2. syyskuuta 2014

Kesän helpoin paitamalli - tee vaikka itse

Olen aika surkea rantapukeutuja. Minulla ei ole mitään kauniita kaftaaneja, eikä helppoja kietaisumekkoja. Päätin Chicagon outlet-ostosreissulla korjata tilanteen ja pläräsin ahkerasti beach wear osastoja. Löysin kivan ja edullisen rantapaidan. Se osoittautuikin niin mukavaksi päällä, että otinkin sen käyttöön. Rantakelejä paidalle ei ole ollut, mutta otinkin sen sisäkäyttöön :) Jälkikäteen minua on harmittanut, että miksi en ottanut samanlaista toisessa värissä. Onneksi malli on niin yksinkertainen, että sellaisen tekee helposti itsekin.

Malli on siis superyksinkertainen. Kyseessä on siis iso suorakaide, jossa on pääaukko. Kankaan reunat on kantattu. Reunojen kanttaus on ehdottomasti työläin osa. Helpolla pääsisi, jos yhdistäisi kaksi riittävän isoa huivia. Saumurin rullapäärme voisi toimia myöskin kivasti ja sillä säästyisi reunan taittelun ja ompelun vaiva. Paidan materiaaliksi käy mikä tahansa kevyt ja laskeutuva kangas.

 Kaupan paita on tehty yhdestä kappaleesta. Kangas on tässä kaksinkerroin. 

Sivusauman virkaa toimittaa pieni ompeleen pätkä kylkien kohdalla. Ommel ei mene sivureunassa vaan reilusti keskemmällä. Omassa paidassani ompeleen ja sivureunan välimatka on noin 15cm. Reunoihin tulee kivat huitulat.

Paidan leveys näyttää olevan normipuseron etukappale + reilusti väljyyttä. Itselläni reilu väljyys lienee jotain 8cm paikkeilla. Ommel ei myöskään ylety alareunaan, vaan sielläkin on sellainen 15cm "vara" (mitat ovat XL-koon paidasta). Uskoisin, että sopivat mitat on helppo arvioida tarvittaessa vaikka tekemällä "kaavan" kaavapaperista tai sanomalehdestä.

Sivusaumana ompeleen pätkä reilusti reunasta keskemmällä.

Pimeä sovituskuva seeprasta. Minulla on alla musta t-paita. 

Ai miksikö postailen kesävaatteista syyskuussa? Etten vaan unohda sitten toukokuussa, kun on aika miettiä kesävaatteita, että tämä on kiva vaate. Koska hölmöyksissäni ostin vain yhden, olen edelleenkin ilman rantavaatetta. Ensi kesäksi ole tilannut samanlaisen helteen kuin tänä kesänä. Kaupanpaita jää katukäyttöön ja keväällä aion hurauttaa itselleni yhden lisää. Tai oikeastaan kaksi. Toiseen ajattelin kokeilla lisätä pituutta, jolloin siinä rantapaidassa jäisi pylly paidan helman alle piiloon ;)

Jos olisi etelän matka tiedossa, niin heti hurauttaisin rantahuitaleet. Ja pitäisin niitä vielä illallakin terassiravintolassa.

20 kommenttia:

 1. Hei toi onnistuisi minultakin! Nyt alkoi heti vimmattu miettiminen, että oiskohan mulla sellaisia käyttämättä jääneitä, tarpeeksi isoja ja pitkulaisia huiveja joista saisin vielä nopean tee-se-itse-varustuksen lomalle...

  Tosi kivan näköinen ja hauska idea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla onnekkaalla on se ihana rantaloma tulossa. Ajattelepas kuinka mukava olisi sujauttaa tuollainen päälle rantaravintolaan siirtyessä :) Oiskohan jossain korean kaupassa edullinen kesähuivien poistomyynti?

   Poista
 2. Siistin näköinen systeemi! Ja kyllähän tuo nyt muuallakin menee kuin rannalla ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin on ihan siisti, niinpä olenkin pitänyt omaani kaikkialla muualla kuin rannalla :D

   Poista
 3. Tosi kaunis paita ja helppo tehdä. Itselleni voisin ajatella tekeväni pidemmän mallisen, melkein polveen asti ja tekisin vielä vyön jolla voisi muunnella paidan ulkonäköä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On varmasti helppotekoinen. Tosin itselläni voi hermot mennä, jos jotain liukasta ja ohutta reunaa pitää metritolkulla kantata tuolla meikäläisen "vetäisen-helposti-ohuen-reunan-ryttyyn"-Elnalla, siksi kiinnostaisikin kokeilla rullapäärmettä. Tai ihan vaan huolittelemattomia reunoja :)

   Vielä pidempi malli olisi varmaan paras juurikin siihen rantakäyttöön.

   Poista
 4. En ymmärtänyt noista ompelutermeistä mitään, mutta lopputuloksen hienouden kyllä ymmärrän. :-) Olisinpa minäkin noin näppärä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kuvan paita on kaupasta :) Omatekoinen on vielä suunniteluasteella. Voin sitten ensi kesänä laittaa ne vierekkäin ja katsotaan, että erottaako tekeleitä. Toisaalta ei välttämättä erotu. Kaupassa katselen joskus kauhuissani, että langansuunnasta eivät ole halpamaiden tehtaalla muistaneet kertoa mitään. H&M:llä on pari kertaa selvästi käynyt niin, että jostain vaatteesta on tehty isoja kokoja ja kaavan suurennuksessa on joku mennyt pieleen, kun minkään koon hihasta ei meinaa käsi mennä lävitse :D

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Niin minustakin :)
   Nyt pitäisi enää muistaa, että missä kaupassa näin, että loput kesähuivit -50% Ei tarttisi muuta kuin vetäistä pari ompeleen pätkää ja ehkä kaula-aukkoa syventää.

   Poista
 6. No onpa hauska idea! Ja sait tuon paidan ompelun kuulostamaan helpolta :) Kiitos siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei paljoa helpommaksi tule paidan teko - etenkin jos säästyy jotenkin reunojen kanttaukselta :)

   Poista
 7. Eläinkuosithan ovat nyt niin in :). Meilläkin seikkailee kolme poikaa. Jäänpä seuraamaan sinun ja poikien puuhia :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa seuraamaan :) Minäpäs tulenkin pian kurkistamaan, että minkälainen kolmikko sinun elämääsi vauhdittaa.

   Poista
 8. Nyt mä vasta tajusin, että mitä tässä postauksessa _oikeasti_ esitellään - hienot rillit!! Hyvä sä! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh :D
   Nämä on vapaa-ajan lasini, toimistolasit ovat mustat.

   Poista
 9. Onpa yksinkertaisen hieno idea. Hyvältä näyttää!

  VastaaPoista