10. heinäkuuta 2022

SicaPellen yhdeksän ruokalajin menu

Kesäkuussa kävimme yhdessä ystävieni Marjukan ja Kirsin kanssa Loviisan avoimet puutarhat tapahtumassa. Olimme alustavasti sopineet, että lounastamme Loviisassa ja sitten menemme ystäväni mökille ja laitamme siellä jotain helppoa iltapalaa lähikaupan antimista.

Harmillisesti vierailupäivämme oli sateinen ja Marjukka alkoi ehdottelemaan, että mitäs jos mentäisiin syömään oikein kunnon "lounas" Porvoon SicaPelle-ravintolaan. Olimme liikkeellä niin erikoiseen aikaan, että pöydän varamaan ex-tempore onnistui. SicaPelleen siis!

"SicaPelle perustettiin vuonna 2012 kunnioittamaan elämäniloa, erinomaista ruokaa ja viiniä, rohkeutta, luovuutta ja ennen kaikkea Ville Vallgrenin lemmikkipossua, SikaPelleä."

Tällä hetkellä SicaPelle tarjoilee yhdeksän ruokalajin menua. Niin ja päälle tulee muutama keittiön tervehdys. Aikaa illastamiseen neuvotaan varaamaan vähintään 3,5 tuntia. Meillä meni hieman enemmän aikaa. Yleisesti ottaen, en oikein pidä noin pitkistä illallisista. Ystäväni Marjukka asuu Australiassa ja me emme olleet tavanneet kolmistaan kolmeen vuoteen, joten tässä porukassa pitkä illallinen hujahti nopeasti. Ruoka oli hyvää, samoin viinit ja juttua riitti. Kokemus oli erinomainen!

Sitten ruokiin.

Illallinen aloiteltiin loungessa istuskellen. Tilasimme lasilliset proseccoa keittiön tervehdysten kaveriksi.

Keittiön tervehdykset: vasemmalla retiisit muurahaisilla, hanhenmaksaa ja Sicapellen miniversio toast Skagenista. Kaikki olivat erinomaisia.


Minä kysyin ennakkoon, että miltä muurahaiset maistuvat. Kuulemma sitruunaiselta ja se piti paikkansa. Muurahaiset oli hankittu kotimaiselta muurahaistarhaajalta. Kaikenlaista sitä tästä maasta löytyykin! Alkupala oli mukavan raikas ja hapokas ja todellakin jotain jota en ollut ennen maistanut


Menu

Kokki valmisti tietyt alkupalat aivan vieressämme

Ensimmäinen alkupala - kampasimpukka
Minulle kampasimpukka maistuu aina, perushyvä annos.

Toinen alkupala - Beetroot. Punajuurta ja vuohenmaitojuustoa. Erinomainen annos. Ystävieni mielestä, ehkäpä koko aterian paras annos.

Chawanmushi. Näin kolmen viikon jälkeen muistan juuri ja juuri syöneeni tämän. Maku oli muistaakseni mieto.

Ja vielä yksi alkupala - perusrisotto. Tykkäsin!

Sitten oli pääruuan vuoro: ruijanpallasta. 
 
En usko, että olen ikinä syönyt niin hyvää valkeaa kalaa kuin tämä annos. Aivan taivaallista! Kirsi ei jaksanut millään syödä loppuun omaa kalaansa. Päätin pilata vaikka koko loppuruokailuni ja söin Kirsinkin kalan loppuun. Beurre Blancia oli maustettu villiyrteillä, pääosin ketuleivällä. Tämä annos menee parhaimpien syömieni annosten top-listalle.
 
Todella pehmeää kanaa. Hyvää, mutta kas kummaa - en jaksanut syödä, kun ahnehdin kaverinkin kalan. Valinta oli tosin aivan oikea :)
 
Välijuusto - Brie ja raparperia. Tämä oli ainoa annos, josta en pitänyt

Jälkiruoka. Tykkäsin, mutta olisi minusta saanut olla hieman enemmän makeutta.
 
Saimme katsella, kuinka kokki kokosi jälkiruuat meille
 
Se, että jäin kaipaamaan jotain makeaa, korjaantuikin keittiön viimeisillä tervehdyksillä. Se, että jälkiruoka ei ollut niin makea, oli selvästi suunniteltu juttu. Pienet makeat tervehdykset oli erinomaiset.
 
Luulin näitä marengeiksi, mutta ne olivatkin ihanan pehmeät.
 
Marmeladit

Palvelu oli todella ystävällistä ja hyvää eikä mitenkään jäykistelevää. Menu oli erinomainen ja joukossa oli aivan huippuannos (ruijanpallas) ja yllättävä uutuus (muurahaiset). Joskus olen syönyt sellaisen piperrys pitkän menun, että maha ei ole täyttynyt. Tämä menun kanssa ei ollut sellaista ongelmaa. Minusta SicaPellen illallinen toimii vaikka koko kesän kohokohtana tai vuosipäiväjuhlana.

Nostan hattua SicaPellen yrittäjille ja keittiöhenkilökunnalle. He ovat saaneet kasaan sydämellisen ja mutkattoman palvelun kokonaisuuden. Menussa on kunnianhimoa, mutta ei liikaa kikkailua.

Luterilainen kotikasvatus alkaa puskea pintaan ja minua jo hieman nolottaa, kuinka olen nauttinut elämästäni ihan kaksi käsin kahmien erilaisia elämyksiä ruuasta matkoihin ja luontoon. SicaPelle-elämyksen jälkeen olen nautiskellut lomaviikon Pohjois-Italian maisemista ja syönyt viikon eri ravintoloissa. Voin puolustella, että kyseessähän on ollut minun 50v juhlavuosi. Punttien tasaamiseksi minulla on edessä heinäkuun "governance week", jolloin fasilitoin yksin päätäntäpalaverit. Palaverien investointipäätökset liikkuvat tyypillisesti useissa miljoonissa, joten valmistelujen laatu pitää olla hyvä. Kunhan ponnistelen läpi ensi viikon, niin sitten minulla on kolmen viikon loma. Alunperin se piti viettää tehden ei mitään, mutta nyt erilaista ohjelmaa onkin kertynyt runsaasti. Todellakin first world problems, että olen saanut niin paljon kutsuja sukulaisten ja ystävien luokse vierailuille ja juhliin.

Tavoitteenani on kuitenkin se, että toisin kuin viime vuonna, niin tänä vuonna loman jälkeen on kyettävä töihin eikä soiteltava pomolle, että en jaksakaan vielä tulla :) Viime kesänähän soitin pomolle, että pidän loput säästössä olevat lomapäivät, koska olen niin väsynyt lomailusta, että on aivan pakko hieman levätä :)

Kivaa sunnuntaita ja alkavaa uutta viikkoa!

12 kommenttia:

  1. Melkoista erikoisherkkua! Mietinkin, mistä tuo SicaPelle oli niin tuttu ja muistin, että Enni Mustosen kirjoissahan puhuttiin siitä possusta ja Villestä.

    VastaaPoista
  2. Muurahaiset pisti jo googlaamaan ja hyvä ettei varaamaan menuun-
    (mutta ei olekaan sunnuntaisin auki)
    Sun upea postaus herätti mielenkiinnon todella-kiitos! Mistä sä näitä oikein bongaatkaan… vastineeksi voin suositella ”pitkän kaavan mukaan” illallistamista meil päin, Isot Pidot Kakolanruusussa! Työkavereiden kanssa keväällä testattiin kevätmaut (menuu vaihtuu aina vuodenaikojen mukaan) ja kylläpä aika meni siivillä sielläkin ja tuli uusia makuelämyksiä useammalla aistilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos SicaPelle osuu matkanvarrelle, niin suosittelen poikkemaan. Tosin ihan pikainen poikkeaminen ei riitä tuon menun syömiseen.

      Kiitos vinkistä Turkuun. Olen hieman haaveillut Kakolan hotellissa yöpymisestä, mutta ei ole osunut kalenteriini sopivaa rakoa Turun vierailulle. Viikonloput ovat hitsi vie täyttyneet melkein elokuun loppuun saakka. Turku voisi olla kiva syksyn piristys.

      Poista
  3. Sicapelle hurmasi minutkin vaikka olen käynyt siellä vain yhden ainoa kerran. Olimme silloin Sannäsissa kokoustamassa ja illallinen nautittiin Porvoossa joten paikaksi valikoitui Sicapelle. Olimme tammikuussa joten minun blogipostauksessa herkulliset ruokakuvat olivat todella tummia kun ravintolasalikin oli niin hämärä kun talvi. Voi mitä herkkuja!

    Tsemppiä työviikkoon niin sitten aloitat loman Rva Kepponen ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyypäs käydä kurkkimassa, että minkälaisia annoksia SicaPelle tarjoili, kun sinä vierailit siellä.

      Minäkin olen joskus ollut työn merkeissä Sannäsissä ja sekin on hieno paikka.

      Valitettavasti Blogger laittaa nykyisin säännönmukaisesti kommentteja roskapostiin ja taaskin mene aikaa, ennenkuin huomasin, että kommenttisi olikin päätynyt sinne.

      Poista
  4. Ihanaa, että söit kaverinkin kalan 🥳
    Mahti menu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli se niin hyvää, että pakko oli syödä kaverinkin kala. Syöminen kuuluu erityisosaamiseeni ja pystyn hyvin auttamaan siinä heikommin pärjääviä, joilla on lautasellaan jotain erinomaista :D

      Poista
  5. Retiisit muurahaisilla. En oikeastaan voinut lukea pidemmälle.:O Nauratti tuo sun luterilainen ajatus yltäkylläisestä elämästä. Myönnän kyllä että ellen tykkäisi susta hurjasti, saattaisin vihamielisesti kadehtia kaikkea mitä teet ja mitä sun on mahdollista tehdä. Onneksi tajuat itsekin kuin himputin onnekas (uurastaja) olet!!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Retiisit muurahaisilla on varmasti aika unohtumaton annos :D

      Kyllä tiedostan, että olen varsin onnekkaassa asemassa. Teen toki varmasti selvästi keskiveroa enemmän töitä, mutta niin tekee moni muukin, eikä silti jää rahaa mihinkään ylimääräiseen. Yhteiskunnan raju eriarvoistuminen on minusta huolestuttava kehityssuunta. Enkä voi jotenkin ymmärtää sitä, että on töitä, joista voi maksaa niin vähän, että täysipäiväisellä työllä ei pysty elättämään itseään ilman erilaisia tulonsiirtoja.

      Poista
    2. Kuin oman kommenttini uudestaan ja järkytyin. Sen voisi lukea niin pahasti väärin. Et tainnut kyllä lukea. 😅 En siis ole vihamielinen. 😀 Mut eniten "kadehdin" mitä kaikkea teet ja keksit tehdä. Hyvin ansaitusti, raskaan työn vastapainoksi ja tietysti muutenkin.
      Sä olet mun idoli 🌺 Puuhaidoli.

      Poista