakseni ainakin osan niistä isoista ikkunoista auki.
      Silloisen Carrollsin, nykyisen Yliopiston Apteekin vieressä (tai on siinä jotain välissä).
      Tuo pikkuinen Sinuhe oli ihan koulun nurkalla, ei sinne mahtunut kai kuin kaksi tai kolme koululaista kerralla 😊 Minä hain sieltä aina marenkia...

      Poista