26. heinäkuuta 2022

Lomakokkailua ja Fiskarsin retki

Ensimmäinen lomaviikko on jo takana ja toinenkin käynnissä. Ensimmäisen viikon ohjelma oli varsin vauhdikas. Tietokoneeni on ollut kokonaisen viikon kiinni. En muista milloin olisi näin ollut.Toisellekin lomaviikolle oli suunniteltuna ihanaa ohjelmaa. Harmillisesti nuoriso sairastui flunssaan. Se on sitten flunssa nro kolme maaliskuisen koronan jälkeen. Hra Kepposen kanssa olemme terveinä toistaiseksi. Se saattaa johtua siitä, että me olemme olleet mökillä enemmän ja nuoriso on ollut kaupungissa.

Aloitimme lomaviikon mökkipätkällä keskimmäisen ja kuopuksen kanssa ja haimme vaarin mukaamme mökkeilemään. Se oli jo perinteeksi muodostuneen "Kaikki kokkaa"-haasteen vuoro tällä mökkipätkällä. Minä aloitin tekemällä suppilovahverokeiton. Sen kaveriksi oli ciabattasämpylöitä.

Parin vuoden takainen kaikki kokkaa haaste blogattuna: kaikki kokkaa haaste

Suppiskeiton koristeena muutana ketunleipä. Appi oli ostanut kauniita sinisiä uusia juomalaseja

Vaari tekaisi kaupan valmispohjan avulla meille nopean marjakakun

Ensimmäisen illan saunavuorolla me emme Hra Kepposen kanssa päässeet saunaan lainkaan, kun nuoriso innostui saunomaan ja uimaan tuntikaupalla :) Nuoriso muutenkin heräsi uimiseen siinä vaiheessa, kun kello alkoi lähestyä puolta yötä.

Yhtenä päivänä söimme aamiaista lounaaksi. Aikuiset olivat aamulla syöneet puuroa ja kuopus laittoi meille aamiaista herättyään eli meidän lounasaikaan. Tarjolla oli paistoleipää, pekonia, munakokkelia, jugurttia, mansikoita ja kaupan kookosananassmoothieta.

 
Aaminen á la kuopus

Aamiaiskokkimme

Yhteistyöllä valmistui parmesaanikana, pestopasta ja fetasalaatti. Tekijöinä Hra Kepponen, keskimmäinen ja minä. Parmesaanikana on esikoisen ja keskimmäisen lempiruokia.

Fetasalaatti
 
Parmesaanikanaa, pestopastaa ja salaattia

Keskimmäisen oli tarkoituksena tehdä parmesaanikana ja pestopasta kokonaan, mutta Hra Kepposen piti ryhtyä valmisteluihin, kun pojat vaan saunoivat ja saunoivat. Koska keskimmäisen osuus jäi suunniteltua pienemmäksi, keksin nakittaa hänet letunpaistoon. Vaari oli vieressä antamassa paistovinkkejä ja lopulta poika käänsi letut heittämällä.

Keskimmäisen letut

Ahkerin kokkaaja oli Hra Kepponen, joka valmisti meille yksikseen grilliruuat. Suvun parhaimman kokin titteliä halussaan pitävä vaari eli isäni, pääsi tällä kertaa helpoimmalla keittiössä. Hän tarjosi meille ruuat Fiskarsissa. Aiomme silti edelleenkin nakittaa vaarin muikunpaistoon.

Vaarin ja Hra Kepposen kanssa teimme mökiltä päiväretken Fiskarsiin. Ihmisiä oli niin paljon liikkeellä, että jouduimme hakemaan parkkipaikkaa melkoisen kauan. Kun saimme auton parkkiin, alkoi sadekuuro. Onneksi se ei kestänyt kauaa ja sen jälkeen saimme nauttia hyvin aurinkoisesta säästä.

Fiskarsin ympäristö on hyvin viehättävä. Siellä on tänä kesänä kolmekin taidenäyttelyä, mutta me päädyimme vain nautiskelemaan kauniista ympäristöstä.





Ravintola Kuparipannu ja sen vierestä virtaava joki

Söimme lounasta niin myöhään, että onnistuimme saamaan paikan ravintola Kuparipannun terassilta.

Kuparipannussa on avarat ja tyylikkäät tilat kahdessa kerroksessa

 
Valitsimme Kuparipannussa Hra Kepposen kanssa lammaspastat. Annos oli todella hyvä. Juurihan söimme Italiassa pastaa ja lukuunottamatta yhtä simpukkapastaa, Kuparipannun lammaspasta pesi italialaiset pastat ihan 6-0.

Erinomainen pasta

Vanhat ruukit ovat minusta todella viehättäviä. Tykkään ihan vaan kävellä alueella ja vaikka lounastaa tai juoda kahvit. On vaikea sanoa, että mikä ruukeista on suosikkini. Ehkä kuitenkin vähäisten palveluiden Fagervik, koska siellä on aina niin rauhallista. Mahtavaa, että noita vanhoja alueita on säilynyt ja säilytetty jälkipolville!

Vanhoja ruukkipostauksiani:

Fiskars:
Suloinen ruukkimiljöö

Mathildedahlin ruukki:
Söderlåangvik ja Mathildedahl
Romantic get away

Strömforsin ruukki:
Synttärilahjaksi retkipäivä Strömforssiin ja Kotkaan

Fagervikin ruukki:
Fagervikin rautaruukki
Kaunis Fagervikin ruukki

16 kommenttia:

  1. "Kaikki kokkaa" kuulostaa hauskalta ja näyttää upelta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki kokkaa haaste on kivaa puuhaa lomaan ja sillä saa jaettua keittiövuoroja myös nuorisolle ja yleensä saa vielä himpun verran parempaa ruokaakin pöytään. Todellin win-win-konsepti :D

      Poista
  2. Minustakin tuo kokkien vaihtelu tuo vaihtelua myös syömisiin.
    Kiva, että olet päässyt rentoutumaan loman myötä. Melkoista flunssailua on teidän perhe joutunut kestämään tänä vuonna!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki kokkaa haasteessa saa kivat houkuteltua nuorison kokkaamaan ja suunnittelemaan ruokia. Pääsee itsekin hieman vähemmällä ja yleensä saa myös vähän parempaa ruokaakin.

      Tämä vuoden sairastelupäivien määrä on ollut melkoinen. Pahasti pelkään, että kun koulut aloittavat opetuksen maskeitta, niin eiköhän se korona sieltä sitten taas iske :( Mutta sitä ennen pitää yrittää nauttia kesästä.

      Poista
  3. Kyllä on taas ollut ruokatarjoilut kohdallaan. :-P Nälkähän tässä tuli!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me eletään syödäksemme. On muuten tosi hyvä strategia, mutta hitsi vie kertyy pahasti vyötärölle :D

      Poista
  4. Joskus haaveilin, että voisin kiertää kaikki maamme ruukit. Se olisi niin hienoa. Nähtävää, koettavaa ja ihasteltavaa olisi yllin kyllin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erinomainen idea kiertää kaikki Suomen ruukit! Aloin jo miettimään, että siinä voisi olla minulle sopiva haaste, ainakin jos kävisin lävitse vain ns. toimivat ruukkikylät.

      Poista
  5. Non-ni... nyt oli aikaa käydä lukemassa myös aiempi Kaikki Kokkaa haasteenne, ihana!! Ruokaan liittyvät postauskset ovat aina mielenkiintoisia....
    Teillä vuoret vielä niin-niin nuoria, ettei liene kokemusta "Neljän tähden illallisohjelmasta"? Se motivoi meillä aikanaa nuoria/nuoria aikuisia siippoineen kisaamaan - olikohan meillä 2-3 kierrosta moista kisaa perheen kesken, sittemmin oli jo tulevat väyt&miniäkin mukana kisassa. Arvostelimme "salassa" maut, kattausket ja pientä ohjelmaakin oli - hih... hauskaa ja koskaan ei voitto mulla ja ukkokullalle kyllä tullut...
    Ai niin - ja olihan meillä kerran "Kokkisotakin": 6-7 henkilöä ketjussa, jossa aina seuraavalle ostettiin 5 raaka-ainetta, joita oli pakko käyttää ja muutoin sai käyttää kotinsa antimia... voi että kun en siihen aikaan kuvannut näin paljon kuin nyt... no ei kai, kun ei eletty edes (meillä ainakaan) digiaikaa!! Siinä mielestäni minä taisin tulla kakkoseksi, täytyy tarkastaa... lapset muistaa kyllä!! Hih!!

    Nautinnollista loman jatkoa! Ja leikkikääs ruoalla jatkossakin...!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivoja vinkkejä tuleviin kokkaushaasteisiin. Pitää saada nuoriso jonkin kokkausohjelman äärelle talvisaikaan, niin saadaan siitä sitten seuraavaksi kesäksi vauhtia :)

      Meillä yleensä kaikki kokkauskisat voittaa isäni, nyt 85v.

      Poista
  6. Toi kaikki kokkaa-haaste pitää kyllä kokeilla!! Kiitos vinkistä. Fiskarsissa en ole KOSKAAN ollut, tartttis tehdä jotain :D Iloa heinäkuun vikaan viikkoon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on mökkioloissa toiminut hyvin kaikki kokkaa haaste. Olen kotioloissakin sitä yrittänyt, mutta siinä on aina sitä, että joku ehti just sopia kaverin kanssa jotain tai on menossa pizzalle ja muuta veruketta. Mökillä niitä ei ole :)

      Fiskars on tosi viehättävä paikka. Kannattaa joskus käydä siellä.

      Poista
  7. Parnesaanikana voisi upota meidän sakille. Olisko joku hyvä resepti tähän? Pitääpä ottaa meillekin kaikki kokkaa - haaste, tosin nuorinta täytynee auttaa vielä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulta löytyy blogistakin parmesaanikanan ohje:
      https://pikkukepponen.blogspot.com/2020/02/kuukauden-ruoka-parmesaanikana.html

      Se on helppo ja nopea ruoka. Meillä yksi purkki parmesaanimurua riitää kahteen pakettiin kanaa ja siitä syö koko perhe. Meillä kasvavat nuoret miehet syövät aina pastaa ja pestoa parmesaanikanan kanssa, minä olen alkanut syömään kaverina salaattia.

      Poista
  8. Kommentoin nyt uudelleen koska eiliset kommenttini ovat mystisesti hävinneet täältä??? Outoa!

    Nauratti tuo teini "myöhäinen aamiaiskokkailu" teille :) Saitte sitten ikään kuin kaksi aamiaista. Muistan itsekin teininä nukkuneeni aika huolellisen pitkään aamuisin. Hra Kepponen on selkeästi ahkerin kokkailija mökillä. Maukkaan näköisiä ruoka-annoksia!

    Fiskars on ihan paikka kaikkina vuodenaikoina mutta varsinkin kesällä. Minäkin kävin näyttelyissä ja hyviä olivat nekin. Teen yhteenvetoa omaan blogiini kun vain ehdin.

    VastaaPoista
  9. Minulla harmillisesti blogger aina välillä laittaa kommentteja roskapostikansioon. Todella tylsää :( Sinne oli sinunkin kommenttisi joutuneet.

    Meillä teinit heräilevat klo 10-12. Kuopus on ehkä se unisin ja voisi nukkua pitkäänkin puolen päivän ylitse :) Kauheana iltavirkkuna, en pysty paheksumaan. Tänään heräsin puolilta päiviltä itsekin :D

    Kiva kun pääsen blogisi kautta kurkkaamaan Fiskarsin näyttelyihin.

    VastaaPoista