22. huhtikuuta 2016

Nyt ärsyttää...

Se on ehkä keski-ikäistymisen merkki, että niin moni asia yhteiskunnassa ärsyttää. Vai olenko kenties paalamassa takaisin nuoruuteen?

Aloitetan kevyemmästä päästä. Olen korviani myöten täynnä fitness-buumia. Minut voi toki leimata kateelliseksi röllykkämahaiseksi keski-ikäiseksi. Vaikka olisinkin sitä, en silti ymmärrä, kuinka tärkeää vartalosta tai sen osista on ihmisille tullut. En pysty ymmärtämään sitä, että yhä useamman ihmisen ajatukset täyttyvät siitä, että kuinka saa pakaransa mahdollisimman pyöreäksi. Arvostan terveydestä huolehtimista korkealle ja siihen kuuluu tärkeänä osana liikunta, mutta en arvosta nykyistä ulkonäkökeskeistä tyyliä.

Kehuskellaan kuinka erilaiset "fitnessit" ovat juuri se paras elämäntapa ja kuinka se täyttää koko elämän. Herrajumala eikö nuorilla ihmisillä ole mitään muuta ajateltavaa kuin oma kroppansa? Tai että tuliko syötyä tarpeeksi proteiinia? Miksi ne perinteiset tulevaisuuden suunnitelmat eivät kiinnosta? Alkaen siitä, että pitäisi opiskella jotain ja hankkia ammatti sen täydellisen perseen sijasta? On ihan ok olla erottamatta miljoonaa miljardista, tietämättä yhtään hallituksen jäsentä tai BKT:tä, olla lukematta yhtään kirjaklassikkoa, jos vaan kroppa näyttää hyvältä.

Olen kuullut, että useat nuoret miehet fanittavat Bull Mentulaa. Seriously? Mies näyttää kaikkea muuta kuin terveeltä. Kun Bull esiintyy televisiossa tuijotan häntä kauhunsekaisesti, että kai tuolla kaverilla juuri nyt otsasuoni poksahda ja kuolo korjaa pois. Siis ainoastaan katson Bullia, olen jo oppinut, että suusta ei tule juuri mitään kuuntelemisen arvoista sellaiselle henkilölle, jota ei kiinnosta, että mistä kohtaa lihas ei erotu tarpeeksi hyvin. Naistenlehden syväluotaushaastattelusta mieleeni syöpyi, että Bullin kanssa on vaikea esim. matkailla. Kävely ei onnistu, koska reidet hankaavat toisiinsa niin pahasti, että Bull tulee kipeäksi. Mitä tuollaisessa on tavoittelemisen arvoista?

Minä varmaan elän väärällä vuosisadalla. Olisin sopinut paremmin sinne Leinon ja Edelfeltin aikaan jolloin arvostettiin sivistystä enemmän kuin ahteria. Tai edes 60-70-luvulle koulujärjestelmän uudistamisen aikaan. Minä en näe siinä mitään kiinnostavaa saatikka kunnioitettavaa, että joku onnistuu muokkaamaan itselleen hyvän pyllyn.

No miksi tämä sitten ärsyttää? Kai jokainen saa käyttää aikansa ja energiansa mihin haluaa ja huonompiakin kohteita on kuin fitness. Siksi, että mietin millaisen kuvan annamme nuorille tytöille (tai pojillekin) elämästä ja tavoitteista? Mikä on elämässä tärkeää? Haluammeko kasvattaa heistä sivistyneitä, pohdiskelevia, omia arvojaan rakentavia, itseään ja toisiaan kunnioittavia vai maanisesti hiilareita laskevia salihirmuja? Onko elämässä tärkeää, että lihakset näkyvät vai olisiko kuitenkin monta muuta taitoa tai ominaisuutta, johon kannattaisi panostaa ensin? Haluatko nuorellesi hyvin kurinalaista, normaalielämää sotkevaa harrastusta, jonka pääasiallinen tavoite on hankkia ihailua vartaloa kohtaan? Opetatko hakemaan ihailua ulkoisilla avuilla?

Se, että fitness-personaat saavat jatkuvasti lisää media-aikaa ja -tilaa, vaikuttaa varmasti nuorten ja erityisesti tyttöjen omakuvaan ja käsityksiin tavoiteltavista asioista. Valitettavasti kuva näistä fitness-persoonista on jäänyt varsin yksiulotteiseksi. Se voi toki olla median vika, mutta karrikoiden sanottuna julkisuuskuva on kropan treenausta ja jonkun puolisona/tyttöystävänä olemista. Nainen määrittelee itsensä jonkun miehen kautta tai pakaroidensa pyöreyden kautta. Minä olen kasvanut aivan erilaisiin arvoihin.

Varmasti fitness-buumi on tuonut paljonkin hyvää mukanaan, moni on saanut kipinän fyysisesta kunnostaan huolehtimiseen. Minusta tällä hetkellä parasta, mitä voisi buumille tapahtua olisi uudenlaiset keulakuvanaiset. Sellaiset joilla olisi koulutusta, ammatti ja muitakin kiinnostuksenkohteita kuin treenaus. Sellaiset naiset, jotka liikkuvat pitääkseen itsestään huolta, jaksaakseen enemmän ja voidakseen hyvin, eikä pakaran täydellisyydellä olisi mitään väliä.

Alalle tekisi myös hyvää, jos personal trainereiden koulutus yhtenäistettäisiin ja alalle tulisi jonkun riippumattoman osapuolen antamaa koulutusta ja tutkintoja. Nythän minkä tahansa kaupallisen toimijan muutaman viikon koulutuksella voi julistautua alan ammattilaiseksi. Minä voisin perustaa KuntoKepposen ja alkaa kouluttamaan personal trainereita. Haluan todeta, että minusta alalla on toimijia, joiden malli on lähes identtinen verkostomarkkinoinnin kanssa. Myydään koulutusta, jotta seuraava taso voi myydä koulutusta ja palvelua. Jää hiukan epäselväksi, että minkälaista palvelua se ketjun viimeinen lenkki oikeasti saa ja miten sen laatua mitataan. Varmasti monella on hyvä osaaminen ja työmoraali, mutta itse erilaisia kuntoutusmuotoja polveni kanssa kiertäneenä olen kuullut liian monta tarinaa jopa leikkaushoitoon johtaneista treeniohjelmista.

Mitä mieltä olet fitnessbuumista? Hyvä vai huono vai molempia?

Ärsytyslistani kärjessä ovat hallituksen esityksen naurettavat nippeliviilaukset työllisyyden lisäämiseksi sekä yleiseurooppalainen kädettömyys tunnustaa, että islamitaustaisten maahanmuuttajien integroinnista nykyiset toimenpiteet eivät ole riittävät ja ainakaan tavallisen kansalaisen näkökulmasta tietojärjestelmiä ei käytetä riittävän tehokkaasti potentiaalisesti radikaalisoituneen väestön liikkumisen tarkkailuun tai jopa liikkumisen rajoittamiseen. Ehkäpä avaan sanaisen arkkuni näistäkin aiheista..

Paasauksesta huolimatta erinomaista viikonloppua!

44 kommenttia:

 1. Kiitos valtavasti, että avasit suusi tuosta islamilaisten eurooppaantulijoiden aiheuttamasta uhasta! Uskomatonta, miten asiasta ei edes saisi puhua kriittisesti julkisuudessa. Olen aivan vakuuttunut, että esimerkiksi täällä Ruotsissa terrori-isku tapahtuu hetkenä minä hyvänsä kun mahdollisuudet oikein pedataan valmiiksi. Pidemmälle tulevaisuuteen ei uskalla ajatellakaan. Muslimien loputon ymmärtäminen ja hyssyttely saa minut raivon valtaan. En ymmärrä mitä idiootteja poliitikot ja monet tavalliset kansalaisetkin ovat kuvitellessaan, että eurooppalaisia arvoja halveksuvat valtavat miesmassat integroidaan osaksi meidän yhteiskuntaa päähän taputtelemalla. On päivänselvää, että esim. liikkuvuus nykyisellään ei toimi. Miksi meillä ei saa olla oikeuttaan turvalliseen Eurooppaan? Kenenkään ei nyt tarvi ymmärtää niin, etten hyväksy toisen uskontoa. Kukin uskokoon mihin lystää, kunhan ei vahingoita muita. Täällä mamulähiössä asuessa on vaan valitettavasti tullut hyvin selväksi, että toisille ryhmille esim. naisten arvostus ja rauha ovat arvokkaampia asioita kuin toisille.

  Myös hallitus ja fitnesbuumi saa verenpaineen nousemaan. Jään siis linjoille.

  T: Kaisla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, pitkä vastaukseni katosi bittiavaruuteen.

   Jos ajatellaan, että mikä on yhteiskunnan kannalta tärkeintä sopeutumisessa niin ensimmäinen askel on yhteiskunnan sääntöihin sopeutuminen. Nyt yhteiskunnan tarkkailun ulkopuolelle katoaa tyttöjen ympärileikkaukset, lapsivaimoksi myyminen kotimaahan (miten voi itse pitää turvapaikkastatuksen jos lapsensa voi jättää kotimaahansa lapsivaimoksi), monien vaimojen pitäminen tai kunniamurhat/rangaistukset. Minusta näihin pitäisi puuttua vaikka se tarkottaisi yksityisyydensuojan vähenemistä. Turvapaikanhakijoiden liikkumisen seuraamista on ehdottomasti kiristettävä käyttämällä biotunnisteita. Mielestäni myös yksityisyydensuojan heikkenimisestä huolimatta myös rahaliikenteen seuraamista pitää kiristää. Samalla tekisi hyvää tarkistaa yleiseurooppalaisia käytäntöjä siitä, että millaisella rikosrekisterillä voi saada/pitää oleskeluluvan.

   Yksi suurimmista ongelmista on minusta vastikkeeton raha. Naiset pysyvät kiireisinä hoitaessaan lapsia ja taloutta, mutta miehet jäävät vaille mitään kiinnekohtaa yhteiskuntaan. Minusta vastikkeeton raha pitäisi muuttaa vastikkeellikseksi: työtä, työssäoppimista, kieliopintoja tai ammattiopintoja. Pahasti pelkään myös että se, että vastikkeettoman rahan kasvaminen perhekoon mukana aiheuttaa lieveilmiöitä. Minusta olisi myös terveellistä keskustella, että millaisia uskonnollisia ulkoisia tunnusmerkkejä saa käyttää, onko burkhassa julkisilla paikoilla liikkuminen hyväksyttyä? Saako alkaa kulkea ryhmässä burkhat päällä?

   Pelkään, että olet valitettavasti oikeassa siinä, että terrori-iskun mahdollisuudet Ruotsissa ovat viime vuosina kasvaneet todella paljon. Toivottavasti sellaista ei tapahdu.

   Poista
  2. Rouva Kepponen, äänestän sinua vaaleissa heti kun alat ehdolle! Vakavasti puhuen, oletko kirjoittanut poliitikoille? En tiedä, auttaako se, mutta sinulla on erittäin hyviä ja perusteltuja mielipiteitä. Järkevä keskustelu puuttuu virallisesta mediasta. Euroopan tulevaisuus on vaakalaudalla ja asioista tulee voida puhua ja tehdä päätöksiä nopealla aikataululla. Ihmiset kuvittelevat Suomessa ja näköjään muuallakin elävänsä jossain kuplassa, johon tämän katastrofin seuraukset eivät tule yltämään. Eurooppa ei valitettavasti voi pelastaa kaikkia pakolaisia ja tämä realiteetti tulisi tunnustaa. On myös päivänselvää, että kaikki Eurooppaan tulivat eivät ole terroristeja ym. mutta liikkumisen rajoittaminen ja muut toimenpiteet ovat välttämättömiä. On täysin edesvastuutonta antaa tilanteen luisua niin kaoottiseksi, ettei vakautta saada säilytettyä Euroopassa.

   Minäkin voisin avautua tästä asiasta loputtomasti. Olen raivoissani ja kauhuissani seurannut tilanteen pahenemista ja oman elintilani kutistumista naisena. Suvaitsevaisuuden ja monikulttuurisuuden nimissä vakavia toimenpiteitä vastustavat ihmiset eivät tajua, että tämä tulee olemaan eurooppalaista todellisuutta yhä useammalle mikäli ei toimita nopeasti. Integraatio on epäonnistunut pienemilläkin ihmismassoilla, joten samat keinot eivät riitä jatkossakaan.

   T: Kaisla

   Poista
  3. Olen todella pahoillani siitä, että nimenomaan järkevä keskustelu maahanmuuttopolitiikasta puuttuu. Linja tuntuu oleva lähinnä, että rajat kiinni tai sitten ollaan vaan hissuksiin. Ehdottomasti tässä tilanteessa pitäisi pyrkiä tulijoiden aukottomaan tunnistamiseen, tehokkaaseen päätöksen tekoon ja tarvittaessa palautuksiin, turvapaikan saaneiden aktivointiin esim. työvelvollisuudella, naisten aseman kohentamiseen ja ulkomaisen rahaliikenteen seuraamiseen. Paljon voitaisiin tehdä aika yksinkertaisillakin päätöksillä, toki niiden toteuttaminen vaatii rahallisia investointeja sekä yleiseurooppalaisia päätöksiä.

   En ole ollut poliitikkoihin yhteydessä, sellainen oma luottopolitiikko puuttuu. Olen aina välillä miettinyt, että pitäisi yrittää vaikuttaa enemmän. Muutenkin kuin äänestämällä, mutta olen kokenut politiikkaan lähtemisen vaikeaksi. Lähtökohtaisesti niiden kaikkein parhaimpien ratkaisuiden tekeminen on aina jollekin kipeä paikka. Koska poliitikon oma ura on riippuvainen äänestäjien suosiosta, se aivan varmasti ajaa siihen, että kipupisteitä yritetään vältellä. Lisäksi omille äänestäjille pitää pystyä näyttämään, että mitä hyvää on heille tuottanut.

   Poista
 2. Fitnessbuumi on hyvä asia tosiaan silloin kun se ei mene sinne toiseen ääripäähän. Siskon poikaa seuratessani (pienenä mikään harrastus ei innostanut, kaikki roskaruoka kelpasi, oli lihava) ja nyt salskea nuorimies joka treenaa salilla 5-6 krt/viikossa, syö vain terveellistä ruokaa, herkuttelee muutaman kerran puolen vuoden aikana niin on mielestäni parempi painos siitä mihin nuoruuden lihavuus olisi varmaankin johtanut (mm. aikuisiän diabetes), äiti välillä toista mieltä kun syökin ihan eri ruokaa perheessa kuin muut.

  Yleisesti ottaen fitnessbuumilla saattaa olla myös vaikutusta, että nuoriso ryyppää nykyään vähemmän ja se on kyllä hyvä juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se, että fitnessbuumin ansioita nuoret löytävät itselleen harrastuksen on toki hieno juttu! Ja jos se edistää terveyttä ja terveellisiä elämäntapoja mm. alkoholin käytön vähenemistä niin aina parempi.

   Samaan hengenvetoon minun täytyy todeta, että jos oma lapseni ei söisi peruskotiruokaa vaan jotain muuta, en pitäisi tilannetta hyvänä. Minusta harrastuksen pitää sopia normaalielämään ja jopa kilpaharrastuksen pitää sopia siihen toki sillä erotuksella, että ajankäyttö on erilaista verrattuna ei-kilpaharrastukseen. Oman lapseni kohdalla myös miettisin sitä, että onko 5-6krt/vko salia riittävän monipuolista harrastamista. Haluaisin kannustaa aerobiseen harjoitteluun tai joukkuepeleihin tai johonkin muuhun kuin urheiluun. Mutta jos sali on ainoa inspiroiva harrastus, niin kyllä se tietokoneen tai pleikan edessä notkumisen pesee kirkkaasti.

   Poista
  2. Olen kanssasi samaa mieltä, että aerobinen puoli jää tuossa salilla pumppaamisessa liian vähälle. Kyllä pojalle onneksi viimeksi pääsiäispöydässä kelpasi hyvä lihakastike ja perunat :) Onneksi itse paistaa omat broilerinsa ja riisinsä niin ei siskoni tarvitse kahta ruokaa tehdä ;)

   Poista
 3. wow..nyt on kyllä eka kerta kun kommentoin ja pakko, sillä nyt kirjoituksesi oli TÄYSI KYMPPI!!!
  Olen täysillä samaa mieltä jokaisesta lauseesta. Sait minut hyvälle tuulelle..suomessa on siis edellen myös ihan järkeviä ja ajattelevia ihmisiä...ja vielä samanikäsisä kuin itsekin olen..jess...!! peukkuja, peukkuja.Emme ole kuolleet sukupuuttoon vaikka emme trimmaa salilla emmekä rimmaa somessa!! ja Kaisla..ihanaa että olet kaltaisemme :-)
  t. hanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kiva löytää muitakin joiden elämän keskiössä ei ole itsensä trimmaaminen :) Kiva kun jätit kommentin :)

   Poista
 4. Mielettömän hyviä ajatuksia. Olen ihan samaa mieltä. Äärimmilleen viety Fitness aiheuttaa monenlaisia terveysongelmiakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kati :)
   Kunnon kilpailufitness on kyllä kropalle rankka laji ja ilmeisesti myös psyykkeelle. Ainakin lukemani perusteella kaikilla ei pää kestä "kiristysvaihetta" niin vähällä ruualla. Se, että kisakunnon kestäminen ja nälässäolo on viikkojen mittaista ja usein hormonitoiminnan lopettavaa saa minusta lajin tuntumaan järjettömältä. Ei esim. ultrajuoksutkaan kovin järkeviltä tunnu, mutta siinä itsensä piiskaus on kuitenkin ajoittaista ja väliajan treeni ei samalla lailla rajusti piiskaa kehoa.

   Poista
 5. Hyvin kirjoitit! Olen yhden jakson kelaamalla katsonut tätä fitnesspäiväkirjaa ja mietin kyllä ihan samoja ajatuksia kuin sinä. Ja siitäkin olen samaa mieltä, että kuntoilu ja itsestään huolehtiminen on hyväksi, kunhan siinä säilytetään terve järki mukana ja elämässä on muutakin sisältöä kuin fitness...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on nimenomaan on outoa ja peräti vastuutonta, että nuorille tuputetaan maailmankuvaa, että elämän sisältö voi olla fitness ja oman kropan ympärillä pyöriminen.

   Poista
 6. Mä olen kans niin väsynyt tähän fitness-buumiin ja sen lieveilmiöhin.

  Erityisesti mua ärsyttää se hehkutus. Someen jaetaan kuvia salilta, terveellisistä aterioista ja “motivoivista” teksteistä - esimerkkinä: “What’s your excuse?” Someen ei kuitenkaan jaeta sitä, miten ei jostain syystä lähtenytkään lenkille tai söi lounaaksi salaatin sijasta hampurilaisen. Miksi lopulta salilla käyntiä tärkeämmäksi on noussut omasta salilla käymisestä kertominen muille? Miksi oman elämän tulisi näyttäytyä muille täysin virheettömänä?

  PÖH! Ei vaan ymmärrä!??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen viime aikoina tarkkaillut näitä "what's your excuse"-tyyppejä ja yli puolella heistä on ollut jotain myytävänä: pt-palveluja, ravintolisiä, urheiluvaatteista johonkin kisabikineihin tai alennuskoodi salille. Myyntitaktiikkahan sekin on saada potentiaalinen asiakas myytävän tuotteen houkuttelevuuden lisäksi tuntemaan jonkinasteista alemmuutta. Sitä olen miettinyt, että mikä sen toisen puolen motiivi on?

   Kyllä minusta on niin surullista, että itsensä kehittämisen valtavirta tänä päivänä pyörii lihaksen ympärillä :(

   Poista
 7. Kiitos Kepponen. Oikein odotan, että paasaat jatkossa myös noista muista aiheista. Tätä on ilo lukea.
  Pakaroiden pitäisi ehdottomasti olla oman hyvinvoinnin lisäämiseksi harrastettavan liikunnan sivutuote. Ei missään nimessä päätarkoitus. Ihmiset eivät osaa enää syödäkään, kun itsensä ruokkimisestakin on diettivillitysten myötä tehty niin monimutkaista. Maalaisjärki hoi :). Monesti mietin, että mitä tulisikaan, jos olisi omassa talossa tyttöjä. Pojat ovat ehkä vähän paremmin suojassa tältä touhulta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Tuo syömisen vaikeus on mielenkiintoinen asia. Ihmiset tosiaan tekevät sen vaikeaksi kaikenmaailman diettien ja ravintolisien kautta, mutta elintarviketeollisuus on kuitenkin suuremassa vastuussa syömisentaidon katoamisesta, kun paketeista ei osaa tavallinen ihminen enää lukea, että mitä ihmettä se oikein sisältää ja kuinka terveellistä tai peräti vaarallista se on. Aamiaismuroissa on enemmän suolaa kuin perunalastuissa, maitojäätelössä on vähemmän sokeria ja kaloreita kuin jogurtissa.

   Poista
 8. Aamen!

  Jos elämän tarkoitus on saada vain omasta mielestään upeita selfieitä ja belfieitä muille jaettavaksi niin... no, jotain on ehkä pielessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika latteaksi jää omakuva, jos se pyörii pelkän kropan ympärillä :(

   Poista
 9. Olen niin samaa mieltä kanssasi!!
  Katsoin juuri suu auki vierestä, kun pienten lasten äiti tälläsi itsensä ja otti noin 20 selfietä ITSESTÄÄN. Ja facebookkiinhan ne kuvat pitää sitten vielä laittaa kaikkien nähtäville. Mitä ulkonäkökeskeisyyttä! Hirvittää oikein, millaisia arvoja nämä ihmiset opettavat lapsilleen, tulevaisuuden aikuisille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en arvosta kuvailemaasi ulkonäkökeskeisyyttä sen takia, että sillä näytetään lapsille ja nuorille mallia, kuinka haetaan hyväksyntää ulkoisilla avuilla. Se luo paineita ja minusta opettaa vääriä arvoja. Sinänsä minusta on kiva, että moni äiti haluaa myös äitinä pitää huolta ulkonäöstään ja tälläytyä, itse en ole siitä puolesta erityisemmin kiinnostunut, vaikka näin iän karttuessa varmasti pitäisi alkaa kiinnostumaan.

   Poista
 10. Jee mahtavaa tekstiä, miksi ei saa olla ja jos haluaa hikoilla, miksi sitä pitää tuutata ihan hulluna. En minäkään tuuttaa omaa elämäntapaani muille. Bull Mentula, juu en koskaan, koskaan ole tykännyt lihaksikkaista miehistä. Ajatuksenjuoksuni on mustavalkoista eli yhdistän massiivisen lihaksikkuuden tyhmyyteen, vaikka eihän sillä oikeasti ole asian kanssa mitään tekemistä, kuten ei toisenkaan stereotypian kauniit naiset ovat tyhmiä. Mutta silti on sellainen miesmaku ollut aina, että ei kiitos. Bull Mentula on ääripää ja kaikki ääripää ei voi olla terveellistä ja ne aivokuvat, joissa aivot näkyy Bullilla ponnistaessa aiheuttaa pahaa oloa. Mutta ei siinä mitään kukin elää tavallaan, kunhan eivät toitottele, että minunkin pitää. Kyllä meikäläisen kroppa olisi ollut monen ihailema Rembrandtin aikaan, harmillista että se juna meni jo. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Minä taidan sortua vähän siihen toitetteluun välillä. Haluaisin, että nuoret opiskelisivat ja hankkisivat taitoja eivätkä uhraisi aikaansa liiaksi lihasten erottumisen korostamiseen. Mielellään toittelisin, että näin teidän pitää tehdä :)

   Rembrandtin aikaan olisi Tiian päästy lihotuskuurille ;) Eikös olisi ihanaa :D :D

   Poista
  2. Hih olisi, mutta mielestäni kroppa on just jetsulleen kuin niistä muotokuvista. :) Mahakas. :)

   Poista
 11. Niin asiaa! Olen ihan samaa mieltä. En ole koskaan ihaillut miehellä, enkä naisella sellaista superlihaksikasta vartaloa, joten minun mittapuullani Bull Mentula on jo täysin luonnoton olento. Vähän aihetta liipaa myös äärettömyyksiin menevät selfieiden määrät. Ällistyn joka kerta, kun törmään noin 15-20-vuotiaan instagram-tiliin, jossa ei ole mitään muuta kuin selfieitä! Siis eikö näiden ihmisten elämässä ole oikeasti mitään muuta kuin oma pärstä?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei minäkään ihaile sellaista lihaskimppuvartaloa lainkaan, oma ihanteeni on sellainen sopusuhtainen ja urheilullisen näköinen kroppa. Ja mitä tekee vartalolla, jolla ei pysty kunnolla kävelemään?

   Minä skippaan saman tien instatilin, jos se on pelkkää poseerausta. Ex-työkaverini teini-ikäinen tytär postaa lähes ainoastaan kuvia itsestään ja kerran melkein keskustelimme asiasta. Hyvin nopeasti paljastui se, että vanhempi oli oikeasti ylpeä kauniin tyttären kuvatulvasta. Tyttärelle ei kuitenkaan ollut toiveissa mallinuraa ja ehkä se ulkonäkö ei siihen, että sillä itsensä useamman vuoden elättäisi kuitenkaan riitä. Eli samaan aikaan toivottiin tyttäreltä opiskelua, mutta siitä ei työpaikalla mitään positiivista puhuttu -lähinnä päinvastoin. En oikein pystynyt sanomaan mitään, kun olin niin hämmentynyt siitä, että lasta kehutaan lähinnä ulkonäöstä eikä kannusteta muiden taitojen opetteluun samalla määrin kuin smokey eye silmämeikin tekoon :(

   Poista
 12. Samoilla linjoilla ollaan, mua kyllästyttää kans kun joka tuutista tulee jotain fitness-juttuja. Ei sillä että mulla olis syytä viettää paljon terveellisempää ja liikunnallisempaa elämää itsekin, mutta ei se innostus ainakaan nouse niistä kuvista ja ruokavalioista. Ei sitä tarvitse olla keski-ikäinen ärsyyntyäkseen tietyistä asioista;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos saisin jostain vaikka 15t ylimääräistä aikaa, niin en todellakaan käyttäisi sitä kokonaan kroppani muokkaamiseen. Varmasti lisäisin liikuntaa, mutta ajalle olisi paljon muutakin käyttöä.

   Poista
 13. Hyvä kirjoitus ja niin samaa mieltä.Kuntoilu ja itsestä huolehtiminen on hyviä ja positiivisia asioita, jos ne eivät mene yli. Ja nyt ne on kyllä usealla mennyt.Samoin mietityttää ja myöskin myötähävettää se, että pakara ja hauis saattaa olla hyvinkin timmissä ja timakassa kunnossa, mutta yleissivistys on luokkaa 0. Tässä kohtaa olen miettinyt, että olenko itse niin vanhanaikainen, että arvostan enemmän euroopan valtioiden tuntemista kuin proteeinijauheen annostelua. Ja toinen asia mihin joudun ihan konkreettisesti kiinnittämään huomiota on alakouluikäisten ulkonäkökeskeisyys. Siitä huolehditaan ja sitä arvostellaan samalla kun luku- ja kirjoitustaito on todellakin laskenut. Jopa meillä täällä sivistys-Suomessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Minä arvostan myös sivistystä paljon enemmän kuin hyvin erottuvaa lihasta ja pidän sitä surullisena, että ihmiset ovat valmiita satsaamaan niin paljon vartaloonsa mutta samalla lailla ei kiinnosta sivistys :(
   Olisin valmis asennekapinaan!

   Poista
 14. Mä olen niin samaa mieltä! Nykymeno on monelta osin niin pinnallista, että oksat pois ja pahaa tekee. Harmittavan monet (nuoret) julkkikset tunnustavat, ettei politiikka kiinnosta tai etteivät tiedä siitä mitään, eivätkä haluakaan tietää. No, sen kyllä huomaa yhteiskunnan tilasta ja tätä menoa se vain pahenee. En ole ikinä ymmärtänyt miten joku EI voi olla kiinnostunut yhteiskunnan tilasta ja politiikasta?! Jokainen meistä kun on osa yhteiskuntaa - halusi tai ei - ja jos yhteiset asiat eivät yhtikäs tippaakaan kiinnosta, niin hohhoijaa sanon minä! Treenatkoon pakaroitaan, mutta turha sitten valittaa, jos se yhteiskunta ei otakaan koppia siinä vaiheessa, kun rupsahtava peppu kohtaa maan vetovoiman... hrmph.

  Mullakin on iso arvostus koulutukseen ja sivistykseen. Siihen, että vaivautuu ottamaan edes vähän selvää asioista ja tietää nyt suunnilleen mistä tämä maailma on tulossa ja mihin ehkä menossa. Jos samassa ihmisessä kohtaa sekä se kiinteä peppu että älykkyys ja sivistys, niin mikä ettei. Mutta pelkällä peppulihaksella ei kovin pitkälle pötki (ellei satu olemaan helkkarin hyvin menestynyt OIKEA urheilija - heitä kyllä arvostan).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Politiikka kiinnostaa harvaa, paitsi siltä osin, että omia etuisuuksia ei saisi leikata vaan päinvastoin kasvattaa :( Vallalla on pelottava ilmiö, että en äänestä, koska kukaan ei aja juuri minun etujani. Pahimillaan poliittinen näkemys typistyy siihen, mitä jotkut "paskapoliitikot" päättävät lapsilisästä tai bensaverosta ja sen mukaan sitten äänestetään tai ei. Kritiikki eduskuntaa kohtaan on suuri, mutta monelta taitaa unohtua, että kuka heidät sinne äänestikään.

   Urheilu on hyvä harrastus ja fitnesskin voi olla sitä, kunhan se ei täytä koko elämää. Nyt somen kautta tulee usein sellainen kuva, että etenkin nuorilla naisilla se tavallinen elämä on jossain välitilassa, kun aika ja energia menee sen täydellisen kropan muokkaamiseen.

   Tänään järkytyin instassa. Hain seuraavan lomakohteen nimellä kuvia ja vastaan tuli nuori suomalainen nainen, joka nimenomaa postaa kuvia täydellisestä pyllystään. Minusta kuvat ovat todella pornahtavia, stringialushousuissa takaapäin poseerausasentoja jotka tuovat heti mieleen pornografisen materiaalin. En voi ymmärtää, että miten joku haluaa jakaa tuollaista materiaalia itsestään somessa.

   Poista
 15. Apua! Meinasin unohtaa kommentoida tätä kirjoitusta, onneksi Tuula muistutti (kiiitos!)

  Peukut kirjoitukselle - tärkeä aihe ja hyvin kirjoitettu!

  Tuosta olen ehdottomasti samaa mieltä, että PT-koulutus pitäisi yhtenäistää; samoin kuin muutama muukin elämäntaitovalmennusasia pitäisi saada jonkinmoisen järkevän yhtenäisyyden alle.
  Koko tämä valmennus- /fitness-buumi kertoo varmaankin siitä, että meillä on tässä ajassa riittävästi (liikaa?) aikaa ja rahaa, kun voimme keskittyä itseemme, ulkonäköömme, kauneuteemme. (samasta kertoo varmasti myös kaikenmoinen ruokahifistely ja vastaava; kaikenmoinen hedonismi on hiipimässä elämiimme)
  Sinänsä siinä ei tietenkään ole mitään pahaa tai huonoa, jokainen elelköön kuten tykkää.

  Mutta. (onneksi aina tulee mutta)
  Tässä ajassa - jos missä - tarvittaisiin kriittistä kykyä ajatella, tarkastella ilmiöitä, tulkita mediaa, nähdä asiaa eri näkökulmista. Ja siihen ei voi kyetä ilman laajaa sivistystä.

  Ja mutta. (onneksi aina tulee myös toinen mutta)
  Sitäkään en käsitä, miksi se fitneshömpe pitää jakaa?
  Ikäänkuin elämää ei olisi olemassakaan ilman sitä näennäisjulkisuutta.
  Onko itsetunto nykyään niin heikoilla, että tykkäysten määrällä pönkitetään oman olemassaolon oikeutusta?  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toteamuksesi "Tässä ajassa - jos missä - tarvittaisiin kriittistä kykyä ajatella, tarkastella ilmiöitä, tulkita mediaa, nähdä asiaa eri näkökulmista. Ja siihen ei voi kyetä ilman laajaa sivistystä" on niin osuva. Olen niin samaa mieltä asiasta. Jotenkin ajankuva on myös hirveän paradoksaalinen sen suhteen, että isolla osalla ihmisistä on melkein kaikki maailman tieto helposti ja nopeasti saatavillaan, mutta samaan aikaan puuttuu ymmärrys ja kiinnostus tiedon käsittelyyn ja monien taitojen oppiminen rapautuu.

   Tuo valmennusbusinessviidakko on varsin sekava. Minkätahansa kirjekurssin käyminen voi antaa "valmentajan" pätevyyden ja montaa titteliä voi ilmeisesti alkaa käyttämään, jos siltä tuntuu. Kuluttajan kannalta termeillä vielä johdetaan harhaan tyyliin ravitsemusterapeutti on ylempi korkeakoulututkinto ja ravintoterapeutiksi voi valmistua käymällä lisäravinnevalmistajan koulutuksen. Näihin pitäisi saada jotain tolkkua.

   Poista
 16. Niin oli hyvä ja kiinnostava kirjoitus etten osaa edes sanoa mitään järkevää. Ihan överiksi mennyt kyllä kaikki tuo touhu. Mä jossain määrin ihailen sitä tahdonvoimaa mikä niillä on, mut muuten en yhtään. EN YHTÄÄN. Ylilyötynä kaikki on ällöä.
  Itse hössään fustrasta ihan liikaa mut se ei perustu pehvanmuokkaukseen josta toki ilahtuisin jos se pienenis, en mä sitä kiellä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Ymmärrän kyllä tuon pointin, että tahdonvoima herättää ihailua. Onhan se hienoa, että joku ylittää henkiset ja fyysiset kynnykset ja saavuttaa jotain, mitä ei ehkä uskonut saavuttavansa. Mutta se, että normaalielämä jää ihan homman jalkoihin ja tuloksena on pelkkää pintaa, on minusta jotenkin surullinen yhtälö. Etenkin kun kyseessä on yleensä sen ikäisiä nuoria naisia, joilla olisi monta muuta tärkeämpääkin asiaa elämässään työstettävänä.

   Poista
 17. Täällä nyt olen lukenut sinun hienon kannanottosi fitness-maailmaan ja kommentitkin siihen. Paljon on sanottu, joten ei minulle tuohon lisättävää. Maailmankuva jää kyllä rajalliseksi, jos oma kroppa on maailman napa. Media saisi alkaa kirjoittamaan enemmän myös muillakin aloilla menestyneistä suomalaisista. Satuin juuri ennen juttuasi lukemaan loistavasta teknologia-alan nuoresta sanansaattajasta Linda Liukkaasta. Hän on luennoinut jopa Geneven hiukkasfysikaan tutkimuskeskuksessa fyysikoille ohjelmoinnista. Tällaisia upeita, aivojaan käyttäviä nuoria meillä on paljonkin, mutta heistä ei mediassa pidetä meteliä. Voi, kunpa pakarat vaihtuisivat aivoihin näissä sosiaalisen median kirjoituksissa.
  Kiitos Rva Kepponen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linda Liukas on ihan mahtava. Minulla oli mahdollisuus kuulla Lindalta tunnin esitys hänen tavoitteistaan, tarinastaan ja suhteestaan teknologiaan. Oli todella inspiroiva esitys. Lisää Lindan kaltaisia persoonia tytöille esikuviksi ehdottomasti!

   Poista
 18. Word! Kuten nuoriso sanoo. (Vai sanookohan enää?) Kiitos tosi hyvästä kirjoituksesta, olen täysin samaa mieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi :)
   Ihanaa, että meitä on niin paljon, jotka arvostavat niitä muitakin asioita kuin treenattua pakaraa ;)

   Poista