3. heinäkuuta 2022

Kesäkohdevinkki: kansallisromanttinen Visavuori

Monen vuoden ajan ystäväni Leena on sanonut, että hän haluaa ehdottomasti viedä minut tutustumaan kuvanveistäjä Emil Wikströmin erämaa-ateljeekotiin Visavuoreen. Toukokuussa, kun kävin yökyläilemässä Leenan luona, teimme vihdoin retken Visavuoreen.

Visavuori on Suomen ensimmäinen eräämaa-ateljee, se on rakennettu vuosina 1893-1912 Sääksmäelle. Wikström oli suomalaisuusaattessaan ja kansallisromanttisuudessaan varsinainen edelläkävijä siis. Visavuoren jälkeen on rakennettu Tuusulanjärven taitelijakodit ja Gallen-Kallella.


Tervetuloa Visavuoreen!

Visavuoren tyyli on jugendia

Wikström oli Suomen taiteen kultakauden tunnetuin kuvanveistäjä. Hän oli köyhän leskiäidin lapsi, jonka ainutlaatuiset kyvyt huomattiin työelämässä Turussa ja paikallisten mesenaattien avulla Wikström pääsi opiskelemaan kuvataiteita Turkuun ja myöhemmin Helsinkiin. Senaatin Stipendin turvin hän opiskeli Wienissä, josta hän siirtyi Gallen-Kallelan houkutteleman Pariisiin. Wikström voitti 1893 kilpailun Säätytalon päätykolmion suunnittelussa.  Wikströmin tunnetuin työ on Helsingin rautatieaseman patsaat, viralliselta nimeltään lyhdynkantajat ja paikallisittain pallopojat. Wikström teki paljon myös tilaustöitä yksityishenkilöille.

Kurkistetaanpas sitten sisälle Visavuoreen

Salonki. Raju valon ja varjon kontrasti vaikeutti kuvaamista

Wikströmin valmistama penkki ja suunnittelema takka


Ruokailutilassa tuvan penkki ja kaappi, tekstiileinä yksinkertaista pellavaa. Minusta niin kaunis kokonaisuus.

Wikströmille myönnettyjä arvomerkkejä

Euroopan matkailijan matkalaukku

Emil Wikström oli erittäin kiinnostunut tähtitieteestä ja ateljeen yläpuolelle hän rakennutti tähtitornin, jossa oli iso kaukoputki. Perheessä harrastettiin musiikkia ja Wikströmin veli kouluttautui urkujen rakentajaksi. Veli teki Emilille urut Visavuoreen. Tuon ajan hengen mukaisesti, jolloin kaikenlaista sivistystä vaalittiin ja kunnioitettiin, myös puutarhan hoito kuului sivistyneistön puuhiin. Visavuoressa on ajan muodin mukainen viherhuone.

Parvi, jossa urut

Viherhuoneen kulma

Kuvanveistäminen vaatii paljon tilaa sekä myös tekniikkaa. Oli mielenkiintoista lukea museon opasteista millaisia vempeleitä Wikström käytti. Kuvanveiston ohella Wikström oli kiinnostunut valokuvauksesta ja hänellä oli oma pimiö.

 
Wikströmin äiti ja anoppi

Pimiö


Pihapiiriin kuuluu toinekin rakennus, sauna ja huvimaja sekä tietenkin puutarha.



Visavuorelta on komeat järvimaisemat aavalle lahdelle

Orvokit peittivät kalliota

Vierailullemme sattui ehkä se kevään voimakkaimman vaaleanvihreä päivä. Se päivä, kun luonto on sellainen neonvihreä.


Visavuorin on ihastuttava kokonaisuus kaunista luontoa ja menneen ajan kulttuurikotia. Suosittelen! Visavuoren yhteydessä toimii kahvila sekä pilapiirtäjä Kari Suomalainen tuotantoa esittelevä näyttely. Meillä jäi molemmat koestamatta. Ehkä sitten seuraavalla kerralla ehdimme käydä niissäkin.



10 kommenttia:

  1. Wow mikä postaus:ihan ahmin kuviasi ja taitavaa tyyliäsi kertoa asiat lyhyesti, ytimekkäästi ja sivistävästi!Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi, se ilahdutti minua kovasti 🌸 Helteiset terveiset Italiasta Gardajärveltä!

      Poista
    2. Oih - ihanaa seikkailua Italiaan.... pääseepä myöhemmin "matkassasi" sinnekkin!!

      Poista
  2. Mahtavaa! Usein olen tuosta ohi ajanut, mutta mieli on ollut jossain luonnossa ja ohi on siis menty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa käydä vierailulla. Kaunis ja mielenkiintoinen paikka 👍

      Poista
  3. Voi, tuo on minustakin ihana paikka. Lapsena kävimme usein siellä. Sitten itsekseni nuorena aikuisena. Sitten olikin vuosia välissä ja nyt mieheni kanssa kävimme edelliskesänä. Hän ei ollut käynyt ennen, mutta puhuu usein siitä. Joten taisi hänkin ihastua! Eli ei tainnut olla viimeinen kerta.
    Kari Suomalaisen piirrokset ovat kyllä hyviä, mutta jotenkin jo se rakennus oli liian moderni siihen ympäristöön. Tuskinpa tulee uudelleen siellä käytyä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että Visavuori ihastuttaa 👍 minäkin aion mennä joskus uudestaan, mieluusti sellaiseen aikaan, että perennat kukkivat.

      Poista
  4. Visavuori on hurmaava paikka ja olen käynyt siellä ensimmäisen kerran jo lapsena vanhempieni kanssa. Tein itse sinne nyt matkan ja kirjoitin siitä blogiinkin 2015 loppukesästä. Jylhä erämaa ateljee ja Emil Wickströmin perheen karjalaishenkinen koti on myös mielenkiintoinen. Upeita takkoja ja muukin sisustus oli mielenkiintoista. Ehdottomasti kannattaa piipahtaa myös Kari Paviljongissa seuraavalla kerralla. Kari Suomalaisen tuotanto on siellä hyvin esillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Visavuori on kaunis ja mielenkiintoinen paikka. Seuraavalla kerralla sitten käyn Kari Suomalaisen näyttelyssä ja koestan paikan kahvilankin.

      Poista