17. huhtikuuta 2023

Teinien kanssa teatterissa

Teinien kanssa teatteriin - uhka vai mahdollisuus?
Ehdottomasti mahdollisuus :)

Olimme viime lauantaina koko perhe teatterissa pitkästä aikaa. Pojat ja aikuisekin saivat isältäni eli vaarilta synttärilahjaksi viime vuoden puolella teatteriliput. Sovimme, että minä hankin liput. Etsiskelin pitkään sopivaa näytelmää, johon vielä saisikin liput ja josta kuvittelisin poikien pitävän Päädyin musikaaliin Something rotten! Jotain mätää! jota esitetään Lahden kaupunginteatterissa. Sinänsä kumma sattuma, että päädyin uudestaan tänä vuonna teatteriin Lahteen. Tammikuussa kävin katsomassa Rouva C. siellä. Sitä edeltävästä vierailusta Lahden kaupunginteatteriin olikin ehtinyt kulua reilusti yli 20 vuotta, joskus 90-luvulla olen käynyt siellä viimeksi. 

Pojat ovat useampana vuoten saaneet vaarilta lahjaksi teatteriliput. Minäkin olen yrittänyt altistaa poikia mahdollisimman paljon erilaiselle kulttuurille viemällä heitä itsekin teatteriin, musiikkiesityksiin ja museoihin jo pienestä pitäen. Teatteri on eniten esikoisen makuun, hänestä saa helposti teatteriseuraa. Kuopus on yleensä tykännyt musikaaleista. Keskimmäiseen teatteri vetoaa vähiten. Nyt osui sellainen teatterikappale, että se viihdytti hienosti koko perhettämme. 

Teatterireissukuvia. Joku perheesti on niin parturi tarpeessa ;)

Something rotten sijoittuu renesanssin Englantiin. Silloin elettiin taiteen kulta-aikaa - etenkin runouden ja kirjallisuuden ja Shakespearen. Näytelmäseurueen johtaja Retu Perä on lähellä konkurssia, hänen pitäisi kehittää teatterilleen hitti. Häntä myös korpeaa se, että hän on jäänyt täysin Shakespearen varjoon. Kun teatterin masenaatti vielä peruttaa osallistumisensa on Retulla kovat paineet. Hän löytää näkijän, joka pystyy ennustamaan Shakespearen suurimman näytelmän, jota Retu alkaa työstää omakseen. Ennustus on hieman epätarkka ja näytelmä toinen näytös on juuri sopivan överiksi vedetty farssi, johon on mahdotettu kattava valikoima musikaali-genren suurimpi kliseitä.

Toisen näytöksen tykitystä, kuva: https://www.lahdenkaupunginteatteri.fi/

Ensimmäisessä näytöksessä esitellään hurmioita aiheutta rokkikukko Shakespeare.
kuva: https://www.lahdenkaupunginteatteri.fi/

Esitys oli ammattitatoisesti toteutettu ja näytelmässä on kutkuttava juoni. Mistä pidin erityisesti:
+Shakespearen hahmo oli loistava rokkikukko
+hieno ja tunnelmallinen lavastus
+steppaus, etenkin runoilijoiden sanallinen kamppailu jota rytmitettiin steppauksella
+toisen näytelmä farssiosuus toimi erinomaisesti.

Loppukiitosten aikana oli lupa kuvata


Teatterin jälkeen menimme vielä serkkuni luokse kahville. Kiva oli nähdä! Serkkuni vaimo oli tehnyt ihanat herkut meille. 

Tässä Sari laittaa kinuskikuorrutetta vadelmarahkakääretortulle

Tykkäsin niin tuosta kääretortusta, lisäksi oli vielä sitruunapiirakkaakin. Minä niin tykkään itse leivotusta. Nam!

Meillä oli kyllä todella kiva lauantaireissu. Kiitos vaarille lipuista! Kiitos Pasi ja Sari kahviseurasta ja ihanista leivonnaisista! Perhe ja suku <3

6 kommenttia:

 1. Teatteri, Shakespeare, musikaalit, steppaus... ihan mahtavaa. 🌹
  Kinuskikastike, nam 🙃 Retu Perä - hah hah 😀

  Me katsoimme juuri kotona DVD:ltä Shakespearen Venetsian kauppiaan.
  Upea leffa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Something rotten musikaalin käsikirjoitus on minusta hauska ja henkilöhahmot hyviä. Hra Kepponen se huokaili, että harmi kun ei tunnista Shakespearen sonaatteja ja näytelmiä. Olisi ollut kiva tietää, että niitä käytettiin.

   En ole ikinä nähnyt Venetsia kauppiasta. Ehkä pitäisi lisätä Shakespeare tuntemustani sillä :)

   Poista
 2. Wow - kuinka pitkä tauko mulla on ollutkaan blogiisi....
  Minähän tein kuin aikamatkaa Aavasaksallekin... mun on pakko kaivaa jostain kuvia samasta paikasta vuodelta.... öööö seitkytluku...
  Ihana perheteatteri ja niin ihan teidän yhteenhiileen puhaltava perhe...
  Mietin, että ei meidän teinien kanssa käyty teatterissa aikoinaan, ei...
  vasta lastenlasten kanssa... täytyisikin tutkailla kesäteatteri tarjontaa ja hyvä kun muistutit leipomisesta.... lauantaina taasen askarrellaan Kapuan puitteissa ja vieläkään ei onnistunut treffit.... murr... ihanaa viikonloppua teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole ehtinyt yhtä kauas kuin sinä, mutta Ruotsissa tuli vierailtua aika ahkerasti. Ainakin kolmesti Haparandalla :D ja kerran ihan ruotsalaisella tunturillakin.

   Hyvin kiinnostavaa olisi nähdä Aavasaksa 70-luvulla :D

   Tämä on ollut aivan hullu vuosi, kun melkein joka viikonlopulle on joku ohjelmavaraus. Yritän pitää vapaita viikonloppuja, kun niissä on kuitenkin vakiohjelmana vaarin kanssa kahvittelu.

   Kiitos samoin - kivaa viikonloppua!

   Poista
 3. Ihana kuulla, että teidän teineille teatteri oli mahdollisuus. Teatteria on minusta paljon voimakkaampi elämys kuin elokuva tai ainakin itse olen sen kokenut niin. Käsky elokuva oli äärimmäisen koskettava mutta Käsky näytelmä Suomen Kansallisteatterin näyttämöllä meni luihin ja ytimiin. Tämä Something rotten kuulostaa niin mielenkiintoiselta, että haluaisin ehkä itsekin nähdä ja kokea sen.  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä pojat lähtevät aika mielellään teatteriin, kunhan vaan on heille sopiva näytelmä. Vielä ei ole aika venäläisten klassikoiden :) mutta vauhdikkaammat näytelmät ja musikaalit yleensä toimivat. Esikoinen on saanut myös kummeiltaan teatterilippuja lahjaksi ja kierrellyt mukanani kesäteattereissakin.

   Something rotten oli meistä kaikista kiva ja Lahden kaupunginteatterin toteutus oli hyvä.

   Poista