13. elokuuta 2018

Retki Satakuntaan ja aikasiirtymä 50-luvulle

Viimeisenä lomaviikkonani kävin Etelä-Pohjanmaalla ystäväni luona. Sieltä jatkoin yksin matkaani kohti Satakuntaa. Ensimmäinen etappini oli Pori ja siellä Yyterin ranta. En ollutkaan aikaisemmin käynyt Yyterissä, vaikka Porissa on tullut paristi piipahdettua Jazzien merkeissä. Mahtava ranta! Vielä illallakin oli +25 lämmintä. Ihan kuin olisi ollut etelässä, paitsi oikeastaan parempaa ;)

Yyteristä löytyy hyvin palveluita. Rannalla on pukukoppeja ja vessat. Rannalta voi vuokrata surffilautaa, vesiskootteria ja muita vesiurheiluvälineitä. Rannalla on myös ruokapaikka ja viereinen hotelli tarjoaa lisää ravintolapalveluita.

Rantaviivaa on 6kmAlunperin ajattelin majoittua helposti Yyterin kylpylähotellissa. Siellä ei ollut ilmastointia, joten päädyin katselemaan muuta majoitusta. Valinnassani päädyin erikoisempaan kohteeseen nimeltään Villa Helleranta. Se on Friitalan johtajan entinen edustuskoti Ulvilassa Porin vieressä, joka on rakennettu 50-luvulla ja on ulkoasultaan ja isoilta sisäyksityiskohdiltaan funkkista.

Minä olen niin keski-ikäinen, että muistan Suomen nahkateollisuuden lippulaivan Friitalan. He valmistivat nahkoja sekä nahkavaatteita. Friitalan nahkatakki olisi kuulemma ollut investointina ikuinen, mutta ei sellaiseeen teinin varallisuus riittänyt. Villa Hellerannassa on Friitalan kultavuosina tehty merkittäviä sopimuksia ja kestitty vieraita. 80-luvulla kiinteistön nykyinen omistaja osti sen itselleen ja aloitti hotelli- ja tilausravintolatoiminnan, nykyisin keskittyen hotellitoimintaan. Hurmaava 70v omistajarouva jaksaa vielä pyörittää viiden huoneen hotellia. Siellä käy kuulemma niin kivoja ja mielenkiintoisia vieraita, ettei hän millään raaskisi lopettaa ja ainakin pitäisi saada joku jatkamaan hotellia.

Villa Helleranta puutarhasta päin kuvattuna. Oikean kulma 2. krs huone oli minun.

Puutarha päättyy Kokemäenjoen rantaan

Hotellissa on verkkainen tunnelma ja aika tuntuu pysähtyneen, mutta minusta hyvällä tavalla.Tuntui, että paikassa olivat edustettuna kaikki vuosikymmenet 50-luvulta 80-luvulle. Mutta sitten selvisi, että aulassa oli aivan uuden uutukaiset ikealaiset nojatuolit, joten vuosikymmenet ulottuivatkin sitten 2010-luvulle saakka :)

Alakertaa on avarrettu, jotta se sopii paremmin juhlatilaksi

 Mitäköhän vuosikymmentä tämä edustaa?

Minusta paikan mielenkiintoisuus löytyy yksityiskohdista.

50-luvun pistorasia. En käynyt tsekkaamassa kännykälläni, että ovatko vielä toimivat :)

Nämä Abloyn lukot ovat aivan mahtavat, toiselta puolelta ne aukeavat avaimella.
Näistä tuli heti mieleen mummola, mutta en ole varma oliko siellä tällaisia

Huoneessa oli onneksi tuuletin ja ison ikkunan pystyi avaamaan. Tuulettimen ja viileämmän yöilman ansiosta pystyin nukkumaan. Aamupala oli varsin maukas ja pitkälle ulvilalaisista tuotteista kasattu. Hyvin levänneenä Satakunnan retkeni jatkui aivan hurmaavaan Raumaan. Puu-Rauma ansaitsee aivan oman postauksensa. Se oli mahtava paikka!

17 kommenttia:

 1. Hitsi, siitä on aivan liian kauan, kun olen käynyt Yyterissä. Jospa ensi kesänä. Tai sitä seuraavana...

  Mitä kautta löysit tuon Villa Hellerannan? Tuntuu, että sinä löydät aina erikoisen kivoja majapaikkoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä kesänähän olisi voinut ottaa Yyteristä mökin, ostaa vähän ouzoa ja mythosta ja kuvitella olevansa Kreikassa ;) ;)

   Villa Helleranta, kuten melkein kaikki muutkin majoitukseni, ovat löytyneet Booking.comin kautta. Olen niin urautunut, että harvemmin tulee muiden hakukoneiden kautta edes majoitusta etsittyä.

   Poista
  2. Kiva kuulla, että löytyi Booking.comista, sillä itsekin käytän lähes yksinomaan sitä!

   Poista
 2. Olen tainnut itsekin joskus haaveilla Friitalan nahkatakista, tosin jostain syystä ne ei oikein olleet suosittuja meidän perheessä. Liekö syynä se, että ainoa tuntemani nahkatakki mies oli paikallinen teurastaja.... :(
  Kävin Porissa aikoinaan koulua, mutta sielläkään ei ole tullut käytyä. Asuin muuten Porissa alueella Vähä-Rauma, näppärä aasinsilta eli odotan sitä Rauma postausta.
  Hieno erikoinen yöpymispaikka !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Friitalan nahkatakit olivat kyllä hienoja :) Majoituspaikka oli kivasti massasta poikkeava.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Majoitus oli persoonallinen ja ihanan rauhallinen :)

   Poista
 4. Ihana pieni hotelli! Tällaisia suosituksia on kiva lukea :)
  Se Yyterin kylpylähotelli taitaa muuten olla nyt osittain remontin alla ja hyvä niin. Kävimme siellä pari vuotta sitten ja ikä kyllä alkoi jo näkyä, vaikka taso riittikin meille varsin mainiosti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hotelli oli kyllä varsin sympaattinen ja virkistävän erilainen.

   Yyterin hotelli oli tosiaan remontissa. En ole siellä ikinä käynyt, mutta sijainti on ainakin erinomainen.

   Poista
 5. Wau, en tiennytkään että Villa Hellerannassa voi majoittua! Olen asunut melkein kymmenen vuotta lapsuudestani/nuoruudestani just tuolla Friitalan risteellä kuten nahkatehtaan ympäristöä Ulvilassa kutsutaan. 80-luvulla siellä oli vielä lehmät laitumella siinä missä nykyisin on kirjasto! Muistan että vanhemmat oli kyllä joskus jossain juhlissa tuolla Villa Hellerannassa. (Ja ei, muillakaan ei ole koskaan ollut Friitalan nahkatakkia silti)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkein jo meinasin mennä Friitalan museoonkin, mutta oli niin kuuma, että piti säästää voimat Raumalle. Jäi vähän kaivelemaan, että olisi pitänyt piipahtaa sielläkin.

   Omistaja kuulemma myi talon pois, kun hänen vaimonsa kuoli. Rouva on siitä saakka pyörittänyt yritystoimintaa Villa Hellerannassa.

   Poista
 6. Ihan mahtava majapaikka! Ihana myös Yyteri hellesäällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villa Helleranta oli kivasti valtavirrasta poikkeava kokemus :)

   Poista
 7. Aivan mahtava paikka ja nuo lukot ja töpselinreiät, mielettömiä. Ihana nostalgiareissu teillä ja kunpa vanhaa osattaisin enemmän varjella.

  Upeaa viikkistä. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo lukot ja pistorasiat olivat niin hienoja, samoin komea funkkisportaikko. Olisi ihanaa, kun säilyisi rakennuksia eri vuosikymmeniltä sisustuksineen ja kun niissä saisi vielä yöpyä :)

   Kivaa sunnuntaita!

   Poista
 8. Kas vaan, joku on eksynyt Satakuntaan,Yteriin, Poriin ja Ulvilaan. Satakunta on parempi kuin maineensa, vaikka kaikki eivät satakuntalaisten murretta ja hersyvää huumoria tajua. Hehkutan Poria yleensä kuuroille korville. Se sattuu olemaan syntymäpaikkani ja - ainakin Suomen - paras kauppapaikka. Porin torilla ja hallissa on pakko käydä kahvilla muistoja verestämässä. Vahinko, että vanha Porin keskusta torin ympäriltä, "Puupori" purettiin tyystin ja rakennettiin rumia "moderneja", kolkkoja rakennuksia, joita nyt sitten taas puretaan "vanhanaikaisina". Kirjurinluodolla, Etelärannalla ja Raatihuoneen puistossa on vielä jäljellä vanhaa viehätystä. Tekivät typerän kauppakeskuksenkin joen toiselle puolelle.
  Porissa tuulee aina, eikä sen parempaa takkia ole ainaiseen viimaan kuin Friitalan nahkatakki. Porissa Friitalan myymälästä löytyi aina hyviä tarjouksia, joten hinta sopi laihemmallakin kukkarolle. Friitalan takkien laatu oli maineensa ja hintansa veroinen, ja ne kestävät äidiltä tyttärelle tai tyttärentyttärelle. Liian hyvä laatu ei kai kannattanut tehdä eli laatu ei kelvannut kertakäyttökultturin suosijoille. Takit kestävät vuosikymmeniä, eikä kenenkään tarvinnut ostaa enää uusia. Vahinko.
  Puuhaavat jonkinlaista pilvenppirtäjääkin Poriin. Heh!Jos Porissa nykyään nousee korkeimpaan paikkaan vesitorniin, niin sieltä näkee, että Ruotsista on tulossa huomiseksi vesisade. Kuinkahan pitkälle on tarkoitus sitten nähdä? Laskettelijat älkööt vaivautuko talvella Poriin; ensimmäinen mäennyppylä tulee vastaan 18 km:n päässä Tampereentiellä (valtatie 11) Kaasmarkun peltojen jälkeen. Hyvästä syystä satakuntalaiset laulavat:"Kauas missä katse kantaa yli peltojen...." Porista eivät silakat, ohrakakko (leipä) eikä olutmaltaat ikipäivinä lopu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla jäi aika vähäiseksi Porin keskustaan tutustuminen, jonkun verran pyörin autolla siinä, kun etsin ruokapaikkaa ja parkkipaikkaa. Yyteriin ihastuin kovasti ja aion tulla sinne uudestaan. Toivottavasti silloin ehdin enemmän kokemaan Poriakin.

   Kuvailusi vastaa juurikin sitä käsitystä Friitalan nahkatakeista, joka minullekin muodoistui nuorempana. Surullistahan se on, että Suomen tekstiili- ja nahkateollisuus on loppunut melkein kokonaan :( Nyt lopettaa Janitan tehdaskin kenkien valmistuksen Suomessa ja Nanso siirtyi Balttiaan :(

   Poista