30. elokuuta 2018

Tukholman risteily

Kuopuksen toiveet suorastaan ylittyivät Ruotsin risteilyllä. Kukaan ei valvonut rahapeliauttomaatteja ja pojat saivat aivan omakätisesti siirtää rahansa PAFin kanssaan. Vuoden huippukokemus on siis yksikätistenrosvojen ja hedelmäpelien pelaaminen. Voi sitä onnea :) Onneksi maissa pelejä ei saa käyttää alle 18-vuotiaat, muuten poikien viikkorahat menisivät rahapeleihin ja saisin hermoromahduksen ainaisesta rahan kinuamisesta. Onneksi rahapelien käyttöä valvontaan aika tarkkaan.

Kohti Tukholmaa nelistään, teini halusi jäädä kotiin

Parasta ikinä: rahapelit

Ruotsin risteily meni mukavasti, vaikka en edelleenkään ole risteilyihmisiä. Uneni on laivalla aina katkonaista ja monessa paikassa laivalla on järkyttävä tungos. Sunnuntai menikin kotona ihan kuin unessa ja olin vielä maanantainakin väsynyt. Vaikka reissu olikin ihan kiva, niin tuskin tulee lähitulevaisuudessa lähdettyä Tukholman risteilylle. Edellisestä kerrasta oli kulunut 5 vuotta, joten se lienee hyvä risteilyväli minulle.

Buffet-ruoka oli hyvä, mutta selvästi Viking Gracea huonompi. Siljankin buffetin moitteeksi pitää sanoa, että osa ruuasta on minusta mautonta pöydän täytettä, mutta mäti, katkaravut, skagen-katkarapumössö, paahtopaisti ja Bernaise-kastike olivat erinomaisia. Buffan juomat olivat kehnot. Kävimme syömässä Bon Vivantissa tulomatkalla. Pääruuan liha oli erinomaista, mutta muuten oli kyseessä enemmän fine dining suuntaan kallistuvaa tavallista ravintolaruokaa tavanomaiseen hintaan.

Bon Vivantin ruuat

Bon Vivant ravintolan ruuat ylärivissä vasemmalta alkaen
 • Yrttipaahdettua häränfileetä, pääruoka, todella hyvä liha
 • Marinoitua katkarapua, tomaattia ja purjoa, alkuruoka. Annos oli hyvin pieni, purjo alla ei mennyt veitsellä poikki, katkaravut mauttomia.
 • Siikakakku, alkuruoka. Hra Kepposen valinta, sen verran maistoin, että minusta se oli parempi kuin marinoidut katkaravut 
 • Creme brulee, jälkiruoka. Perushyvä.
 • Vaniljalla maustettua riisipuuroa, mansikkasorbettia ja kaurakinuskia, jälkiruoka. Hra Kepposen valinta. Maistoin ja minusta Creme brulee oli ainakin 10 kertaa parempaa
Ostimme laivalta Båtbusseniin menopaluuliput ja hurautimme Djurgårdeniin Vasamuseetiin. Minä olen käynyt katsomassa Vasa-laivaa 80-luvulla, jolloin nykyistä museorakennusta ei vielä ollut. Minulla oli sellainen muistikuva, että silloin laivaan olisi päässyt sisäänkin. Isäni varmisti, että kyllä olen lapsena käynyt sisällä laivassa. Nykyisin laivaa pääsee kiertämään muutamalla eri tasolla ympäri ja laivan mahtavuuden pystyy hahmottamaan siten paremmin. Laivan ympärillä on näyttelypisteitä, joissa on laivasta löytyneitä tavaroita, tietoja laivan mukana menehtyneistä ihmisistä sekä historiallista tietoa ajankuvasta ja laivan rakentamisesta.

Me tykkäsimme koko perhe Vasa-museosta. Museoon kannattaa suunnata suoraan laivalta. Loppuvaiheessa kierrostamme tungos alkoi olla jo aikamoinen ja museon ulkona luikerteli pitkä jono lippukassalle.

Wikipedia summeeraa näin "Vasa (Wasa) oli Ruotsin kuninkaan Kustaa II Aadolfin lippulaiva, joka upposi 10. elokuuta 1628 Tukholman edustalla aloitettuaan juuri neitsytmatkansa. Vuonna 1961 laiva nostettiin merenpohjasta. Laivaa ruiskutettiin 17 vuotta säilöntäaine polyetyleeniglykolilla tilapäisessä säilytyspaikassa Wasavarvetilla. Vuodesta 1990 lähtien alus on ollut sille perustetussa Vasa-museossa Tukholmassa"

Kaatumisen syyksi on arveltu laivan huonoja mittasuhteita. Syväys jäi liian pieneksi, painopiste oli ylhäällä, jolloin vähäinenkin tuuli riitti kaatamaan laivan.

 Vasa-laivan pienoismalli

Kolme mastoa, pituus keulasta perään 69m, korkeus mastohuipusta köliin 52m
Oletko sinä risteilyihmisiä?

18 kommenttia:

 1. Ihana perheselfie! <3

  Minä olen risteilyihminen noin niin kuin ajatuksen tasolla: ajatus risteilystä kuulostaa aina hirveän kivalta, mutta todellisuus onkin sitten ihan toista. Jos saisi jonkin parvekkeellisen sviitin, niin sitten risteileminen voisi jopa maistuakin. Tosin laivalla on tekeminen aika vähissä, ja yleensä ajanvietto menee sille ruoka-juoma -linjalle.

  Kävin Vasa-laivalla viime vuonna ystäväni ja hänen lastensa kanssa, ja minusta (ja muistakin) Vasa-laiva oli vähän tylsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin risteily on ajatuksen tasolla aina todella kiva, mutta laivalla on tungosta ja aika vähän tekemistä. Joku parempi hytti varmaan parantaisi minunkin risteilykokemustani. Meillä oli kerran Viikkarilla joku luksus-hytti. Sisustus oli siihen aikaan kulahtanut, mutta tilaa oli mahtavan paljon ja aivan mahtava maisemaikkuna.

   Niin ne maut eroavat :) Me tykkäsimme Vasa-laivasta kaikki :)

   Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 2. Me käymme risteilyllä suunnilleen kerran pari vuodessa. Emme harrasta rahapelejä emmekä istuksi baareissa ryyppäämässä, lähinnä syömme hyvin Viikkarin Food Garden-ravintolassa vähintään yhden kerran.

  Tukholmassa on paljon kivaa katsottavaa ja hyviä museoita. Wasa-laivan olen itse nähnyt ensi kertaa 12-vuotiaana ja sittemmin pari kertaa myöhemminkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekään emme harrasta rahapelejä, paitsi pojat pääsivät nyt ensimmäistä kertaa elämässään kokeilemaan niitä :) Voi sitä onnea! Emmekä juuri istuskele baareissa, ehkä yhden lasillisen verran koko risteilyllä. Siksi varmaan minusta risteilyllä on vähän tylsää.

   Tukholma kyllä on kaunis ja kiva kaupunki.

   Poista
  2. Laivaristelyt on aika kuolettavan tylsiä.

   Poista
  3. Joskus pitäisi testata ne saunat ja poreammeet, josko niistä olisi lisää puuhaa risteilylle.

   Poista
 3. Mä oon sellainen semi-risteilyihninen. Ajatus on monesti kiva, mutta oma tekeminen laivalla aika vähäistä. Ystävien kanssa risteily on ihan kivaa, mutta joskus risteilylle haluava lapsikin on laivalle vietävä. Vasa-museo on meillä käymättä, joten ehkä seuraavalla kerralla käymme siellä. Nuorempana iso hitti neidille oli Junibacken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ei olla ikinä käyty Junibackenilla ja nyt pojat ovat jo liian isoja sinne. Sitä on kovasti kehuttu. Meidän piti kerran mennä sinne, mutta pojilla oli sen verran liikaa energiaa, että päätimme ensin kierrella Skansenilla. Silloin oli juuri avattu Lill Skansen ja meidän koko päivä menikin sitten siellä. Minuahan kiinnostaisi Abba-museo ja kovasti kehuttu tekniikan museo.

   Poista
 4. Ajatus risteilystä on parempi kuin todellisuus.
  Hermostun kun ihmisiä ajetaan kuin karjalaumaa siihen massaruokailuun ja ne "paremmat" ravintolatkin ovat...no, ihan vain ravintoloita.
  Viimeksi paloi käpy, kun olimme ottaneet sen mukamas paremman aamiaisbuffan ja siellä oli ihan samanlainen räminä ja roiske kuin muuallakin ja joku punaniskaukkeli tuskanhiessä (ettei vaan lopu) kasaa lautaselleen kilon verran pekonia ja tönii muita sivummas saaliiltaan. Grr.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se ruuhkaisuus on välillä häiritsevää. Aamupala on pahin rasti. Juurikin mietin, että olisiko pitänyt ottaa se ns. parempi aamiaibuffa, mutta eipä vissiin tarvitse sitä harmitella :D :D Tuolla Bon Vivantin hinnalla olisi syönyt melkein jokaisessa (ei Michelinin tähti) helsinkiläisessä ravintolassa ja monessa paremmin. Ei Bon Vivantissa mitään vikaa ollut, mutta ihan tavallinen paikka. Ikkunapöytä oli tosi hieno juttu, kun syödessä saattoi ihailla maisemia.

   Se pitää todeta, että jos olisin turkulainen, niin kävisin varmaan välillä sillä Viking Gracella. Laiva kulkee niin tasaisesti ja on hiljainen ja ruoka erinomaista.

   Poista
 5. Nyt täytyy myöntää, että meidän pojat saivat pelata hedelmäpelejä laivalla, en tiedä mikä siinä niin kiehtoi. Kielletty hedelmä?

  Mä tykkään ristelyistä, helppo arjen irtiotto, ihania maisemia ja Siljalla on mun lemppari ravintola Tavolata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän kuopus hinkui laivalle vain, jotta pääsisi pelaamaan hedelmäpelejä. Koulussa oli kiertänyt varma tieto, että laivalla saa pelata lapsetkin :D :D Olisi jäänyt risteily ostamatta, jos olisin tiennyt risteilyinnokkuuden syyn. Mutta onhan se nyt ihan ok, että 9v voi sitten mahtailla, että minäkin olen pelannut hedelmäpelejä :D :D

   Poista
 6. Hih mahtava tuo rahapelihommat. ;) Siljan buffassa kalat ovat parasta antia, viinejä ei voi ajatellekaan, limpparia imutan.

  Kivaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt voivat pojat sitten osallistua koulussa kehuskeluun "minäkin olen pelannut hedelmäpelejä" :D :D Kokemus oli sinänsä opettavainen, että ihan kerrasta romuttui haaveen hedelmäpeleillä rahan ansaitsemisesta.

   Mukavaa sunnuntaita

   Poista
 7. No täytyy sanoa etten risteilyistä perusta ja viime kaerrasta onkin kulunut jo tovi. Tallinnaan reissaan mielelläni päiväreissulle, mutta yön yli risteilyt Ruotsiin eivät ole minun juttuni. Wasa laiva on aikoinaan nähty Tukholman risteilyn lomassa ja upeahan se on. Kivaa viikonloppua sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullekin sopii paremmin Tallinnan reissu, koska saa nukkua yöt omassa sängyssä tai sitten jossain hotellissa Tallinnassa.

   Kivaa sunnuntaita!

   Poista
 8. Kiitos muistutuksesta, että Vasa laivakin on vaihtoehto Tukholman risteilylle. Olen siellä itse joskus lapsena käynyt. Varasin juuri Tukholman risteilyn syyslomalle, lapset tykkää ja minulla on mahdollisuus pitää vain pari päivää töistä vapaata. Se laivassa nukkuminen on niin tuskaa itselle, mutta lapsille melkein 4 ja 7 v nuo ovat niin mieluisia, että pitää kerran vuodessa yrittää käydä sekä Tukholmassa, että Tallinnassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa iässä meidän pojat suorastaan rakastivat laivojen leikkihuonetta ja pallomerta. Pojat olivat niin tohkeissaan, etteivät yleensä menomatkalla malttaneet edes syödä :D :D

   Moni on suositellut Junibackenia tuon ikäisille. Myös tekniikan museoa on kehuttu paljon.

   Kivaa reisteilyä!

   Poista