17. marraskuuta 2023

Haastepostaus

Kukkapilli-blogin Satu kehitteli 20 kysymyksen haasteen ja vihdoin vastaukseni ovat valmiit. Sadun postaukseen pääset tästä: https://kukkapilli.blogspot.com/2023/10/haastetta-pukkaa.html

1. Jos sinun olisi pakko osallistua johonkin tosi-tv-ohjelmaan, mihin ohjelmaan osallistuisit?

Tämähän on oikeastaan helppo kysymys minulle, se olisi tietenkin Amazing Race. Omasta mielestäni olisin kuin tehty myöskin Master Chefin tuomariksi. En nyt välttämättä ymmärrä kaikkia keittiössä tapahtuvia hienouksia, mutta hyvän ruuan tunnistan aina ja saatan spontaanisti antaa siitä kaunopuheisia suorastaan lyyrisiä arvioita. Lisäksi edukseni voitaisiin lukea sen, että söisin aina kaiken, enkä vain sotkisi haarukalla lautasta kuten eräs tuomari. 

Nythän näitä potentiaalisia ehdokkaita alkaa tulla lisää mieheen. Ota rahat ja juokse. Pari jaksoa olen katsonut ja uskon jopa pärjääväni. Minulla olisi melkein käytännön kokemustakin asiasta. Tein aikoinaan töissä "bid defence" sessioita, joissa asiakas grillasi tiukoilla kysymyksillään ja lisätarkennuspyynnöillään jättämäämme tarjousta. Helppo sessio oli 2-3t, mutta isolle tarjoukselle olen ollut mukana 2*7t sessiossa. 

Jos minulla olisi rahaa, niin haaveiden täyttymys olisi se, että Huvila ja huussi tulisi tekemään mökille pihan, terassin, keittiön ja vähän muutenkin uudistamaan sisätiloja. Kaverini aina yllyttää, että hae mukaan sinne. Meillähän on 60 vuoden ajan metsittynyt rinnetontti, jossa varmaan olisi mahdollisuuksia vaikka mihin. Aika vähän näkee tavisten mökkejä kyseisessä ohjelmassa. Jos nyt osuisikin sellainen prosentin kymmenysosan tuuri, että tuotanto kiinnostuisi juurikin meidän mökistämme, niin meidän pieni budjetti saisi heidät kääntymään kannoillaan. 

Nyt kun tätä mietin, niin ei tosi-tv osallistuminen olisi edes vastenmielistä minulle. Se voisi olla mielenkiintoinen kokemus.

Tulkaa tekemään mökillemme ihmeitä minibudjetilla

2. Oudoin uni, jonka olet viime aikoina nähnyt?

Näen aika paljon unia ja herätessäni muistan niistä jonkun pätkän, mutta hyvin nopeasti se pätkä katoaa pois mielestäni. Nyt en yhtään muista, että millaisia unia olen viime aikoina nähnyt. Usein uneni ovat seikkailullisia, olen jossain muualla kuin Suomessa ja unessa tapahtuu paljon outoja tapahtumia. 

3. Kuka tuntee sinut parhaiten?

Parhaiten minut tuntee mieheni. Yksi ystävistäni tuntee minut myös monelta kantilta. Olen tehnyt hänen kanssaan töitä, myös todella ikäviäkin projekteja ja olemme matkustelleet yhdessä. Siinä oppii toisesta aika paljon. Tokihan isänikin tuntee minut hyvin.

4. Mikä on vahvin aistisi? 

Hmmm. Minulla on vahvat silmälasit, joten näkö ei ole parhaasta päästä. Teinit väittävät, että kuuloni on heikkenemään päin, kun kysyn niin usein mitä (sehän johtuu siitä, että pojat puhuvat epäselvästi ja välillä ilman mitään johdantoa kontekstin vaihtoon). Haju-, maku- ja tuntoaistini toimivat vielä erinomaisesti. Poikien hurjimpina keppostelu/toilailuvuosina kehitin "silmät selässä ja väärän äänen superaistin". Sillä on estetty tulipaloja, vesipyssyyn pissaaminen, useampi karkkivarkaus ja moni vastaava tapaus. Sanoisin, että tuo "silmät selässä" on vahvin aistini vieläkin ja hyvä kakkosena tulee makuaisti. Molemmat ovat saaneet treenausta :)

Kaikilla on vesipyssyissä erinomaista Päijänteen vettä ;)


5. Jaa joltakin matkalta jäänyt kiva muisto

Minulla on todella paljon ihania muistoja matkoilta. Muistoja on niin perhematkoilta kuin miehen ja kavereiden kanssa tehdyiltä matkoilta.

Alla oleva lettukuva on otettu Samoksen matkallamme 9-10 vuotta sitten. All inclusive matkalla pojat saivat viikon ajan syödä mitä lähes halusivat. Yksi pojista söi viikon aikana 100 pikkulettua.

Kuva on kylläkin minun lettulautasestani

Tässä ollaan koko perhe Venetsiassa kesällä 2022. Oli hikinen reissu. Gondoli on suunniteltu meidän perhekoolle, kyytiin mahtuu juurikin 5 henkilöä.

6. Pelkäätkö vanhenemista? 

En pelkää, mutta hieman murehdin. Olen saanut geeniarvonnassa kaikki suomalaisten kansantaudit ja pari bonusta vielä päälle. Olen jo nyt 5-kymppisenä pitkäaikaissairas. Toisaalta uskon lääketieteen ja apuvälineiden kehitykseen. Haluan uskoa, että kyllä meikäläinen vielä könkkää eteenpäin ja pystyy tekemään vanhoilla päivilläkin kivoja pikkujuttuja. Vanhenemisen ulkoisilla merkeillä ei ole minulle juurikaan väliä. 

7. Onko sinulla jokin bucket list eli lista asioista, jotka haluat tehdä tai saavuttaa elämäsi aikana?

Minulla on muutama ranskalainen viiva asioita, jotka haluaisin tehdä, vielä kun terveyteni on edes kohtuullinen. Sitten minulla on muutama juttu listattuna, että jos polviproteesileikkaukseni jossain hamassa tulevaisuudessa onnistuu, niin mitä haluaisin tehdä. Tässäpä muutama esimerkki listaltani: 

*Haluaisin oppia laskemaan syvää lunta ja tehdä jonkun sellaisen hiihtokeikan jossa pääsee koskemattomalle lumelle
*Haluaisin Alpeille "vaeltamaan", että olisi sellainen kunto, että pystyisin tekemään edes pieniä lenkkejä upeissa maisemissa
*Afrikkaan safarille
*Mökille terassi, piha siistimmäksi ja rutkasti puiden kaatamista

Sarvikuonoja Pilanesbergissä. Ainoa safarikokemukseni oli päivän safari työmatkan yhteydessä 10 vuotta sitten.

8. Mikä on paras neuvo, jonka olet saanut elämäsi aikana?

Neuvoja olen varmasti saanut, mutta enpä ole tainnut niitä kovin syvälle mieleeni painaa, kun nyt lyö aika lailla tyhjää. Yhden hyvän neuvon sain lopputyötäni ohjanneelta apulaisprofessorilta. Siinä puhuimme yleisesti opinnoista ja mitä tehdä tulevaisuudessa. Olin siis opintojen loppusuoralla ja koulutukseni sisälsi ohjelmointia, ohjelmistojen tuottamista, hajautettujen järjestelmien ymmärtämistä ja tietoliikennettä. Paljastin, että minua edelleenkin mietitytti se, että haluaisinko koodata lainkaan. Proffani siihen sanoi, että älä koodaa. Tulet löytämään aivan varmasti työtä projektipäällikkönä, asiakaspäällikkönä, tuotepäällikkönä jne. Se oli erinomainen neuvo, joka avasi silmiäni. 

9. Mikä on eniten käyttämäsi emoji? 

😆😍🤦‍♀️🙈🌸🙏

10. Jos sinussa olisi varoituskyltti, mikä se olisi?

"Vireystaso vaihteleva, kärttyinen matalilla sokereilla"
Pitkäaikaissairauteni on vaikuttanut vireystasooni. Vähän huonosti nukuttu yö ja pientä kolotusta jossain aiheuttaa sen, että käyn normaalia hitaammilla kierroksilla ja en muista mitään. Sitten hyvänä päivänä paiskin hommia töissä ja kotona todella ripeästi ja pystyn siteeraamaan juttuja kuukausien takaa. Verensokerin laskut aiheuttavat kärttyisyyttä. Onneksi yleensä ensin ehtii tulla nälkä.

11. Onko sinua koskaan kiusattu? 

Minulla on ollut koulutaipale todella helppo. Kukaan ei ole ikinä kiusannut minua. Jotakin on joskus ilkeilty, mutta ei ikinä järjestelmällisesti. Olen myös sellainen, että verbaalisesti olen pitänyt aina puoleni ja lapsena jopa kerran nyrkein. Minulla on aina ollut kavereita koulussa ja koulunkäynti oli minulle helppoa. Kouluajan kaverini olivat hyviä ystäviä ja fiksuja. Tai sanottakoon nyt, että ikäisekseen fiksuja kavereita. Kun läheisimmät tyttökaverini olivat molemmat vaihto-oppilaina sain uuden kaverin, joka ei ollut luotettava ja oli sellainen selkäänpuukottaja. Se oli sinänsä ihan hyödyllinen oppitunti eikä onneksi mikään traumatisoiva kokemus. Minulla oli ollut 8 vuotta putkeen kivoja kavereita, niin olihan tuollainen kokemus hämmentävä, mutta tosiaankin avartava.

Ainoa kerta kun tiedän itse toimineeni väärin, oli yläasteella. Pojat nimittelivät yhtä luokan pojista hänen hörökorvistaan. Me tytöt naureskelimme sille mukana. Päädyimme tytöt ja pojat erikseen rehtorin puhutteluun. 

Minulle on sattunut sopuisia ja rauhallisia työyhteisöjä.

Minulla on jotenkin vinksahtanut huumorintaju, joka sallii vitsin vääntämisen melkein kaikesta ei-rikollisesta. Sen kanssa pitää jarrutella, ettei tule loukattua muita.

12. Jos poliisi pidättäisi sinut, mitä läheisesi ajattelisivat ensimmäiseksi sinun tehneen? 

Kenellekkään ei välttämättä tulisi yhtään mitään mieleen. Olen elellyt varsin lainkuuliaisesti, en ole  saanut edes ylinopeussakkoja. Pari pysäköintivirhemaksua on osunut. Jos asioisin poliisin kanssa "syyllisenä/epäiltynä", niin kaikki varmasti veikkaisivat syyksi liikennettä. Mutta läheiseni  tietävät, että kohtuullisista ylinopeuksista tai virheellisestä pysäköinnistä ei joudu pidätetyksi. Pidätyksen syyksi läheiseni todennäköisesti ajattelisivat, että kyseessä on joku väärinymmärrys. 

Pahasti pelkään, että ylinopeussakko putkeni aukeaa lähitulevaisuudessa. Uusi sähköautoni kiihtyy aivan erilailla kuin mikään aikasempi autoni ja sillä tulee ihan vahingossa ajettua kovempaa kuin oli tarkoitus. En olekaan siis niin lainkuuliainen liikenteessä kuin olen ajatellut, vaan olen aina ajellut rupusemmilla pikkumoottirisilla autoilla, jotka eivät kiihdy ja joiden kojelauta tärisee 130km/h vauhdissa :D

Tässä olemme keskimmäisen kanssa tutustumassa poliisiautoon ja nuorella miehellä on ihan oikeat poliisin käsiraudat käsissään. Tätä aikoinaan muisteltiin pitkään. Etenkin kun veljet eivät olleet mukana.

13. Mitä olet oppinut muutoksesta elämässä?

Minä vedän töissä suurimman osan muutoshankkeista omassa organisaatiossani. Olen oppinut, että muutos on väistämätöntä ja usein on turha harata vastaan. Ammatillisesti olen oppinut, että muutosten suurin haaste on lähes aina kommunikaatio ja muutokset vievät yleensä aina enemmän aikaa kuin alunperin niihin on varattu. Tapahtuvien muutosten tahti maailmassa sen kuin kiihtyy. Itseeni olen siinä mielessä vähän tyytymätön, että en osaa edes tällä hetkellä kuvitella, miten asiat kehittyvät. Eilen juuri spekuloitiin miehen kanssa, että miten ChatGTPn kaltaisen palvelun kehittyminen tulee vaikuttamaan tulevaisuudessa työntekoon, mitä se helpottaa ja nopeuttaa ja poistaako se jotain nykyistä työtä. Yritän pitää mieleni avoimena eikä vain uhkakuvia miettivänä. Ehkä tulevaisuudessa nämäkin postaukseni tulee osttain tekoälyn tekeminä ja kirjoitusvirheettöminä - who knows :)

14. Kahvi vai tee?

Pääosin kahvi. Sitä on pakko saada heti aamusta. Joskus mökillä tulee juotua iltateetä. 

Kahvin osalta joudun tunnustamaan, että se on nirsoilun kohteeni. Vatsani on todella herkkä ja se sietää parhaiten cappucinoa tai lattea. Sellaisille huoltoasemien tai lounasravintoloiden seisoville kahvipannuille käyn yleensä vain nyrpistämässä nenääni. Sama koskee työpaikkani käyttää Löfbergs Lilaa. Pienikin määrä sitä sotkee vatsani. 

15.Lempiaineesi koulussa? Entä inhokkisi? 

Tykkäsin todella monesta aineesta koulussa. Ehkä suosikkini oli kuvaamataito. Tykkäsin kyllä myös paljon matematiikasta, biologiasta, äidinkielestä ja liikunnastakin. Minulla ei ollut mitään varsinaista inhokkia, mutta ruotsi ja uskonto oli omasta mielestäni tylsänpuoleisia ja tarpeettomia. No nyt muistan, että meillä oli koulussa musiikintunneilla luokan edessä laulukokeet. Sitä inhosin! 

16. Arvokkainta, mitä omistat?

Maallisen omaisuuden osalta omistukseni rajoittuu kotiini ja sen irtaimistoon. Eli arvokkainta on koti. Kotibileitä vinkuvalle nuorisolle olen useasti sanonut, että sitä varten vartion kotiani haukkana, että se on ainoa merkittävä omaisuuteni ja moni siellä oleva tavara on minulle arvokas muutenkin kuin rahalliselta arvoltaan.

Elämäni arvokkain asia on perheeni ja lähipiirini sekä terveyteni.

Koti valmiina rippijuhlavieraita varten

17. Jos deittailisit, mikä olisi sinulle deal braker (eli asia, jonka takia et voisi ryhtyä toisen kanssa parisuhteeseen)?

Näitä deal brakereitä riittää. Minulle suhteen esteenä olisi mahdollisen kumppanin riippuvuudet. En alkaisi suhteeseen henkilön kanssa, jolla on esimerkiksi päihde/seksi/rahapeliriippuvuus. En alkaisi suhteeseen ammattirikollisen tai järjestäytyneeseen rikollisuuteen kuuluvan/kuuluneen henkilön kanssa. Nämä kaksi ovat sellaisia ehtoja, joista en jousta. Kolmas saattaisi olla tupakointi. Sitten on sellaisia esteitä, joihin löytyy jonkin verran joustoa. Esteeksi saattaisi kumppanin liian suuri lasten määrä, raja mennee siinä viiden kohdalla. Esteenä olisi myöskin se, että kumppanilla on lapsia liian monen aiemman kumppanin kanssa. Kolmen kanssa lapsia olisi jo kipurajalla. Nämä lapsia-asiat toki sillä oletuksella, että lapset eivät ole aikuisia. Potentiaalisella kumppanilla pitäisi olla talous kunnossa, pikavippien kanssa maksuvaikeuksissa painivaa kumppania en huolisi. Tätä listää voisi jatkaa aika pitkäänkin. 

Lopuksi heitän vielä yhden ajatuksen. En tiedä olisiko deal braker myöskin vahva aamuvirkkuus. Minulla on muutamia tuttavia, jotka heräävät ihan viimeistään kuudelta ja viikonloppuisin ollaan jo vaimon kanssa salilla klo 8 ja illalla ei jakseta valvoa kympin uutisiin saakka. Olen itse pahasti ilta- ja yöihminen ja varmaan hermo menisi tosi nopeasti, jos joku olisi herättämässä minua vapaapäivinä kuudelta :D

18. Uskotko jumalaan? 

Vieläkin mietin asiaa enkä ole tehnyt sen suhteen päätös. Aika usein mietin, että onko sittenkin olemassa jokin korkeampi voima. Sellaiseen perinteiseen kristinuskon jumalakäsitteeseen en usko.

19. Mikä tekee sinut iloiseksi?

Monikin asia. Kaunis maisema, hyvä ruoka, hyvä kahvi ja pulla, auringonpaiste, ystävien seura, hali lapselta, Hra Kepposen valmistama aamupuuro, onnistuminen töissä, varattu matka, matkalla olo, hyvä laskettelusää, mielenkiintoinen keskustelu, kuivan kangasmetsän tuoksu, lämmin järvivesi, sienien löytäminen, se keväinen hetki kun lehdet ovat väriltään melkein neonvihreitä, hieno auringonlasku. Tätäkin listaa voisin jatkaa pitkään.

20. Miten pääset eroon hikasta?

Odottamalla. Aina ovat ajastaan loppuneet :) 

16 kommenttia:

 1. Hetkellisessä ajatusharhassa käväisi jo mielessä, että millähän mittayksiköillä sitä syvintä lunta lasketaan 😅
  Vesipyssyyn pissaaminen on aivan ennen kokematon asia! Ainakaan en ole tullut asiaa tietämään, jos joku on näin tehnyt. Pitäisköhän vielä kysyä pojilta, pissasivatko...
  T. Sartsa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos on todella syvää lunta, niin siihen varmaan tarvitsisi jotain hienoja mittausvälineitä :) Yksiköksi varmaan kävisi metri tai sitten joku brittiläinen mittayksikkö, ehkä jalka?

   Minä estin vesipyssyyn pissaamisen ja olen myös estänyt mehutiisteen laittamisen sinne. Varmasti olisit tietänyt, jos poikasi olisivat tuollaisia ainesosia vesipyssyihin laittaneet. Niitä jälkiä olisikin ollut "ilo" kuurata.

   Poista
 2. Olipa hauska haastepostaus! Todella hyviä kysymyksiä ja monipuolisesti persoonaa käsitteleviä. Jonkin verran taidan sinut tuntea koska mikään vastauksesi ei ollut ihan erilainen kun mitä olisin kuvitellut sinun vastaavan. Minua nauratti tuo "matkalta jäänyt hauska muisto" ja pojan pikkulettujen syönti koko viikon. Muistan itse lapsuudesta, että veljeni oli yhdellä kesälomamatkalla hankala syömään juuri mitään ja loppupeleissä hän eli nakeilla pari viikkoa. Mitään muuta ei suuhunsa suostunut laittamaan.

  Tähän haasteeseen saa varmasti tarttua eli taidanpa itse ottaa sen myös vastattavaksi.

  Kivaa viikonloppua Rva Kepponen ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkulettuja syönyt poika söi myös pekonileipiä aamiaisella ja päivällä tankkasi sen verran paljon pizzapaloja allasbaarista että illallinen oli aika kevyt. Pojat muistelivat tuota All Inclusive matkaa useamman vuoden. Allasbaarista sai hyviä pizzapaloja, limua ja jäätelöä ja sehän oli pikkupojan taivas. Meidän nuorin 6v oppi hetkessä sanomaan pizza/ice cream/coca cola please :)

   Tartu ihmeessä haasteeseen!

   Poista
 3. Olipa hienot ja mietityt vastaukset! Oli kyllä tosi kiva lukea tätä. Ja samalla tajusin taas, miten itse kysymyksiin vastatessaan unohtaa monta asiaa, niin kuin nuo deal brakerit. En minäkään haluaisia deittailla rikollisen kanssa tai sellaisen kanssa, jolla on jotain riippuvuuksia.

  Kivaa viikonlopun jatkoa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastaaminen on aina vähän vireystilakysymys ja mille uralle ensimmäiseksi ajatukset lähtevät :) Ainakin minulla. Kivat oli kysymyset :)

   Poista
 4. Mielenkiintoiset kysymykset. 🌹 On vaan niin pitkä stoori että pitää tulla lukemaan paremmalla ajalla. Hieno suoritus tämä "haastattelubloggaus" 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin oli mielenkiintoiset kysymykset ja varmaan siksi vastauksista tuli pitkänlaiset. Nappaa haaste mukaasi :)

   Poista
 5. Voi ihanuus - hihittelen varmaan päivän mittaan niin ihania vastauksiasi, erityisesti kuvien&kuvatekstien "elävää elämää"!! Haasteet piristää kivasti arkea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Tämä oli kyllä mielenkiintoinen vastattava. Tosin tuli postaukselle mittaa sekä kirjoittajalle että lukijalle.

   Poista
 6. Kivat vastaukset! Olen itsekin ajatellut napata tämän haasteen, mutta oletan vastaamisen vievän sen verran paljon aikaa, että sitä pitää varata rutkasti. Poikani söi 7-vuotiaana viikon reissulla yhtä päivää lukuunottamatta spaghetti-bolognesea. Sinä yhtenä eri ruoan päivänä ei kuvassa hymyä näy. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Minulla meni aika kauan aikaa haasteeseen vastaamiseen. Olisin ehkä voinut kirjoittaa lyhyemminkin :)

   Spagetti bolognese on lasten kestosuosikki :D Sillä on meidänkin pojat monta kertaa ruokittu reissussa.

   Poista
 7. Olipa näitä hauska lukea. Niin näkisin sut Amazing racessa kyllä. Itse olin ajatellut että etenkään siihen hommaan en lähtisi. IKINÄ! Mä uuvun jo katsoessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos 🌸 Amazing Race olisi Ihana, en tiedä miten fysiikkani kestäisi, mutta varmasti olisi hauskaa. Huvila ja Huussi jollain super alennuksilla se vasta olisikin Ihana. Itse suunniteltuna tulee mitä tulee ja tekemiseen ja järjestelyyn menee loppuelämä 😆

   Poista