19. huhtikuuta 2016

Jyväskylän seudun nähtävyydet

Vuokatin reissumme paluumatkalla yövyimme Jyväskylässä. Jyväskylä on jäänyt minulle hyvin vieraaksi kaupungiksi ja kaikki sen nähtävyydet Alvar Aallon rakennuksia lukuunottamatta olivat näkemättä. Poikia varten valitsin Suomen Ilmavoimamuseon ja itseäni varten UNESCON maailmanperintölistalle kuuluvan Petäjänveden puukirkon. Kirkko on säännöllisesti auki ainoastaan kesäkaudalla, mutta oppaalle sopi tulla näyttämään kirkkoa toivomamani päivänä.


Tikkakoskella sijaitsevaan ilmavoimamuseoon varasimme yksityisopastuksen. Siellä olisi myös mahdollista päästä kokeilemaan lentosimulaattoria, mutta pojat ovat siihen vielä liian pieniä. Minusta ja Hra Kepposesta opastus oli varsin mielenkiintoinen ja se antoi hyvän katsauksen ilmavoimien kaluston kehitykseen. Pojilla keskittymiskyky herpaantui puolen tunnin jälkeen ja yleisen hölmöilyn ja ympäri juoksun jälkeen pojat siirtyivät kahvilaan. Jäätelöt kestivät sekä pojista että vanhemmista aivan liian vähän aikaa ;)Lapset on huomioitu kivasti museossa. Siellä on peräti kolme ohjaamoa, joihin pääsee sisään ja nappulapaljoutta saa vapaasti räplätä. Tässä kohtaa pojat innostuivat uudelleen museosta. Ulkona olisi ollut vielä lisää koneita nähtävillä, mutta meillä alkoi jo olla kiire kotiin päin.

Suosittelemme museota koko perheen kohteeksi. Meistä opastettu kierros sopii lähinnä aikuisille tai erityisesti ilmailusta kiinnostuneille lapsille.Petäjäveden puukirkko kuuluu niihin paikkoihin, jotka olen halunnut nähdä. Olimme paikalla harmaana iltana ja ehdimme tutustua kirkkoon juuri ennen pimeää. Ankeasta säästä ja vähenevästä valosta huolimatta kirkko oli hieno kokemus. Voin kuvitella kuinka kaunis kesäsää kruunaisi vierailun.

Kirkko on rakennettu 1764.

Kirkon upein osa on ehdottomasti kattorakenteet.

Upea kupoli, sieltä voi bongata rakennusvuoden 1764 sekä rakentajien nimikirjaimet

Kirkon jännittävin paikka olisi ehdottomasti ollut salakäytävä, joka kiertää kirkkoa kupolin ja seinän risteyskohdassa. Kuulemma vielä 60-luvun lapset ovat päässeet juoksentelemaan salakäytävää pitkin ennenkuin se turvallisuussyistä suljettiin. Olisipa ollut todella jännittävää päästä salakäytävään.

Oletettavasti kuvassa näkyvän levennyksen päällä kulkee salakäytävä

Jyväskylä ei minusta matkailullisesti kuulu maamme kärkikastiin, mutta kivoja kohteita sieltäkin löytyi ja näkemättömiä kohteita riittää vielä seuraavillekin vierailuille.

16 kommenttia:

 1. Teillä on ollut kiva päivä Jyväskylässä. Mielenkiintoisen näköisiä lentokoneita siellä ilmavoimamuseossa. Minua hymyilytti teidän perheen pikkumiehet :) Ihanan malttamattomia ovat. Mutta onko nyt ammatinvalintahaaveissa lentäjän ammatti?
  Olen vuosikymmeniä sitten käynyt Petäjäveden kirkossa. Olipa hienoa nähdä kirkko kuvissasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jyväskylässä yöpyminen ja nähtävyyksiin tutustuminen oli varsin onnistunut valinta. Poikien tulevaisuuden ammattihaaveiden ykkösenä on todella suosittu ja varakas tubettaja kuten Pewdiepie. Mikä olisikaan parempaa kuin ansaita miljoonia vuodessa pelaamalla ja tekemällä siitä You Tube videoita. Äidillä on paljon perinteisempiä ja konservatiivisempia urahaaveita poikien varalle :D :D :D

   Poista
 2. Voi tämä olis ollut niin mun unelmaretki. Ilmavoimamuseo, komea kirkko ja sitten kun olisi päässyt vielä niihin salakäytäviinkin. ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän esikoinen oli sitä mieltä, että meidän pitäisi yrittää saada jäädä kirkkoon ilman opasta ja käyttää vaikka koko yö salakäytävän etsintään. Valoisana kesäyönä olisin todennäköisesti haaveillut samasta. En ole ikinä käynyt salakäytävässä. Missäköhän saisi tuon asian korjattua?

   Poista
 3. Tuo kirkko on kaunis! Erityisesti kesällä aivan upea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Petäjäveden kirkko on kyllä kaunis. Ympäristö näytti siltä, että kesä, vihreys ja vesi korostavat vielä kirkon kauneutta. Siellä järjestetään kuulemma joulun aikaa yhtenä päivänä jouluhartaus ja on erittäin tunnelmallinen. Ihmiset tulevat sinne taskulamppujen kanssa. Se olisi varmasti mieleenpainuva kokemus.

   Poista
 4. Onpahan huikean hieno kirkko. Kirkoissa täytyy aina kaikilla reissuilla käydä. Minä kun tuumin, että Jyväskylän paras retkikohde on Pandan liike. Tosin sehän ei ole aivan Jyväskylässä. :) Mukavaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Petäjäveden kirkko on kyllä upea, mutta sitä minä en ymmärrä, että miten tuo Panda jäi väliin. Todella paha virhe :D :D

   Poista
 5. onpa kaunis kirkko!
  Ilmailu ei ehkä itseäni juuri kiinnostaisi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Petäjäveden kirkko on niin hieno! Uskomatonta, että se on säilynyt 250 vuotta noin hyvänä.

   Poista
 6. Mä oon varma, että hyvin useissa (ja pienissäkin) kaupungeissa on jotain näkemisen/kokemisen arvoista. Kyse on vaan asenteesta ja siitä, että ottaa asioista selvää.

  Kiitos mainioista Jyväskylä-tipseistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kanssasi samaa mieltä, että Suomesta löytyy paljon mielenkiintoista ja kaunista nähtävää: on museoita, näyttelyitä, teatteria, kansallispuistoja, kauniita rantoja, kuohuvia koskia ja vaikka mitä. Aika moneen paikkaan tarvitsee auton alle, jotta sinne pääsee, mutta nähtävää riittää.

   Poista
 7. Kiva postaus!
  Tuolla ilmailumuseossa olisi käydä. Poika varmasti tykkäisi.
  Ja kyllä tuolla kirkossakin olisi mukava käydä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Ilmavoimamuseo oli kyllä kiva ja pojille sopiva. Vantaallakin on ilmailumuseo http://ilmailumuseo.fi/ Siitä on ainakin 5 vuotta kun kävimme siellä. Silloin pojat olivat liian pieniä kiinnostumaan lentokoneista.

   Poista
 8. Jyväskylän ytimessä on myös ihan kivoja juttuja. Harju näkötorneineen on kesällä tosi kiva, leikkipuistoikäisille on kiva leikkipuisto siinä lähellä ja näkötornissa sijaitseva Keski-Suomen luontomuseo oli positiivinen yllätys. Näin niin kuin autottoman lomailijan näkökulmasta suosittelen :) Oltiin juuri viime kesänä pari päivää siellä kaupunkilomalla.

  t. Teija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä Jyväskylän keskustaan! Meillä jäi oikeastaan keskusta väliin, vaikka hotelli olikin ihan keskustassa.

   Keskustassa minun ykkösvalintani olisi Suomen käsityön museo http://www.craftmuseum.fi/ En viitsinyt viedä sinne perhettä, koska olin aivan varma, että mies ja pojat eivät museosta innostu. Ehkä joskus pääsen katsomaan sen itsekseni.

   Poista