10. syyskuuta 2014

Islanti - Golden Circle retki

Oikeastaan tämäkin postaus kuuluu Hetkessä-sarjaani. Reissu ystäväni kanssa oli tosiaankin vapauden huumaa, pientä seikkailua ja hemmottelua aikuiseen makuun. Just perfect!

Teimme matkajärjestelyjä lentoja ja hotellia lukuunottamatta aika viime tingassa. Vuokra-auton lisäksi päädyimme ostamaan yhden koko päivän valmisretken, jotta kuulisimme opastusta ja voisimme kysellä kaikki mieleentulleet kysymykset oppaalta. Valitsimme retkeksi Golden Circle kierroksen. Kierroksia järjestää monikin firma, minä valitsin tämän. Retki oli hyvä ja viimeistä paikkaa myöden myyty.

Retken ensimmäinen kohde oli geoterminen alue Hvítá-joen vieressä. Alueen vetonaula on Strokkur-geysiiri, joka purkautuu 5-10 minuutin välein ja vesi nousee noin 20 metrin korkeuteen. Strokkurin vieressä on kuumaa höyryä puskevia onkaloita, geysiiri joka on vaimennut kiehuvan veden altaaksi sekä erilaisia mineraalipitoisia kiehuvia lämpäreitä.
Strokkurin purkauksen sain Lumiallani videoitua ja se on edellisessä postauksessani. Katselimme useamman kerran geysiirin purkautumista, jotenkin kuviakin riittää :)
Geysiiriltä matka jatkui Gullfossin putouksille. Sadevaatteet päällä vierailimme Gullfossillakin, vettä tuli putouksista kevyen sateen verran. Upea paikka!

Geysiiri ja Gulfossin putokset olivat hyvin vaikuttavat ja kauniit paikat. Siltikin seuraava kohde oli jotain vielä ällistyttävämpää. Islanti sijaitsee Amerikan ja Euraasian mannerlaattojen saumakohdassa, ainoana paikkana jossa mannerlaatat etääntyvät toisistaan. Saumakohta paljastuu Thinvellirin kansallispuistossa. Retki vei katsomaa Amerikan mannerlaatan reunaa. Uskomaton näky! Vettä valitettavasti tuli taivaalta varsin reippaasti, mutta eihän tätä voinut missata. Kauniilla säällä näkymät ovat kuulemma henkeä salpaavan kauniit.

Kuvissa näkyvä kiviseinämä on siis Amerikan mannerlaatta.Mannerlaatat erkanevat toisistaan noin 2cm vuodessa. Väliin jäävä alue täyttyy laavalla. Ylhäältä voi nähdä Euraasian laatan reunan, joka on noin 8km päässä. Väliin jäävää aluetta islantilaiset kutsuvat nimellä no man's land. Kaunis alue järvineen ja jokineen. Se on pidetty patikointialue, johon mennessä pitää rekisteröityä ja saada viimeisimmät kulkuohjeet. Aluetta halkoo monet rotkot ja kanjonit, jotka vaihtavat paikkaan maankuoren aktiiviisuuden mukaan. 

Puistolla on keskeinen osa Islannin historiassa. Siellä on perustettu parlamentti ja sinne ovat kansalaiset aikoinaan kokoontuneet.

Pieniä railoja näkyvissä, isot ovat miehen ellei jopa auton mentäviä

Mikä olisi ollutkaan parempi päätös märälle retkipäivälle kuin vierailu hotellin mineraalivesikylpylässä. Ah, ihanuutta! Päivä vei mehut niin, että yöelämän sijasta olimme väsyineinä hotellihuoneessamme klo 21:05 :)


6 kommenttia:

 1. Voi että mikä reissu ja mitä luonnon ihmeitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonto on todella hieno, mutta myös vaarallinen. Kävimme katsomassa kaksi filmiä tulivuorista. Kiehtovaa, kaunista ja kamalaa samaan aikaan.

   Poista
 2. Oi Islanti! Kyllä se vain upealta näyttää. Ehkä ensi kesänä :) Varmasti oli upea reissu teillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reissu oli hieno. Olisi sittenkin saanut olla pidempi, koska Islannilla on niin paljon mielenkiintoista tarjottavaa. Olisin ehdottomasti halunnut valasretkelle!

   Jos tykkäät luonnosta, Islanti on täydellinen valinta. Tiet ovat hyvät eli laiska katsoo auton ikkunasta ja kävelee lenkin perillä :) kuten minä. patikointiin, koskenlaskuun, jäätikkösafariin tai ratsastukseen ovat erinomaiset.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Suosittelen. Helppo maa matkailla. Lentoja saa kohtuuhintaan ja majoitusta on monelle budjetille. Luontonähtävyyksiin ei ole mitään pääsymaksukaan. Hintataso muuten aika sama kuin Helsingissä. Lisäksi ruoka on hyvää ja hienommissa paikoissa rahoilleen saan erinomaisesti vastinetta. Samaa voi sanoa Shellin leipävalikoimasta :) (yhtenä iltana jouduimme syömään siellä)

   Poista