3. tammikuuta 2023

Vuoden ensimmäinen pikkuretki ja Avatar-leffa

Vuoden ensimmäisenä päivänä teimme Vaarin, eli isäni, ja Hra Kepposen kanssa pienen retken. Vaarilla oli takana meidän sairasteluista johtuen yksinäiset joulunpyhät ja ulkonakin on ollut hurjan liukkaat kelit. Ajattelin, että hänen olisi kiva päästä piipahtamaan jossain ja minähän itse tykkään piipahtaa kaikenmoisissa paikoissa. 

Kohteeksemme valikoitui Talvipuutarha. Minä olen tuntenut vuosikausia kummaa vetoa talvipuutarhaan, etenkin talvisin. Se vehreys, eksoottiset kasvit, mukava lämpötila, pääsymaksuttomuus ja mahdollisuus eväsretkeen houkuttelevat minua. Useinmiten ilmainen parkkipaikkakin löytyy aivan talvipuutarhan läheltä. Joulun ja pääsiäisen aikaan talvipuutarhassa on paljon sesongin kukkia ja viehättäviä koristeita.

Vaari 85v ja Hra Kepponen talvipuutarhassa. Eväinä oli helposti kaupan pullat ja Mäkkärin kahvit.

Talvipuutarhalla on pitkä historia ja se on yksi Helsingin ensimmäisistä nähtävyyksistä. J.J af Lindfors rakennutti sen omalla kustannuksellaan vuonna 1893 ja lahjoitti rakennuksen Puutarhayhdistykselle. Hän määräsi, että talvipuutarhaan pitää olla aina vapaa pääsy. Puutarhayhdistys oli perustettu jotta Suomeen saataisiin kunnollista puutarhurikoulutusta. Talvipuutarhan takana toimi kaksivuotinen puutarhakoulu. 

J.J af Lindforsin kuoltua talvipuutarha ja puutarhakoulu joutuivat taloudellisiin vaikeuksiin. Maan vuokrasopimuksen mukaan kaupunki lunasti talvipuutarhan.


Joulutähtiä

 

Tätä ennen olen kirjoittanut jo neljä postausta vierailuistamme talvipuutarhaan. Ensimmäisellä reissullamme yksi pojista oli karppilammen luona kovaa kyytiä riisumassa vaatteita, kun ehdin perässä paikalle. Poika oli aikeissa mennä uimaan karppien kanssa. Vietimme esikoisen synttäreitä hänen kummiensa kanssa talvipuutarhassa pari-kolme vuotta sitten. Saimme varattua sen ihanan erkkerin meille. 

Sitten tuhti vanhenemisilmiö - tein pienen kuvakollaasin edellisistä talvipuutarhakuvista. Tähän hätään löytynyt vanhin kuva lienee 9 vuotta vanha. Aika monesta jutusta on kulunut sen 10 vuotta tai peräti 20 vuotta.


Ylärivi vasemmalta: Keskimmäinen nykyisin 185cm, Kuopus sylissään Sveitsin pikkuserkku joka on jo 4,5v, Pääsiäiskoristeita talvipuutarhassa
Alarivi: Esikoisen synttäripiknik talvipuutarhassa, kuopus ehkä noin 5v.

Uudenvuodenaattona kävimme Hra Kepposen ja kuopuksen kanssa katsomassa Avatar - the way of water elokuvan. Minä olen aivan hurahtanut snorklaukseen ja nautin todellakin niistä vedenalaista maailmaan esittelevistä pitkistä kohtauksista. Haluan Pandoraan snorklaamaan.

 

Taistelukohtaukset eivät minuun vetoa lainkaan. Ne olivat minusta aivan liian pitkät. Juonikin oli sen verran ennalta arvattava, että elokuvan pitkitys yli kolmituntiseksi oli liikaa. Leffan olisi voinut typistää reiluun kahteen tuntiin. Liiallisesta pituudesta huolimatta aion ostaa leffan omaksi ja pahana päivänä tai hillittömässä snorklausvajeessa sitten katselen niitä vedenalaiskohtauksi. Ne olivat kyllä taianomaiset.

Uudenvuoden ruokana oli kotitekoista perunasalaattia. Sekin on suosikkiruokiani -suosikkiruokien listani on kieltämättä pitkä. Olen saanut Hra Kepposen opetettua syömään itsetehtyä perunasalaattia, nuorison suhteen koulutus on kesken. Nyt on perunasalaatit syötynä, niin tässä voi alkaa miettimään, että mitenkäs blinit. Tekisinkö itse vai söisinkö ravintolassa?

Näin se on vuosi potkaistu käytiin. Kai tästä tulee erinomainen retkeilyvuosi, kun jo vuoden ensimmäisenä päivänä hieman retkeiltiin.

 

8 kommenttia:

 1. Retkeilyvuosi kuulostaa mainiolta. isoja ja pieniä, kaikenlaisia kivoja retkiä toivotellen!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ja toivon kaikkea hyvää sinun ja läheistesi vuoteen.

   Poista
 2. Täällä toinen, joka tuntee vetoa Talvipuutarhaa kohtaan! Kävin siellä viimeksi viime keväänä, ja silloin siellä oli jokin hääkuvaus meneillään. Todella viehättävä paikka!

  Nauratti tuo karppilampi-episodi. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että muutkin osaavat arvostaa Talvipuutarhaa :) Sen verran väkeä siellä oli 1.1 että ei olla ainoita talvipuutarhasta tykkääjiä.

   Pienestä pojat oli ihan outoa, että lapset eivät saa uida talvipuutarhassa lainkaan, vaan allas on varattu ainoastaan karpeille :D Kyllä sinne lapset mahtuisivat myös :D

   Poista
 3. Avattaresta olem aivan samaa mieltä, ja esikoiseni, joka oli katsonut sen kaverinsa kanssa oli myös samaa mieltä. Minä jopa opettelin neuvomaan pimeässä, kun alkupuoli oli niin pitkäveteinen. Kevyesti olisi voinut tiivistää tuntia tai jopa puoltatoista lyhyemmäksi. T Saukkis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ymmärrä tuota ylipitkien elokuvien trendiä lainkaan. Yleensä aina tiivistys olisi tehnyt leffalle hyvää, eikä asiakkaan tarvitse jännittää, että tuleeko vessahätä kesken eikä säännöstellä cociksen juomista :)

   Poista
 4. Miten voikin olla, että tänään tehdään pariisinperunoita, perunasalaattia ja keitettyjä nakkeja.

  Mutta talvipuutarhassa pitäisi käydä, sehän on ihana paikka ja oma täti raijasi lapsena mua sinne jatkuvasti. Pitäisi kirkastaa muistoja.

  Avatar on listalla ja olisin mennyt heti sen katsomaan ellei olisi tullut kaikkia mahdollisia tauteja. Odotan visuaalisia efektejä ja siksi Itiksen imax-sali ja 3D ja keskellä ja keskellä. Mutta olen huolissani leffan pituudesta ja vessa asioista. :D

  Mukavaa uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille nuo pariisinperunat ovat jääneet aika vieraaksi ruokalajiksi. Pitänee kokeilla niitäkin. Kotitekoista perunasalaattia voisi tehdä useammin kuin vain uuden vuoden ja vapun tienoilla.

   Kannattaa piipahtaa talvipuutarhassa. Se on viehättävä kohde.

   Me katsottiin Avatar Itiksen imax-salissa ja 3D:nä. Minä saan 3D yhä edelleen päänsärkyä. Taistelukohtauksissa kameraa pyöritettiin niin vinhasti, että Hra Kepposelle tuli huono olo. Naurettiin, että ollaan jo liian raihnaisia vauhdikkaisiin 3D-leffoihin.

   Kyllähän tuolla leffan mitalla monella käy mielessä, että kuinka vessa-asiat ja varmaan muutama joutuu siellä käymäänkin kesken.

   Kiitos samoin - kivaa uutta vuotta!

   Poista