17. heinäkuuta 2022

Kotimaan museot A:sta Ö:hön, osa 2 M-Ö

Edellisessä osassa pääsin museolistauksessa L-kirjaimeen saakka ja nyt uusin voimin kohti aakkosten loppua.

M - Mannerheimin kotimuseo
Mannerheimin kotimuseossa tehdään vain opastettuja kierroksia ja se avaa kotimuseon erinomaisesti kävijälle. 

Marsalkan vuokrakoti, kuva lainattu https://www.mannerheim-museo.fi/fi/

M-kirjaimella alkaa kohde, jossa ehdottomasti haluan vierailla! Se on Mikkellin avattu sodan ja rauhan keskus Muisti. Toivottavasti vielä tänä kesänä pääsen käymään siellä. 

Linkki vierailuuni Mannerheimmuseossa: Museoretkellä

N - Naantalin kirkko
N-kirjain osoittautui todella vaikeaksi. Keksin vain kaksi: Naantalin kirkon ja Näsinneulan. 

Naantalin kirkko, kuva lainattu https://www.naantalinseurakunta.fi/

O - Olavinlinna
Olavinlinna on yksi Suomen tunnetuimmista nähtvääyksistä ja onhan se todella komea. Kerran olen käynyt Savonlinnan oopperajuhlilla, jotka pidetään Olavinlinnassa. Linna tarjoaa todella komeat puitteet oopperalle ja minulle se on ollut oopperakokemusteni suurin elämys.

Olavinlinna, kuva lainattu https://visitsavonlinna.fi/olavinlinna/
 
P- Petäjäveden (vanha) kirkko
UNESCON maailmanperintölistalle päässyt Petäjäveden kirkko on upea taidonnäyte, kuinka hienosti Suomessa on hallittu hirsirakentaminen. Kannattaa ehdottomasti tehdä vaikka vähän pidempikin lenkki vierailemaan siellä. 

Q - Qwenselin talo
Turussa on yhdessä kahden museon kokonaisuus Apteekkimuseo ja Qwenselin talo. Talo on Turun vanhin puutalo ja se esittelee paitsi apteekkihistoriaa, niin myös porvariston elämää. Joulun aikaan Qwenselin talo esittelee porvariston joulunviettotapoja, minusta se on ehkä paras aika vierailla siellä.

Qwenselin talo, kuva lainattu https://fi.wikipedia.org/wiki/Qwenselin_talo

R - Raaseporin linna
Olen käynyt Raaseporn linnanraunioilla vain kerran ja se on jäänyt mieleeni hyvin. Ehkä sen takia, että koin Raaseporin linnanrauniot jotenkin seikkailulliseksi paikaksi. Maisema voisi olla vaikka lapsuuden Viisikko-kirjasta. Näköjään olin kuvannut paikkaa juurikin noin yhdeksän vuoden takaisessa postauksessani. Voi, kunpa linnaa olisi säilynyt enemmänkin. Tämä kohde sopii minusta hyvin vaikka koko perheen retkeksi - hyvät eväät mukaan Viisikko-seikkalutunnelman nostamiseksi.

Linkki postaukseeni: Yksin Raaseporissa


S - Siida
S-kirjan on varsinainen museokirjain. Suomen huiput ulkomuseot alkavat S:llä, Siidan lisäksi Suomenlinna, Seurasaari ja ihana vaasalainen Stundars. Siida on saamelaismuseo Inarissa. Ihastuin siihen viime kesänä. Niin kuin ihastuin koko Inariin. Reissu sinne oli niin onnistunut.


T - Tietomaa
Poikien kanssa vierailimme Oulun Tietomaassa ja me tykkäsimme siitä valtavasti. Meillä olisi mennyt ihan koko päivä Tietomaassa.
 
Aika railakkan näköistä menoa meillä on ollut Tietomaassa
 
Tietomaan tunnelmista voit lukea lisää postauksesta: Liian lyhyt Oulun reissu
 
Sitten on pakko tässä kohtaa mainita toinen todella hauska museo, nimittäin Helsingissä toimiva Teatterimuseo. Innostuimme ystäväni Annan kanssa kokeilemaan pukuja ja ajelemaan possuilla kyseisessä museossa. Nauraa kikatettiin kuin pikkutytö museovierailullamme. 
 

Postaus teatterimuseosta: Henkinen ikäni on seitsemän

U - Uspenskin katedraali
U-kirjan meinasi jäädä kokonaan ratkaisematta. Noh, eiväthän kirkot ole mitään varsinaisia museoita, mutta ehkä kuitenkin jonkinlaisia nähtävyyksiä. Olin jo tähän kirjoittanut, että U-kirjan jäi täyttämättä, kun muistin kotikaupunkini komea Uspenskin katedraalin. Uspenski on Suomen ortodoksisen arkkipiispakunnan pääkirkko. Sen verran rajoitetut ovat kirkon aukioloajat, että pojat eivät ole käyneet siellä sisällä ikinä. Ulkoapäin olemme sitä toki monesti ihallut.



V - Vapriikki
V-kirjainta edustamaan valitsen monipuolisen tamperelaisen Vapriikin. Siellä olemme vierailleet koko perheen kanssa useasti.

Mammuttinäyttely Vapriikissa

W, Y, Ä, Ö
Näilläkin kirjaimilla löytyy museo tai kaksi, mutta missään niistä en ole käyny

Ihan heti ei Suomesta lopu museot, niitähän riittää jokaiselle kirjaimelle :)
Tästä nyt varmasti kävi ilmi se, että minä tykkään piipahtaa museoissa ja aika monta olen ehtinyt koluta. Tykkäätkö museoista vai onko ne ehdoton ei sinulle?

Ensimmäinen osa: Kotimaan museot A:sta Ö:hön, osa 1 A-L


8 kommenttia:

  1. Tykkään museoista, mutta riippuu seurasta, tuleeko käytyä, vai ei. Noistakin olen joissain käynyt, Olavinlinnassa ja Siidassa useita kertoja. Kerran oltiin Siidassa ja ulkomuseota kiertäessä mäkäräiset kävivät kimppuun ihan tosissaan. Aikuiset olisivat sen kyllä kestäneet, mutta nuorimmainen oli vaunuikäinen ja vaikka vaunujen päällä oli hyttysverkko, alkoi hiljalleen näkyä, että mäkäräisiä oli myös sisäpuolella... Se kerta ei ollut paras mahdollinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on kavereita, jotka ovat innokkaita käymään museoissa. Aika paljon tulee käytyä heidän kanssaan, mutta kyllä mieskin lähtee moneen mukaan ihan mielellään. Pojat pitää kiristää tai lahjoa 😆
      Mäkäräiset ovat inhottavia hyökätessään parvena.

      Poista
  2. Oih... olipa joukossa minun kesätyöpaikkanikin...
    Minä en tykkää SISÄ-museoista... varsinkaan sellaisista, joissa esillä olevat tavarat, asiat, kuvat ja mitä sitten onkaan ovat vitriineissä.... ymmärrän, että kauhea pölyjen pyyhintä, pelko, että niihin ne menee rikki kun niihin kosketaan jne. syinä - mutta silti jotenkin jää puuttumaan niin-niin paljon, kun vain yhdellä NÄKÖ-aistilla on "imettävä" elämyksiä... mutta kun voi kosketella, haistella...
    aistia jne. niin kiinnostus herää todellakin ja aika kuluu huomaamatta.
    Useassa on toki silti tullut käytyä - mutta elämyksiksi ne eivät ole muuttuneet... mutta kun ulkona saa kokea ja kävellä hiostorian havinassa, niin aah.... parhaillaan simmoisissa kokemuksissa... huomisiltana jo kuitenkin kotiin!!
    Moni kohteistasi ihan tuntematon... muutamiin heräsi googlailuhalu - kiitos!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä maltan juuri ja juuri olla koskematta esineisiin :) Vitriinimuseoissa tulee käytyä aika harvakseltaan, mutta usein tykkään niistäkin. Riippuu toki siitä, että mitä aarteita vitriinissä on ihailtavana. Omat suosikkini ovat interiöörimuseoita, parhaimmillaan niissä on säilytetty alkuperäinen kalustus ja irtaimisto tai sitten rakennuttu jonkun aikakauden koti. Tykkään kyllä ulkomuseoistakin esim. Pompeij on todella upea kohde.

      Poista
  3. Hienoja listauksia ja monissa tullut itse myös käytyä, mutta monissa myös ei. Pitää petrata.

    Kivaa viikkoa, meillä alkaa viemäräiden sukitus, omg. Eläköön kesämökki. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti viemärit sukittuvat sujuvasti ja suunnitellussa aikataulussa. Ihanaa kun pääsette mökille evakkoon.

      Poista
  4. Tuttuja museoita monta mutta mukana myös sellaisia, joissa en vielä ole ehtinyt käydä kuten tuon Mannerheimin kotimuseo. Piti mennä silloin kuin Mikkelissä oli asuntomessut mutta aika loppui kesken. Ehkäpä tänä kesänä. Seurasaari on kyllä upea kohde vaikka moni meistä pääkaupunkiseudulla "ei oikein osaa arvostaa sitä".

    Siida museosta on moni kertonut mielenkiintoisia juttuja joten sinne myös haluaisin joskus. Ja samalla sitten taas lapsuuden/nuoruuden jälkeen uudelleen Lappia haltuun.

    Vapriikki Tampereella on myös yllättänyt todella monilla näyttelyillä kuten Ritarit viime kesänä ja Kielletty kaupunki kesällä 2017. Uspenskin katedraalissa olen käynyt itse usein vaikka ortodoksi en olekaan. Nyt kesäkuussa siellä oli veljeni tytön, kummityttöni konfirmaatio. Kyllä kirkko on minusta myös "museon veroinen paikka". Kertoohan se arkkitehtuurin lisäksi taiteesta, historiasta, kulttuurista jne.


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mannerheimin kotimuseo on helposti saavutettavissa Kaivopuistossa. Mikkelissä on Mannerheimiin liittyviä museoita, kuten päämajamuseo.

      Minäkin tykkään Vapriikista. Olen nähnyt siellä monia kivoja näyttelyitä.

      Kahtena viime kesänä olin pohjoisessa ja joku Lapin hulluus iski, kun olo on sellainen, että pitäisi päästä pohjoiseen. Hirvittävä hinku olisi, mutta lomaa enää yksi viikko jäljellä ja siinä on jo sovittua ohjelmaa.

      Poista