11. huhtikuuta 2023

Minun pääsiäiseni - discoilua, perheaikaa ja ruokaa

Jopas oli ohjelman täyteinen pääsiäinen ja oli myös aivan uudenlaista ohjelmaa.

Muistan, kuinka lapsena pääsiäisenä ei tapahtunut mitään. Ei saanut mennä kylään, eikä kukaan saanut tulla kylään. Istuttiin kotona. Tai sitten mentiin mummolaan. Tänä vuonna olin pitkäperjantaina 50-vuotisjuhlissa. Niin ne tavat muuttuvat. Tässä kohtaa ehdottomasti parempaan suuntaan.

Ystävälläni Katilla oli 50 vieraan synttärijuhlat siis pitkäperjantaina. Ystäväni oli järjestänyt juhlat aivan viimeisen päälle. Vuokratila oli koristeltu erilaisilla valoilla, pöytiin oli hankittu pöytäliinat, valoketjut ja kukkia. Astiat oli vuokrattu, paitsi kahvit tarjoiltiin perinteistä perinteisimmästä Myrnasarjasta ja se oli lainattu sukulaisilta. Paikkajärjestys oli valmiiksi suunniteltu ja jokaisen piti etsiä oma paikkansa löytämällä oma kuva pöydästä. Aula oli koristeltu vastaanottoa varten.

Olen lopettanut meikin käytön melkein kokonaan. Kun sain jotenkin laiteltua meikkivoidetta, poskipunaa ja silmiin rajauksen ja ripsiväriä, jouduin taas toteamaan, että kyllä näin värittömän ihmisen kannattaisi meikata. Myös mietin, että pitäisikö kypsässä keski-iässä opetella meikkaamaan?

Juhlatila oli todella tunnelmallinen


Synttärisankarin lempimaljakko. Haluaisin myös tuon Marimekon Urna, mutta minulle ei ole sille mitään säilytyspaikkaa

Aluksi oli synttärisankarin siskon pitämä puhe ja sen jälkeen ruokailu. Ajatuksena oli ollut, että iäkkäämmät ihmiset ja lapset varmaan lähtevät sitten kotiin ja sitten alkaa keski-ikäisten disco. Eihän kukaan halunnut lähteä ajoissa kotiin, synttärisankarin äiti oli ahkerasti tanssilattialla näyttämässä mallia ja nuoriso viihtyi karkkipuffetin herkkujen äärellä ja innostuivat kuvaamaan juhlia. Ehkäpä keski-ikäisten ja eläkeläisten disco oli nuorisolle kuvaamisen arvoinen tapahtuma ;)

Tanssilattialla riitti väkeä

Huippulaadukas juhlaselfie. Synttärisankari vasemmalla

Nivelrikkopolveni olivat särkylääkkeillä kestäneet hiihdon, lumikenkäilyn ja laskettelun, mutta discoilu oli viimeinen niitti polvilleni. Ne olivat lauantaina aivan järkyttävän kipeät. Joskus kipuun auttaa liikunta. Niin olin epätoivoinen, että lyhyistä yöunista huolimatta päätin lähteä vesijuoksemaan. Oma lähihalli oli kiinni, mutta vaarin lähihalli oli auki.

Oli tässä ihan suoriakin korkeita osia, vaikka kuva antaa ymmärtää kaiken olevan vinossa.
Paikka on muuten lapsuuteni the uimahalli ja siellä käyminen on jotenkin nostalgista.

Ennen vaarille menoa kävin katselemassa pääsiäiskukkia Viherpajassa. Viherpaja oli myynyt jo narsissit loppuun, mutta ruukkuasetelmia oli vielä runsaasti jäljellä.

Tervetuloa Viherpajaan asetelma sisääntulossa

Tämän asetelman ostin vaarille

Sunnuntaina lähdimme Hra Kepposen kanssa hakemaan keskimmäistä kavereidensa kanssa Messilästä. Meidän piti saada poika kotiin pääsiäismaanantain sukulounaalle. Kavereita poltteli mopokelit. Keskimmäisen kaveri äiti otti nuorisoa mukaansa pääsiäisen viettoon rinteeseen. Ihan mahtavaa pojilla päästä porukalla mäkeen jälleen. Sama kolmikko oli toisen kaverin perheen matkassa Rukalla. Sieltä sain sydäntä lämmittävää palautetta pojastani ja hänen käytöksestään <3 Osaavat siis käyttäytyä ainakin kodin ulkopuolella ;) Minun oli alunperin tarkoitus mennä sunnuntaiksi rinteeseen myöskin, mutta kroppa ei kyennyt. Minulle sunnuntain pelkkä ajomatka oli aika tuskainen, koska jalkasärkyjen vuoksi nukuin todella huonosti ja jalkoja särki aina ajoittain ihan vaan istuminenkin. Hyvä oli reissu kuitenkin, koska sain ostettua edullisesti yhdet vuokraamon sukset kuopukselle. 

Pitkätukkaisia hiihtopummeja :) Vasemman puoleinen on meidän

Järkyttyneenä katselin mihin kuntoon poika on saanut suksensa yhdessä kaudessa. Minulla on 12 vuotta vanhat käytettyinä ostetut sukset ja ne ovat paremmassa kunnossa kuin nämä.

Tämä ihana sporttilady otti nuorisoa mukaan pääsiäisensä viettoon. Oli muuten aivan jumalainen sää rinteessä. Vähänhän tuo tykkilumi lämpöisessä muuttuu luistamattomaksi sohjoksi, mutta kestää yllättävän hyvin. 

Sunnuntai-iltana pääsimme vihdoin pääsiäisen tärkeimpään asiaan eli pääsiäisruokiin. Marinoimme Hra Kepposen kanssa itse karitsaa ja Hra Kepponen paistoi sitä meille. Pojatkin huokailivat, että onpa hyvää ruokaa. Pääsiäisjälkkärit jäivät harmillisesti tällä kertaa väliin. En ehtinyt enkä jaksanut leipoa mitään sunnuntaina. Illalla oli vielä paikkojen raivaamista pääsiäismaanantain sukulounasta varten.

Todella hyvää lammasta

Pääsiäismaanantai oli varsinainen härdellipäivä meille. Söimme suvun yhteisen lounaan meillä. Tarjolla ei ollut mitään varsinaista pääsiäislounasta, koska halusin tehdä sellaista ruokaa joka skaalautuu 12 hengelle ja se voidaan nostaa yhdellä kertaa pöytään. Ruokana oli aikuisille suppilovahverokeittoa ja nuorisolle minestronekeittoa. Keiton kanssa oli tuoretta leipää ja lisukkeena salaattia. Koska käly on allerginen kaikille tuontihedelmille, oli rahkapersikkapiirakan sijasta oli perinteistä mustikkapiirakkaa.

Ruokapöytä vetää juuri ja juuri 12 henkeä


Ruotsista ostettuja pääsiäismunia

Kotiin ostin tuollaisen hyasinttikorin, jota koristelin hieman lisää

Suppilovahverokeittoa riitti vielä etätyöpäivän lounaaksi.
Keltainen ruusukimppu oli ihastuttava tuliainen


Olen alkanut tarjoilemaan salaatin isolta laakealta lautaselta, koska se näyttää siinä niin paljon paremmalta


Sukulounas otti sen verran polvien ja selän päälle, että oli vielä pakko lähteä illalla käymään avannossa. Talviuimakausi on virallisesti päättynyt, mutta siihen saakka voi käydä uimassa, kunnes kaupunki hakee laiturin pois. Edellisellä uimakerralla oli vielä jäätä ja lunta. Nyt rannalla kuului lintujen ääniä. Koirassorsat huutelivat, joutsenet ovat jo lahdella ja pukukopin ikkunasta seurailin hetken mustarastasta.

Ihana valon määrä ja keväinen fiilis. Vesi oli muuten paljon lämpimämpää kuin edellisellä kerralla

24.1 oli näin synkeän näköistä

Oli ihana pääsiäinen. Ainoa mikä jäi puuttumaan oli lepo :) Seuraavaan juhlapyhään pitää saada sitäkin. Aion siis viettää vappuni kotisohvalla. Nyt ilahduttaa nelipäiväinen työviikko.

Kivaa viikkoa!

14 kommenttia:

  1. Kuulostaa vauhdikkaalta ja eläväiseltä viikonlopulta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon riitti kaikenlaista ohjelmaa pääsiäiseen :) Vappuna en tee mitään :)

      Poista
  2. Terveisiä ja jaksamisia kipeille polvillesi lähettävät minun lisäkseni kipeät olkapääni 💖.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Polveni eivät ole parantuneet vieläkään ja nyt alkaa vihotella selkäkin. Kiellettyjen harrastusten listalle päätyy ehdottomasti discotanssi :) Toivottavasi olkapääsi ovat paremmat.

      Poista
  3. Ihanan tapahtumarikas pääsiäinen sulla! Täällä pyhät menivät akkuja ladaten, onneksi ehdimme kuitenkin myös rakkaiden kanssa yhteiselle aterialle. Iloa loppuviikkoon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Akkujen lataus tulee välillä niin tarpeeseen, olisin sen tarpeessa minäkin. Perheaika on kyllä arvokasta.

      Huomenna on jo perjantai - ihanaa!

      Poista
  4. Luen tätä siun blogia usein kuin satukirjaa. Siulla riittää virtaa mennä ja tehdä uskomattomasti. Seikkailuista maailmalla on kiva lukea, toivon enemmän juttuja arjesta ja perheestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitetaan toive arkijutuista korvan taakse. Perheestä pystyn kirjoittamaan enää rajoitetusti, koska nuorisolla on hyvin tarkat kriteerit, että mitä heistä saa kirjoittaa ja mitä kuvia saa julkaista. Aikamoiseksi kerjäämiseksi on mennyt tunnistettavien kuvien käyttäminen ;)

      Poista
  5. Olen samaa mieltä anonyymin kanssa, on hauskaa lukea ja seurata kun liidät seikkailusta toiseen. Toivottavasti polvikipu hellittää <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Birgitta :)
      Polvikipu alkaa hellittämään, mutta se ehti aiheuttaa heijastuskipua muualle. Se on taas edessä käyntejä fysioterapeutilla. Onneksi se vielä auttaa, mutta aika kalliiksi tuli ne tanssimuuvit ;)

      Poista
  6. Kyllä pieni meikkaaminen ja ihonhoito piristää tuommoista luonnokaunista ihmistäkin. 💚 Kivoja värejä myös pääsiäiskoristeluissa, pidän erityisesti tuosta kirkkaanvihreästä "pytystä", minulla on jokunen sen värinen vaate ja huivi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Selfiekuvakulma on meikin jälkee seuraavaksi paras juttu :) Se on aika armollinen pyytämättä tulleelle kaksoisleualleni :D

      Minä olen yrittänyt ostaa täksi kesäksi kirkkaan vihreää vaatetta. Se on nyt muotiväri ja harvoin saatavilla. En ole ollut tarpeeksi nopea, koska koot ovat loppuneet niistä muutamista kivoista yläosista, jotka bongasin.

      Poista
  7. Muistan myös omasta lapsuudesta, että pääsiäislauantai oli ensimmäinen päivä kun käytiin perheen kanssa yhdessä kaupassa mutta muuten pääsiäinen vietettiin oman perheen kesken pitkänäperjantaina. Usein 1. ja 2. pääsiäispäivänä meille saattoi tulla sukulaisia kyläilemään ja syömään pääsiäiskahvipöydän herkkuja.

    Vauhdikkaat synttäribileet ja hauskan näköinen juhlapaikka! Myös tuo vihreä pusero/tunika näyttää ihanan keväiseltä.

    Vaikka meillä on kotona jatkettava ruokapöytä niin saisin siihen mahdutettu ehkä max 10 ihmistä ja sitten olisi jo vaikeaa liikkua pöydän ympärillä. Isolle joukolle on hyvä valmistaa sellaista ruokaa, että myös sen tarjoaminen onnistuu niin, että kaikki saavat ruokansa lämpimänä eteensä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä vietettiin pääsiäinen kokonaan kotona tai sitten mummolassa. Siellä oli sentään vaihtelua päästä myös toiselle mummolle kylään ja hyvällä tuurilla tavata siellä serkkuani. Kyllä tuntui lapsesta pääsiäinen todella pitkältä. Nykyisin olen itse siinä vireystilassa, että minulla menisi pääsiäinen todella helposti tekemättä juuri mitään :)

      Minä löysin todella kivan jatkettavan pöydän, jonka ääreen mahtuu 12. Samalla kertaa olin myös aikeissa uusia ainakin parveketuolit ja huonekalukaupan myyjä keksi sellaisen ratkaisun, jossa parveketuolit sopivat ruokapöytään myöskin. Välillä joudumme nostamaan jatkoksi pienen pihapöydän ja -tuolit. Olisinpa silloin kuunnellut sitä myyjää ja ostanut sohvan ja nojatuolin, jossa on pyörät alla. Olisi helppo siirrellä huonekaluja. Meillä käytetään olohuoneessa kuntopyörää ja juoksumattoa.

      Poista