31. elokuuta 2014

Lapset leipoo lauantai

Lauantain iltapalan valmistuksesta vastasivat esikoinen ja keskimmäinen. Olen kannustanut lapsia opettelemaan ruuanlaittoa, kiinnostavin puuha toistaiseksi on leipominen.  Saimme aika hiilaripitoisen iltapalan :)

Ensimmäisenä valmistui jälkiruoka. Keskimmäinen valmisti taikinan. Aikuisen pitää olla leipomisessa mukana neuvomassa mittaamisessa ja katsomassa, miten työskentely sujuu. Taikinan paistuessa leipuri katosi ulos pelaamaan sählyä, niinpä minä tekaisin kuorrutteen.

Mokkapalat à la Keskimmäinen

Melkein kuin tähtitaivas ;) 

Esikoisen valinta oli helppo. Hänen "jotain suolaista" leivontarepertuaariin kuuluu toistaiseksi vain sämpylät. Esikoinen osaa itse leipoa perusjuttuja ohjeen mukaan. Ihan helpoissa ohjeissa ei tarvitse olla edes itse paikalla. 

Lämpimät sämpylät maistuvat niin hyvältä! 


Jos jaksaisin tsempata ja opettaa poikia harjoittelemaan ruuanlaittoa, voisi tulevaisuus olla ruusuinen. Ruokalaji per poika ja äiti saa kolmen ruokalajin illallisen. Hyvä tavoite, vai mitä?

18 kommenttia:

 1. Kyllä, hyvä tavoite! Yritän kannustaa poikia samaan. Etenkin keskimmäinen pyytää välillä, että leipoisimme. Viimeksi hän mittasi kaikki aineet itse: muffinssit olivat katastrofi ;D. Syksyn pimeinä ja sateisina iltoina aktivoidumme varmasti taas leipomisessa ja ruuanlaitossa. Se on kivaa, yhteistä puuhaa, josta kaikille löytyy taatusti jokin helppo tehtävä ja mikä parasta: joka tapauksessa se on pakko tehdä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leipomisella on hvyä aloittaa, koska yleensä herkut maistuvat kaikille lapsille :)

   Olen ajatellut, että joskus se ruuanlaitto on kuitenkin opeteltava, että saman tienhän sen voisi aloittaa jo nyt. Kimmokkeena toimi kyllä Junior Master Chef joka avasi silmät sille, että lapset voivat ihan oikeasti tehdä hyvää ruokaa itse. Ei meillä sille tasolle tosiaankaan pyritä, kunhan nyt ensin alkuun oppivat tekemään jotain jauhelihasta :D

   Poista
 2. erinomainen tavoite. meillä ollaan vasta sämpylöissä...jonkinverran on pastaa keitelty, mutta ei tunnu kyllä olevan ainakaan esikoisen unelma-ammatti, eh

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sämpylöistä ja makeista herkuista on hyvä aloittaa. Sillä meilläkin esikoinen ja keskimmäinen ovat aloittaneet. Esikoisen voisi pikkuhiljaa siirtyä oikeisiin ruokiin enemmän, toistaiseksi hän on tehnyt vain jauhelihakastiketta. Maustamista pitää vielä treenata.

   Poista
 3. Vautsi, hyvä te! Leipominen tuntuu olevan lasten suosiossa yleensä enemmän kuin ruoanlaitto, mutta uskon kyllä, että jos hanskaa toisen, niin oppii toisenkin. Minusta on mukavaa, että pojat / miehet opettelevat myös leipomaan, omakin miekkonen tekee sämpylöitä tai piirakkaa silloin tällöin.

  Omakohtaisesti ensimmäinen oppimani resepti oli pitsapohja, ja tämä tapahtui joskus kouluun menessä. Osasin jo lukea, mutta ongelmia tuotti reseptin määrä "3/4 dl", jossa sitten jo tarvittiin kyllä äidin apua :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasten on helppo aloittaa ruuanlaitto leipomisesta. Voi rauhassa mittailla ja yleensä sähkövatkaimella sekoittaminen on kivaa hommaa. Siitä voi sitten siirtyä ruuanlaittoon.

   3/4dl on kyllä pikkuleipurille haasteellinen. Etenkin jos on sellainen desin mitta kuin meillä, että vain puolikas on merkattu :D

   Poista
 4. Hyvä tavoite! Teillä ollaan jo pitkällä! Meillä vasta yritetään kiinnostua ruoasta ylipäätään... ja useimmiten siinä onnistumatta. Ruoanllaitto on tällä hetkellä kivaa yhdessä tekemistä ja välillä menee vähän sähläämiseksikin :D

  Nättejä mokkapaloja. Ai hitsi, kun tekisi mieli alkaa leipoa itsekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitten kyllä tuulettelen, kun saan ensimmäisen kolmen ruokalajin illallisen kotona eteeni. Siihen on kyllä vielä matkaa, etenkin jos raaka-aineena ei saa olla jauheliha. Meillä keskimmäinen on aika paha nirsoilija, mutta esikoinen on kiinnostunut ruuasta ja välillä liiankin hyvä syömään - menee aikuisen annos :)

   Meillä ei ole ollut mokkapaloja pitkään aikaan ja ne maistuivat todella hyviltä.

   Poista
 5. Meillähän tytöt on jo täysi-ikäisiä ja välillä innostuvat leipomaan ja laittamaan ruokaa tänne tullessaan, mutta vieläkin on välillä hakusessa jälkien korjaaminen... Siihen olis varmaan pitänyt panostaa enemmän aikoinaan;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on ylipäänsä tuon siisteyden ja jälkien korjaamisen oppimisessa haasteita. Valitettavasti ei pelkästään lasten osalta vaan myös aikuisten ;)

   Poista
 6. Erinomainen tavoite! Mä tyydyn varmaan tekemään jälkiruoat itse, mulla kun on vain kaksi poikaa :-)
  Leipoessa meillä on molemmat mukana, puolitoistavuotias osaa jo kaataa jauhoja taikina-astiaan. Ja molemmat syö raakaa taikinaa, millä aikaa saa itse laitettua sämpylät pellille.
  Tarmotar

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi vaihtoehto on hankkia vielä yksi lapsi lisää :D Mutta helpommalla toki pääsee tekemällä itse jälkiiruuan :) Meidän esikoinen ei ihan pienemä tykännyt koskea käsin taikinaan lainkaan, mutta mielellään osallistui aineiden mittaukseen.

   Poista
 7. Nam!! Yllättävän helpolla ne oppivat ja varsinkin kun antaa niiden itse tehdä (sotkusta ja uhkaavasta hermojenmenetyksestä huolimatta). Kokemus on osoittanut... jopa omilla Ammattiin saakka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ainakin sujuu hyvin mittaaminen ja vatkaaminen pojilla. Paistamisen kanssa pitää olla vähän varuillaan, ettei pala koko pannu tai koti ;)

   Poista
 8. Aivan herkullisen näköisiä mokkapaloja ja sämpylöitä. Aikuisena on varmaan paljon hyötyä opituista taidoista jo opiskeluaikaan ja myöhemminkin elämässä.
  Aikuinen poikani osaa laittaa sinkkuna ruokaa, pestä pyykkinsä ja siivota ihan itse. Koulun kotitaloustunnit ovat tehneet hyvää ja kesätyöt siivousfirmassa aikanaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minustakin poikien pitäisi oppia laittamaan ruokaa, pesemään pyykkinsä, siivoamaan ja pitämään budjettia. Sellaiset jokapojan arjen pyöritystaidot. Kiva kuulla, että teillä poika hanskaa kotitaloushommat!

   Poista
  2. Olisiko " laiskalla äidillä " mitään osuutta?

   Poista