25. tammikuuta 2023

Rouva C Lahden Kaupunginteatterissa

Kirjoittelin viime vuonna siitä, kuinka ihastuin Minna Rytisalon kirjoittamaan kirjaan Rouva C. Kirja kertoo Minna Canthin aikuistumisesta, avioliitosta ja vuosista jotka johtivat Minnaa kohti yhteiskunnallista vaikuttajuutta ja kirjailijan työtä. Kirjapostaukseeni *tästä*

Myöhemmin syksyllä huomasin, että Rouva C menee näytelmänä Lahden kaupunginteatterissa. Kysäisin uimaseuran naisilta, että olisiko heillä kiinnostusta lähteä Lahteen ja heti sain kyllä-vastauksia. Ystäväni Anna asuu Lahdessa ja hän tuli mukaan teatteriporukkaamme.

Näytelmä noudatti uskollisesti kirjaa. Muutamassa kohdassa mietin, että jääköhän tämä kohta epäselväksi niille katsojille, jotka eivät ole kirjaa lukeneet. Pidin teatterisovituksesta ja etenkin Minnan-roolia esittäneestä Mari Naumalasta. Kiitosta pitää jakaa myös hyvän roolityön tehneelle Teemu Palosaarelle, joka esitti Johan Ferdinand Canthia. Minä suosittelen Rouva C. näytelmää!

Mari Naumala Minna Canthina, kuva lainattu https://www.lahdenkaupunginteatteri.fi/

Teemu Palosaari ja Mari Naumala. Kuva lainattu https://www.lahdenkaupunginteatteri.fi/

Rouva C. sai taas ajattelemaan menneiden aikojen naisten asemaa ja sitä, kuinka riippuvaisia naiset olivat miehistä. Se sai minut ihailemaan taas kerran Minnan näkemyksiä ja halua tehdä Suomesta parempi paikka naisille. En häpeä yhtään sanoa, että olen feministi. Tasa-arvo on minulle tärkeä asia, etenkin naisten koulutus- ja uramahdollisuudet. Ihailen myös tapaa jolla Minnan puoliso suhtautui radikaaliin vaimoonsa ja tuki häntä tasa-arvopyrkimyksissä.

Puvustuksessa oli käytetty Marimekkoa. Tuo Lokkikankainen hame oli niin upea!

Annan kanssa katsomossa, kuvan otti Anna

Ilona
 
Teatterin jälkeen menimme ravintola Taivaanrantaan syömään juustofondueta. Fonduekattaus oli varsin laadukas, maukas ja runsas. Itse juustofondue oli hieman liian lirua. Se olisi saanut olla takertuvaisempaa ja venyvämpää. Minusta se oli maultaan hyvä, Sirpa ei arvostanut liemessä käytettyä rakuunaa. Nykyisillä juuston kilohinnoilla liru fondue ei ollut täydellinen yllätys. Ehkä pienempi määrä fondueta olisi riittänyt ja siitä olisi voinut tehdä paksumpaa.


Sirpa ihmettelee chorizoa
 
Annokseen kuului:
Ilmakuivattua kinkkua 
Chorizoa ja salamia
Hirvilihapullia
Leipäpaloja
Hillosipulia
Maustekurkkua
Kasviksia
Viskisinappia
Kulhollinen vihersalaattia
 
Anna ottama kuva. Anna varmaan ihmettelee jäätävää hillosipuleiden määrää :)
 
Ihana minireissu ystävien kanssa - kulttuuria, joka herättää monenlaisia ajatukseia, ja hyvää ruokaa.

Sitten gallup kysely. Mikä on suurin herkku: 
a) blinit
b) juustofondue
c) raclette?


12 kommenttia:

 1. Kulttuuria, gourmeeta ja paha gallup....
  Minä kun tykkään/suorastaan rakastan kaikkia, eli a,b,c
  Jos lähden liikkeelle poissulkemistekniikalla, niin ensinnä pois b)
  - ei maun vuoksi, vaan sen, ettei meillä ole kunnon fondue pataa....
  - sitten a) blinit (on kyllä parikin kunnon blinipannua, mutta isompi töinen)
  eli c) vei voiton... siitä muodostui lasten lemppari jo vuosikymmeniä sitten...
  synttäreilläkin on raclettea.... ja kaikilla jälkeläisillä on oma raclettepannu...
  jotka kokoontuu suurinpiirtein kerran vuodessa yhteen ja on kunnon raclettebileet... tosin tapamme syödä/paistaa on omintakeinen a' la Repolaiset....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ole raclettegrilliä, joten se on sellainen ruoka, jota tulee syötyä kylässä. Meidän pojat eivät ole ikinä maistaneet sitä. Yksi pojista ei tykkää juustosta, mutta ehkä pitäisi kuitenkin kokeilla raclettea. Ystäväni on luvannut lainata grillinsä. Hän on pyytänyt lainaan minun lumikenkiäni, joten voisin sanoa, että hän saa ne lainaan raclettegrillejä vastaan. Juustofonduekin on ravintolaruokaa. Mitenkään ei mahdu säilytykseen kaikki keittiövempleet. Raclettegrillin lisäksi puuttuu juustofonduepatakin. Joskus meillä oli öljyfonduepata, mutta sekin on saattanut päätyä kierrätykseen säilytystilojen puutteen vuoksi.

   Minä teen blinit siten, että vaihdan tattarin ja vehnän suhteen päikseen ja paistan blinit helposti vohveliraudalla. Nopeaa ja näppärää ja meillä tykätään enemmän ohuemmista blineistä kuin paksuista jötiköistä.

   Kivaa viikonloppua!

   Poista
 2. Uskotko, että mä en ole tainnut koskaan maistaa juustofondueta enkä raclettea? En siis voi vastata muuta kuin että blini, joka onkin suurta herkkuani! Tosin viimeviikkoinen bliniannos oli pieni pettymys... Itse en ole koskaan niitä valmistanut. Pitäisi ehkä opetella, niin ei tarttisi valittaa. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juustofondueta saa talvisaikaan ravintoloista. Kannattaahan sitä kerran käydä testaamassa. Minäkin olen syönyt raclettea kylässä. Meidän säilytystiloihin ei mahdu enää raclettegrilli eikä fondue patakaan.

   Blinit ovat minunkin suurta herkkua. Oma valintani olisi ehdottomasti blinit.

   Tänä vuonna en ole vielä blinejä ehtinyt syömään. Olen kyllä katsellut, että missä kaikkialla on blinibuffet tarjolla. Kunpa vaan saisin aikaiseksi mennä paikalle.

   Ystäväni ostaa pakasteblinejä Lidlistä ja sanoo, että ne ovat hyviä. Minä olen joskus ostanut kaupan valmistiskistä, mutta ne ovat liian paksuja ja tiiviitä makuuni. Omani teen yleensä vohveliraudalla. Ei tosiaankaan tule liian paksuja.

   Kivaa viikonloppua!

   Poista
 3. Minna Canth on ollut kyllä aivan käsittämättömän suuri nainen omana aikanaan. Hän edisti tasa-arvoa ja oli/on kyllä merkittävä esikuva monelle suomalaiselle naiselle. Canth uskalsi rohkeasti nostaa vaikeita asioita keskusteluun mikä hänen aikanaan ei välttämättä ollut tyypillistä naisille. Minna Canthin persoona myös kosketti ihmisiä ja häntä kuunneltiin.

  Rakastan fondueta vaikka ehkä enemmän tulee kyllä syötyä raclettea koska se on "helpompaa". Omistan sekä fondue että raclettegrillin, joista jälkimmäistä käytetään paljon useammin. Raclette on "siistimpää" syötävää siitä grillistä. Muistat yhden juustofondue illanvieton, jossa pöytäliina oli ihan juustossa kun syöjät dippailivat omia tikkujaan sinne ja vetivät ne sitten "juustoisina" sieltä pois.
  Blinit ovat ihan superhyviä mutta minusta makuelämys on niin erilainen etten osaa verrata näitä keskenään. Itse käytän blinipannua mutta tuota vohvelirautaa pitäisi kokeilla myös.

  Hyvää viikonloppua Rva Kepponen ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna Canth on ollut monella tapaa merkittävä henkilö Suomen historiassa. Sekä suomenkielisenä kirjailija että tasa-arvon ja koulutuksen edistäjänä. Hän voisi olla hyvinkin minun idolini.

   Minä olen ehdottomasti enemmän blinien ystävä kuin juustofonduen tai racletten. Tykkään kyllä kaikista, mutta jos yhden vain saisi valita, niin valinta olisi selvä.

   Kivaa sunnuntaita!

   Poista
 4. Noista blinit nousevat ykkösherkuksi. Mielikuvissani juustofonduen on sellaista paksua ja venyvää :) Haaveissa olisi viettää fondueiltaa ravintolassa, mutta kaveri puuttuu vielä. Miestä olen houkutellut blineillä, vastaanotto tarjoukselle ei ole vielä ollut kovin innostunutta. Uhkasin jo mennä yksin :) Tapiolan Bistro O mat varmaan valikoituu ravintolaksi, kun siellä on sunnuntaisin tarjolla blinibrunssi. Bodomin Kartanolla bliniviikot loppuu tähän viikonloppuun ja sinne ei ennätä.

  Piti ihan pinnistellä muistia, milloin olen viimeksi käynyt teatterissa. Varmaan syksyllä -17 katsomassa Myrskyluodon Maijaa. Joulukuun Puotila Showta ei lasketa mukaan, vaikka teatterissa esiintyikin :) Tuohon Ilonan kuvaan piti palata useamman kerran, tuossa kuvassa kun näyttää niin samannäköiseltä kuin tyttärien täti.

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin haaveilin sellaisesta venyvästä juustofonduesta, mutta tarjolla olikin sellaista lirumpaa. Blineistä ravintolassa haaveilen myöskin. Vuosi sitten kävimme ystäväni kanssa blinibrunssilla Kirkkonummen Bistro O matissa. Oli todella herkullista, tykkäsin etenkin vähän pienemmistä blineistä kun niistä voi koota muutaman erilaisen. Tänä vuonna Bistrossa näyttää olevan mätien kanssa joku annoslautasjuttu johon kuuluu 2x30g mätiä. Aloin siitä lukiessani miettimään, että paljon mätiä menee yhteen bliniin? Jännä ettei kaikista raaka-aineista ole oikein mitään käsitystä, että kuinka paljon sitä pitäisi varata.

   Poista
  2. Käytiin Bistro o matissa ja noin teelusikallinen mätiä meni blinille :) Kun mies söi ensimmäiset blininsä ilman mätiä (piti pyytää jotta saatiin, ei tuota meille ainakaan automaattisesti), jäi minun blineille sitten reilusti, nam. Miehen mukaan tänään oli tähän asti parhaat blinit mitä ollaan ravintolassa syöty.

   Poista
  3. Viime vuonnakin itse blinit olivat erinomaiset ja täytteet myös. Silloin mäti sai rajoituksetta. Ruuan hinnan nousu aiheuttanee sen, että ravintolat haluavat säännöstellä kallista raaka-ainetta ja ennenkaikkea myös sen, että sitä ei menisi hävikkiin.

   Poista
 5. Minulta meinasi mennä Annat ja Minnnat jo ihan sekaisin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se, että Minnat menee sekaisin saattaa olla sukupolvikokemus. Meillä oli koulussa useampi Minna. Tosin Kirsejä oli vielä enemmän :D

   Poista