3. syyskuuta 2020

Kantarellit ovat metsien parasta antia

Tänä vuonna on ilmeisesti mahdottoman hyvä sienivuosi käynnissä. Niin paljon some pursuilee sienikuvia. Oma sienisuosikkini on ehdottomasti kantarelli, ne ovat tolkuttoman hyviä! Kyllä minulle maistuu tatit, lampaankääpä, suppilovahverot ja mustat torvisienetkin sekä kaupan herkkusienet ja siitakesienet.

Minä en ole vielä käynyt sienimetsällä, mutta yritän paikata tilanteen viikonloppuna, jollei sada liikaa. Olen huono löytämään sieniä sekä metsästä takaisin, joten tarvitsen luotettavan sienestyskumppanin. Tässä kohtaa en uskalla luottaa Hra Kepposeen.

Löysin oman alueeni FB-ryhmästä naisen, jolla kantarellisaalista riittää myytäväksi asti. Häneltä ostamat kantarellit olivat  upeita, eivät olleet yhtään sellaisia kuivahtaneita kuin valitettavan usein kaupassa muovipakkauksissa myytävät kantarellit ovat. Se olisi aivan parasta, jos minullakin olisi joku kunnon sieniapaja tiedossa. Toiseksi parasta on löytää joku intohimoinen sienestäjä, joka on valmis myymään saalistaan.


Mitä kaunokaisia!

Piti oikein tarkistaa, että onko totta, että kanttarelli pitäisi kirjoittaa kantarelli. Kyllähän se kielitoimiston suositusmuoto tosiaan on kantarelli. Minulle nuo keltaiset herkut ovat ainakin puhekielessä ikuisesti kanTTarellejä. Yritän kuitenkin tsempata kirjoittaa, että kantarelli.

Meillä kantarellien pääasiallinen käyttötapa on kastikkeena. Kastike maistuu ihan sellaisenaan keitettyjen perunoiden tai pastan kanssa. Kastikkeella voi kruunata vaikka lohesta tai pihvistä vielä herkullisemman aterian.

Kantarellit odottavat kermaa kastikkeekseen

Uusin kantarelliruokaherkku perheessämme on kantarellirisotto. Monta vuotta vierastin risoton valmistamista, pidin sitä hieman hankalana. Sittemmin olen todennut, että risotto on helppo ja aika nopeakin valmistaa. 

Kantarellirisotto syysillan pimeydessä kuvattuna

Käyttämälläni ohjeella tulee mukavan kosteaa risottoa


Kantarellirisotto:
Ainekset: 
  • 1-1,5l kantarelleja
  • 50 gvoita
  • 1-2 salottisipulia tai 1 kevätsipuli (silputtuna)
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 0,75dl oliiviöljyä
  • 4dl risottoriisiä
  • 2 dlkuivaa valkoviiniä (koko pikkupullon 2,5dl voi hyvin käyttää)
  • 7dl kasvislientä (käytän tähän niitä pieniä fondipakkauksia)
  • mustapippuria myllystä
  • 1dl parmesaanijuustoaja lisäksi 05,dl annosten koristeluun
  • mausteeksi kirveliä (0,5tl - 1tl maun mukaan)
  1. Puhdista ja paloittele kantarellit. Kuumenna nokare voita pannulla ja paista sieniä kunnes neste on haihtunut. Siirrä pannu sivuun odottamaan.
  2. Keitä 7dl vettä ja sekoita siihen fondikapseli pakkauksen ohjeen mukaan. Usein ohjeistus on 1 annos fondia per 5l. Tässä tapauksessa olen käyttänyt yhden fondin 7dl vettä.
  3. Hienonna sipulit. Kuullota niitä paistokasarissa oliiviöljyssä ja voissa kunnes ovat läpikuultavia, mutta älä anna ruskistua. Lisää riisi ja jatka kuullottamista hetki. Kaada joukkoon valkoviini ja anna kiehahtaa. Voit myös suoraan kuullottaa riisit, jos et käytä sipulia tai olet lisännyt kevätsipulin jo sienten joukkoon.
  4. Lisää kasvislientä riisin joukkoon kauhallinen kerrallaan ja jatka kypsentämistä välillä sekoitellen. Lisää lientä aina edellisen erän imeydyttyä. Joskus lientä jää ylitse.
  5. Kypsennä, kunnes riisi on napakan pehmeää (15–20 minuuttia).
  6. Mausta risotto suolalla ja pippurilla. Lisää joukkoon kantarellit, juustoraaste ja kirveli
Ärtyvän suolen oireyhtymän takia olen joutunut karsimaan kaiken sipulin minimiin ruokavaliossani. Käytän yleensä ainoastaan salottisipulia ja satokaudella kesäsipulia. Viimeksi laitoin risottoon ainoastaan yhden pienen kesäsipulin ja vähän vartta. Minusta se ei edes kaivannut enempää. Reseptiä olen muokannut myös sen suhteen, että halua peittää kantarellin makua persiljalla. Minusta kirveli sopii sienen tinjamia paremmin.

Sienestätkö sinä?
Mikä on lempisieniruokasi?

Minä en ole itse tehnyt kantarellikeittoa ikinä tuoreista sienistä. Kesällä vaari teki meille ravintolataloiset kantarellikeitot Kaikki kokkaa viikonloppuna. Sain tätä postausta kirjoittessani varmistuksen toisesta useamman litran kantarellisatsista (ihan siltä varalta tilasin, jos en löydä viikonloppuna itse metsästä sienen sientä). Taidan seuraavaksi kokeilla tehdä keittoa. Paitsi jos teiltä tulee kivoja vinkkiä sieniruokavinkkejä.

Vaarin kantarellikeitossa oli pari desiä kuivaa valkoviiniä ja Koskenlaskijaa ainakin

8 kommenttia:

  1. Itse tykkään sienestää, mutta varmuudella tunnistan vain kantarellin ja karvarouskun. Parasta sieniruokaa on just tuo kastike.

    Toinen sana, missä kuuluu kaksoiskonsonantti puhekielessä, mutta kirjoitetaan yhdellä on hernekeitto :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet minua parempi sienestäjä, koska aivan varmuudella tunnistan vain kanttarellin. Kuvittelen että tunnistaisin myös suppilovahveron ja lampaankäävän, mutta ihan varma en voi olla, kun niiden bongaamisesta metsässä on kulunut jo yli 30 vuotta :)

      Kivaa viikkoa!

      Poista
  2. en sienestä, enkä ihan kovasti välitä sieniruoista. Ostan kantarelleja torilta (tai jostain) kerran-pari vuodessa, se riittää. Ja niistä tehdään ihana kermainen soossi lihapullien kylkeen.

    Vierastan myös viiniä ruoanlaitossa; olen kotikokkina testannut sekä viini- että omenamehupohjaista risottoa, pidän enemmän omenamehusta.

    Näistä ennakkoluuloistani huolimatta voin hyvinkin ravintolassa tilata sienirisoton :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä tilaan usein ravintolassa sellaista ruokaa, jota en viitsi tai osaa tehdä hyvin kotona. Maksapihvi on loistava esimerkki. En kyllä enää viitsi edes yrittää tehdä maksapihvejä kotona, mutta aina tsekkaan ravintolan ruokalistan lävitse maksan varalta :)

      Minä tykkään käyttää viiniä risotossa, kun se viini tuo siihen kivasti hapokkuutta, joka taittaa kivasti myös parmesanin rasvaisuutta. En ole ikinä kokeillut omenamehua. Olen kokeillut kasvislientä ja sitruunamehua, mutta minusta viini toimi paljon paremmin. Pitääpäs vähän katsella risottoreseptejä, joissa käytetään omenamehua,

      Kivaa viikkoa!

      Poista
  3. Kantarellit on kyllä ihan ylihyviä. Ja on niin totta, että itse kerätyt ja kaupassa myytävät kantarellit ovat kuin eri sieniä. Pari kertaa olen tänä vuonna ostanut kantarelleja kaupasta (kaamea pettymys), ja kerran ollaan käyty äiteen kanssa keräämässä.

    MInusta kantarellit ovat parhaimpia kastikkeessa. Äiskä teki just viime viikolla kastiketta lohen kaveriksi, ja siitä ei kyllä herkku parane. Itse olen tehnyt kantarelleista joskus jopa intialaista ruokaa, ja vaikka ruoka oli hyvää, niin tuntuihan se vähän raiskaukselta käyttää kantarelleja intialaiseen sörsseliin. :-D

    Nyt alkoi tehdä ihan hirveästi mieli tummaa leipää, jonka päällä olisi jauhelihapihvi ja kantarellikastiketta. Mistäköhän tämäkin mieliteko nyt tulla putkahti. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole ikinä kokeillut kanttarelleja jauhelihan kanssa, mutta nyt minunkin tekee mieli tuollaista leipää :)

      Kaupan ja usein torienkin kanttarellit ovat yleensä ihan hirveän kuivia. Olen miettinyt, että haihtuuko kanttarelleista luontaisesti kosteus helposti jos säilytys on vaikka avolaatikosta vai kuivataanko kanttarelleja tarkoituksella vaikka paremman säilyvyyden vuoksi?

      Kivaa viikkoa!

      Poista
  4. Kiitos mielettömän paljon reseptistä, meinaan vaikuttaa todella herkulliselta. Kamun viiskymppisiä tullaan juhlistamaan mm. sienimetsällä, joten tämä resepti tuli meille tilauksesta. :)

    Kivaa uutta viikkoa sinne. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki kantarelleista valmistettu on niin herkullista :D

      Minä vietin juuri ystäväni kanssa viikonlopun meidän mökillä sienestäen, saunoen ja hyvästä ruuasta nauttien. Oli aivan ihanaa! Juuri postasinkin siitä. Minä uskon, että sienimetsä sopii hyvin 50v juhlistamiseen, jos on sellainen ulkoilusta tykkäävä tyyppi. Toivottavasti saatte kivaa säätä ja saalista.

      Kiitos samoin - kivaa uutta viikkoa!

      Poista