1. elokuuta 2020

Kaunis Fagervikin ruukki

Viime viikon lauantai alkoi Kirkkonummella sateisena, mutta sitten illansuussa sää muuttui mukavaksi. Vaikka takana oli ruuhkainen lomaviikko, niin päätimme Hra Kepposen kanssa retkeillä Fagerviikin ruukille Inkooseen.

Fagervik eroaa muista käymistäni ruukkialueista siten, että se on suurimmaksi osaksi yksityisomistuksessa ja vierailijoita palvelee ainoastaan kahvila. Sen tuotteet ovat varsin maistuvia, joten mitäpä muuta sitä kaipaisikaan. Samassa rakennuksessa kahvilan kanssa on pieni museo. Aukioloajat ovat niin rajoitetut, että käyminen siellä vaatii suunnittelua.
Nälkäisenä kahvilaan :) Hyvää oli! Hra Kepponen söi erinomaista tiramisukakkua


Isossa osassa Fagervikin alueesta saa vapaasti kävellä ja ihastella punamultaisia ruukin työväen mökkejä, suloista punamultaista kirkkoa ja komeaa kivikartanoa. Myös pari vanhaa tuotantorakennusta on jäljellä. Mihinkään rakennuksista ei pääse sisään eikä kartanon upeaan muotopuutarhaan kävelemään. Se ei haittaa. Fagervikissä on ihan omanlaisensa tunnelma, kuin olisi astunut menneisyyteen, keskelle uneliasta kesäsunnuntaita, jolloin työväki joisi kirkkokahveja sisällä ja hetkenä minä hyvänsä lapset rientäisivät ulos leikkimään ja aikuiset omiin askareihinsa.

Fagervikillä on pitkä historia. Sen perusti Billnäsin ruukin omistaja Carl Bilsten 1646. Fagervikin sijainti oli erinomainen ruukille, sen läpi kulki Kuninkaantie, sieltä oli reitti merelle ja suuret metsät ja joki energiavaroina. Fagervik tuhoutui isovihan aikana. 1723 ruotsalaiset Hisingin veljekset ostivat Fagervikin ruukkioikeuksineen ja Fagervik nousi uuteen kukoistukseensa. Vuodesta 1723 Fagervik on ollut Hisingin suvun yhtäjaksoisessa omistuksessa. Jo 1800-luvun alkopuolella Fagervikissä alettiin kehittämään maataloutta ruukkitoiminnan oheen. Kun Suomi liitettiin Venäjään, ruukkitoiminta vaikeutui ja maataloudesta tuli Fagervikin päätoimiala. Ruukki lopetti toimintansa 1903.Fagervikissa sijaitsee yksi harvoista yksityisomistuksessa olevista kirkko, se on rakennettu 1737. Kirkossa on Suomen vanhimmat toimivat urut, ne on rakennettu Tukholmassa 1726. Kirkossa olisi kiva päästä käymään joskus. Ulkoapäin se on todella suloinen ja sijaitsee aivan rannalla.Retken jälkeen kävimme syömässä Kirkkonummella BistrOmatissa. Söimme pelkästään alkupaloja, otimme päivän tapaksen ja kanttarellikeitot. Hyvää ruokaa jälleen! Siinä kanttarellikeittoa syödessäni totesin kyllä, että yhtään ei jäänyt vaarin tekemän keiton maku jälkeen ravintola-annoksesta.

Vasemmalla tartarpihviä ja kirjolohenmätiä, oikealla perunaveneet ja chorizokastiketta

Vasemmalla mustekalaa ja tomaattia, oikealla Parman kinkkua, meloni ja vuohenjuustomoussea

Kanttarellikeittoa

Olipa mukava päivä kahdestaan!

Kivaa viikonloppua!

12 kommenttia:

 1. Kauniit on maisemat ja ihanaa tuollaiset retket lähialueille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fagervik on hyvin viehättävä paikka.
   Kivaa viikkoa🌞🌞🌞

   Poista
 2. Onpas kivan oloinen retkeilykohde, sellainen jonne itsekin lähtisin mielelläni kyllä. Pitääkin jollekin viikonlopulle herralle ehdottaa, josko suuntaisimme tuonne.

  Kivaa sunnuntain jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fagervik on kaunis kohde, jossa silmä ja mieli lepäävät. Lapsille siellä ei harmillisesti ole mitään viihdettä.

   Kivaa loppuviikkoa!

   Poista
 3. Oi, miten upean näköinen alue ja ihania herkkuja!

  VastaaPoista
 4. Kiva että kirjoittelit Fagervikistä uudestaan. Minä kerkesin aiemmin jo googlettamaan vanhemman postauksesikin. :-)

  Vähän harmillista, jos Fagervikissä ei pääse rakennuksiin sisälle, mutta miljöökin näyttää ihan käymisen arvoiselta.

  Ihana ruukkiselfie. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fagervik on kaunis ja käymisen arvoinen paikka, vaikka mihinkään ei pääse sisälle. Siellä on yleensä mukavan rauhallista, varmaankin juuri sen takia, että rakennukset ovat kiinni ja turistipalvelut puuttuvat.

   Jos menisin uudestaan Fagervikiin, tekisin varauksen Barösundin ravintola Scolaan ihan vaan siksi, että sinne pitää mennä lossilla!

   Kivaa loppuviikkoa!

   Poista
 5. Fagervik on kaunis paikka! Joitakin vuosia sitten ystäväni syksyiset häät vietettiin siellä: kirkko on todella viehättävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh, minä haluaisin käydä kirkossa sisällä. Se on varmasti Ihana vihkipaikka.

   Kivaa loppuviikkoa!

   Poista
 6. Punamulta on muuten väri, johon herää aina kesällä, kun aurinko hehkuttaa sen parhaimmilleen.

  VastaaPoista