13. tammikuuta 2013

Museoretkellä

Loppiaissunnuntaina minulla ja miehellä oli muutama tunti lapsivapaata aikaa. Perinteisen lounas kaupungilla ohjelman sijasta menimme museoon, jossa kumpikaan meistä ei ole aikaisemmin käynyt. Sinänsä outo juttu, että paikka on jäänyt väliin.

Vierailimme Mannerheimin kodissa Kaivopuistossa. Kirpeässä talvisäässä teimme ensin pienen kävelylenkin.

Mannerheim asui Kaivopuistossa vuokralla Bomanin huvilassa (jonka osti Fazer) vuosina 1924-51. Aika mukavat puitteet on Marskilla ollut. Fazer saneerasi talon ja tiloja oli kolmessa kerroksessa. Oli ruokasali, salonkeja, työhuone jne. Keskuslämmitys ja komeat näköalat Klippanille. Ja kaksi kodinhoitajaa. Museossa on Mannerheimin kotiinsa hankkimat kalusteet jäljellä. Kaksi huonetta on muutettu näyttelytiloiksi, jossa kerrotaan Mannerheimin elämänvaiheista ja nähtävinä on mm. hänen saamansa kunniamerkit.

Käyntiin sisältyy opastus. Kierroksia ilmeisesti järjestetään joustavasti, me jouduimme odottelemaan relun vartin. Meidän kierroksen veti varsin persoonallinen vanha herrasmies. Kierros kestää noin tunnin. Matkamuistoksi saa Mannerheimista kertovan rompun.

Kuvaus oli harmillisesti kokonaan kielletty. Alla olevat kolme kuvaa on museon rompulta.


Salonki

Mannerheimin kotitalo - Bomanin huvila

Sen huomasin vierailun yhteydessä, että Suomen historian vuosiluvut (ja jopa osa tapahtumistakin) ovat päässeet unohtumaan. Kun esikoisella alkaa koulussa historia, minun on korkea aika ottaa kertauskurssi.

Mielenkiintoinen detalji oli se, että museon kävijöistä iso osa on venäläisiä. Koska neuvostovallan aikana Venäjän historia oli kielletty aihe, aikuisväestöä kiinnostaa Mannerheim, joka teki hienon uran armeijassa tsaarin palveluksessa.

http://www.mannerheim-museo.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti