23. maaliskuuta 2023

Haastelistaus: ruokia ja kuluja

Pinkin ja Kinttupolkujen Marikan kanssa sovimme pienestä listaushaasteesta. Siinä paljastetaan viikon ruuat ja ruokakulut. Jos viitseliäisyyttä riittää, niin voi avata viikon muitakin kuluja.

Meitä on siis viisi henkeä, kolme kasvuikäistä teinipoikaa. Aikuiset syövät arkisin noin neljä lounasta kotona ja yksi teineistä syö usein myöskin lounaan kotona. Arkilounaaksi ostetaan jonkin verran mikroruokia. Illalliset valmistetaan itse. Kaupassa katsellaan hintoja, mutta ruokabudjetti on joustava. Meillä käy aika paljon vieraita, usein tarjotaan ruokaa. Meidän perhe on aika ruokakeskeinen, rakastamme hyvää ruokaa.

Ruokaostokset hoitaa pääosin Hra Kepponen. Useimpina viikkoina meille tulee yksi ruokatoimitus kotiin kuljetettuna. Pienempi täydennys sisältää lähinnä maitoa, leipää ja tuoretuotteita. Meidän pääasiallinen ostospaikkamme on Prisma. Jonkin verran käytämme Citymarkettia, joka on selvästi valikoimaltaan parempi, mutta myös kalliimpi.

Hra Kepponen katsoi, kuinka paljon meiltä on kulunut rahaa ruokaan Prismassa viimeisen 12kk aikana. Summa oli 14000€. Tästä summasta puuttuu Citymarket asioinnit. Heitän todella karkean arvion, että käytämme Cittaria noin tonnilla vuodessa. Eli ruokamenomme ovat 15000€ vuodessa, eli 288€ viikossa. Uskon että tästä olisi helppo säästää. 10% säästö tekisi jo 1500€ vuodessa. Olen jälleen aivan järkyttynyt tuosta summasta.

Hra Kepponen löysi tutkimuksen ruokakuluista: https://yle.fi/a/3-12485024
Siinä laskeltiin ruokamenoja silloin, kun ruokabudjetissa on jouston varaa ja tavoiteeena on että ruuasta voidaan nauttia läheisten kanssa. Pinkin kanssa jo kritisoimme tutkimuksen uutisointia siitä, että otsikko puhuu ihmisarvoisen elämän ruokamenoista. Todella kärkevä otsikko. Mutta takaisin sisältöön. Tutkimuksen mukaan nelihenkiseltä perheeltä kuluu ruokaan 900 euroa. Hra Kepponen laski tästä tutkimuksen mukaisen kulutusmäärän meille huomioimalla että meitä on viisi sekä laskemalla ruuan kuluttajahintaindeksi nousun. Laskennallinen tulos on 16132€. Tähän lukuun verrattuna kulutuksemme ei tunnu olevan kuin toisesta ulottovuudesta. Ruokalasku todellakin järkyttää minua.

Vielä sellainen havainto, että tutkimuksessa käytettiin marraskuun 2021 elintarvikkeiden kuluttajahintaidenksiä, joka oli 103,29. Samainen indeksi helmikuussa 2023 oli huikeat 124,99. Ruuan hinta on noussut aivan älyttömän paljon.

Vuosittainen ruokaan käyttämämme raha on niin järkyttävä, että säästöjä kannattaa miettiä. Helppoja säästökohteita olisi virvoitusjuomat, viikonlopun kalliit leikkeleet, siirtyä mikroaterioissa pelkästään keittoihin sekä vaihtaa kalliit jäätelöt halvempiin ja minimoida ruokahävikki. Enemmän tsemppausta vaatisi lisätä edullisten kasviruokien valmistamista, karsia mikroruokien määrä minimiin tekemällä sellaisia annoskokoja joista riittää lounaaksi ja suunnitella ruokia tarjoushintojen perusteella.

Seurantaviikko 13.3-19.3

-Prismaan kului ennätykselliset 384€, summassa kaikki Prismasta hankitut tuotteet. Myös hygienia. Olisi pitänyt perata läpi kuitit, mutta en jaksanut koska masennuin siitä, että summa oli 100€ enemmän kuin olisi pitänyt olla.
-Omat muut kulut: fysioterapiakäynti 90€.

Syödyt ruuat
Phad Thai
Ainekset: kaalia(1,5€), porkkanaa (0,5€), kanasuikaleita (5,19€), kevätsipulia (2,5€), tuore chili (0,5€), nuudelia (2,39€) ja kaksi pussia kaupan valmista phad thai kastiketta (2,7€). Mausteita.

Aterian raaka-aine kustannukset n.15,3€. Hintaa nostaa kallis kevätsipuli, josta osa päätyi biojätteeseen. Kana olisi mahdollista vaihtaa halvemman toimittajan pakettiin. Phad Thai on minun ja esikoisen suosikkeja. Siihen nähden, että yksi annos maksaa lähiravintolassa 13€ niin reilu kaksi euroa päälle ja sillä syö viisi henkeä. Lähiravintolan annos ei ole edes olennaisesti parempi.

Raaka-aineita pilkottuna ja annos valmiina

Makkarakeitto
Ainekset: 1kg perunoita (1,3€), keittojuurespakkaus (1,98€), 2 pkt lenkkimakkaraa (6€) ja 2 kpl lihaliemikuutioita (0,25€)

Aterian raaka-aine kustannukset n. 9,5€. Yhden illallisen lisäksi keitosta riitti kolmeksi lounaaksi. Annoshinnaksi jäi 1,4€. Annoshinnan päälle vielä sitten leipäviipaleet. Makkarakeittopäivän hintaa lisää se, että esikoiselle valmistetaan silloin jotain muuta, jonka pitää tulla helposti. Yleensä kanaa ja riisiä.


Paneng curry kana
Hra Kepponen oli huomannut kaupassa uutuuden eli valmiiksi maustettuja kookosmaitoja. Sellaisen avulla panen curry valmistuu todella helposti. Tämä pelastaa kiireisen kokin.

Ainekset: kanasuikaleita(5,19€), paneng curry maustettua kookomaistoa 2 prk (5,5€), puolikas pussi wok vihanneksia (1,5€) ja keitettyä riisiä (arvio 1€).

Aterian raaka-ainekustannukset n. 13,2€


Palermon pasta

Ainekset: kanasuikaleita(5,19€), gnocchipasta (1,98€), ruokakerma (0,49€), 150g emmental juustoraastetta (3,15€) ja kanafondi (0,3€). Oma lisänä reseptiin laitamme sekaan myös aurinkokuivattua tomaattia noin puoli purkki 1,2€

Aterian raaka-ainekustannukset n. 12,3€. Annoksesta riitti myös ainakin yhteen lounaaseen.

Vanha kuva blogistani palermon pasta annoksesta.

Viikon muut ruuat:

 • Makaroonilaatikko, todennäköisesti viikon halvin ruoka 7,6€
 • Kanapihvit ja sataykastike
 • Chilicon carne kanasta

Tämän viikon perusteella näyttäisi siltä, että yhden perheaterian kustannus on keskimäärin alle 15€, viikkokulu päivän pääateriasta olisi noin 105€. Pääaterioiden kulu on noin 37% viikon ruokamenoista. Hieman vajaa kaksi kolmasosaa rahasta kuluu johonkin muuhun. Tokihan meillä on se lounaskulukin. Tätä kannattaisi selvitellä. 


Kiinnostaako listaukset? Liity mukaan!

Mukana: https://meneeohi.blogspot.com/ ja https://kinttupolut.blogspot.com/

14 kommenttia:

 1. Onpa ihanan perusteellinen postaus! Mun on tarkoitus myös osallistua tähän, mutta en tällä viikolla ole muistanut, koitan ensi viikolla saada aikaiseksi. Tosin mua jo etukäteen hirvittää tieto meidän kolmen hengen talouden summasta, meilläkin rakastetaan ruokaa, enkä ihan kauheasti säästele siinä. Konkreettinen listaus ehkä toivottavasti innostaisi pohtimaan, missä voisi säästää - ruuan hinta on noussut niin älyttömästi! Kivaa viikonloppua ☀️ t: Emma puhelimella

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Odotan kiinnostuneena sinun perheesi ruokaviikkoa ja ruokalaskua.

   Ruuan hinta on noussut tosiaankin hurjasti. Elintarvikkeiden kuluttajahintaindeksi nousi 14kk aikana noin 20%.

   Kivaa viikonloppua!

   Poista
 2. Monijäsenisen perheen ruokakulut ovat suuria, etenkin jos ei ole aikaa koko ajan miettiä tulevia syömisiä.
  Itse muistan hämmästyneeni ruuan kulutuksen ja rahankäytön vähentymistä siinä vaiheessa, kun kaikki lapset muuttivat kotoa. 2 ihmistä voi aivan hyvin ostaa välillä jotain kalliimpaa valmisjuttuakin, mikä ei 5 hengen perheessä olisi tullut kysymykseensään.
  Mielenkiintoinen aihe. Itse en taida jaksaa hintoihin ja kulutukseen perehtyä. Tiedän, että se on ihan kohtuullista, vaikka aina onkin varaa nipistää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ison perheen, jossa kasvuikäisiä nuoria miehiä, ruokakulutus ja kulut ovat huikeat. Kun käydään ystävien kanssa kaupassa ostamassa ruokaa illanistujaisiin, niin kaveri aina sanoo jossain vaiheessa "Muista annoskoko, naiset eivät syö kuten teidän pojat" :D

   Kivaa viikonloppua!

   Poista
 3. perusteellista seurantaa, sanoisin!
  Mulla oli suuria suunnitelmia ja huono kontaktipinta todellisuuteen: eli söimme viikon aikana kotona yhdessä vain kertaalleen.
  Saatan tehdä toisenkin seurantaviikon.

  Sen huomaan nyt ja olen jo muutaman hetken ajan huomannutkin, että perhekoon pieneneminen viidestä alaspäin muuttaa merkittävästi taloushankintoja. Meillä suurimmat erot tulevat maidon ja vessapaperin kulutuksesta :D

  Ruokaan kuluu aikaa ja rahaa; teilläkin käytännössä kahden aikuisen palkalla pyöritetään viiden aikuisen taloutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin postauksesi, mutta en vielä yhtinyt kommentoimaan sitä. Teidän ruokaviikkonne oli niin erilainen kuin meidän :) Meillä pitää olla melkein jokapäivä laittamassa ruokaa. Se on ihan poikkeuspäivä, että ei jouduta kokkaushommiin. Kasvuikäiset nuoret miehet syövät myös enemmän kuin tytöt. Ruokaa kuluu.

   Miehellä yrittäjänä on syksystä lähtien nipistetty palkanmaksussa osakkeiden osalta. Tarkoittaen käytännössä että 1,5 aikuisen palkalla pyöritetään viiden aikuisen taloutta. Tämä on tarkoittanut sitä, että joitain haaveita ja kylppäriremonttiin säästämistä joutuu lykkäämään.

   Poista
 4. Onpas ollut mielenkiintoista lukea teidän muutaman ruokaostoksia ja kulujakin. Sulla ja miehellä on jo tosi tarkkaan tiedossa missä mennään. Odotan innolla uusia paljastuksia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Ei meillä niin tarkkaan ole tiedossa, että missä mennään. Tiedossa on, että meidän pääateriakulut ovat ihan kohtuulliset, mutta se kaikki muu ruokatarvike. Siinä olisi petraamisen varaa. Herkut, limut, leivät, pullat ja mikroruuat - en edes uskalla miettiä, että paljon niihin menee rahaa vuositasolla.

   Kivaa viikkoa!

   Poista
 5. Pitäisipä laskea kulut, nimittäin välillä ovat hävyttömän suuria, just kun ei ajattele lainkaan vaan ostaa menemään. Hirmuisesti pystyy säästämään hieman miettimällä.

  Hei ja kiva reseptivinkki tuo Palermon pasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruokaan menee helposti ihan hirveästi rahaa, ja siihen menee silti paljon rahaa vaikka vähän tsemppaisikin. Pitäisi tsempata oikein tosissaan, jotta saisi ruokakulut pieneksi. Toisaalta meillä kun ei ole pakko painaa ruokakuluja mahdollisimman alas ja koko perhe rakastaa ruokaa, niin mihinkään kovin alhaisiin lukemiseen ei ainakaan lähitulevaisuudessa päästä. Mutta 10-15% voitaisiin kuitenkin yrittää nipistää pois. 20% säästöllä koko perhe tekisi jo jonkinlaisen ulkomaanmatkan.

   Poista
 6. Mielenkiintoista ja hyvää tekisi kyllä tsekata omalta kohdaltaankin...
  olenhan aika innostunut ollut jo sähköyhtiömme Fortumin "pikkujutuista!...
  Monia haasteita ollut, jotka saaneet pohtimaan mm. vaatteiden mediaania ja muista energiaan liittyviä valintoja! Me ollaan kyllä ruokahifistelijöitä... mutta sekin voisi olla harkitummin suunniteltua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen joskus seurannut niitä ostoslakkohaasteita ja lähinnä ihmetellyt sitä, kuinka osallistujia jännitti, että onko tosiaan mahdollista pärjätä niin vähällä määrällä. Kokeilin itse ja pärjäsin erinomaisesti. Sitten päätin ottaa rennomman vuoden ja kuinka ollakkaan, kulutus moninkertaistui. Tätä vaan tälläisenä havaintona, että jos tarkempi kuluseuranta ja tavoitteet ovat mielen päällä, niin ainakin minulla tulee ihan eri lailla onnistumisia kuin selkäytimestä :)

   Ruoka ei kuulu niihin asioihin, joista olen heti valmis tinkimään, mutta vähän viilaamalla voisi kuitenkin saada kiva potin säästettyä. Vaikka sitten matkailuun ;)

   Poista
 7. Aivan loistava postaus! Mikä parasta, näistä saa aina inspistä omaan tylsään ruuanlaittoon. Miten olin unohtanut kokonaan makkarakeiton ja kanapastan?? Tiedän mitä teen ruuaksi viikonloppuna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Taru :)
   Minä alan ehdottomasti tavoittelemaan pienempää ruokalaskua. Vaikka suurinpiirtein tiedän, mitä meillä menee rahaa ruokakauppaan viikossa ja osaan kertolaskuakin, olisi summan suuruus vuositasolla kuitenkin järkytys.

   Poista