27. elokuuta 2018

Kaunis, kauniimpi, Rauma

Etelä-Pohjanmaa-Satakunta-kierrokseni päättyi Raumalle. Rauman vierailuni aikana aivoissani pyöri kaksi ajatusta:
1) voi jestas täällä on kaunista ja niin hyvin säilynyttä
2) MIKSI IHMEESSÄ EN OLE KÄYNYT RAUMALLA AIEMMIN!
 Oli minulla kolmaskin ajatus: Nyt on niin kuuma (+31) että kohta lähtee Kepposkalta kävellessä taju.

Olen toki kuullut Raumasta. Matkailumessuillakin sitä yrittivät kovasti markkinoida minulle. En silti ole ikinä tajunnut sen olevan TODELLA upea. Ajattelin aina, että onhan noita vanhoja taloja tullut nähtyä aiemminkin esimerkiksi Loviisassa, Tammisaaressa ja Hangossa ja Vanha-Porvoo on säännöllinen vierailukohteeni. Joudun toteamaan, että Puu-Rauma on aivan omaa luokkaansa verrattuna mihinkään toiseen puukaupunginosaan Suomessa.

Ainutlaatuisen Puu-Raumasta tekee alueen laajuus, upea kunnostustyö, talojen koristeellisuus sekä paikottainen rohkea värienkäyttö. Puu-Rauma on täynnä kahviloita, ravintoloita ja pikkukauppoja. Ehkä se olisi vielä ihanampi vähemmän kaupallisena. Toisaalta noihin liikkeisiin on ihana vaikka vaan pistäytyä tutkimaan sisätiloja tai hypistelemään tavaroita tai istahtaa tunnelmalliseen kahvilaan hetkeksi. Nälkäisenä ei tarvitse puu-Raumaa kiertää, vaihtoehtoja on letuista nepalilaiseen ruokaan ja fine diningiin saakka.

Minusta puu-Rauma on ihan koko maailmankin mittakaavalla upea paikka. Matkatöitteni aikana minua kutsuttiin töissä Kivikasojen kuningattareksi johtuen palavasta kiinnostuksestani paikallisiin nähtävyyksiin ja museioihin. Voin siis väittää omaavani vertailupohjaa ;) Puu-Rauma on ainutlaatuinen ja upea vierailukohde. Mikäli sydämesi sykkii vanhoille puutaloille, suosittelen ehdottomasti vierailemaan Raumalla.


Mitkä yksityiskohdat

Tässä talossa oleva museo jäi käymättä kuumuuden takiaKotimaanmatkailun osalta kesäni oli todella antoisa.

16 kommenttia:

 1. Vanha Rauma on ihana! Ja saman tien tuli myös mieleen, että miksi ihmeessä olen käynyt siellä vain kerran (vai kaksiko?). Ehkä ensi kesänä sinne :)

  VastaaPoista
 2. Ihana tuo Kivikasojen kuningatar. En ole käynyt Raumalla, mutta pitäisi. Hienot kuvat. <3

  VastaaPoista
 3. Tulee mieleen vähän kuin Vanha Porvoo....Kiitos vinkistä <3<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanha-Porvoo on ihana, mutta Rauma on Porvoo potenssiin kolme. Kannattaa ehdottomasti käydä.

   Poista
 4. Hienot kuvat - olen puolueellinen, mutta Rauma on kiva. Eikä syyttä Unescon suojelukohde. Ja paljon kivempi kuin Pori. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rauma on ansainnut paikkansa Unescon maailmanperintökohteitten listalla. On se hieno. Ei Pori pysty kilpailemaan Rauman kanssa lainkaan, vaikka kovasti ihastuin Yyteriin.

   Poista
 5. Mun Rauman visiitistä on liki 30 vuotta aikaa, mutta kauniina se on jäänyt mieleen. Meillä oli tarkoitus käydä kesällä Hangossa, Porvoossa tai Raumalla (itse liputin Rauman puolesta), mutta missään ei sitten käytykään, koska mökkielämä helteessä vei mukanaan. Sikäli hauskasti tämä Rauma putkahtaa tänä kesänä framille, että kuudesluokkalainen oli koulussa käsitellyt vanhaa puu-Raumaa. Arvaa harmittiko, kun ei sitten kesällä siellä käyty. Ehtiihän tuonne vieläkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä järkyttävän kuuma kävellä Puu-Rauman katuja. Olisin halunnut olla pidempään, mutta oli pakko miettiä, että sitä, että kuinka jaksan kuumuudessa kävelyn jälkeen vielä ajaa kotiin. Tutustuin hyvin moneen raumalaiseen ravintolaan ja kahvilaan. Piti käydä täyttämässä vesipulloa, vessassa ja litkimässä cocista.

   Kannattaa ehdottomasti mennä Raumalle uudestaan. Hanko ja Porvoo ovat ihania, mutta Rauma on ehdoton kingi :)

   Poista
 6. Vanha-Rauma on upea matkakohde. Usein on ollut tarkoitus mennä Rauman pitsiviikoille, mutta aina jäänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puu-Rauma on aivan ihastuttava. Minunkin tekisi mieli mennä joskus käymään pitsiviikoilla.

   Poista
 7. Luin otsikon, että Kaunis, kauniimpi, Ruma. :-D

  Raumaan pitäisi kyllä päästä käymään pitkästä, pitkästä aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, noita lukihäiriöitä aina välillä sattuu :D :D

   Rauma on kyllä hieno. Aion mennä ehdottomasti uudestaan. Olen aina jotenkin ajatellut, että matka olisi niin kovin pitkä, mutta eihän tuo 3t mikään kohtuuton ole.

   Poista
 8. Raumalla olen viettänyt monen monta talvilomaa lapsena ja kesäisin joitakin viikkoja, sillä äitini vanhempi sisar perheineen asui vanhan Rauman puolella. Täytyy myöntää, että en ole pariinkymmeneen vuoteen käynyt, vaikka serkkuni edelleen asuvat vanhempiensa taloa.

  Tätini appila sijaitsi torin laidalla, joen rannan puolella ja aikanaan oli suuri harmi, kun taloa ei kukaan serkkupojistani huolinut. Se olisi vaatinut hurjan remontin, johon nuorilla miehillä ei ollut kenelläkään varaa, joten talo oli pakko myydä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh, olet päässyt majoittumaan Puu-Raumalla :) Minusta olisi niin ihana päästä kurkistelemaan, että millaisia koteja puutalojen sisään kätkeytyykään.

   Harmi homma, etteivät serkkupojat pystyneet kustantamaan talon remonttia. Tosin kyllähän tuollaisessa vanhassa talossa asuminen vaatii sen, että osaa tehdä, viitsii ja jaksaa tehdä kunnostushommia melkein jatkuvasti. Minä rakastaisin asua vanhassa puutalossa noin ajatuksen tasolla, mutta käytännössä olisin aika kyvytön huolehtimaan siitä, joten parempi pysytellä erossa niistä.

   Poista