11. toukokuuta 2015

Dubrovnikin reissu

Palaan vielä tekstin kera Dubrovnikin matkaan. Kuten jo aikaisemmin hehkutin, kaupunki on juurikin niin kaunis ellei jopa kauniimpi kuin turistioppaat väittävät. Ihana vanha kaupunki ja huikean sininen meri tekevät Dubrovnikista aivan erityisen.

Matkailijat ovat löytäneet Dubrovnikin. Sesonki on noin pääsiäiseltä marraskuuhun saakka ja kesäkuukausina se on erityisen kiihkeä. Itse en haluaisin matkustaa Dubrovnikiin sesongin kiihkeimpinä kuukausina. Kaupunkiin tulee päivävierailulle muiden matkailijoiden lisäksi tuhansia risteilymatkustajia, joiden laiva pysähtyy päiväksi Dubrovnikiin. Jo toukokuisena lauantaina saimme maistiaisen tungoksesta, kun 5000 risteilymatkailijaa saapui kaupunkiin. Huh, ei sovi minulle.Mielestäni vanhan kaupungin näkee hyvin päivässä, toisaalta se on niin suloinen, että sielä voi kuljeskella päiväkaupalla. Pienillä kujilla on turistikauppoja, kahviloita ja ravintoloita. Ylös muurille pääsee kävelemään ja sitä pitkin voi kiertää koko vanhan kaupungin. Matkaoppaissa varotellaan, että kesäkaudella muurilla tulee kuuma, koska varjoa ei juuri ole. Lisäksi voi tutustua merihistorialliseen museoon, kirkkoihin ja luostariin. Tai tehdä niin kuin me eli vaellella päämäärättä pitkin viehättäviä kujia, ruokailla ja istua merimaisemabaareissa.Lounas vanhassa kaupungissa, annos yhdelle n. 23€. Yksi kala jäi kokonaan syömättä.

Tämä baari ei mainostanut kateettomasti näköalojaan 

Dubrovnikissa on monenlaisia retkiä tarjolla, melojien lisäksi näimme segway-retkeläisiä

Vanhassa kaupungissa kannattaa kävellä myös iltaisin. Se on erittäin tunnelmallisesti valaistu. Oman jännän fiiliksensä hämärtyvässä illassa tuo kaupungin yllä parveilevat linnut. Ravintolat ja turistikaupat ovat pitkään auki.
Ostoksista kiinnostuneille Dubrovnikilla ei ole toistaiseksi juuri annettavaa. Vanhassa kaupungissa on perinteisiä turistipuoteja, joissa myydään matkamuistoja, sisustustavaraa ja koruja. Lapadin kaupunginosassa oli muutamia vaatekauppoja. Isompi ostoskeskus on kuulemma vasta rakenteilla.

Omien kokemusteni perusteella on kehuisi Dubrovnikia miksikään kulinarismin mekaksi. Tarjolla on paljon kalaa ja äyriäisiä. Kala grillataan usein kokonaisena ja fileoidaan pöydässä. Tällöin se jää helposti hyvin mauttomaksi. Tilasimme kahteen pekkaan 1,3kg hummerin ja pettymykseksemme sen tykötarpeet eli pasta ja kastike eivät tehneet raaka-aineelle lainkaan oikeutta. Pettymyksiä olivat sekä Posat että Otto Taverna. Parhaan illallisen söimme Gusta messa. Aivan huikea kokemus oli Hotel Moren Cave Bar. Cave Bari on kirjaimellisesti luolassa ja sen edessä on upea terassi meren päällä.

The Cave Bar 

Lasilattia on rakennettu meren päälle. Pöydän alta voi pudottaa korkkasinsa mereen :)

Matkaseurani arvostaa hyviä hotelleja ja päädyimme 100 vuotiaaseen tosin sisältä täysin uudistettuun Hotel Excelsioriin. Sieltä oli huikeat näkymät vanhaan kaupunkiin ja lyhyt kävelymatka. Näköalojen ja sijainnin lisäksi hotellin valttina oli hieno uima-allasosasto. Respalta oli välillä hukassa palvelualttiuden lisäksi työntekijätkin :(

Excelsiorin aurinkoterassi - meikä voi vain todeta että ooh, mikä paikka

Excelsiorin hulppea uima-allasosasto 


Hotellin aamupala oli erinomainen. Buffeen lisäksi listalta sai tilata munakkaita, puuroa, erikoiskahveja ja mehuja.

En sitten ottanutkaan kaurapuuroa :D

Hintatasoltaan Dubrovnik ei enää ole edullinen, hinnat alkavat lähestyä länsi-eurooppalaista tasoa etenkin vanhan kaupungin osalta. Matkan järjestimme itse. Suoria lentoja tarjoaa sekä Finnair että Norwegian. Oman kokemukseni perusteella, mitä aikaisemmin varaa sen edullisemmat lennot saa. Sama koskee hotelleja. Vanhan kaupungin hotellit ovat mielestäni kalliita. Pienemmällä kustannuksella löytyy hotelleja esim. Lapadin alueelta. Se on hyvin kaunista aluetta, siellä on pieni kaupungin ranta (joka kaipaisi kohennusta), paljon ravintoloita ja paikallisbussilla pääsee näppärästi vanhaan kaupunkiin.

Tekemistä riittää. Kaupungilla kävelyn lisäksi Dubrovnikista voi ostaa erilaisia retkiä rannikon saarille, muille lähialuille tai naapurimaihin. Me vietimme koko päivän retkeillen ihastuttavassa Montenegrossa. Toki uiminen ja auringonotto on mahdollista Dubrovnikissa. Merivesi on todella kirkasta ja houkuttelee pulahtamaan. Kroatian rannat ovat kivisiä ja Dubrovnik ei ole poikkeus, mikä kannattaa muistaa, jos suunnittelee matkaa lasten kanssa. Englannilla pärjää hyvin.

Todella mielelläni lähtisin uudestaan. Hieno reissu! Tämä oli hemmottelua parhaimmillaan.

Onnellinen matkailija odottelee ruokalappu kaulassa hummeripastaa

Kiitos matkaseuralle!

8 kommenttia:

 1. Lumoavan kaunista, no words!

  Olen kuullut samaa tuosta hintatasosta, hinnat ovat nouseet 2-3 vuodessa hurjasti eikä paikka enää ole mikään edullinen. Kuitenkin ehdottomasti niitä paikkoja jonne haluisin päästä 1. kerran elämässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä suosittelen käymään Dubrovnikissa, se on harvinaislaatuinen vanha kaupunki ja niin kaunis. Jos on ajoissa liikkeellä varausten kanssa, voi saada varsin hyvän diilin.

   Poista
 2. Oi onpa kaunista! Harmi, että kulinaristi kuitenkin välillä pettyi. Ehkä tuolla kuitenkin hengissä pysyisi, kauneuskin ravitsee :).
  Ihana ruokalappukuva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ei se ruoka onneksi sentään huonoa ollut, mutta ei vastannut odotuksia :( Onneksi jäätelö oli erinomaista, olisihan sitä voinut elää sillä ja aamupalalla :D

   Poista
 3. Jestas, haluaisin sädettää itseni ensin tuonne näköalabaariin jossa meri kimmeltää ja illaksi sitten Cave baariin, aivan mielettömiä paikkoja! Herkutkin kohdillaan, wau teillä ollut mahtava loma <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olisin voinut istua vaikka koko päivän noissa maisemabaareissa. Kyllä valo- ja merimaisemahoito teki niin hyvää :D Cave Bar oli kyllä tosi makee paikka.

   Poista
 4. Dubrovnik on kaunis, mutta kesäsesongin aikaan aivan liian täynnä. Vanhaan kaupunkiin piti mennä aikaisin aamusta, jos halusit kulkea väljästi. Olimme heinäkuussa Sibenikissä. Kiva ja rauhallinen kaupunki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helppo uskoa, että tungos on kova. Jo toukokuussa vanha kaupunki oli yhtenä päivänä aivan täynnä, kun kaksi risteilyalusta oli satamassa ja bussit toivat risteilymatkaajia kaupunkiin. Kaupunki menettää varmasti charminsa, jos siellä vaeltelu on pelkkää tunkemista :(

   Poista