30. elokuuta 2020

Leviltä Kilpisjärvelle

Tein työkaverini Sirpan aivan elokuun alussa roadtripin Lappiin ja sieltä Norjaan. Silloin kun me olimme liikkeellä Norja oli vielä sallittujen maiden listalla ja Norjan koronatartunnat Suomea vähäisempiä. Moni sanoo, että somen perusteella puoli Suomea on ollut pohjoisessa ja Norjassa. Meidän reitillämme ja kulkuajankohdilla muita matkoilijoita oli liikkeellä harvakseltaan.

Saavuimme Leville illalla myöhään. Tarkoituksena oli syödä illallinen, kaatua sänkyyn ja jatkaa aamulla ajoissa matkaa kohti Kilpisjärveä. Illalla viestittelyn perusteella selvisi, että saattaisimme saada aikaiseksi treffit toisen reissukaverini Jonnan kanssa seuraavaksi päiväksi Leville. Jonna oli ollut kalassa poikansa kanssa Norjan puolella. Päätimme muuttaa suunnitelmia ja viettää aamupäivän Levillä kalastuskaksikon kanssa ja kuulla parhaat kalajutut tuoreeeltaan. Jonna on opetellut kalastuksen lisäksi kalan käsittelyn ja grillailee sujuvasti tien poskella seitit itselleen ja pojalleen. Koska aikainen lähtö vaihtui myöhäisemmäksi, lähdimme vielä illalla ihailemaan auringonlaskua tunturilta. Kannatti mennä!

Auringonlaskun kuvia Leviltä, kahvila Tuikun kohdalta

Kävimme Levillä syömässä illalla Hullun Poron yhteydessä toimivassa Ämmilässä ja täydet viisi tähteä Ämmilän rautulle ja rapurisotolle. Se oli mahtavaa. Reissun paras ruoka.

 
Päivämaisemia kävelytreffeiltä Jonnan kanssa Levin huipulta.

Upea päivämaisema

Onhan nuo monet lasketteluhissit aika rujon näköisiä

Jonnan treffaamisen jälkeen  kävimme ostamassa Levimarketin erinomaista kylmäsavuporoa, piparjuurijuustoa pienen kylmälaukun täyteen ja rieskaa evääksi ja lähdimme leppoisasti kohti Kilpisjärveä. Sovimme, että pysähdytään mahdollisimman monessa mielenkiintoisessa paikassa matkalla. Mielenkiintoiseksi tulkitsimme kaikki kauniit kohdat luonnossa sekä mahdollisuudet syödä.

Ensimmäinen pysähdys oli ennalta suunniteltu. Pohjoisessa muistin, että appeni oli käynyt Muoniossa aidossa sveitsiläisessä kahvilassa. Todellakin - Muoniossa on sveitsiläisten sinne perustama kahvila! Muonion Svetsicafe palvelee appeani eteläänkin saakka, hän tilaa heidän webbikaupastaan säännöllisesti Ovomaltine-tuotteita. Ovomaltine on kuulemma maailmanlaajuisesti tunnettu, kaakaojauhe, joka sisältää ohramallasta, kananmunaa ja maitoa. Ilmeisesti jatkosodassa sitä on jaettu suomalaisille sotilaille lisäelintarvikkeeksi. Omassa lapsuudessani Ovomaltine oli jo vaihtunut O'boyhin. Minusta sveitsiläisen kahvilan parasta antia oli tryffelikakut, kahvi ja keksit. Vaalea sacher ja muffinsit eivät olleet yhtä suussa sulavia. Yläkerrassa on yhden omistajista ottamien valokuvien myyntinäyttely, kuvat Muoniosta ovat upeita.

Tästä ainutlaatuisesta kahvilakokemuksesta tuli vielä piirua ainutlaatuisempi, koska kyllähän myyjä tietenkin muistaa vakituisesti Ovomaltinea tilaavan appiukkoni nimeltä. Tokihan hämmästyksen aihe on myös hyvin suomea puhuva sveitsiläinen.

Edessä taivaallinen tryffelikakku ja taka-alalla ihana kermavaahtokahvi


Seuraava pysähdyspaikka tuli nopeasti. Useita kilometrejä ennen taukopaikan vieressä olevaa kahvilaa alkoivat kadunvarsimainostus. Jokaisessa mainoskyltissä oli aina eri tuote ja kaikki kuulosti hyvältä. Niinpä tankkasin paikalliset neulamuikut ja ateriaan kuului vielä lettukahvikin. Tämän jälkeen päätimme, että pysähdymmekin vain luontokuvauspaikoille.

Esillepano ei ole kovin houkutteleva, mutta maku oli hyvä

Pysähdyimme kuitenkin Rajabaarissa, koska paikalla on niin komia nimi :) Sisällä myyjä komensi napakasti Paavo-poikaansa ja oloni oli heti hyvin kotoisa

Lätäsenon kohdalla oli pakko pysähtyä valokuvaamaan, kuinka hohtavan sinisenä Tornionjoki virtaa. Vastarannalla olisi ollut uimaranta ja melkein teki mieli lähteä etsimään sitä ja pulahtaa taatusti virkistävään veteen. 

Matkalle osui muutama hillasuo. Jos takakontissa olisi ollut kumisaappaat ja muut sopivat vermeet, niin ainakin päivän syömämarjat olisi saanut poimittua jopa sellaiselta suolta, jolta oli näkyvyys tielle.Ajomatkaan menee reilu 3 tuntia, meidän pysähdysten määrällä toki enemmän. Yllättävän pian alkoi kuitenkin Saana häämöttämään horisontissa.Sää tuona päivänä pohjoisessa oli suorastaan fantastisen hyvä, vielä illalla Kilpisjärvellä oli +18. Aurinko paistoi, oli lämmintä eikä hyttysiäkään ollut hirveästi. Maisema näytti niin upealta, että voi olla, että minuun iski Lapinhulluus. Haluan ehdottomasti vielä elämäni aikana palata kesällä pohjoiseen vielä monta kertaa.

Roadtripillä oli niin paljon nähtvää, että joudun jakamaan reissun useampaan postaukseen. More to come.

8 kommenttia:

 1. Tuo kuva #4 on upea ! Täytyy varmaan tosissaan ruveta suunnittelemaan pohjoisen matkaa - hienoja maisemia ja nuo neulamuikut saavat veden suuhun ! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leena :)
   Kesäinen Lappi oli mahtava kokemus. Toki tuohon Lapin matkailuun liittyy iso sääriski. Edellisen kerran kävin kesällä Lapissa muistaakseni 1992. Saanalle pääsin kiipeämään sateiden välissä, mutta muu aika kuluikin sadetakki päällä eikä ajomatkasta Kilpisjärveltä Norjan puolelle ole mitään muistikuvaa, vaikka nyt tykkäsin maisemista.

   Poista
 2. Mahtava reissu teillä! Odotan innolla matkakertomuksen jatkopostauksia. Olimme tänä kesänä viikon Levillä ja kierreltiin sieltä myös lähialueita. Kauniita syyskuun päiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kesällä lueskelinkin Levipostaustasi innokkaasti. Teitä sää suosi pohjoisessa myöskin :)

   Kivaa syyskuuta!

   Poista
 3. Ihania kuvia. Mä olen katsellut kateellisena muiden Lappi-kuvia, kun en ole itse sinne tänä kesänä päässyt. Lappi-hulluus on kyllä kerrassaan kummallinen ilmiö. Iskee varoittamatta ja pysyvästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä kesänä Lapissa on ollut ilmeisesti paljon aurinkoisia ja lämpöisiä päiviä, kun lähes jokaisella on auringopaisteessa otettuja kuvia. Minä kun olen käynyt ennen tämän kesän reissua Lapissa kesällä ainoastaan kerran ja silloin ei kyllä päästy auringonpaisteella juhlimaan. Lapin hulluus iski heti kun näin maisemat hyvässä säässä :D

   Poista
 4. Oi miten kauniita kuvia Lapista! Nyt tuli kyllä Lappi kuume sillä viimeksi olen käynyt tuolla murrosikäisenä. Olen käynyt sen jälkeen vain Rovaniemellä työasioissa ja sitähän ei edes Lappiin lasketa. Muistan kun perheen kanssa kipusimme Saanalle ja suu sekä silmät olivat täynnä itikoita. Mutta oli kyllä mahtavat näkymät ylhäältä. Lappi on lumoava paikka ja porot <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen kahdella Saanan reissullani välttynyt pahemmalta itikkahyökkäykseltä. Näimme ison porotokan Saanalla ja se juosta jolkuttelivat ohitsemme. Porojen mukana tuli sellainen hyttysparvi, että lähdimme äkkiä puolijuoksua täysin vastakkaiseen suuntaan kuin porot :D

   Minuun taisi iskea kesälappihulluus :) Haluaisin mennä uudestaan pohjoiseen.

   Poista