7. huhtikuuta 2023

Gizan pyramideilta Niilille

Palaan jälleen helmikuiseen Kairon matkaamme. Tässä postauksessa vierailemme Gizan pyramideilla ja sfinksillä.

Paikalla oli bussilasteittain vierailijoita, osa vaikutti paikallisilta

Näkymä Kairon suuntaan, edessä busseja, aasikärryjä, vierailijoita ja kaupustelijoita

Gizan pyramideihin kuuluu kolmen hallitsijan Kheopsin, Kafhren ja Menkauren pyramidit. Suurin niistä on Kheopsin pyramidi, jota myös kutsutaan englanniksi nimellä Great pyramid. Pyramidit on rakennettu 4. dynastian aikana, n. 2600-2500 eKr. Kheopsin pyramidi oli yli 4000 vuoden ajan maailman korkein rakennus. 

Pyramideihin on mahdollista päästä sisään. Varsinainen hautakammio on pyramidin yläosassa, matalia ja kapeita käytäviä riittää kivuttavaksi ylös sekä alas. Polvivaivaisena minun oli tyydyttävä pieneen Tetin pyramidiin. Pyramidin ovat alunperin olleet päällystettyjä, jolloin portaittainen rakennustapa ei ole tullut esille. Yhden pyramidin kärjessä on vielä päällystettä jäljellä.



Kun olimme ihmetelleet pyramideja lähietäisyydeltä siirryimme ottamaan kuvia kauempaa.


Välillä taivas oli ihan huikean sininen, kunnes sitten pilvet taas peittivät sen

Ei jaksa nostaa, liian huonot käsivoimat. Olisi pitänyt käydä salilla.

Honey, were do you want me to put these?

Irti maasta

Noin jättimäisten pyramidien rakentaminen on kiehtonut ihmisiä tuhansia vuosia. Miten ne pystyttiin rakentamaan? Vuosisatojen saatossa on kehitelty erilaisia teorioita ja jopa väitetty, että pyramidien kivet olisivat valettuja lohkareita. Tällä hetkellä ykkösteoriana on uudistettu ramppiteoria.

"Uudistettu ramppiteoria on ranskalaisen Jean-Pierre Houdin julkaisema keväältä 2007. Sen mukaan kivet kiskottiin ylös pyramidin sisällä kulkevia ramppeja pitkin, jotka muodostavat spiraalin muodon kokonaisuutena, joka nousee seitsemän asteen kulmassa. Aurinkoisella säällä voi vieläkin nähdä vaaleammalla linjan pyramidin sivussa, joka vastaa teorian seitsemän asteen kulmaa Gizan pyramideissa. Pyramidien kulmat olisi myös jätetty auki, jotta kivien kääntäminen olisi ollut mahdollista. National Geographic -dokumentti esitti, että Houdin teoria mahdollistaa sen, että pyramidien sivut kohtaavat symmetrisesti rakennelman huipulla sen rakennuttua, jota aiemmat teoriat eivät ehkä mahdollista."
Lähde: Wikipedia

Ramppiteorian ohella tällä hetkellä on vallalla teoria, että pyramidit rakensivat orjatyövoiman sijasta palkattu työvoima.

Pyramideilta retkemme jatkuin viereiselle Gizan Sfinksille. Sfinksi on edelleen maailman suurin monoliittiveistos eli yhdestä kappaleesta valmistettu veistos. Alunperin sfinksin pää oli maalattu. Sfinksin arvellaan esittävän Kahfrea, jolla oli myös oma pyramidi Gizalla.


Wikipedia kertoo rakentamisesta näin:
"Gizan sfinksin pää oli alun perin luonnon muovaama lohkare, joka oli maanpinnan yläpuolella. Lähiseudulla on toinenkin samanlainen lohkare, mutta sitä ei ole muovattu. Sfinksin vartalo on maanpinnan alapuolella. Kun Gizan pyramideja alettiin rakentaa ja kiviä niihin sekä alueen temppeleihin louhia, sfinksin päälohkare jätettiin paikalleen ja rakentamiseen tarvitut kivet louhittiin veistoksen vartalon ympäriltä. Sfinksin ympärille kaivettiin puolisuunnikkaan muotoinen kaivanto, josta kaikki kiviaines poistettiin. Sen jälkeen veistoksen pää ja vartalo muotoiltiin ja viimeisteltiin kuparitaltoilla ja puuvasaroilla"



Tsot, tsot ei saa pussailla vieraita naisia, eikun miehiä - eikun patsaita ;)

Minulla on yllättävän iso pää. En silti olisi uskonut, että aurinkolasini istuvat näin kivasti sfinksille

Päivän viimeisenä ohjelmanumerona meillä oli auringonlaskun pikkuristeily Niilillä perinteisellä felluccaveneellä. Olimme hieman myöhässä aikataulusta ja aurinko juuri kun pääsimme veneeseen.

Felluccavene näyttää tälläiseltä

Odottamassa venekyytiä, kauempana näkyy yksi felluccavene

feluccaveneitä Niilillä



Aurinko laski nopeasti ja taivaasta ja Niilistä tuli lyijynharmaat



Auringon laskettua veneet kerääntyivät katselemaan valaistua suihkulähdettä ja sitten palasivat rantaan

Kairon reissusta riittäisi materiaali vielä yhteen juttuun. Haluaisin tallettaa parhaat palat Egyptimuseosta sekä vilauttaa hieman miltä näyttää kehitysmaasuurkaupunki. 

10 kommenttia:

  1. Teillä oli mieleenpainuva matka kahdestaan :) Lennokkuutta ja romantiikkaa toisianne ja patsaita kohtaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kairon historialliset nähtävyydet ovat kyllä hienot ja ne kiinnostivat meitä molempia kovasti.

      Mukavaa pääsiäistä!

      Poista
  2. Ihania kauniita kuvia ja myös tosi hauskoja trikkikuvia sun muuta huumoria 🙂🧡

    Yölliset kuvat upeita, arvostan siitäkin syystä kun itse aina tuhlaan illat ja yöt nukkumiseen enkä koskaan näe yöllisiä nähtävyyksia. 😀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Pimeä tuli Kairossa aika aikaisin, ei tarvinnut valvoa pitkään :) Minä kyllä olen varsinainen yökyöpeli ja vaatii jatkuvaa tsemppausta, että pääsen riittävän aikaisin nukkumaan. Aika usein epäonnistun :( Minulta jää puolestaan aamuinen luonto ja auringonnousut näkemättä, kun en pääse riittävän aikaisin sängystä ylös.

      Kivaa pääsiäistä!

      Poista
  3. Sun miehen hyppykuva sai kyllä nauramaan. Hyvä ponnistuskyky, kun kaveri irtoaa noin ylös!

    Silloin satavuotta sitten kun kävin katsomassa sfinksiä, niin sen etutassuja korjailtiin. Nyt ne näyttääkin hienoilta kuvissasi. On ollut tosi kivaa matkata kanssasi Egyptiin. Tässä meinaa iskeä matkakuume :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuonkin kuvan on ottanut paikallinen retkiopas. Kummasti hän sai Hra Kepposen hypystä todella lennokkaan näköisen. Voisin väittää, että ihan noin paljon ilmaa ei ollut hänen allaan.

      Egyptin historialliset kohteet ovat varmasti sellaiset, jotka säilyvät muistoissa pitkään. Minä muistelen vieläkin Pompein retkeä ihan kuin siitä olisi vain muutama vuosi - siitä on yli 20 vuotta :D

      Minulla on matkakuume päässyt kroonistumaan :) Korona-aika avasi silmät kotimaanmatkailulle. Kotimaanmatkailu helpottaa kuumetta, kun voi nopeammin, edullisemmin ja lentämättä reissata.

      Poista
  4. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! Egypti ja nimenomaan Gizan pyramidit ovat kiinnostaneet minua lapsesta saakka. Meillä oli kotona upea Egyptistä kertova kirja täynnä myös kuvia ja jo siitä lähtien olen haaveillut matkasta pyramideille. Vielä en ole käynyt. Yritän aina katsoa myös kaikki ohjelmat/dokkarit, joissa ollaan pyramideilla selvittämässä niiden mysteereitä. Totta kai myös sfiksit kiinnostavat ja ylipäätänsä koko egyptiläinen kulttuuri. Olen lukenut useampia teorioita miten pyramidit on ollut teknisesti mahdollista rakentaa ja joku on myös väittänyt "avaruusolioiden auttaneen" egyptiläisiä. Tuosta ramppiteorista on lukenut ja voihan se olla juuri se miten ne on tehty.

    Hauskoja nuo Hra Kepponen suutelu ja hyppely kuvat :D Sinulta eivät voimat ihan riittäneet pyramidien kokonostoon :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muinainen Egypti on kyllä hurjan mielenkiintoinen. Minunkin on tullut katsottua useampi Egyptin historiasta kertova dokkari. Olisi aivan mahtavaa joskus päästä Niilin risteilylle, jossa olisi Egyptin historian hyvintunteva opas ja kuulla mahdollisimman paljon tarinoita rakennusten ja niiden rakennuttajien historiasta.

      Meillä Hra Kepponen kantaa aina kaikki painavat asiat :D

      Poista