10. lokakuuta 2019

Melkein kuin Lapissa

Koimme viikonloppuna Hra Kepposen kanssa erilaisen, ja onnistuneen, ulkoiluelämyksen. Minä olen jo pari vuotta suunnitellut, että tustustun ennen Vuosaaren satamaa sijaisevaan Vuosaaren Huippuun. Joskus nämä projektini ovat hitaasti toteutuvia. Olen kuullut paljon Vuosaaren Huipulta avautuvista näkymistä, kauniista luonnosta sekä kivoista pienistä poluista, jotka risteilevät pitkin poikin mäkeä. Noin lähtökohtaisesti nuo täyttömäet eivät ole mitään kummoisia luontoelämyksiä. Täyttömäkien paras puoli lienee mahdollisuus porrastreeniin ja lapsille talvella pulkkailuun. Mutta Vuosaaren Huippu on jotain aivan muuta!

Dronekuva Vuosaaren Huipulta

Vuosaaren Huippuun on varastoitu vuosikymmenien ajan ylimääräistä maa-ainesta. Viimeisimmät suuremmat määrät ovat peräisin Vuosaaren sataman rakentamisesta. Täyttömäen vieressä muhii 1980-luvulla suljettu kaatopaikka, jonka metaanin tuonannon päättymistä odotellaan edelleen. Sen jälkeen jätevuori tullaan maisemoimaan täyttömäkeen sopivaksi.

Vuosaaren Huipun aisemointisuunnitelma on nerokas. Mäestä ei tehty perinteistä nurmikolla peitettyä kukkulaa vaan se on tehty muistuttamaan Lapin tunturia. Hieman matalaksi on jäänyt Itä-Helsingin oma tunturi, se korkein kohta on 65 metriä. Näkymät ovat kuitenkin komeat.

Korkeimman huipun ohella on muitakin huippuja, jotka kohoavat 40-metrisiksi

Täyttömäelle on istutettu matalaa kasvistoa imitoimaan tunturimaisemaa. Siellä kasvaa paljon katajia, kanervia ja heiniä. Tosin bongasimme myös runsaasti metsämansikkaa. Kiviaineksista on tehty muurinpätkiä ja jopa pieni kuru, jossa metsämansikka rehottaa. Alueella risteilee paljon polkuja.


Me Hra Kepposen kanssa ihastuimme välittömästi Vuosaaren Huippuun. Siellä on sopivasti vaihtelua ja erityisesti minua kiehtoi kivien käyttö siellä. Retki ylös oli kuin pieni seikkailu. Kivimuurin kohdalla ajattelin olevani ehkäpä Irlannissa ja olisin voinut kuvitella mutkan takaa vastaantulevan lammaslauman. Sitten taas hetkessä toisessa kohtaa palasin lappifiiliksiin.
Vuosaaren Huipusta on tullut vakiopaikka lintuharrastajille. Paikka tarjoaa tilaa monille harvinaisemmillekin eläimille. Helsingin kaupungien nettisivujen tietojen mukaan Vuosaaren Huipulla on nähty jopa ilves. Alue on varsin laaja, kaikkiaan 60 hehtaaria. Sinne mahtuu useampikin ulkoilija. Edes Huipun huipulla ei ollut tungosta. Meidän lisäksemme siellä oli 6 muuta ihmista, joista 4 oli lintuharrastajia.

Vuosaaren Huipulta on näkymä kohti satamaa, mutta säästän teidät siltä kuvalta ;) Me palaamme varmasti vielä monta kertaa Vuosaaren Huipulle! Tämä on minun vinkkini syysloman viettäjille: tehkään tunturiretki Vuosaaressa.

Idean isä on luontotarhuri Jukka Toivonen. Mahtava idea ja hieno toteutus!

Hyvä tietopaketti Vuosaaren Huipusta: https://vihreatsylit.fi/vuosaarenhuippu/

Pieni tunturipolku

Hra Kepponen minikurussa

Siellä häämöttää tunturin korkein kohta, matkalla on upeat katajat


PS. Me emme löytäneet varsinaista sisäänkäyntiä Vuosaaren Huipulle, emmekä virallista parkkipaikkaa. Helsingin Kaupungin nettisivut antavat osoitteeksi suurpiirteisesti Niinisaarentie. Kävelimme kohti huippu Tryvikintieltä, joka kääntyy Satamakaarelta.

8 kommenttia:

 1. Läheltäkin löytyy upeita retkikohteita ja mielikuvissaan voi käydä todella kaukana. Upea paikka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähipaikat ovat parhaita, kun niissä pääsee käymään vaikka kuinka usein :)

   Vuosaaren Huippu on ihan mahtava idealtaan ja toteutuskin on hieno!

   Poista
 2. No johan sie kivan paikan olet löytänyt! Tuli tosiaan ihan Lappi mieleen. Laitetaan muistiin tulevaisuutta varten.

  P.S. Mä oisin kyllä voinut katsoa sen satamakuvankin. ;-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuosaaren Huippu oli minustakin hieno löytö. Pari vuotta meni vaan retken suunnittelussa vaikka matkaa ei ole montaa kilometriä 😂😂😂
   Kivaa viikonloppua!

   Poista
 3. Kauniit ovat maisemat!Luonnossa liikkuminen on itsellekin mieluista puuhaa.Meillä on kodin vieressä hyvät lenkkimaastot läheiseen metsään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolta on hyvät näkymät kauas. Minä olen aina asunut lähellä jotain ulkoilualuetta. Olen niin laiska etten kuitenkaan jaksaisi mennä erikseen ulkoilemaan riittävän usein.
   Kivaa viikonloppua!

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Maisemat on komeat 👍👍👍
   Mukavaa viikonloppua

   Poista