22. lokakuuta 2019

Lomalla sairaalaan Espanjassa

Meidän oli tarjoituksena ottaa rennosti Espanjan lomallamme: loikoilla auringossa, uida, lukea ja olla ulkona mahdollisimman paljon. Pari ensimmäistä päivää menikin suunnitelmien mukaisesti. Sitten esikoinen alkoi yskimään aivan järkyttävästi ja kuumekin nousi uudestaan. Aloin epäillä, että pojan flunssa on tehnyt jonkun jälkitaudin, kuten keuhkoputken tulehduksen, ja päätin tilata hänelle hotellihuoneeseen lääkärin.

Lääkäri sanoi, että pojalla on hengitystieinfektio selvästi ja tarkempi diagnoosi vaatii keuhkoröntgenin. Hra Kepponen ja esikoinen lähtivät taksilla 40km päässä sijaitsevaan yksityissairaalaan keuhkokuvaan. Röntgenistä paljastui, että pojalla oli keuhkokuume.

Me ajattelimme, että sairaala määrää antibiiotit ja poika pääsee takaisin hotelliin lepämään ja ennen kotiinpaluuta tsekkautamme tilanteen, että poika on lentokuntoinen. Lääkärin hoitosuunnitelma oli, että poika jää sairaalaan sisään hoidettavaksi. Hoitosuunnitelma oli yllättävä, koska pojan yleisvointi oli ollut koko ajan hyvä ja elintoiminnot normaalit.

Tässä kohtaa oli pakko luottaa espanjalaiseen terveydenhuoltoon ja kirjata poika sisälle sairaalaan. Kyseiseen sairaalaan ei saa jättää alaikäistä yksin, joten mies jäi asustelemaan pojan yksityishuoneen pienelle sohvalle. Poika sai kahta eri antibioottia suoraan suoneen ja vaste lääkitykselle oli hyvä. Kuume lähti pois vajaassa vuorokaudessa ja yskimisen välikin kasvoi.

Toiveikkaana ajattelimme esikoisen pääsevän viikonlopun paluulennolla takaisin kotiin. Noh, lääkärin mielestä pojan piti jäädä edelleen sairaaalaan. Emme uskaltaneet riskeerata pojan toipumista ja vakuutusyhtiön lääkäri suositteli myös, että poika ei vielä lennä. Minä palasin kotiin keskimmäisen ja kuopuksen kanssa. Mies ja esikoinen jäivät sairaalaan.

Meillä on onneksi vakuutusasiat kunnossa ja kaikki toimi vakuutusyhtiön kanssa hyvin sujuvasti. Vakuutusyhtiöillä on SOS palvelu Tanskassa, jossa on töissä suomenkielistä henkilökuntaa. SOS palvelussa on myös lääkäri, joka kävi lävitse esikoisen mittaustulokset ja päivittäiset raportit sairaalasta. Hänen kanssaan keskustelu auttoi meitä paljon ymmärtämään kokonaistilannetta. SOS palvelu on järjestänyt pojalle ja miehelleni majoituksen ja paluulennot. SOS palvelun toiminta oli ripeää ja hyvää. Meidän perheemme vakuutukset ovat muuten Tapiolassa, josta minulla on vain hyviä kokemuksia.

Espanjalaisen terveydenhuollon miinuksena meidän näkökulmastamme oli läpinäkymättömyys. Hoitopäätöksiä ei juuri perustella eikä potilaalle kerrota, mitä lääkettä hänelle on määrätty. Avainasemassa olevat mittaustulokset, kuten keuhkoröntgen kuvat, eivät ilmeisesti siirtyneet ikinä SOS lääkärin nähtäväksi. Sen sijaan hänellä on mittaustulos testistä, jota ei esikoisen ja Hra Kepposen mielestä ole ikinä tehty. Tälläinen toimintakulttuuri heikentää luottamusta palveluntarjoajaan. Pisteet toki siitä, että sairaalalla on suomenkielinen hoitaja sekä lääkäri saatavilla melkein päivittäin. Tämä auttaa niitä potilaita ja omaisia, joilla on heikko kielitaito. Hra Kepponen pärjäsi henkilökunnan kanssa oikein hyvin englanniksi. Että sinänsä Costa Del Solin alue on hyvä paikka saada sairaalahoitoa, koska siellä saa apua tarvittaessa suomeksi.

Kaiken kaikkiaan esikoista on hoidettu hyvin ja hän on tänään päässyt pois sairaalasta. Ainoa mahdollinen moite on, että minusta esikoista on jo vähän ylihoidettu. Minusta hänet olisi voinut päästää sairaalasta jo aiemmin, ehkäpä jopa lennolle saakka. Toki mielessäni on käynyt, että halusiko sairaala laskuttaa vielä pari päivää hoitoa lisää vakuutusyhtiöltä. Ehkä olen vain ennakkoluuloinen. 

Loman viimeiset päivät nostivat stressitasoni taivaisiin. Sairaala tosiaan sijaitsi 40km päässä ja jouduin heti vuokraamaan auton, jotta sain vietyä sairaalaan puhelimen laturit ja hygieniatarvikkeita. Esikoinen neuvotteli minut ajelemaan Mäkkärin kautta, koska sairaalaruoka oli Espanjassakin kehnohkoa. Onneksi esikoinen oli tosiaankin koko ajan hyvävointinen, mikä helpotti minua asennoitumaan tilanteeseen vähemmillä kierroksilla.

Tämän loman jälkeen todellakin tarvitsisin lomasta toipumisloman. Olen ehkä väsyneempi kuin moneen vuoteen. Tänään heräsin pahaan päänsärkyyn. Lähetin pojat kouluun, söin vähän ja otin särkylääkettä ja ilmoitin töihin olevani kipeä. Menin ennen klo 9 takaisin sänkyyn ja heräsin vähän ennen klo 14.
 
Torstaina saan esikoisen ja  Hra Kepposen kotiin - ihanaa!

Esikoisen sairaalahuone. Onneksi esikoinen otti läppärinsä mukaan. Hra Kepponen on saanut sillä hoideltua töitään ja asioitaan.

22 kommenttia:

 1. No voi ei, olipa ikävä käänne lomareissulle. Onneksi vakuutusasiat olivat kunnossa ja poikakin saatu kuntoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä olisi ollut aineksia isompaankin harmiin. Onneksi tilasin lääkärin, onneksi poika toipui nopeasti ja oli tilanteeseen nähden hyvässä kunnossa koko ajan ja onneksi vakuutus oli kunnossa. Aluksihan harmitti pilalle mennyt loma aika lailla, mutta sairastuessa tärkeintä on asianmukainen hoito.

   Poista
 2. Voi ei, ikävää että tämä sattui lomalla. Meillä on jonkin verran kokemusta sairaala asioista Costa del Sol:lla, ja aika vaikeaa oli ymmärtää, kaikkia käänteitä. Mutta tietysti hyvä, että saitte apua ja poika paranee nopeasti.Tsemppiä sinulle, että pysyt kunnossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmillisesti meni loma pilalle, mutta tärkeintä on, että poika tervehtyi.

   Aika erilaisilta vaikutti espanjalaiset hoitokäytännöt verrattuna suomalaisiin. Meidän keskimmäinen oli pari vuotta sitten keuhkokuumeessa ja aika heikossa kunnossa. Häntä hoidettiin kahdesti Lastenklinikalla päiväpotilaana ja muuten hän oli kotihoidossa. Hyväkuntoinen esikoinen oli melkein viikon sairaalassa.

   Poista
 3. No voi hemmetin hemmetti, miten harmillinen juttu. :-( Mutta hieno homma, että poika sai hyvää hoitoa ja on jo tervehtynyt, ja saat koko perheen pian kotiin.

  Mä olen sen verran epäluuloinen luonne, että ihan takuulla mullekin olisi tullut mieleen, että yrittiköhän sairaala laskuttaa vakuutusyhtiöltä vähän ylimääräistä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli todella harmi, että lomamatka meni pieleen. Toisaalta se oli hyvä muistutus siitä, että kun isompi porukka matkustaa, niin aina voi kaikenlaista sattua matkalla. Olen miettinyt, että tekisin jonkun kaukomatkan lasten kanssa, mutta se saa vielä odottaa lasten kasvamista. Olisi ihan älyttömän kypsää kustantaa koko perhe toiselle mantereelle ja viettää lomaa jossain sairaalassa.

   Vaikka suhtauduinkin vähän epäluuloisesti espanjalaiseen klinikkaan, niin siitä ei voi moittia, että eivät olisi hoitaneet perusteellisesti.

   Poista
 4. Voi ei, mikä tuuri sairastua lomalla. Ja kyllä hiukan ylihuolehtivaiselta toiminnalta kuullostaa, tietty parempi kuitenkin nin kuin etttä olisi liian höveli.
  Sinne leppoisaa eloa rankan loman jälkeen. Yritä saada omaa aikaa <3<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä harmitti, kun piti sattua noin paha sairastuminen lomalla :(

   Minun piti tuon loman voimin jaksaa läpi syksyn pimeyden. Meillä ei ollut mitään ohjelmaakaan, kun tarkoitus oli todellakin vain rentoutua ja nauttia siitä että näkee auringon. Puhumattakaan pojasta jolla lääkäriin määräämä lepo jatkuu vielä kotiinpaluun jälkeenkin.

   Mutta onneksi oli hoitoa ja vakuutus.

   Poista
 5. huh millainen "loma"!
  Onneksi vakuutukset kunnossa, ja onneksi teini on ollut ilmeisen sisukas huonosta voinnistaan huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarvitsisin lomaa toipuakseni tuosta lepolomasta.

   Teini on ollut tilanteeseen nähden hyvävointinen. Ruoka on maistunut, teini on ulosmitannut mahdollisuuden saada limsaa sairaana täysimääräisesti, kuumeettomana teini on jaksanut olla pystyssäkin. Ja on jaksanut vängätä etuuksistaan ;) Siksi diagnoosi tulikin yllätyksenä ja vielä isompi yllätys oli, että teinille tuli useampi sairaalapäivä. Teinihän vänkäsi, että lääkäri on täysin tarpeeton. Onneksi äiti ei taaskaan kuunnellut teiniä ;)

   Poista
 6. Tuohan on kuin jostakin kirjasta,
  paitsi että se on totta ja teidän elämästä.
  Onpa ollut stressaava loma, te todella tarvitsisitte uuden loman.
  Mutta pääasia että kaikki on nyt hyvin ja kaikki terveitä ja kotona.
  Oikein mukavaa keskiviikko aamupäivää sulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmitti kovasti, että loma meni pieleen :( Olisimme koko jengi kaivanneet akkujen lataamista. Onneksi poika sai hoitoa ja paraneminen lähti hyvin käyntiin ja onneksi oli vakuutus.

   Kivaa loppuviikkoa!

   Poista
 7. Ikävä käänne lomalle mutta onneksi poika voi jo paremmin.
  En voi itsekään olla ajattelematta, että sairaalalla oli
  "ketunhäntä kainalossa" kun poikaa makuutettiin siellä eikä
  keuhkokuvia siirretty Suomeen nähtäväksi. Tuntuu myös oudolta
  väittää, että joku testi on tehty jos poika tai isä ei siitä
  tietoinen.
  Tsemppiä ja pikaista paranemista pojalle. Onneksi huomenna on
  torstai ja molemmat kotosalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, että loma meni pieleen. Onneksi pienemmät pojat sentään pystyivät nauttimaan koko lomasta ja saivat uida ja syödä pizzaa.

   Mies oli saanut mukaan "exit packagen" sairaalasta. Siinä on mukana DVD, jolla pitäisi olla keuhkokuvat. Vähän jännittää, että aukeaako kuvat levultä ;)

   Espanjalaisen lääkärin mielestä tulehduksen laajuuden takia pojasta pitäisi ottaa kontrolliröntgen. Suomessa sellaista ei ole tapana tehdä, mutta jos tehdään niin pitää yrittää jututtaa lääkäriä myös aiemmista kuvista. Tärkeintä kuitenkin on että huomenna poika pääsee kotiin.

   Kivaa loppuviikkoa!

   Poista
 8. Olipa ikävää sairastua juuri lomalla, mutta tosiaan matkassa onnea kun ei pahemmaksi äitynyt ja vakuutusyhtiön kanssa kaikki hoitui.
  Tuollaisen kokemuksen jälkeen stressitaso on varmaan hetkellisesti korkealla ja siksi oma kroppasikin reagoi.

  Mukavaa viikon jatkoa ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmittihan se, että loma meni pieleen. Jos jotain hopeareunusta pitää tilanteesta etsiä, niin sairaanhoitopalveluja oli saatavilla ja hoitohenkilökunta puhui hyvää englantia ja vakuutuksen kanssa kaikki toimi erinomaisesti. Olisimmehan voineet olla myös kohteeessa, josta olisi pitänyt siirtä lentäen/laivalla sairaalapalveluiden perässä.

   Stressitaso ei ota laskeakseen vieläkään. Muisti ei toimi, päätöksentekokyky on heikentynyt ja uni maistuisi vaikka kellon ympäri. Mutta eiköhän se tästä.

   Kivaa loppuviikkoa!

   Poista
 9. Onni onnettomuudessa, että kaikki hoitui suht hyvin kuitenkin. Onhan se aina kurjaa lomalla sairastaa :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos positiivisia puolia pitää hakea, niin hoitoa oli saatavilla ja hoito alkoi tepsimään bakteereihin välittömästi, mies pystyi olemaan pojan tukena, vakuutus toimi ja pienemmät pojat saivat kaikesta huolimatta kivan loman. Olisin toki mielelläni jättänyt episodin väliin kokonaan, mutta keksin heti ainakin tuhat paljon huonompaa skenaariota.

   Olen haaveillut, että pääsisimme kaukomatkalla koko perhe, mutta kyllä tämä episodi pisti miettimään asiaa uudestaan. Kaukomatkan kulut ovat niin suuret, että harmittaisi aivan tolkuttomasti, jos matka menisi sairastaessa tai peräti sairaalassa. Meidän lapset ovat olleet kovia imuroimaan kaikki pöpöt. Luulin jo sen hellittäneen, mutta putki näyttää jatkuvan. Kolmeen viimeiseen perhematkaan osuu siis sairaalakeikka, yksi väärä korvatulehdushälyytys (vaati lääkärikäynnin jonka järjestäminen oli hieman työlästä) sekä vatsatauti (ihmeellistä kyllä sairastuneita vain 3/5).

   Poista
 10. Ou no, nyt kyllä tuntuu, että teillä epäonni jatkuu ja tämän piti olla vähän se loma, jossa saat mielen nollattua, kun kaikkea raskasta on ollut.

  En osaa sanoa, mutta tuntuu ettei Suomessa noin kovin hoideta kyllä. Voi kurjuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loma oli tosiaan tarkoitettu siihen, että saisimme purettua kesän ja syksyn kuormitusta pois, mutta sen sijaan stressikertoimet pääsivät aivan uuteen nousuun. Toisaalta onni onnettomuudessa, että esikoinen toipui kuitenkin aika nopeasti. Aikamoinen vuosi :(

   Poista
 11. No apua! Nämä on niitä kohtia elämässä, joita ei todellakaan matkoilla soisi tulevan kohdalle. Pelko nousee pilviin ja tulee turvaton olo. Mutta matka joka muistetaan. Loppu hyvin, kaikki hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se todella harmillista sairastua lomalla, mutta onneksi poika parani ja vakuutusyhtiö huolehti maksupuolesta. Olisi voinut olla paljon huonompikin tilanne.

   Poista