22. toukokuuta 2015

Kannattaako lapsiperheen valita pakettimatka?

Matkailun saralla mikään ei taida jakaa mielipiteitä niin kuin pakettimatka. Tai no ehkä pakettimatka all inclusive vaihtoehdolla ;) Kärjistäen sanotusti monen mielestä pakettimatkalaiset ovat niitä junttituristeja jotka tarvitsevat sen parikymppisen tytön viemään tumpelot Torremolinokseen ja opastamaan vielä Saludo-kahvin äärelle siellä :D Fiksummat tyypit kasaavat itse matkansa ja välttyvät Torre-turreilta sekä säästävät rahaa.

 
Kuvat ovat viime viikonlopun Italian reissultani Toscanassa sijaitsevasta 
keskiaikaisesta San Gimignanon pikkukaupungista

Siinä missä aikuisten kesken reissatessa tykkään kasata itse matkat, niin lasten kanssa reissatessa olen toistaiseksi valinnut lähes aina pakettimatkan. Tilanne tulee varmaan lasten kasvaessa muuttumaan omatoimimatkojen suuntaan - ainakin viimeistään siinä vaiheessa, kun pojat eivät enää saa hyviä lapsialennuksia. Minulta on usein kysytty, että miksi valitsen perheelle pakettimatkoja. Tässä syyni:


Suorat lennot rantakohteisiin
En pidä lentomatkailusta ja haluan minimoida lasten kanssa lentoajan ja siksi valitsen suorat lennot. En myöskään ole hirveän innostunut kohdemaassa pitkistä automatkoista, emme yleensä edes vuokraa rantalomalla autoa. Tulevaisuudessa saatamme autoillakin enemmän, koska nykyisin kukaan lapsista ei kärsi enää infernaalisesta matkapahoinvoinnista ja pari tuntia autossa sujuu vähäisellä tappelulla.

Suomesta pääsee suoralla lennolla rajalliseen määrään rantakohteita, jollei käytä charter-lentoja. Nykyisinhän pakettimatkatoimistot myyvät myös pelkkiä lentoja, mutta ainakin omien kohdesuosikkieni osalta hinnat ovat kaukana kilpailukykyisistä. Kaupunkikohteisiin lennot eivät ole samalla tavalla rajoittava tekijä.Kilpailukykyinen hinta "palveluhotelli"+lento paketille
Toistaiseksi haluan asua lasten kanssa hotellissa, jossa on saatavilla palveluja. Vähintään aamiainen, mieluiten all inclusive. En halua käyttää lomaani kokkaamiseen, tiskaamiseen tai siivoamiseen. Haluan, että joku siistii huoneemme ihan päivittäin. Palveluhotelleissa on yleensä myös hyvät uima-altaat. Kunhan lapset vielä hiukan kasvavat, saatamme siirtyä huoneiston vuokrauseen.

All inclusive paketin itse kasaaminen ei vertailujeni mukaan tule vastaavaa valmismatkaa edullisemmaksi, mikäli lapset saavat kunnon alennukset. All inclusive ei kaikkia miellytä, toistaiseksi se on meille toistaiseksi helpoin vaihtoehto, koska:
-Ruuan saa heti. Ei paikan valikoimista, kulkemista ja annoksen odottamista. Yhdellä lapsistamme on tapana romahtaa nopeasti, jos nälkä yllättää
-Lapset ronklaavat ruuasta. Buffeesta voi valita juuri sen mitä haluaa ja jos veli valitsi paremmin, on oma valinta helppo korjata.
-Lapset voivat poistua buffeesta heti syötyään ja jättää aikuiset rauhaan :)
-Lapset ovat jatkuvasti vailla juotavaa ja jäätelöä ja laiska äiti ei haluaisi koko ajan keskeyttää kirjan lukemistaan. AI:ssa lapset hoitavat juomat ja jäätelön itse, ilman että pitää antaa rahaa hukattavaksi tai jännittää, että mitä lapset ovat onnistuneet tilaamaan huoneen laskuun.

All Inclusive matkailusta olen kirjoittanut aiemmin tässä postauksessa.


Lasten kerhot ja ohjelmaa
Vielä toistaiseksi valitsemme mielellämme hotellin, jossa on toimintaa suomeksi lapsille. Pojille tekee hyvää päästä purkamaan energiaa ohjatusti ja hankkimaan lomakavereita. Se on tietenkin lapsikohtaista, että viihtyykö lapsi kerhossa. Meidän pojat ovat menneet sinne mielellään. Ainakaan vanhimman pojan osalta tilanne tuskin pysyy ennallaan enää paria vuotta pidempään. 

Meille on toistaiseksi ehdottomasti plussaa, että hotellissa on muita suomalaisia lapsia. Joka matkalla on löytynyt joku uusi leikkikaveri pojille. Meitä ei myöskään haittaa lapsista lähtevä hälinä ja höslinki, aiheutammehan sitä jonkin verran itsekin. Lastenkerhohotelleissa majoittuvat suhtautuvat lapsiin rennosti, kenelläkään ei mene illallinen pilalle siitä, että viereisessä pöydässä on lapsi.Mahdollisuudet muutoksiin ja peruutuksiin
Valmismatkoissa on suhteellisen joustavat mahdollisuudet vaihtaa matkustusajankohtaa tai matkakohdetta. Omatoimimatkojen osalta hotelleissa on hyvin peruutusmahdollisuuksia, mutta lentolipuissa vaihtokelpoinen lippu saattaa maksaa tuplasti halvemman vaihtoehdon verran. Toistaiseksi en ole käyttänyt valmismatkan vaihtomahdollisuutta, mutta voisin käyttää sitä esimerkiksi hiihtoloman järjestelyyn. Saan tietää aika myöhään, että saanko lomaa koululaisten hiihtolomaviikoksi. Voisin varata matkan koululaisten hiihtolomaviikoksi ja tarvittaessa sitten siirtää sen, jos lomailu ei onnistukaan.


Perheen kanssa lomaillessa kiinnostukseni kotimaanmatkailuun ja lähelle suuntautuviin matkoihin on koko aja nousussa. Lähialueiden kiinnostuslistan kärjessä on Lappi, saariston rengasreitti jaViro-Latvia-kierros.

Miten sinä matkustat?

PS. Aika huikea paikka tuon San Gimignano. Love it!

16 kommenttia:

 1. Matkustamisessa olen niin keltanokka, että paketti-matkat on toistaiseksi se turvallisin. Mutta mikäli se olisi taloudellisesti edullisempaa, ja minua opastettaisiin matkan kokoamisessa kädestä pitäen niin suostuisin tähän :) Voisin ottaa pari matka-vaihtoehtoa paperille koottuna - itse kasattu matka, mutta jonkun toisen suosittelemana, kokemuksen rintaäänellä :) Vaikkapa juuri tuonne Toscanaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos metsästää tarjouksia ja valitsee matkakohteensa niiden perusteella, säästö voi olla aikamoinen. Mutta aikaa ja vaivaa ei tuollaisessa tarjousbongailussa pysty todellakaan minimoimaan sekä voi tietenkin käydä niin, että hyvää tarjousta ei satukaan kohdalle tai se myydään loppuun hetkessä. Itse jätin kyseisen matkan tekemättä, mutta halvin suunnitelmani reissu olisi ollut Norwegianin tarjouslennoilla kesäkuussa 2013 Bourgasiin Bulgariaan 350€ ja viikon majoitus 700€. Eli 1050€ olisi meidän viiden hengen porukka matkustanut Bulgariaan. Samaan aikaan halvin pakettimatka olisi ollut 2,5-kertainen. Noin halpaa reissusuunnitelmaa en tosin ole enää toista kertaa saanut kasaan. Mutta aika harva pystyy/haluaa tehdä lomasuunnitelmansa yli puoli vuotta etukäteen parhaimman tarjoushinnan suhteen.

   Noissa perhematkoissa olen tosiaan todennut, että minun kriteereilläni omatoimimatka ei välttämättä tule sen edullisemmaksi.

   Poista
 2. Me emme käy rantalomilla ja siksi pakettimatkoja emme ole koskaan käyttäneet. Kaupunkilomilla on helppo lomailla omatoimisesti. Me olemme aika lailla suosineet lähikohteita ekologisista syistä. Olemme käyneet esim. Virossa (Tallinna, Pärnu ja Tartto), Tukholmassa ja pieni Tanskan kierros sisältäen Kööpenhaminan, Vejlen ja Legolandin. Tänä kesänä tulee tutuksi Berliini ja luultavasti myös Pietari.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän perhelomamme ovat yleensä rantalomia. Mehän emme miehen kanssa juuri ota aurinkoa, olemme ne varjossa kirjoja ahmivat lomailijat. Tykkään hirveästi uimisesta ja snorklaamisesta ja pojat myös. Meidän kaupunkilomat lasten kanssa ovat yleensä lyhyitä reissuja, johonkin suomalaiseen kaupunkiin.

   Berliini oli valittu Euroopan lapsiystävällisimmäksi kaupungiksi, joten odottele kovasti kiinnostuneena matkaraporttiasi. Minuakin kiinnostaa Berliini, lyhyt matka ja hintataso vaikuttaa kohtuulliselta.

   Poista
 3. Samaa mieltä kanssasi siitä, että pakettimatkat ovat kätsyjä ja helppoja lapsiperhematkailussa.
  Me ollaan matkattu poikien kanssa melkein kaikki matkat pakettimatkoina. Joo ja aamiainen ja ohjelma on tosi jees, ja lapsetkin ovat tykänneet.

  Omat reissut ovat sitten olleet eri juttuja ihan jo edullisuuden vuoksi, ehkä niissä on myös ollut sitä seikkailun halua!

  On se matkailu ihanaa :)!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kätevyyden lisäksi pakettimatka on myös helppo valita :) Ei mene ihan tuhottomasti aikaa erilaisia lentovaihtoehtoja ja majoituksia vertaillessa. Etenkin kun noissa tuotteissa näyttää olevan päivän hinnoittelu käytössä. Juuri kun alkaa olla paketti kasassa, niin lentoyhtiön tai hotellin päivän hinta onkin kallistunut. Siinä kohtaa yleensä tympii sen verran, että jään odottelevalle kannalle tai vaihdan suunnitelmia ja kierre voi olla pitkäkin :)

   Poista
 4. Meillä on ollut sekä paketti-, että itse suunniteltuja matkoja. Jos suinkin mahdollista, nykyään suosin itse räätälöityjä matkoja. Nyt ollaan heinäkuussa menossa Mallorcalle Playa de Palmaan. Majoitus on varattu jo viime vuoden toukokuussa homeawayn kautta. 50 m2 asunto, jossa keittomahdollisuus, aivan meren lähellä, merinäköala parvekkeelta siis. Olemme siellä 12 yötä ja asunnosta maksoimme 1680 e/12 yötä. Tuohon hintaan kuuluu myös 2 polkupyörää ja taloyhtiössä on uima-allas. Lennot on Norwegianilta ja ne maksoivat koko ryhmältä yht. 758 e kaikkine kuluineen. Hinta sisältää etukäteen varatut paikat ja 3 matkalaukkua ruumaan. 2 aik+9 v lapsi siis. Lentoliput ovat edulliset mielestäni. Lento on suora ja erittäin hyvät lento-ajat aamupäivällä lähtö mennen tullen. Varasin ne heti syksyllä, kun Mallorcan lennot tuli myyntiin. Katsoin, että säästämme 1000 e pakettimatkaan verrattuna.Vertasin siis vastaavaa asuntoa. Olisihan tuolta saanut edullisempiakin asuntoja, mutta nyt haluamme vähän laadukkaamman. Tuonne Playa de Palmaan oli huonosti pakettimatkoilla huoneistohotelleja, missä keittomahdollisuus. Välillä valmistamme jotain pikaista itse ja välillä halutaan käydä ravintolassa syömässä. Tässä kivaa minusta on se, että on tuo rauhallinen uima-allas, jossa ei välttämättä välillä ole ketään muita uimassa kuin me. Se on hyvä juttu, kun meillä on erityislapsi, jonka perään pitää koko ajan jonkun katsoa. Olemme olleet myös pakettimatkoilla. Viimeksi pari vuotta sitten Apollomatkojen Kreetan Plataniaksen reissulla. Joka paikkaan kun ei itse edes pysty tekemään itse räätälöityä matkaa. Tämä on nyt eka kerta, kun meillä on "ei hotelli" ja uskon, että tykkäämme, kun on vähän rauhallisempaa, eikä koko ajan joku ole menossa tai tulossa matkalaukkuineen. Berliini on muuten ihana kaupunki. Siellä kävin muutama vuosi sitten nuorimman tyttäreni kanssa. Paljon ihanaa nähtävää ja paljon jäi vielä näkemättäkin. Vaikuttava paikka, mikä jäi mieleeni erityisesti oli tuomiokirkko (Berlin Cathedral). Siellä kannattaa käydä ja vierailla myös siellä kirkon kryptassa, missä on entisiä hallitsijoita arkuissaan; vaikuttava näky.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivan kuuloiset matkasuunnitelmat teillä kesäksi :)
   Mekin saatamme jossain vaiheessa siirtyä huoneiston/talon vuokraamiseen. Ainoa kokemukset toistaiseksi siitä ovat Tanskan matkaltamme, jossa vuokramökki Ebeltoftissa oli ihana kokemus. Osalla matkanjärjestäjistä erilaiset lapsialennukset loppuvat jo 12 vuoteen mennessä, joten voi olla että valmismatkojen hinta ajaa etsimään halvempia vaihtoehtoja ja toisaalta lasten kasvaessa voi olla kiva, jos on tilaa enemmän.

   Poista
 5. Minusta pakettimatkoja haukutaan ihan syyttä suotta. Niille on oma asiakaskuntansa siinä missä omatoimimatkoillekin. Olen itse käynyt aiemmin useammallakin pakettimatkalla ja nauttinut niistä siinä missä sen jälkeen tulleista lukuisista omatoimimatkoistakin. Matkustustyylini on muuttunut enemmän liikkuvaisempaan suuntaan, mutta voisin ihan hyvin kuvitella lähteväni vielä joskus pakettimatkallekin. Voin uskoa, että juurikin lasten kanssa ne ovat todella hyviä vaihtoehtoja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun elämäni ykköspaikasta kisaava reissu oli pakettimatka Meksikoon. Siinä reissussa osui kaikki kohdallaan ja paikalla oli helppo tehdä omatoimijuttuja. Sillä kertaa matkanjärjestäjän retket olivat kerrankin korkean hinnan arvoisia. Retkiopastuksia teki Maya-kulttuurista kiinnostunut keski-ikäinen nainen, joka oli vaan niin hyvä.

   Minä heitän jokaisen työreissun aina omatoimihengellä. Meillä pitää matkatoimiston webbityökalulla valita lento sekä sopimushotelli. Kaikki siirtymät kohteessa voi sitten järjestellä itse tai paikallisen myyntijampan avustuksella ihan niin kuin parhaaksi näkee. Se on aina yhtä sykähdyttävää saapua vaikka 03 yöllä tuntemattomaan kohteeseen ja miettiä, että onkohan kukaan minua vastassa. Minä sain yhtenä yönä hiukan Moskova-kierrosta, kun kävin kahdessa väärässä Holiday Innissä, ennenkuin oikea löytyi :D Työkaverilla taas taksikuski nukahti rattiin, onneksi ei käynyt mitään, kun kaveri ylettyi rattiin. Tätä taustaa vasten minusta on välillä vaan niin kiva, kun joku muu huolehtii ihan kaikesta! Ainakin Finnmatkojen tekstari-matkaopas-palvelu on tosi toimiva konsepti. Monta kertaa olen laittanut viestin, että olen paikassa X haluan löytää perheelle sopivan ravintolan tai lelukaupan ja about vartin sisään on ohjeet kännykässä :)

   Me teimme lasten kanssa automatkan Tanskassa ja se oli paras perhereissumme toistaiseksi. Mutta oli se sellainen reissu, että sen jälkeen olisin tarvinnut lomaa lomamatkasta palautumiseen. Minä olen niin mukavuudenhaluinen, että en jaksaisi hoitaa ison perheen tavaroiden jatkuvaa purkamista ja pakkaamista ja perheen ruokkimista ja vessattamista tien päällä.

   Poista
 6. Olen kyllä avoin kaikenlaisille matkoille ja ollaan joskus tehty erittäin kiva pakettimatka mm.Canarialle Americasiin. Olen kyllä kovasti tykännyt myös omatoimimatkoista, vuokrattu asunto kivalla pihalla, ei aikatauluja milloin aamupala syödään, omassa tahdissa kiireettä. Vuokrattu auto ja ajettu kauemmas vieraille rannoille, joissa ei turisteja tulvi. Matkailu on aina kivaa ja välillä on mukavaa itse suunnitella kaikki ja välillä taasen, että kaikki on suunniteltu meidän puolesta. :)

  Aurinkoa viikonloppuun <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asunnon vuokraamalla saa kyllä varmasti mukavasti tilaa ja omaa rauhaa. Vielä kun saisi kohtuuhintaan päälle pöytään tarjoillun aamiaisen ja jälkien raivauksen :) Minä ehdotin perheelle, että seuraavalla rantalomalla voitaisiin vuokrata auto ja pyöriä hiukan ympäriinsä ja käydä jossain vähän kauempana olevalla rannalla. Perhe ei vaikuttanut innostuneella. Jos kerran hotellilla on hyvä uima-allas, oma ranta ja lähimpään kylään alle kilometri, niin mihin siitä pitäisi enää lähteä :D

   Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 7. Minä kyllä luulen, että jos minulla olisi lapsia, niin ihan takuulla tekisimme vain pakettimatkoja. Ja nimenomaan noita all inclusiveja. Minulta on jäänyt all inclusive vielä ihan kokonaan kokematta, mutta se ei ehkä ole mikään huono asia, sillä luulen, että lihoisin jo yhden viikon aikana hirveäksi punkeroksi. Ja varmaan tulisi dokattuakin, kun kerran juomatkin olisivat ilmaisia. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meksikon matkalla oli sellainen all inclusive, että hyvä kun meni kahden viikon jälkeen shortsit kiinni :) Ruoka oli tajuttoman hyvää. Muilla matkoilla paras osa ruuasta on ollut erilaiset salaatit ja grillattu liha/kala. Jos pysyttelee kohtuudessa jälkkäripöydässä eikä mätä ranskalaisia, niin kilovahinko on minimaalinen. Mutta on siinä sellainen petollinen puoli, että voi huomata syöneensä lettuja aamiaisella, kakkupalan lounaalla, oluen janojuomana, jäätelön ja avecin päiväkahvilla, kuoharin tai kaksi auringon laskun aikaan, pari jälkkärimaistiaista illallisella ja iltashowta katsoessa on vielä mennyt drinkki.

   Oman kokemukseni perusteella juomien suhteen on helppo pysyä kohtuudessa. Kanarialla oli tarjolla erinomaista kuoharia, mutta viinit ovat yleensä olleet niin kehnoja, että nirsona saatan jopa jättää väliin. Eikä mieli tee kovin montaa cocktailia illassa kiskoa ja niissäkin on aika rajoitettu valikoima.

   Joku voisi kehittää sellaisen AI-konseptin, jossa aikuisille tarjoillaan pelkästään terveellisiä ja kevyitä ruokia ja lapset voisivat jossain nurkan takana käydä syömässä pastaa ja pizzaa :)

   Poista
 8. Tämä oli tosi kiinnostava postaus, jonka kävin jo aikaisemmin lukemassa mutta en ehtinyt kommentoida ;) Mekin olemme matkustelleet paljon juurikin pakettimatkoilla rantakohteissa mainitsemistasi syistä. Lapsemme alkavat kuitenkin vähitellen olla siinä vaiheessa, että voisimme siirtyä omatoimi-kaupunkimatkoihin. Tosin museokierroksia saa vielä vähän odottaa, kun esikoisellakin alkaa historia vasta syksyllä. Toisaalta rantalomailu pakettimatkalla on ihanaa koska se on niin...rentouttavaa :)
  Kivaa viikonloppua teidän perheelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me olemme nauttineet pakettimatkailun ja rantaloimailun helppoudesta. Välillä tekee niin hyvää olla vaan, eikä tarvitse huolehtia mistään ja eikä tehdä mitään vaativia valintoja, kuten ravintola :)
   Viisihenkisellä perheellä on sellainen ongelma matkailussa, että palveluhotelli valikoimaa perhehuoneella on vähän ja todella harvoin on tarjouksia ja äkkilähtöjä ei yleensä ikinä. Moni 4+ perheistä päätyykin omatoimimatkailuun kustannussyistä, etenkin jos perheessä on teini/teinejä. Se tulee varmaan meilläkin jossain vaiheessa ajankohtaiseksi.
   Kiitos samoin - mukavaa viikonloppua!

   Poista