9. syyskuuta 2023

Elämää IBS:n kanssa

Minulla oli nuorena rautainen vatsa. Yksi vahvuuksistani myyntityössä oli se, että saatoin syödä mitä vaan ja missä vaan - aivan ongelmitta. Sitten kaikki muuttui vajaa 10 vuotta sitten. Odotin isohkoa leikkausta ja odotusaikana käytin paljon särkylääkkeitä, eniten ibuprofeiinia. Leikkauksesta toipumiseen kuului säännöllinen kipulääkitys. Runsas ibuprofeiinin käyttö aiheutti akuutin vatsakatarrin. Paristi voimakasta vatasakatarrikohtausta jouduttiin lääkitsemään päivystyksessä. Toipumiseni oli aika hidasta. Kun vatsalaukku alkoi toipumaan, loppuosa ruuansulatusjärjestelmästäni alkoi oikuttelemaan. Vatsakivut ja ripuli seurasivat etenkin ruokailua, mutta saattoivat iskea myös aivan yllättäen.

Ruuansulatusjärjestelmääni on tutkittu ja varsinaista toiminallista vikaa ei löytynyt. Olen saanut jatkuvasti yleistyvän diagnoosin IBS eli irritable bowel syndrome eli ärtyvän suolen oireyhtymä. Olen saanut neuvoja ravitsemusterapeutilta, yleislääkäriltä, suolistovaivoihin erikoistuneelta gastroenerologian lääkäriltä. Ehkä parasta on kuitenkin vertaistuki. Minulla on parikin ystävää, jotka kärsivät samasta vaivasta ja samoin appeni. Harmillisesti meillä on ollut IBS-tyyppisiä oireita myös osalla nuorisosta.

Olen yrittänyt tehdä koerajauksia ruokavaliooni, jotta löytäisi ne ruoka-aineet, jotka ärsyttävät vatsaa eniten. Koska ärsytys on monen asian summa, on vaikeaa löytää kaikkea, joka ärsyttää vatsaa. 

Vatsaani ärsyttävät ruoka-aineet

Kahvi
Järkevä ihminen lopettaisi kahvin juonnin kokonaan. Minä en pysty. Olen rajannut kahvin yhteen kuppiin per päivä. Mahani kestää parhaiten tummapaahtoisia kahveja cappucinotyyliin valmistettuna. Tavallista suodatinkahvia voin juoda pienen kupin, jos se on aivan tuoretta. Jos kahvi haisee yhtään seisseelle, se on parempi jättää väliin. Meillä on töissä ilmainen kahvi, mutta en pysty juomaan sitä edes puolta desiä ilman oireita. 

Voin juoda kahvin vasta noin 30min päästä puuron syömisestä. Aamu onkin nykyisin yhtä kellottamista. Ensimmäinen lääke pitää ottaa tyhjään vatsaan ja vasta 30min päästä saada syödä. Aamupuuron jälkeen loput lääkkeet ja 30min päästä kahvin ja kahvin kaveriksi yleensä yhden leivän.

Reissuillani kaipaan perhettä, omaa sänkyä, kahvikonetta ja vissykonetta

Runsaasti E-koodeja sisältävät tuotteet kuten irtokarki
Minun ja irtokarkkien sekä karkkipussien tiet ovat eronneet aika pysyvästi. Joskus syön muutaman salmiakin. Olen hirvittävän perso makealle, mutta vatsavaivat irtokarkeista olivat niin pahat, että lopettaminen oli helppoa.

Aspartaami
Coca cola zero on suosikkijuomiani. Sen käyttöä olen joutunut karsimaan rajusti. Kaipaan cocista aika usein ja jestas se maistuu hyvältä kun joskus uskaltaudun juomaan sitä. Sokericociksen juominen ei ole vaihtoehto arkeen, koska siitä saan liikaa sokeria.

Sipulit
Raaka sipuli on ehdottomasti välteltävien aineiden listalla. Vatsani kestää pieniä määriä sipulia paistettuna. Samoin valkosipulia. Yllättävää kyllä valkosipuli- ja sipulijauheen käyttö ei ärsytä mahaa samalla tavalla. Käytämme edelleen monessa ruuassa sipuleita ja valkosipulia, mutta selvästi pienempiä määriä.

Alkoholi
Tästä karsiminen on ollut onneksi aika helppoa. Juhlissa tai ravintoloissa voin edelleen ottaa lasin viiniä. Hra Kepponen on kohta vuosikymmenen kehunut, että on mukava mennä helposti ravintolaan ja nauttia aterian kanssa vaikkapa viinipaketti, kun vaimo ajaa aina. 

Sitä olemme usein nauraneet, että suolistoni on laatutietoinen. Kyykkyviinit eivät sovi suolistolleni lainkaan. Suolistoni tuumaa, että mitä kalliimpi juoma, sitä pienemmät vatsanväänneet :D

Palkokasvit
Herneet, linssit, pavut sopivat ruokavaliooni ainoastaan pienissä määrin

Ajoittain vatsavaivoja aiheuttaa
Liian iso annos perunamuusia tai makaroonilaatikko sekä hyvin mausteiset ruuat


Muun perheen lista sipulien lisäksi
Vehnä
Koko perhe on keliakiatestattu ja kaikkien testitulos oli negatiivinen. Siitä huolimatta yksi pojista on saanut avun vatsaongelmiinsa välttelemällä vehnää etenkin leivän muodossa. Vaaleana leipänä meillä on aina tarjolla myös mahdollisimman kaurapitoista leipää. Vehnän välttelijä syö eniten ruisleipää ja se tuntuu toimivan hänelle. Makaroonituotteina käytämme täysjyvävehnätuotteita.

Vatsan hyvinvointia lisäävät tavat ja ruuat

Kaurapuuro
Jokainen arkiaamuni alkaa aina kaurapuurolla. Viikonloppuisin saatan syödä joskus muuta. Ehdoton puurosuosikkini on Fazer Sadonkorjuu puurohiutaleet. Jos mahani on illalla kipeä syön ennen nukkumaan menoa puuroa.

Olin tässä hiljattain ystäväni kanssa lentokentän loungessa. Ystäväni joi kaksi lasia skumppaa jonkun pikkusyötävän kanssa ja totesi, että nyt on hyvä alku reissulle. Loungessa oli vielä aamiaista tarjolla ja ihanaa haudutettua kaurapuuroa. Minä söin sitä kaksi pikkukipollista ja totesin, että nyt on hyvä alku reissulle :)


Kuitulisä
Syön päivittäin pienen kuitulisän pellavansiemenrouheen muodossa. Laitan sitä puuron tai jogurtin päälle. 

Ravitsemusterapeutti on suositellut vatsavaivaiselle nuorisollemme myöskin kuitulisää nimeltään Vi-Siblin. Sen käyttöä emme ole saaneet sujumaan nuorisolla. Appeni käyttää Vi-Sibliniä lähes vakituisesti ja hän yrittää noudattaa mysö FODMAP-ruokavaliota.

Säännöllinen ruokailurytmi
Jos mahani pääse aivan tyhjäksi ja nälkä kurnii vatsassa on erittäin todennäköistä, että ruokailun jälkeen maha menee nopeasti sekaisin. Yritän pitää jotain välipalaa saatavilla, ettei ruokailuväli mene liian pitkäksi.

Stressin välttämäinen
Se on ajoittain hyvin vaikeaa. Työni on sellaista muitten eteenpäin potkimista ja säätämistä ja siksi stressitön päivä on harvinaisuus, vaikka en olekaan kova stressaamaan. Sen huomaan, että lomalla vatsa voi aina paljon paremmin.


Minulla oli jo pitkään vatsa selvästi edellisiä vuosia paremmassa kunnossa ja ehdin jo päästä eroon rutiinista, jossa aina jos laitat jotain suuhusi pitää valmiiksi katsella, että missä vessa on. Viimeisen puolen vuoden aikana olen joutunut lääkelimboon, ja nyt on kokeilussa lääkitys nro 4 ja 5. Vatsa on ollut kovilla ja mieli hiemana apena, että vatsan suhteen ollaan kohta takaisin nollapisteessä. Toivon, että vatsani pikkuhiljaa tottuisi uuteen lääkitykseen.

Olen valinnut avoimuuden ja kaverit ja läheisimmät työkaverit tietävät, että minulla on huono vatsa ja se saattaa alkaa oikuttelemaan lyhyellä varoitusajalla. Jos palaverissa yhtäkkiä yhteyteni muuttuu tietokoneesta kännykkään, niin lähimmät tietävät, että mistä on kyse. Olen joutunut hätäevakoitumaan vessaan.

Normaalivatsaiset eivät aina ymmärrä, että pahimmillaan vatsavaivat voivat rajoittaa elämää varsin paljon. Ystäväni joutui miettimään työuransa uudestaan vatsavaivojensa takia. Ei minunkaan mahalla voisi esimerkiksi ajaa bussia, olla yksin töissä kioskilla tai olla työpisteessä, josta on pitkä matka vessaan. Siksi ajattelin, että tästäkin asiasta voisi olla hyvä kirjoittaa avoimesti.

Minä olen pärjännyt IBS:ni kanssa aika hyvin. Voin syödä tavallista ruokaa. Eniten IBS on haitannut muitten sairauksieni hoitoa. Niin monen lääkkeen sivuvaikutuksena on vatsaoireet, jotka usein loppuvat tai edes heikkenevät ajan myötä. Olen aika sitkeästi yrittänyt siedättää suolistoani. Nytkin minulla on lääkkeet 4 ja 5 yrityksessä. 

Minulle IBS ei aiheuta poissaoloja töistä ja voin liikkua vapaasti kaupungilla -toki jos syön jotain niin pitää kartoittaa vessa etukäteen. Työni on sellainen, että sitä voi tehdä rajoittuneemmallakin fysiikalla. Sosiaalisissa ympyröissä olen joskus ollut törmäyskurssilla suomalainen juomakulttuurin kanssa. Kyllähän jokaisen pitää käyttää alkoholia -etenkin jos väittää, että ei ole periaatteellinen absolutisti. IBS ei ole vielä rajoittanut matkailuani. Toki matkassa on aina mukana Precosa-maitohappobakteereja ja Imodiumia. 

Peru-Ecuador reissulla päädyin viikon paahtoleipä-banaani-riisi-dietille, koska vatsani oli niin sekaisin. Yhdeltä retkeltä jouduin jäämään tuolla reissulla pois. Reissukaverini ihmetteli, että kuinka hänen pitää olla jatkuvasti nostamassa lisää rahaa ja minun ei tarvitse. Siinä vaiheessa hieman nyrpeänä totesin jo päiväkaupalla katselleeni kun hän syö lounaan ja vähintään kahden ruokalajin illallisen viineineen ja minulla muovikassissa mukana omat banaanit :D Jännittävin läheltä piti tilanne osui Romaniassa: Kun hätä on suurin, on Ceausescun pönttö lähin. Siinä tuli toimitettua mielipiteeni Ceausescun hallinnosta!

Löytyykö kohtalotovereita? 

16 kommenttia:

  1. Kohtalotoveri en ole tässä asiassa, mutta silti sulla on oikein hyviä vinkkejä tässä, jotka voisi tehdä itsellekin hyvää. Kaurapuuroaamiainen voisi olla oikein hyvä juttu ja kahvin vähentäminen toinen. Plus säännöllinen syöminen.

    Vessariippuvainen kyllä oon. Mun vatsa on välillä "hiukan" vilkas ja aiheuttaa välillä jännitystä. Kesken kauppareissujen joskus päädyn vessaan ja pudätyskyky olematon. Vielä ehtinyt vessaan 😅

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaurapuuroaamiainen olisi varmaan hyvin monelle hyvä startti päivään, etenkin jo keksii vielä jonkun mieleisen proteiinilisän sen kanssa, niin silloin puurolla pärjää pitkälle.

      Tänä kesänä ja syksynä vatsan hyvinvointi on tullut yhdeksi tärkeimmistä terveysasioista, koska en muuten pysty syömään lääkkeitäni. Alan olla sellaista "pitkäaikaissairas vanhus kategoriaa", kun aamulääkemäärä on aikamoinen. Pitää pitää hyvää huolta vatsasta, jotta Kepposka pysyy lääkkeillä tolpillaan. Seuraavaksi voisin vannoa tähän parantavani muitakin elintapojani.

      Poista
  2. Ehdottomasti hyvä kun kirjoitat aiheesta!
    Tunnistan tuosta listasta ainakin cokiksen (harmittaa, se on niin hyvää), vehnäleivän ja sen ettei vatsa saa jäädä yhtään tyhjäksi. Tyhjä vatsa ja sen jälkeinen syöminen, vaikka kuinka maltillinen, voi aiheuttaa aivan sietämättömät vatsakrampit. En oikein ole oppinut välipaloille, mikä on todella harmillista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välipaloille oppiminen on hieman hankalaa. Minä käytän välipaloina todella paljon luonnonjugurttia. Mutta kyllähän sekin alkaa kyllästyttämään. Pitäisi olla todella aikaansaava, että olisi säännöllisesti smoothiet surautettuna, marjarahkat itse tehtynä ja hedelmät palasteltuna. Ei vaan vielä kykene tuohon.

      Cocis olisi niin hyvää!

      Poista
  3. No voihan oireyhtymät sentään - kaikenlaisia kirjanyhdistelmä-riesoja sitä kehkeytyykään. Elämä tuntuu kuluttavalta ja niin uniikkeja luomuksia olemme, että kellä brakaa suolisto, kellä fysiikka, kuten kintut, pää, sydän ja riittäähän näitä OSIA ihmiskehossa. Ihan priimaa ei pukkaa... Osasit kyllä omasta riesastasi kirjoittaa niin avaavasti ja huumorinkukkaakin mukana kuljettaen, että ihailen!! Välillä on ollut huumori vähissä ja luotto lääkäreiden kokeillaas tätä mennyt totaalisesti... itte kai sitä lopulta on paras ittensä tuntija, kun elää kanssaan 24/7. Toivottavasti löydät kohtalotoereita omaan "kirjanyhdistelmään", sillä mulla auttanut eniten kohtalotoverin(kin) helpottavaksi kokema ruokavaliomuutos. Tyksin käytävällä tavattiin.... ja Juicen laulun sanoista jutustelu alkoi; "Ihminen on sitä mitä hän syö" Lääkärit ei yhä edelleenkään puolla millään muotoa tätä pian 2-vuotta kestänyttä ihmiskoetta, jolle itteni altistin - vaikka järkyttävät kipulääkereseptit on uusimatta ihan eri tahtiin kuin ennen. Liikuntaa pystynyt lisäämään ja pystyy yhä... heikkojen kohtien ympärillä olevien vahvistamista jatketaan yhä ja tuntuu niin hyvältä, kun sitä pystyy tekemään...
    Olisiko joku forum myös IBS-keskusteluun... jos sieltäkin löytyisi se joku... ihmiskokeilija, sitä toivon elämääsi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus tosiaan apu löytyy toisen saman kokeneen itselleen keksimästä avusta. Siksi minäkin kiinnostuneena kuuntelen, mistä muut samaa potevat ovat saaneet apua. Hienoa, että olet saanut itse kehiteltyä ruokavalion, joka helpottaa oloasi.

      Minä olen suomalaisten kansantautien geeniperimän malliesimerkki. Minulla on ihan kaikki. Peruskansantautien lisäksi olen saanut monta näitä tällä hetkellä nopeasti väestössä kasvavia diagnooseja, kuten tuon IBS:n. Vähemmän mustalla huumorilla olen kuittaillut, että onneksi tässä elämäntilanteessani pärjää hyvällä stressinkestolla ja ulosannilla ja sillä, että pystyy näpyttelemään näppistä ja vähän kokkaamaan :D

      Olen monesti sättinyt itseäni, että tajunnut pitää parempaa huolta itsestäni. Sitten olen jutellut yhden työkaverini kanssa, jolla on samanlainen jackpot ja hän on rautaisessa kunnossa ja silti kaikkeen lääkitys. Että sellaista se on, että geeneilleen ei voi mitään. Pitää vaan sopeutua tilanteeseen ja yrittää tehdä parhaansa pysyäkseen toimintakykyisenä ja korjata pikkuhiljaa elintapoja.

      Poista
  4. Ihan hemmetin ikävän vaivan olet saanut. :-(

    Mulle kanssa lääkäri tarjosi IBS-syndroomaa selitykseksi mun vatsavaivoihini muutama vuosi sitten, kun jouduin menemään kovan vatsakivun takia päivystykseen. En oikein osannut ottaa diagnoosia todesta, kun mun vatsani on ollut hyvin vilkas koko ikäni, ja vasta viime vuosina on tullut muutamaan otteeseen päinvastaista vaivaa eli ummetusta. Olen pärjäillyt vatsani kanssa sen verran hyvin (vaikka välillä onkin ihan hemmetinmoinen kiire vessaan :-D), että en ole yrittänyt muuttaa ruokavaliotani mitenkään. Sen olen kyllä huomannut, että raa'at kasvikset (ja varsinkin sipuli) ovat vatsalle myrkkyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. IBS-diagnoosi yleistyy hurjasti, koska jos on vatsakipuja, suoliston normaalista poikkeavaa toimintaa säällöllisesti eikä löydy mitään elimellistä vikaa, niin diagnoosiksi lätkäistään IBS ja tukku ohjeita, joista voi olla apua tai sitten ei.

      Tuohon IBS:ään usein liittyy ummetuksen ja löysän vatsan säännöllistä vuorottelua.

      Raa'at kasvikset ovat yllättävän raskaita ruuansulatuselimistölle työstää. Minun vatsani ei kestä sitä, että monena päivänä peräkkäin söisin yhdeksi ateriaksi salaatin. Ruuan rakastajana helpottaa muuten tilannetta, että ei voi syödä joka päivä salaattia illalliseksi :D

      Meillä tehtiin varmaan pari vuotta ruokaa ilman sipulia, koska se oli mikä aiheutti osalle pojista vatsavaivoja.

      Poista
  5. On tuossa ollut tekemistä, kärsimistä ja ihmettelemistä, mutta hyvin olet kokeilemalla ja järkeilemällä päässyt asiassa eteenpäin ♥ Alkoi tehdä mieli kaurapuuroa. Ei hassumpi juttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä on ollut vatsalla pidempiä kohtuullisia kausia, sitten kun se kosahtaa rikki, niin harmistus on aina hirmuinen. Toistaiseksi vatsa on aina palautunut hiljalleen parempaan kuntoon. Yhden lääkityksen suhteen jouduin luovuttamaan. Toivon, että tämä nykyinen lääkitys ei olisi nro kaksi, jota vatsasi ei ikinä ala sietämään :(

      Kaurapuuro on herkkua :D

      Poista
  6. Suuret sympatiat täältäkin, vaikka mitään ei olekaan todettu. Oikutteleva vatsa on todella hankala. Liikkuva työni on vatsan temppuillessa yhtä tuskaa. Ensin yrittää pidätellä viimeiseen saakka (vaikka sekin on vaarallista... ;D ), sitten yrittää paikallistaa lähintä vessaa, johon voi mennä. Asiakkaiden vessat eivät tule ensisijaisesti kyseeseen, vaikka niitäkin olen joskus joutunut käyttämään. Yleensä vielä sellaisessa paikassa, johon ei meinaa pystyä mennä edes seisomaan, saati istumaan ;( Ensin hölvätään kiireellä pöntön reunat ja sitten istumaan. Ikimuistoisia hetkiä nuokin.
    En ole tajunnut/ huomannut, että muusi tai makaronilaatikko toisivat oireita. Kerran olin kuitenkin ripotellut makaronilaatikon päälle pakastemaissia evääksi... loppu onkin historiaa ;D
    Palaveeraaminen vessasta käsin on varmasti ikävää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liikkuva työ ja vatsavaivat ovat ikävä yhdistelmä :( Siinä tulee taatusti mieleenpainuvia hetkiä. Yksi syy, miksi on linnoittautunut tänne kotiin etätöihin on juurikin vatsavaivani. Kotona on aina vessa lähellä eikä ketään häiritse edes ilmavaivani :D

      Toivottavasti oikuttelevalle vatsallesi löytyy parempi tasapaino!

      Palaverit olisi kivempi hoitaa pöydän ääressä, mutta menee ne sieltä vessastakin ;)

      Poista
  7. Fazer Sadonkorjuu puuro on munkin lemppari, taivaallista erityisesti voisilmällä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on ihan puuro. Minäkin syön joskus oivariinilla mutta yleensä marjojen ja/tai mehukeiton kanssa.

      Poista
  8. Hyvä kirjoitus monia ihmisiä koskettavasta vaivasta! Minulla ei ole varsinaisesti todettu IBS-oireyhtymää mutta tiedän hyvin mitä omassa ruokavaliossa välttää niin ei ala vatsa valittamaan. En ole koskaan pitänyt keinotekoisesti makeutetuista juomista koska olen jo ihan lapsena tuntenut, että aspartaami ei sovi minun vatsalle. Vatsani paisuu ihan palloksi ja saan myös ihan vesiripulin aspartaamista.

    Joudun taas koivusiitepölyn ristiallergian takia välttämään tuoreita kivellisiä hedelmiä, pähkinöitä, manteleita ja raakaa perunaa. Sen lisäksi, että minulta menee henkitorvi tukkoon saan myös esim. omenasta ihan hirveitä vatsanväänteitä myös vaikkapa paistetussa omenapiirakassa. Olenkin tölkitettyjen hedelmien suurkuluttaja. Onneksi voin syödä marjoja. Puuro kuuluu myös omaan aamuuni ja usein saatan syödä puuroa myös välipalaksi. Vilja rauhoittaa vatsaa. Kahvia voin oikeastaan juoda vaikka kuinka paljon joten se ei ärsytä paksusuolta.

    Oma paksusuoleni on kolme kertaa tähystetty ja toisella kerralla löytyi polyyppeja, jotka poistettiin eikä niistä onneksi löydetty mitään hälyttävää. Kuidut ovat ensiarvoisen tärkeää minun vatsalle ja joskus käytän myös Visiblin -jauhetta rauhoittamaan jugurtissa tai viilissä vatsaani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä huomaa, kuinka henkilökohtaisia vatsaoireiden lähteet ovat. Minulle pahin on
      kahvi. Vaikka olen siitepölyallergikko niin voin syödä omenia muulloin kuin koivun kukintakaudella. Joskus tulee suunkutinaa mutta ei yleensä ikinä vatsaoireita.

      Tosin paljonhan jää selvittämättä, että mikä milloinkin laukaisi vatsaoireet. Tänään on vatsa taas huonossa kunnossa, kun join 2 kuppia kahvia aamiaisella . Eilen siitä ei tullut oireita. Mutta eilen join vähän kuohuviiniä illalla ja epäilen, että nyt on vatsaa rasitettu liikaa yhteensä.

      Poista