26. joulukuuta 2019

Joulun viettoa ja isoin joululahja ikinä

Joulu alkaa kallistua kohti loppuaan. Jäljellä on Tapaninpäivän ilta ja huomenna minulla onkin jo työpäivä.

Vietimme tänä vuonna mökkijoulun maalaismummolassa. Pojat halusivat mennä mökille, minä olisin saattanut kallistua kaupunkijouluun. Aattona meitä oli koolla meidän perheemme lisäksi molemmat isoisät. Ohjelmana oli pihapiiristä pienen kuusen kaataminen ja koristelu, jouluruokailu ja pari sataa kertaa vastaus kysymykseen että voisiko lahjat jo avata. Välillä unohtuu, että meidän kuopus on vasta 11v ja yhä edelleen lahjainnokas.


Maalaismummolassa kuusi koristellaan appiukon isän lapsuuden joulukoristeilla eli lippunauhalla ja tontulla, niillä on ikää jo yli sata vuotta. Lisäksi vähän nauhaa ja pari lasikoristetta. Pieni oman pihan kuusi poikkeaa ulkonäoltään täysin ihanan tuuheista, viljellyistä latvakuusista, mutta jotenkin juuri tuollainen "raahka" on meistä se oikea mökkikuusi. Ennen jouluruokaa Hra Kepponen kävi heittämässä elämänsä ensimmäisen joulupukkikeikan. 

Hienot vermeet olivat "talon puolesta"

Hra Kepposen veljenpoika

Jouluruokailumme noudatti perinteistä linjaa. Ensin katoimme pöytään kalat ja rosollin. Kalapöydässä oli graavilohta, graavisiikaa, lohimousseleipiä ja konjakkisavulohta. Saattaa olla, että isoisät jäivät kaipaamaan sillejä. Tykkään todella paljon kalaruuista, mutta en ole oppinut sillinsyöjäksi, joten en edes muistanut sillejä. Kinkku piti nostaa kalapöytää esikoista varten samantien. Kalapöydän jälkeen oli vuorossa laatikot ja kinkku.



Joulupäivänä isäni keitti meille lounaaksi joulupuuron ja Hra Kepposen veli saapui joulupuurolle ja kakkukahveille perheensä kanssa. Reippain puuronsyöjä oli poikien pieni serkku, hän söi tonttupuuroa kaksi lautasellista.



Lohjalaisen St. Honoren kakku

Joulu oli ihanaa yhteistä aikaa, mutta kyllähän tuo pakkaamis-purkamis-siirtymishomma rasittaa. Sitä voisi helpottaa tekemällä hankintoja, niin että mahdollisimman vähän tavaraan tarvitsee siirtää kodin ja maalaismummolan välillä.

Kaksi vuotta sitten aloitimme uuden jouluruokailuperinteen: Joulu-Mäkkärin. Silloin meillä oli yllättävä sairaalajoulu ja joulumenu koostui huomattavalta osalta pikaruuasta. Keskimmäinen ja kuopus eivät syö mitään jouluruokaa, joten he tervehtivät pienen paaston jälkeen riemuissaan kultaisia kaaria. Emme todellakaan olleet ainoa perhe Mäkkärissä, autokaistan jono on huomattavasti normaalia pidempi. Pojat ovat sitä mieltä, että Mäkkäriperinteestä pidetään kiinni.

Paketteja kuusen alle oli kertynyt meidän pojille läjä siitä huolimatta, että koko perhe oli saanut jo isoimman ikinä joululahjan ennakkoon ja olimme sopineet erittäin vähälahjaisesta joulusta. Vähälahjainen joulu olisi tullut jokatapauksessa, koska pojille on hirveän vaikea keksiä mitään lahjoja. He eivät tarvitse mitään.

Meillä on viiden vuoden ajan haaveiltu ulkoporeammeesta. Alunperin suunnittelin, että hankkisimme porealtaan yhteiseksi 50v lahjaksi Hra Kepposelle ja minulle. Syysloman Espanjan reissumme oli niin epäonnistunut, että päätimme koko perhe yhdessä, että vuonna 2020 emme tee koko perheen ulkomaanmatkaa.  Tämä päätös vapautti säästöjä muuhun käyttöön ja tämän vuoden joululahja olikin iso lahja ikinä eli ulkoporeamme. Amme piti asentaa jo ennen joulua siltä varalta, että tulisikin lunta ja pakkasta (whishfull thinking). Sinänsä loppusyksy oli hyvä aika poreammeen hankitaan, koska viimeisistä jäljellä olevista kappaleista sai hyviä alennuksia.

Innokkain poreilija on meidän esikoisemme

Työpaikan "uimaseuran" kanssakin ollaan ehditty poreilemaan

Ammeessa on viisi paikkaa, joten koko perhe mahtuu yhdessä poreisiin. Pihatöistä ehdimme tekemään vain välttämättömimmät, ensi keväänä sitten katsellaan, että tarvitsisimmeko pihalle ylimääräistä näkösuojaa.

Vuoden hauskin lahja liittyy poreammeeseen. Työkaverini Sirpa oli lukenut iltapäivälehdestä Kourtney Kardashianin Lapin vierailusta ja erinomaisesti onnistuneesta product placementista. Kourtneylla oli poreammeessa päässään kotimaisen pienyrityksen saunahattu. Sirpa oli tilannut minulle lahjaksi samanlaisen hatun ja poreaammeessa rentoilun ohella voin melkein tuntea eläväni Hollywood elämää ;)


The saunahattu

Minkälainen joulusi oli?
Minä otan nyt joulun rentoilun ja kipaisen poreisiin.

20 kommenttia:

  1. Ihania joulutunnelmia ja hei toi teidän poreamme on ihan super <3<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivon kovasti, että altaasta on niin paljon iloa kuin olemme etukäteen haaveilleet sen tuovan. Yllättäen teini on aivan liekeissä poreammeesta ja meillä on jo ollut pari teinivuoroa, kun esikoisen kaveritkin ovat olleet poreilemassa.

      Kivoja välipäiviä!

      Poista
  2. Vau miten ihana joululahja, kyllä kelpaa poreilla ja sehän on samalla sekä parhainta yhdessäoloa sekä parisuhdeaikaa ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on totta, että altaassa tulee vietettyä perheen yhteistä aikaa erityisesti jutellen. Sen opimme varsin pian, että kun poreet ovat päällä, niin on parempi olla vaan hiljakseen. Sen verran kova on poreiden ääni, että sen yli kun kailottaa, niin jutut kuulee vähintään koko korttelin ulkonaolijat :D :D

      Kivoja välipäiviä!

      Poista
  3. WAU! Sulla on samanlainen paljuhattu kuin Koutneylla :D Ihanaa, että teillä on nyt oma palju. Oivallinen joululahja Espanjan reissun jälkeen.

    Teidän mökkijoulu vaikuttaa hyvin tunnelmalliselta ja kaunis Arabia kattaus. Kyllä minäkin olen sen kalapöydän perään mutta kinkku on silti saatava ja totta kai laatikoita. Harmi kun et lomaile huomenna. Oltaisiin muuten voitu treffata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen nyt Itä-Helsingin Kardashian :D Peppuimplantit vielä puuttuvat ;) Se niiden omistaja taisi olla Kim eikä Kourtney, eli pysynkin sitten vain Kourtneyn imussa. Työkaverini Sirpa on loistava lahjanostaja. Syntymäpäivälahkjaksi sain uuteen autooni Wunderbaumin ja Star Wars turvavyönpehmusteen :)

      Nuo anopin keräämät astiat ovat minusta kauniit ja aina kun katan pöydän niillä tulee anoppi mieleeni.

      Meillä pitää jonkun olla töissä saatavilla kaikkina arkipäivinä ja minulta on aina tässä kohtaa lomapäivät loppu. Lounastreffit olisivat hyvät!

      Poista
  4. Onpa kauniit, vanhat astiat! <3
    Poreet kuulostavat ihanalta. Vaan mun mielessä poreet yhdistyvät automaattisesti kuohujuomaan <3 On siis ehkä hyvä, etten omista ammetta ;)
    Hieno hattu, kivasti ajateltu lahjaidis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin nuo astiat ovat aivan ihanat. Anoppi on ne aikoinaan kerännyt. Aina kun maalaismummolassa katan niillä pöytää, niin muistelen kaihoisasti ja lämpimästi anoppia. Kuohuviinikylpy olisi minusta hyvän aineen haaskausta ;)

      Poista
  5. Meillä kotona on aina ollut tuonnäköinen joulukuusi eli tykkään. Luultavasti vielä samaa hopeanauhaa, lippuja ei meillä ollut. Joulupöytä näyttää herkulliselta, mutta myönnän että myös minä kaipasin sillejä tänä vuonna. Jostain syystä meillä eivät jouluruoat uponneet eli taitaa olla aika tehdä jotain erilaista ensi vuonna. Aikaisemmin suomalaisherkut on mennyt hyvin kaupaksi, mutta nyt on pojalla jo ruokarajoitteita tai sitten hän on vain oppinut kohtuuteen.
    Toivotan hyvää uutta vuotta ja monia iloisia hetkiä paljussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on ollut lapsuuden kodissa ja omassakin kodissa kuusikauppiaan sellainen ihanan tuuhea latvakuusi. Olen kyllä appivanhempien myötä oppinut tykkäämään tuollaisesta harvasta pikkukuusesta ihan yhtä paljon.

      Hyvää uutta vuotta sinne rapakon taakse Leena!

      Poista
  6. Joulunne kuulosti kivan rennolta vaikka toki ymmärrän siirtymien tuoman työmäärän. Meillä jouluun yhdistyi sopivassa suhteessa kahden oloa, jälkikasvun passaamista ja sukulointia. Aattona meilläkin katettiin pöytään iki-ihanat Arabian Fasaanit! Yhteinen joululahjanne on kerrassaan upea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fasaaniastisto on hieno ja minulle siihen liittyy niin vahvasti muisto lämpimästä ja hienosta anopistani. Anoppi tykkäsi vanhoista tavaroita ja on kerännyt astiaston.

      Hyvää Uutta Vuotta!

      Poista
  7. Onnea tuosta poreammeesta! Se on varmasti teillä suosittu. Meillä on tavallinen puinen palju, haaveilin sen lämmittämisestä nyt jouluna, mutta niinpä se jäi. Siinä menee monta tuntia, kun saa paljun lämpimäksi. Minä sain pukilta leipäkoneen, ja olen siitä hyvin haltioissani. Laitoin jo blogiinikin siitä postausta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon ja toivon, että poreammeesta on niin paljon iloa kuin olemme etukäteen ajatelleet.

      Leipäkone on aivan mahtava lahja. Minulla oli leipäkone 90-luvulla. Minulle sattui joku maanantaikappale, joka oli takuukorjattavana ainakin kahdesti. Tykkäsin leipäkoneesta todella paljon ja olen hieman suunnitellut sellaisen hankkimista. Harmi vaan, kun keittiössä ei ole yhtään vapaata pöytätilaa. Täytyykin käydä lukaisemassa juttusi leipäkoneesta.

      Hyvää vuotta 2020!

      Poista
  8. Kuulostaa ihanalta joululta vuoden päätteeksi! Kuusi on nostalgisen kaunis vanhoine koristeineen. Ja paljusta on paljon iloa jatkossakin.

    Toivottavasti vuosi 2020 on teille upea ja onnellinen - paljussa ja sen ulkopuolella! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos murunen :) Kiva kun olet piipahdellut ja postaillutkin pitkästä aikaa täällä blogimaailmassa.

      Hyvää vuotta 2020 sinulle ja perheellesi!

      Poista
  9. Teidän joulunne kuullosti oikein kivalta, vaikka tuo pakkaaminen ja siirtyminen paikasta toiseen onkin varmasti tosi rasittavaa. Tärkeintä on kuitenkin yhdessä vietetty aika. Mäkkäriperinne on ihan hyvä, varsinkin kun on lapsia. Itselläkin kävi eilen mielessä, että pitäisikö mennä hamppareille, kun käytiin prismassa. Maistuisi kyllä, vaikka ihmeellistä kyllä, jouluruoka ei ole vielä alkanut tökkimään, vaikka söin sitä vielä eilenkin. Ihana tuo poreamme ♥ Ihan paras lahja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakkaaminen piti tehdä hyvinkin tarkasti, että mahduimme koko perhe ja kaikki tavarat kyytiin :) Toivottavasti kaupoissa olisi hyviä alennusmyyntejä, voisin tästä sisuuntuneena käydä ostamassa täydennystä petikamppeisiin ja siirtää vanhat maalaismummolaan.

      Onnellista vuotta 2020!

      Poista
  10. Tänään just K-raudassa ihailin ulkoporeammetta ja istkin hintaa 9000e. Että onnea kun teillä sellainen on :)
    Toi saunahattu on huippu. Oot ihan tosi-tv itsekin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noissa poreammeissa on hintahaitari aikamoinen reilusta 4000€ aina 20000€ saakka. Useita tonneja siitä joutuu kuitenkin pulittamaan. Tuttavapiirissä on tehty muutamia ammehankintoja ja keskihinta lienee siinä reilu 6000€ paikkeilla. Meidänkin allas on hintahaitarin alkupäästä. Vielä ei ole mitään kokemusta, että kuinka nuo vehkeet kestävät käytössä vuosia.

      Tuttapiirissä on hankittu niitä 500-1000€ pumpattavia muovisia altaita kesäkäyttöön. Meillähän on pumpattava kanootti ja varavuoteet ja ne ovat hämmästyttäneet laadullaan ja sen perusteella olisin voinut kokeilla jopa pumpattavaa poreallasta (nuo täytetään siis sähköpumpulla). Pumpattavat poreammeet eivät kestä pakkasta, mutta ovat kuulemma tosi kivoja keväällä ja alkusyksystä. Yhdellä tuttavalla on jopa eristetty kehikko sille muoviammeelle. Olisin ostanut sellaisen maalaismummolaan pihalle viime kesänä, mutta ensin olisin tarvinnut metsurin ja sitten kuorma-autollisen soraa ja vielä sen soran siirron kippauspaikalta kohteeseen.

      Poista