11. marraskuuta 2012

Maailman surkein nähtävyys?

Muistan vielä, kun Dallas alkoi suuren kohun kanssa. Olin alakoululainen, ehkä 3. tai 4. luokkalainen. Muistaakseni ihan alusta en saanut sarjaa katsoa, mutta hyvin pian seurasin sitä. Taisin katsoa sen loppuun saakka.

Perjantaina katsoin digiboxista ensimmäisen jakson uutta Dallasia. Olihan se alkutunnari varsinainen nostalgiapläjäys :)  Nähtäväksi jää, että jäänkö kuitenkaan seuraamaan sarjaa.

90-luvulla olen käynyt muutaman kerran Dallasissa. Minähän olen hyvin kiinnostunut nähtävyyksistä, sekä luonnon että ihmisen tekemistä. Nähtävyysmielessä Dallas on ollut yksi surkeimmista kaupungeista. Toki siellä voi tanssia hillittömän kokoisilla areenoilla two steppiä, shoppailla vielä hillitömämmän kokoisissa kauppakeskuksissa ja syödä hillittömän kokoisia pihvejä.

Nähtävyyskokemusteni pohjaa pitää Dallas kahdella jumbo-sijalla: J. F. Kennedyn betonikuutiomuistomerkki, josta on päällikerros murennut pois ja Southfork. Tietääkseni Kennedyn kuutio on saneerattu.

Southfork on jumbolistalla siksi, että se on sarjaan verrattuna kuin nukkekoti. Se ei todellakaan muistuta upeaa, suurta ranchia. Se on aivan käsittämättömän pieni. Alkuperäisessä alkutunnarissa auto ajaa kohta ranchia ja kääntyy väärään suuntaan kuin todellisuudessa. Siitä syystä, että se tie on todellakin pieni pätkä ja se siitä ajettiin talon ohitse. Bobby kauhoi uima-altaassa vastavirtalaitteen avulla, koska allas on about 4m pitkä. Sinänsä mielenkiintoista, että joku oli ohi ajaessaan bongannut, että tässäpä oiva kuvauspaikka uudelle sarjalle.

Sarjan ulkokuvaukset tehtiin kaikki yhdessä sumpussa tiukalla aikataululla, koska koti oli osoitteen paljastumiseen saakka yksityiskotina (paljastuminen muistaakseni ajoittui JR:n ampumiseen). Talo on sisältäkin pieni, etenkin kun huonekalut ovat massiivisia. Tosin talossa ei ole ikinä kuvattu sisällä, kaikki sisäkohtaukset on tehty studiolla. Nykyisin Southfork on turistinähtävyys.

Siihen nähden, että oli retki Southforkiin oli pettymys, on aika hyvin jäänyt detaljeja muistiin 90-luvulta ;)  Jos Southfork olisi ollut vaikka keskikokoinen ranch, voi olla etten edes muistaisi käyneeni siellä.

Alkuperäisesttä tunnaripätkässä auto ajoi tästä piiitkän matkan 

Longhorn-karjaa

Reissu oli siihen aikaa, että joulukoristeet oli ripustettuna 

Kuuluisa aamiaisterassi 


Se täytyy sanoa, että nykyisellä kameralla tulee paljon parempia kuvia kuin silloisella pokkarilla.

7 kommenttia:

 1. Minä kun olen jo "vanha" niin aikanaan katsoin kaikki Dallas-jaksot...sehän oli viikon kohokohta koulun jälkeen. Kiva kun laitoit kuvia miltä oikein tuolla muka superkylässä näyttää! JR on jo tosi vanha 81v...mitenkähän jaksaa vielä? Katsoin nyt eka jaksoa, en siis jäänyt uudelleen kiikkiin, hienosti 20 min riitti.

  VastaaPoista
 2. Hilkka:
  Me miehen kanssa ihmettelimme, jakson alussa että onko JR niin huonossa kunnossa, että ei enää opi vuorosanojaan, kun vaan istuu silmät kiinni nojatuolissa :) Mutta ponnistihan se JR siitä sitten liikkeelle.

  Mietin, että kuinkas vanha Larry Hagman onkaan. Kyllä 81v on iäkäs paiskimaan hommia, mutta kai se Hollywoodissa on sellaista, että niin kauan filmataan kun vaan on kysyntää.

  VastaaPoista
 3. Totuus on tarua karumpi :) minä olin Dallasin tullessa niin pieni, että missasin koko jutun. Myös twin peaksia en ole nähnyt. Minun nostalgiasarjani ovat Ritari ässä, Hercule Poirot ja ihmemies. :)
  USA :ssa kävin mieheni kanssa muutama vuosi sitten Washington dc:ssä. Mieleen jäi myöskin kuviteltua paljon pienempi Valkoinen talo ja puhelu isälleni sen edestä. Isä vastasi lypsymontusta. Oli siis lypsämässä lehmiä. :)

  VastaaPoista
 4. Dallas oli viikon kohokohta kouluvuosina minullakin. Haaveilin Pamelan ulkonäöstä ja Southforkista kotina. Kuvittelin sen olevan huippu upea. Nyt hymyilyttää :)

  VastaaPoista
 5. zirk:
  Dallasin lisäksi olen tuijottanut samat sarjat kuin sinä ja Dynastiaa, Hittimittaria, Bergeracia, Twin Peaksia ja Mennyttä maailmaa. Olin ala-astella, kun Ritari Ässä alkoi ja pojat oli ihan liekeissä :)

  Hih, mikä kontrasti: "Hei isä terveisiä Valkoiselta talolta. Mitäs sinne?" "no, mä tässä just lypsän lehmiä" :D

  Anonyymi:
  Pamelan ulkonäkö olisi kyllä kelvannut minullekin ja oishan sen Southforkin tönönkin voinut ottaa vaikkei olekaan mikään luksus :)

  VastaaPoista
 6. Bergeracia eli "perserakkia" katseltiin aina lauantaisin saunan jälkeen koko perhe. :) voi nostalgia!

  VastaaPoista