26. toukokuuta 2015

Huumaava Toscana

Reilu viikko sitten Hra Kepposella oli työmatka Firenzeen. Haaveilin, että pääsisin mukaan. Normiongelmana oli tietenkin lastenhoito ja lisäongelmana alkava budjettivaje, koska olin juuri tehnyt lomamatkan Dubrovnikiin. Lastenhoito järjestyi ja lennotkin osoittautuivat hyvin kohtuuhintaisiksi, joten ei muuta kuin matkaan. Olimme kuin valtion päämiehet, matkustimme eri koneilla :) Kyseessä ei ollut turvatoimi vaan kustannusoptimointi.

Hra Kepposen painaessa pitkän päivän töitä illallisineen huvitin itseäni koko päivän Toscanan retkellä. Opas oli ihanan eläväinen, hauska ja tietävä Antonella. Aamulla starttasimme jo heti kahdeksalta kohti Sienaa.

Siena sijaitsee keskellä kumpuilevaa toscanalaista maalaismaisemaa oliivilehtojen ja viinitarhojen ympäröimä. Kaupungin mukaan on nimetty myös väri siena tai sienna. Se on sellainen oranssinruskea väri, joka on peräisin toscanalaisesta savesta. Saimme kaupungissa paikallisoppaalta katsauksen Sienan historiaan, etenkin sen kukoistukseen, joka alkoi 1100. 1300-luvulla Siena oli yksi Euroopan suurimpia kaupunkeja ja tärkeä pankkikeskus. Maailman vanhin toiminnassa oleva pankki on saanut alkunsa Siennasta.

Rakastuin heti Sienaan. Ensimmäinen kuvatykitys on Piazza Del Campolta, joka on hauskasti kovera.

Kaupungissa oli vielä vähäisesti turisteja, saimme aika rauhassa kuljeskella pitkin pieniä kujia. Poislähtiessä kujat olivat jo täynnä matkailijoita.
Opastettu kujakierroksemme päätyi Sienan katedraalille. Upea! Ei ole marmorissa säästelty. Miten voi olla mahdollista, että 1200-luvulla on pystytty rakentamaan tuollaista? Mielestäni julkisivussa on paljon samaa Venetsian Pyhän Markuksen kirkon julkisivun kanssa.
Katedraali on todella upea sisältä, siellä on lukuisia Michelangelon patsaita, paljon maalauksia ja freskoja. Ja marmoria.


Mikä katto!

Mieletön yllätys odotti sivuhuoneessa: hehkuvan väriset frescot, jotka peittivät melkein koko tilan. Meinasin saada rytmihäiriön niiden edessä.


Seuraavaksi jatkoimme bussilla tutustumaan luomutilaan, jossa tuotetaan viinejä, oliiviöljyä ja lihaa oman ravintolan käyttöön. Lounaalla suoritin viininmaistelun suomalaisittain, join jokaisen lasin tyhjäksi ;) 
Lounaalta matka jatkui San Gimignianoon, joka oli myös aivan ihastuttava keskiaikainen kaupunki. Kuvia julkaisin tämän pakettimatkailua koskevan postauksen kuvituksena, mutta pakkohan se on kuitenkin joku liittää tähänkin ;)Retken viimeisenä kohteena oli Pisa. Tokihan tiesin, että torni on kalteva, mutta olin silti varsin yllättynyt, että se oli niin kalteva :D Laiskana en viitsinyt tilata etukäteen lippua torniin, koska portaita on melkein 300 kiivettäväksi. Sen sijaan kävin akustiikaltaan ainutlaatuisessa kastekappelissa sekä kirkossa.Ihan huikea päivä!
Eihän näin pitkiä postauksia saisi tehdä, mutta en vaan pystynyt karsimaan kuvia enää yhtään vähäisemmäksi ;)

13 kommenttia:

 1. No onpa Kepposka ehtinyt matkustaa! Hienoa, että hoitokuviot ja muut hoituivat ja pääsit mukaan; vaikka toinen osapuoli tekee töitä, niin on se kuitenkin kiva matkustaa yhdessä ja parin päivän aikana sitä pärjää hyvin itsekseenkin (paitsi jos joutuu yksin illalliselle, niin se on vähän tylsempää). Upeat maisemat ja herkullisen oloiset viinitilat, nams!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asiat tuntuvat aina tapahtuvan oudoissa ryppäissä, ensin ei pitkään aikaan ole mitään ja sitten kivat jutut ovat kaikki yhdessä rytäkässä. Tästä vuodesta näyttää tulevan tällainen matkailuvuosi. Ensi vuonna sitten pitää vetää maltillisempaa linjaa ja keräillä säästöjä.

   Tosi kiva oli mennä yhdessä, vaikka yhteinen aika olikin aika vähäinen. Ehdimme kuitenkin kuljeskelemaan iltaisin käsi kädessä pitkin Firenzeä, illastamaan ja nauttimaan valmiista aamiaisesta rauhassa. Meidän elämäntilanteessa sekin on jo paljon :)

   Poista
 2. Firenze on ihana, kävin viime vuonna ensimmäisen kerran ja ihastuin ikihyvikseni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Firenze on ihastuttava. Minä olen käynyt kerran tätä ennen 90-luvun loppupuolella ja ihana oli päästä uudestaan.

   Poista
 3. Ihania kuvia ja tunnelmia. Tulee vähän pieni matkustuskateus, itse kun olen koko kevään suhannut vain Vantaa-Helsinki-väliä. Joskus eksoottisesti olen käynyt Espoossa ja kaksi kertaa kevään aikana Mikkelissä....revi sitten niistä matkajuttuja ja hienoja kuvia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei nämä lomamatkakuvat tule olemaan mitään vakituista herkkua minunkaan blogissani, mutta tänä vuonna niitä on vielä tulossa lisää, jos kaikki menee suunnitelmien mukaan. Sitten pitää taas keskittyä rahan säästämiseen.

   Jos kesäsäät ovat hyvät, niin sitten tulee ihania kuvia kotinurkilta ja ehkäpä jopa Mikkelistä :) Mikkeli on aivan ihana kesäkaupunki. Keskimmäisen kummit asuvat sillä suunnalla ja hänelle Mikkeli on ihan ykköskohteita kesässä (näin läpinäkyvästi kerjätään kutsua Mikkeliin :D ). Joka vierailulla siellä on paistanut aurinko ja vesi on ollut lämmintä!

   Poista
 4. Onpa upeita kuvia ja nähtävyyksiä! Mä saan iloa jo siitä että katselen toisten matkakuvia;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Minä tykkään myös katsella toisten matkakuvia. Olen erinomainen kohde kaikille matkakuva-albumeille :D

   Poista
 5. Upeita paikkoja, varsinkin tuo katedraali! Mulla olisi mennyt tuolla varmaan monta tuntia, kun olisi pitänyt saada ikuistaa jokaikinen fresco. Eikä näitä kuvia ollut yhtään liikaa; mieluusti olisin katsellut useammankin! :-)

  Minä en koskaan viitsi edes yrittää ukkelin työmatkoille mukaan, kun sitten joutuisin sietämään niitä ikävystyttäviä kollegoitakin. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olisin voinut jäädä päiviksi vaeltelemaan Sienaan tai San Gimignianoon, ne hurmasivat minut aivan täysin. Kuvia tuli räpsittyä aikamoinen määrä.

   Meillä tämä järjestely sujui erinomaisesti, minä vedin taidekiintiötä urakalla täyteen päivisin ja sitten iltaisin vähän käveltiin yhdessä, nautittiin näkymistä ja syötiin :)

   Poista
 6. Ihanat kuvat, tuli matkamuume :D!!

  VastaaPoista
 7. Vastaukset
  1. Minulla matkakuume on aika yleinen vieras :) Sen kun yhdistää vielä luonnon/taiteen/arkkitehtuurin-ihailukuumeeseen ja ruokakuumeeseen, niin johan on kuume :D

   Poista