13. toukokuuta 2015

Synttäreiden sijasta poikien liikuntatapahtuma

Viime viikolla vietimme keskimmäisen kaverisynttäreitä. Pojan toiveena oli kutsua kaikki oman ykkösluokan pojat ja vielä kaksi muuta kaveria. Vierasmäärän rajaaminen osoittautui hankalaksi, sillä tyttövaltaisella luokalla poikia on oman poikani lisäksi 8. En hyväksy synttäreillä käytävää valtapeliä ja haluan omalta osaltani kitkeä sitä pois. En pidä siitä, että jätetään yksi tai pari kutsumatta. Koulukiusaajaa tai pyöränkumin puhkojaa ei tarvitse tasapuolisuuden nimissä kotiinsa kutsua, mutta pääsääntönä minulla on että porukasta ei saa eristää. Keskimmäinen on koulun jälkeen leikkinyt ihan jokaisen luokkakaverin kanssa. Rajaamisyrityksistä ihan pieniin juhliin ei tullut mitään, joten päätimme kutsua 10 poikaa.

Olemme aikoinaan tehneet päätöksen, että jokainen lapsi saa kahdet ulkoistetut synttärit. Olisi tehnyt mieli livetä päätöksestä, mutta esikoinen olisi ollut katkera seuraavat 10 vuotta ;) joten edessä oli kotisynttärit, ellen keksisi jotain muuta selvästi hoplopeja ja vastaavia edullisempaa.

Tsekkailin asukaspuistoja ja muita edullisia vuokratiloja, mietin erilaisia ohjelmavaihtoehtoja ja sitten sain varsinaisen kuningasajatuksen. Keskimmäinen on ihan älyttömän innostunut liikuntaleikeistä ja pallopeleistä ja moni kaveri tuntuu olevan samaa maata. Järjestämme perinteisten synttäreiden sijasta pojille liikuntatapahtuman! Keskimmäisen koulu on pilottikoulu, josta saa vuokrata tiloja suoraan rehtorilta. Liikuntatilojen varaus piti valitettavasti hoitaa Opetusviraston kautta, mikä vaati oman byrokratiansa ja parin viikon odottelut. Hinta oli muistaakseni hiukan yli 25€/tunti.

Saimme varattua liikuntasalin kahdeksi tunniksi, josta vieraiden kanssa vietimme 1t 45min. Rehtorin luvalla saimme käyttää koulun paksuja jumppapatjoja, sählymaaleja ja pehmopalloa. Vieraat toivat omia sählymailoja ja naapurostosta lainasimme lisää.

Ohjelmana oli:
1. polttopalloa - tuo ikuinen kestosuosikki
Keksimme myös uuden version, jossa lopuksi pelataan kahdella pallolla :)

2. Rva Kepposen lentokuperkeikka- ja volttikoulu
Näimme lennokkaita suorituksia ja jopa voltteja ja huikeita pituushyppyjä. Jollain oli seuraavana päivänä kädet hellänä :D

3. Mustekalahippa
Tätä leikittiin jo minun lapsuudessani

4. Jäätelötauko ja pikainen lahjojen anto
Hra Kepponen kuuli lausunnon "Mä arvasin, että on pakko olla jätskiä. Ei voi olla synttäreitä ilman jädeä" :D Muuten tarjoilu koostui hedelmistä.

5. Sählyturnaus
Liikaa voitolle pääsevä joukkue joutui ottamaan minut tasoituksena ;) Mutta totesin sählyn olevan liian raskasta ja vuoro menikin Hra Kepposelle

Olin jo kutsuissa kertonut, että perinteisten synttäriherkkujen sijasta on tarjolla juotavaa ja hedelmiä. Liikuntasali on tarkoitettu liikuntaan eikä siellä saa syödä. Hedelmät maistuivat lyhyillä tauoilla eikä kuulunut yhtään valitusta siitä, että tarjolla ei ollut karkkia. Hra Kepponen tosin kuuli lausunnon jäätelöistä :D

Hedelmävati

Sitä en kertonut tarjoilusta ennakkoon, että kotiin lähtiessä saa vähän perinteisiä synttäriherkkuja mukaan :) Tigerista löytyi kivoja pusseja pienelle yllätykselle. Sinne sujahti hauska hampurilaisaiheinen pyyhekumi, kynä ja suklaata. Tigerista ostin myös ihanan värikkäitä pahvirasioita popcornille ja irtokarkit sujahtivat mukeihin. Harmillisesti unohdin kuvata lähtöherkut.

Lahjapussit

Synttärit sujuivat todella mukavasti. Kaikki olivat innokkaasti leikeissä ja peleissä mukana. Pojat kuuntelivat hyvin ohjeita, vaikka en edes löytänyt pilliäni. Salista poistui punaposkisia ja hikitukkaisia poikia. Aika loppui vähän kesken, toinen sählymatsi uusilla joukkueilla olisi mennyt kevyesti. Sankari itse tykkäsi liikuntatapahtumasta todella paljon! Vähäinen herkkujen määrä ja perinteisten ohjelmanumerojen (onginta, leikit) puuttuminen ei tuntunut missään.

Aivan kylmiltään en liikuntatapahtuman järjestämiseen lähtenyt. Olen nuoruudessani ohjannut 10 vuotta erilaisia lasten, nuorten ja aikuisten tunteja ja käynyt aiheeseen liittyviä kursseja. Perinteisen liikuntaleikit ja pallopelit sujuvat ilman kokemustakin.

Polttopallo menossa

Kuopus maalivahtina sählyssä

Kamera ei tosiaankaan pysynyt mukana sählyssä :)

18 kommenttia:

 1. Aivan ihana idea, kuka niitä karkkeja ja kakkuja muka tarvitsee?! Ja pisteet vielä noin ison "lauman" hallitsemisesta :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ekaluokkalaisilla on vielä sen verran kova into liikuntaleikkeihin, että mielelläni ruokin sitä enkä herkkuhimoa :) HopLopeissa ja vastaavissa on hinnan lisäksi vielä se ongelma, että lapset hajaantuvat pitkin tilaa eikä tule samalla lailla leikittyä yhdessä koko porukalla.

   Poista
 2. Olipas hyvä idea - tuonikäisten vieraiden on hyvä saada purkaa energiaansa turvallisesti :) Mukavaa helatorstaita teidän perheelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Hyvää helatorstaita! Vapaa päivä on aina niin ihana juttu!

   Poista
 3. Hyvä idea, millä mentiin meilläkin viime syksynä. Salista ei tosin tarvinnut maksaa vuokraa ja se varattiinkin useammaksi tunniksi, että ehdittiin valmistella. Synttärit olivat koulukaverin kanssa yhteiset, joten lapsia oli parikymmentä ja meitä aikuisia peräti viisi. Tarjoilut hoidettiin pukuhuoneessa. Perinteistäkin ohjelmaa, kuten pinjatat ja ongintaa, oli, minkä lisäksi ohjelmassa oli kaupunkisotaa (kaikki varusteet koulun puolesta käytössä), jalkapalloa ja temppurataa. Oikein mukava ja vauhdikas 2,5-tuntinen juhla - mitäköhän sitä seuraaville synttäreille keksisi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas koululla hyvät varusteet, kun on kaupunkisotavehkeetkin. Juhlat kuulostavat varsin riemun ja toiminnan täytteisiltä :)

   Poista
 4. Aivan ihanat synttärit! Pääsiskö teille ottolapseksi? ;-D

  VastaaPoista
 5. Hoplopeja en suosi minäkään eli ulkoistetut synttärit mieluummin esim. opastettu Korkeasaaren reissu, Kansallismuseon, Heurekan tai Sealifen synttäripaketit. Hauskoja (joskus opettavaisiakin) ja porukka pysyy paremmin kasassa.

  Kotisynttäreillä kakku ja sen teema on meillä tärkeä, ulkoistetuilla ei usein kakkua ole.

  Kaverimääränä meillä on niin muualle kuin pieneen kotiimme pyritty pitämään tuo lapsimäärä kymmenessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me olemme pitäneet parit synttärit Hoplopissa ja kivoja ovat olleet nekin. Sealifessa oli tarkoitus pitää esikoisen 10v synttärit, mutta sitten Megazone vei voiton. Heurekan juhlista olen kuulluut paljon hyvää, mutta ne ovat meiltä ehkä hiukan hankalan matkan päässä.

   Meillä on ollut usein vieraiden määrä alle 10, viime vuonna keskimmäisellä taisi olla 6 vierasta. Eskariryhmä oli täynnä tyttöjä.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Vauhtia riitti ja kerrankin riitti myös tilaa :D Jumppasali on aktiivisille pojille sopivan kokoinen tila.

   Poista
 7. Varmasti hyvät kemut! Meillä oli tuo sama idea 8v synttäreillä viime syksynä. Liikuntasalissa erilaisia pallopelejä. Pääsimme kätevästi pelien jälkeen kotiimme herkuttelemaan, kun sali on tässä naapurissa. Ihan mahtisynttärit helposti ja tarpeeksi isolle porukalle :).
  Sama idea taidetaan toistaa tulevana syksynä, kun on 7v synttärit järjestettävänä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä toimiva juttu nuo liikuntajuhlat :)
   Tuohan on aivan erinomainen ratkaisu, jos voi käydä liikuntasalissa purkamassa energiat ja sitten tulla näppärästi kotiin päälle herkuttelemaan. Me toivomme, että kokeilu jatkuu ja saamme vuokrattua vielä uudestaankin liikuntasalin.

   Poista
 8. Tosi kivat juhlat :) Poikamme oli just eilen hoplop synttäreillä. Itse vierastan ajatusta, että juhlijat ovat sekaisin muiden kanssa..etenkin kun vauhdikkaista 6-v pojista kyse. Hyvin oli juhlat mennyt ja hikinen poika oli.

  Olen varannut 1,5 hksi tatamin ja sinne vetäjän poikamme 6-v synttäreille. Käymme salilla vanhempi-lapsi liikunnassa ja itse harkkailen siellä myös. Paikasta löytyy tatami, köysiä
  , patja, jumppapalloja ja pienempiä palloja, pieniä aitoja yms. Poika toivoi, että olisi temppurataa.

  Ruokahuollon hoidamme: subitarjotin, popcorneja, appelsiinipillimehut, vettä, hedelmiä ja jätskit. Kaverilahjapussiin pieni vesipyssy, karkki-aski, muumi-tikkari ja jenkkipakkaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teille on tulossa huikeat synttärijuhlat!

   Minulla ei käynyt mielessä nuo budosalit lainkaan. Meilläkin isä ja poika treenaavat siellä ja ehkä sieltäkin olisi mahdollista vuokrata tilaa. Täytyy pitää mielessä.

   6v ovat yleensä ihan parhaassa temppurata iässä :)

   Poista
 9. Unohtui mainita, että ajattelin että salin lattialle ennen juhlia teen ilmapalloista nro 6. Ja ennen kun ohjattu osuus alkaa pojat voivat vapaasti kirmata ilmapallojen kanssa. Mieheltä olen kysellyt että kauanko 40 ilmapallom täyttö kestää, meillä on pieni kompressori.

  Tigeristä löytyi popcorn pikarit ja kivoja viirejä mitä meinaan myös viritellä. Opasteeksi askartelen vähän juttuja ja ulos porttiin ilmapalloja. Mietin, et poikia ei kyllä kinnosta viirit tms koristeet. Tuon ikäisille ilmapallot on viel jees.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huikea määrä ilmapalloja :) Meillä on tuon ikäisenä ollut ilmapalloilla pelaaminen ihan suosikkileikkejä :)

   Poista