21. huhtikuuta 2023

Haastelistaus: Ruokia ja kuluja osa 2

Palaan vielä talviseen haastelistaukseen ruokakuluista ja ruuista. Varsinainen järjestelmällisempi listaus löytyy haasteen ensimmäisestä postauksesta. Tässä postauksessa on perheen syömiä ruokia listailtuna ja havaintoja arkikulutuksesta sekä kulutuksesta erikoisviikolla, jolloin olin Meri-Lapissa etätöissä.

Maaliskuinen ruokaviikko

Tomaattinen jauhelihakeitto
Tämä ruoka on tähderuoka. Tälläkin kertaa jääkaapissa oli paistettua jauhelihaa jäänyt tähteeksi. Keiton pohjaksi tulee paseerattua tomaattia ja vettä. Sitten kaivetaan kaikki lihatähteet keittoon ja keitellään vähän makaarooniakin, jos ei ole sitäkin jääkaapissa. Sekaan voi laitella kasviksia, kuten paprikaa ja vaikka ne nahistumaan päin olevat kirsikkatomaatit.


Parmesaanikana
Tämä ruoka on kuulunut pitkään perheemme suosikkeihin. Sitä on ajoittain syöty niin säännöllisesti, että se on jo vähän alkanut kyllästyttämään. Kanansisäfilee pyöritellään parmesaanimurussa ja paistetaan pannulla. Kaverina on pastaa ja kaupan pestoa tai sitten salaatti tai molempia.

Kuva vanha, ohje blogissa Parmesaanikanan resepti

Paistettu kirjolohi
Tämä on helppo arkiruoka, tosin yli 20€ kilohinta ei oikein ole arkiruualle sopiva. Kirjolohi paistuu nopeasti. Yleensä sen kanssa on tarjolla keitettyjä perunoita ja kaupan tetrapakkauksesta Hollandaisekastiketta. Tällä kertaa Hra Kepponen jaksoi urakoida meille lanttiperunat. Lanttiperunat ovat ohuita perunaviipaleita, jotka asetellaan uunipellille ja paistetaan uunissa. Ne maustetaan yrtillä ja mielellään sekaan pilkotaan myös yksi fenkoli

Paistettua kirjolohta ja lanttiperunoita

Pizzat
Tämän ruokaviikon sunnuntaina lähdin ajamaan Tornioon ja viikkoon mahtui kaikenlaista häsläystä ja yhtenä iltana ruuan valmistuminen olisi mennyt varsin myöhäiseksi ja päädyimme tilaamaan pizzat. Kun minä olen poissa kotoa, niin meillä on silloin aina perjantaipizza. Maistuipas hyvältä pitkästä aikaa pizza. 

Vihreä currykana
Hra Kepponen tekaisi maustettujen kookosmaitojen avulla meille nopeasti vihreän currykanan. Vähän wokkivihanneksia pakasteesta sekaan. Varsin näppäriä nuo tuollaiset maustetut kookosmaidot.

Pimeän talvi-illan valoton kuva kanacurrysta

Kylmäsavulohikeitto
Tämä ruoka on jäänyt ruokakiertoomme Ruokaboksista siitä syystä, että kylmäsavulohi säilyy hyvin jääkaapissa. Ostamme aika usein ruokaa kerralla melkein viikoksi, joten säilyvät raaka-aineet sopivat meille paremmin.

Kuva blogistani aiemmasta postauksesta

Tämän viikon aikan käytin rahaa ruoka-, asumis- ja liikennekulujen lisäksi 6€ uimahallin pääsymaksuun. Edellisellä seurantajaksolla rahaa kului 90€. 

Erilaisen arjen viikkokuluja
Olen aikaisemminkin kirjoittanut, että jos rahaa syömiseltä ja perheen muulta elatukselta jää ylitse, niin se tuppaa kulumaan matkailuun ja kulttuuriin. Voisi ajatella, että etätyöviikko Torniossa ei tullut kovin kalliiksi, mutta kummasti rahaa kuluu aina kun poistuu kotoa ihmisten ilmoille.

Sunnuntai: lounaaksi lohikeitto, kakkupala ja cocis kestikievarissa ennen Jyväskylää 19€, illalliseksi kiinalaista Iissä 15€. Ruokaa kaupasta 50€. Bensaa yhteensä 60€, yhteensä 144€.

Keitto oli aika mitäänsanomaton

Pashakakku oli herkullista. Ilona söi mämmimoussekakkua ja se vasta hyvää olikin. 
Paikkana viehättävä Karoliinan Kahvimylly & Kestikiervari 

Maanantai: lounaaksi mikrokeitto, illalliseksi teriyakikanaa, jota Ilona oli ostanut työpaikkansa lounaan "päivän poistomyynnistä". Minä tykkäsin tuosta kanakastikkeesta paljon.

Olipas hyvä teriyakikanakastike. Kuva ei ole illalliselta vaan seuraan päivän lounaalta, jolloin söin tuon ruuan loppuun. Ilona söi silloin linssi-papu-kasvishöystöä.

Tiistai: lounaaksi teriaykikanaa. Illalla söimme Aavasaksan laskettelukeskuksen sympaattisessa kahvilassa. Söin ensin suolaisen vohvelin ja vielä ennen mökille paluuta söin toastin ja kaakaon 14,5€, hissilippu Aavasaksalla 8€, bensaa 65€, yhteensä 87,5€

Herkullinen savulohti vohveli. Nam!

Keskiviikko: lounaaksi teriaykikanaa, illalliseksi kasvispataa

Torstai: Ilonan isä tuli savustamaan meille siikaa mökille. Ilona teki pakastimen antimista kanttarellikastikkeen. Lounas oli sen verran myöhäinen, että illalla söimme vain jugurttia ja leipää.  Ruokakauppa 20€ 

Kalat valmiina

Jestas oli hyvää!

Perjantai: Mikä parast siikaa ja kantarellikastiketta jäi vielä seuraavan päivän lounaaksi. Illallisen söimme Ilonan äidin luona, ruokana oli parsa-, kukkaakaali-katkarapuvuokaa. Ihan uusi tuttavuus minulle. Pidin. Jälkkäriksi oli raparperipiirakkaa. Kylpylä 50€.

Lauantai: Ajoimme pohjoisemmaksi Ruotsin puolella laskettelemaan. Lounaaksi söin huonon hampurilaisen laskettelukeskuksen kahvilassa, illalliseksi söin peruspizzan. Välikahvit Gällivare Grand Hotelissa olivat sentään erinomaiset. bensaa 60€, hampurilaisateria laskettelukeskuksessa 15€, hissilippu 33€, kahvilakäynti n. 15€, pizza 12€, hotelliyö 60€. Yhteensä 195€.

Omenapiirakka, kahvi ja mehuvissy- ruotsalaiset osaavat annostella vaniljakastiketta :)

Ostimme Ilonan kanssa vuorotellen bensaa ja ruokaostoksia. Rahaa meni viikossa karvan alta 500€. Tuntuu aika paljolta, etenkin kun meillä oli ilmainen majoitus Torniossa ja valmistimme ruokaa mökillä. 185€ oli minun osuuteni viikon bensoista eli 37% viikon kuluista oli bensaan. 70€ meni ruokakauppaan. 245€ meni lasketteluun, hotelliyöpymiseen, kylpylään ja muutamiin ulkoruokailuihin.

Sitten vielä pitkään postaukseen yksi lisäbonus. Seuraavalla viikolla Ilona teki meille ihanaa pinaattipastaa. Hän pilkkoi tuoretta pinaattia pannulle ja pyöritteli pinaatteja siellä hetken. Pinaattien päälle kermaa ja nopea kuumennus. Sitten sekoitetaan sekaan keitetyt pastat ja lisämausteeksi voi laittaa siemen sekoitusta sekaan ja päälle juustoraastetta. Pastaan voi lisätä toki sipulia ja valkosipulia, tässä versiossa oli hieman valkosipulia. Minä joudun välillä jättämään sipulin vatsani takia väliin.




6 kommenttia:

  1. Oi, miten herkullisia ruokia! Postauksesi innostaa ja on vastaus kysymykseen "Mitä tänään syötäisiin". Tuo kulujen tarkentaminen on tosi kiinnostava juttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Meidän perheen yleisin kysymys on, että mitä ruokaa meillä on tänään :D Onhan se välillä vähän päänvaivaa, että keksisi vaihtelevia, suht nopeasti valmistuvia ja järkevän hintaisia ruokia.

      Poista
  2. Oi että, lienen niin helposti innostuvainen ihminen, että mieleni minun tekisi myös tarkkailla kuluja... ja kuvailla kokonainen ruokaviikko, eikä yksittäisiä kotikeittiön räpellyksiä. Herkullisten ruokien lisäksi kattaukset ovat upeita - aina jotain pientä kivaa yksityiskohtaa tai astioiden itsensä kauneutta!! Tuli nälkä....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisipa kiva kurkistaa sinun ruokaviikkoosi :) Aloin jo miettimään, että montakohan kaaliruokaa siihen kuuluisi?

      Eilen meillä teki ruuan esikoinen ja veljet sanoivat, että hänen pitäisi tehdä useammin ruokaa, koska on kuulemma parempi kokkaamaan kuin vanhemmat.

      Poista
  3. Kuluja en jaksa tarkkailla, mutta kiva on katsoa toisten esimerkkikuluja :) Ajattelen aina välillä, että pitäisi tehdä jotain ihan "oikeaa" ruokaa, eikä aina jatketta edellisen jämän keralle, eli jatkuva kierre ;D Ruuasta minulle tulee usein mieleen teidän ruuanlaittonne ja sen vaihtelevuudet. Jostain syystä en kuitenkaan saa tehtyä kovin usein ruokaa alusta loppuun. Se, että on vain kaksi syöjää, aiheuttaa tilanteen, että ruokaa jää aina yli, toisille päiville. Näköjään niin vähää ei osaa tehdä. Toisaalta pitäisi olla reilusti ruokaa, ja sellaista, jota voi ottaa töihin evääksi. Ihan mitä vaan ei halua rasiassa kuljetella. Etenkään keittoja, vaikka ne ovatkin muuten hyviä.
    Ehkä sain taas tästäkin jonkin ideankipinän... :) Tuo aiemman jutun kääretorttu näytti hyvältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saas nähdä, että miltä meidän ruokaviikko näyttää sitten, kun kokkaamme kahdelle hengelle. Veikkaa, että iskee laiskuus ja samaa ruokaa syödään pidempään. Nyt on tuo kohdeyleisö aika vaativa ja jos ruoka on mieleistä, niin sitä kuluu hurjat määrät.

      Se kinuskikääretörttu hieman kirpakalla täytteellä oli erinomaista.

      Poista