4. elokuuta 2018

Alakoululaisten kesäloma

Pojilla on enää muutama päivä kesälomaa jäljellä. Nopeasti se pitkä kesäloma on hurahtanut, vaikka olenhan minä jo muutamaan kertaan huokaillut, että saisi se koulu jo alkaa ;)

Meillä on tänä vuonna ollut tavanomaista kevyempi kesä poikien lomajärjestelyjen osalta. Parina aikaisempana vuotena vuoden raskain kuukausi on ehdottomasti ollut kesäkuu, jolloin poikia on pitänyt kuljetella päiväleireille pitkin pääkaupunkiseutua. Kuljetukset ovat olleet sellainen aikasyöppö, että työtunnit on pitänyt kiriä kasaan iltaisin. Monena kesänä olen ostanut yhteensä 10 leiripaikkaa, joka on vastannut kulultaan melkein kahden kuukauden ruokakauppabudjettiamme. Olen monta kevättä ja kesää ollut todella pöyristynyt siitä, kuinka osa pienistä koululaisista jää 10 viikoksi pitkiksi päiviksi yksin kotiin.

Meidän kesämme helppouden syynä on pitkän kesäloman viettänyt Hra Kepponen. Hra Kepposen työpaikalla koko yksikkö lakkautettiin ja hänen työsuhteensa päättyi kesäkuun alkupuolella. Emme pitäneet tilannetta ihan hirveän stressaavana, koska molemmat ajattelimme, että todennäköisesti Hra Kepponen työllistyy jouluun mennessä. Työkuvio ratkesikin yllättävän nopeasti ja minun ensimmäisellä lomaviikolla Hra Kepponen kävi allekirjoittamassa uuden työsopimuksen.

Hra Kepposen lomasta johtuen jokaiselle viikolle ei ollut pakko kellottaa jotain ohjelmaa. Poikien kesäohjelma muodostuikin enemmän siltä pohjalta, että heillä olisi jotain mielekästä ohjattua tekemistä. Muutenhan siinä käy helposti niin, että pelaaminen tai muu ruudun tuijottaminen haukkaa lähes koko vapaa-ajan.

Teiniesikoinen vastusti tiukasti lähes kaikkea ohjattua toimintaa. "Leirit ovat pikkulapsille". Hänen kesäohjelmakseen muodostui vaarin kanssa mökkeily. Se oli ihan win-win juttu, koska vaari sai seuraa ja paikanvaihdoksen ja esikoinen pääsi irti kotiympyröistä. Aikaisempina kesinä vaari on ollyt hyvin sidottu kotiinsa, koska hän toimi äitini omaishoitajana. Esikoinen lupasi käydä myös aktiivisesti jollapurjehdusharrastuksessaan. Lupaus osoittautui aika katteettomaksi, mutta kauttahan on vielä jäljellä.

Keskimmäinen kävi viikon ajan shakkileiriä päiväleirinä kavereidensa kanssa. Kuopus nautti aivan täysillä omasta rauhasta. Pojathan jakavat sekä huoneen että pleikkarin ja jakaminen ei aina suju kivuttomasti. Molemmat pojat kävivät 4 päivää Espoon Telinetaitureiden trampoliinileiriä. EsTT:n alikoimissa olisi ollut myös parkourleiri. Välineistö Espoon Telinetaitureilla on huippuluokkaa ja meillä onkin manguttu yli tuhannen euron trampan perään. Vanha tramppa vetelee niin viimeisiään, että alustavasti olemme luvanneet uuden, mutta halvan kiinalaisen.

Pojat tykkäsivät trampoliinileiristä, vaikka bäkkäri eli voltti takaperin jäikin oppimatta. Meidän kuopus muuten vetelee vaikka minkämoisia temppuja. Minäkin tykkäsin Espoon Telinetaitureista. Meidän pojat eivät ole olleet ikinä niin väsyksissä minkään leirin jälkeen. Raukat eivät jaksaneet edes tapella ja olivat aikaisin sängyssä. Ainoa moite hinnasta.

 EsTT Mankkaalla. Iso peukku siitä että EsTT saa ikiliikkujatkin väsyneiksi ;)

Vietimme Hra Kepposen kanssa muutaman päivän lomaillen kahdestaan ja pari päivää rästikotitöitä tehden. Aikuisten loman mahdollisti se, että kuopus ja keskimmäinen olivat maanantaista perjantaihin leirillä siellä myös yöpyen. Esikoinen oli tuolloin vaarin kanssa mökillä. Meillä aikuisilla oli toiveet todella korkealla tuon leirin suhteen. Ajattelimme heti, että ensi kesänä saamme jälleen vapaata kahden kesken. Leiri meni ihan kivasti, mutta pojilla oli kaksi suurta valituksen aihetta. Ensinnäkin ruoka oli ollut huonoa. He olivat eläneet lähinnä voileivillä ja kiskalta ostamillaan karkilla ja jäätelöllä. Toisena pettymyksenä oli se, että leirillä oli ollut liian vähän ohjelmaa. Lisäksi pojat hämmästelivät sitä, että moni poika oli ollut meluisa ja huonokäytöksinen. Olin hämmentynyt tuosta asiasta, kun eivät nuo omat poikanikaan ole hiljaisia ja käytöstavat unohtuvat aina sillöin tällöin. Onneksi poikien huonekaveri oli ollut tosi kiva. Kyseisen leirin järjesti Nuoret Kotkat ja valitsin sen, koska se oli ainoa löytämäni sisätilamajoitusta heinäkuussa tarjoava vaihtoehto.


Kovasti toivon, että saisin pojat samalle tai jollekin vastaavalle leirille ensi kesänäkin. Yöpymisleirit ovat tällä hetkellä ainoa mahdollisuus saada kahdenkeskeistä aikaa enemmänkuin muutama tunti. Edellisistä kahden vietetyistä päivistä olikin kulunut 4 vuotta. Ensi vuodeksi haluaisin pienemmät pojat vähintään 4 yöksi leirille ja sen lisäksi 1-2 vkoa päiväleiriä jokaiselle - myös esikoiselle. Ensi kesänä teinin pitää osallistua edes sen viikon ajan johonkin kehittävään puuhaan.

Ensi kesää varten olisi todella kiva kuulla leirivinkkejä alakoululaisille! Etenkin sellaisista leireistä, jossa majoitutaan sisätiloissa, mutta varmasti pojat pärjäisivät sellaisellakin leirillä, jossa teltat ovat valmiina järjestäjän puolesta. Pojille mieluista puuhaa ovat esimerkiksi pallopelit, kaikki seikkailulliset jutut, melonta, pihapelit ja kiipeily.

Toivottavasti saisin mahdollisimman paljon leirivinkkejä!
18 kommenttia:

 1. Mustanko oikein että esikoinen alkaisi ensi kesänä olla jo ripari-ikäinen? Kaksi viikon yöpymisleiriä: protu ja ripari :)
  Koko sakki partioon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esikoinen on ensi kesänä ripari-ikäinen, mutta saas nähdä löytyykö rippileirikiinnostusta. Protuleiri voisi olla enemmänkin hänen heiniään.

   Meidän pojat eivät ole yhtään lämmenneet partiolle. Olen pitänyt sitä hyvin valitettavana asiana. Juurikin noiden leirien takia :) En tosin minäkään lämmennyt partiolle, vaikka kävin ainakin kahdesti lapsena aloittamassa sen.

   Poista
 2. Meidän kulmilla liikunnan kattojärjestö Liiku ry järjestää Pitkis ja kesis-leirejä, myös oman aleen ulkopuolisille. Ulkomajoitus käsittääkseni
  http://www.pitkissport.net/?page=1#.W2XnpetpurV
  Isoin oli siellä kerran ohjaajana, oli kait rankkaa. Leiriolosuhteet tosin...(melkein partsa), asiantuntijaääni suosittelee varauksella.
  Samoin meilläpäin kaupalliset kiipeily- ja parkourporukat järjestivät päivätoimintaa, olisikohan teilläpäin vastaavia? Niistä olen kuullut vain hyvää, ovat toiminnallisia.

  Ripari ehkä kavereiden kanssa, protulle kait tulee porukkaa laajemmaltikin. Ja ripareiltakin voi löytyä teemaleirejä. Niiden ilmot on varmaan alkaneet jo...(esim. Lontoon merimieskirkko! - Lontoossa, taitaa tosin olla jo täynnä)
  Liikunnalliset riparit:
  https://www.kuortane.com/riparit.html#
  Protu:
  https://www.protu.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rippileiri Lontoossa olisi voinut juurikin olla meidän esikoiselle sopiva juttu. Esikoinenhan ihastui viime syksynä Lontooseen kovasti. Voi miksen tiennyt tuosta aikaisemmin! Täytyy yrittää katsella että löytyisikö jotain muuta ulkomaanleiriä. Helsingin seurakuntien riparivalikoima vaikuttaa olevan hyvin perinteinen eli leirikeskusta ja päiväriparia. Lisäksi täytyy keskustella esikoisen kanssa, että haluaako hän osallistua riparille kenties vasta vuotta myöhemmin. Hänhän kävi starttiluokan ja on siksi syntynyt edellisenä vuotena kuin luokkakaverinsa. Sekin voisi olla mahdollista, että ensi kesänä Protuun ja seuraavana luokkakavereiden kanssa riparille.

   Kunpa vielä keksisin jonkun pienempiin poikiin vetoavan yöpymisleirin.

   Poista
  2. Vinkkinä: Malmin srk järjestää hiihtolomalla lasketteluriparin, sinne otetaan myös muiden seurakuntien alueelta leiriläisiä

   Poista
  3. Kiitos vinkistä! Toivottavasti järjestävät lasketteluriparia vielä kun meidän pienemmät pojat saavuttavat ripari-iän. Esikoinemme harmillisesti lopetti laskettulun :(

   Poista
  4. Hesarissa olikin sunnuntaina iso juttu (juurikin Malmin seurakunnan) riparilta. Annan kyllä rippileirille vahvan suosituksen kahden riparin käyneen vanhempana. Varsinkin esikoisemme, joka on myös introvertti ja monessa asiassa sanotaanko nyt persoonallinen, yllätti ja tykkäsi rippileiristä niin.paljln että oli kahtena vuotena isosena ja virlä yhtenä vuotena yövalvojanakin. Keskimmäinen myös rakasti riparin, oli tänä vuonna isosena ja haluaa vielä uudestaankin. Uskonnollisuudesta ei käsittääkseni ole kyse, vaan riparilla tehdään kivoja asioita ja vissiin panostetaan paljon siihen että kaikki saadaan osallistumaan. On löytynyt uusia kavereita ja esikoinen on nyt vuoden seurustellut rippikoulussa tapaamansa neitosen kanssa. Kannattaa ainakin ehdotella teidänkin esikoiselle!

   Poista
  5. Kiitos kommentista! Yritän kannustaa meidän esikoisen joko rippileirille tai protuleirille tai parhaimmillaan niille molemmille.

   Poista
 3. Minulla ei ole leirivinkkejä, mutta oli ihana kuulla, että kesänne oli stressittömämpi. Ja kiva että herra Kepposen työkuviot järjestyivät niin nopeasti! Minusta on aina niin mukava lukea näitä sinun perhejuttujasi, kun kirjoitat niin kivasti.:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttää siltä, että it-alalla työmarkkinat taas vaihteeksi vetävät. Hra Kepposen ex-tiimikavereista taitaa melkein kaikilla olla jo uusi työ. Pari vuotta sitten tilanne oli aika surkea. Olihan tuo aika luksusta, että tilanne ratkesi noin nopeasti ja Hra Kepponen sai lomailla miettimättä työnhakua lainkaan.

   Kiitos Ihanasta palautteestasi :)

   Poista
 4. Minulla ei ole mitään uusia leirivinkkejä teille. Omat lapset (15 v ja 13 v) eivät ole enää pariin kesään suostuneet mihinkään leireille. Kuopus oli alkukesästä noin viikon äitini luona. Kaverit ja jalkapallon pelaaminen lähikentällä ovat pitäneet hänet touhussa ja pois pelien äärestä kesällä. Esikoinen on eri tyyppinen ja hän tykkään lukea. Nyt kesän aikana hän on lukenut muutaman järkälemäisen fantasiaromaanin.

  Meidän esikon koulukaverit olivat ripareilla tänä kesänä. Esikko ei kuulu kirkkoon eikä hän myöskään halunnut protuleireille.

  Tänä kesänä oli myös vaikeampi innostaa lapsia mihinkään päiväretkiin. Tuntuu, ettei perhereissut enää ole se ykkösjuttu. Korkeasaaressa käytiin ja pari reissua Mikkeliin ja Peurunka. Siinä oli meidän perhelomailu tänä vuonna.

  Kiva, kun miehen työjutut järjestyivät nopeasti! Mukavaa elokuuta ja koulujen alkua teille. Minä odotan erityisesti kouluruokailua eli sitä, ettei tartte enää koko ajan tehdä ruokaa kotona pojille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän 13v vietti tänä kesänä ensimmäisen leirittömän kesäloman. Hänen kesäänsä on mahtunut aivan liian monta aamutunneille saakka pelattua yötä. Siksi aion kyllä patistaa hänet ensi kesänä johonkin aktiviteettiin.

   Meidänkin tuli tehtyä aika vähän retkiä, mutta päällimmäisenä syynä oli varmaan tuo helle. Vietimme paljon aikaa tänä kesänä maalaismummolassa. Viihteeksi riitti uiminen, puhallettavalla kajakilla melominen ja jousiammunta.

   Kivaa elokuun alkua!

   Poista
 5. NMKY:n Harry Potter-teemaleirit. Teillä tykättäis :)

  VastaaPoista
 6. Meillä teini on ollut viime vuosina parilla ratsastusleirillä per kesä. Ensi kesänä toinen niistä vaihtunee protuleiriksi. Muutenkin hän on kyllä reissaillut pitkin kesää erilaisiin tapahtumiin, kavereiden mökeille yms. sillä tahdilla, että nyt tuntuu aivan oudolta nähdä hänet kotona.

  Tuleva nelosluokkalainen oli partioleirillä ja viikon mummolassa. Ja kuopus viikon kummassakin mummolassa. Nuo kaksi nuorempaa ja "huolenpitoa vaativaa" olivat siis kumpikin kaksi viikkoa muualla kuin kotona. Keskimmäinen oli kesän alussa ja lopussa viikon itsekseen / pyörähti välillä meidän vanhempien työpaikoilla. Hyvin sujui. Kyllä hän leffoja ja YouTubea katseli, mutta hengasi myös riittävästi kavereiden kanssa pihalla.

  Meillä vanhemmilla oli lomat limittäin niin että yksi viikko oltiin koko perhe yhtä aikaa lomalla. Se on meille ihan sopiva määrä. ;-) Nyt heinä-elokuun vaihteessa, kun kaikki lapset olivat poissa, oltiin yhdellä viikolla muutama päivä keskenämmekin. Ihan tervetullutta sekin.

  Ja, mikä tärkeintä, sain myös tänä kesänä viettää pari päivää kokonaan yksin kotona. Sen voimalla taas jaksan tätä arkea, joka, huhhuh, kohta käynnistyy todenteolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ratsustus on siitä hyvä harrastus, että leiritarjontaa on hyvin. Harmi vaan, että meidän pojista se on tyttöjen harrastus. Nyt teini-iässä voi olla mahdotonta houkutella esikoista enää uudestaan ratsastamaan. Pienenä nassikkana hän kävi poniratsastuksessa ja rakasti poneja.

   Me yritämme mahdollisimman paljon lomailla niin, että koko perhe lomailee yhdessä. Yritän arvottaa yhteisen perheajan korkealle ja toisekseen aikaisemmin tuon kolmen koplan kanssa yksin lomailu oli aika työlästä. Nythän he roikkuisivat jonkun ruudun äärellä aivan niin pitkään kuin annetaan kesällä :D :D joten enempi lomien limittäminen voisi toimiakin.

   Mieheni on ollut 4 vuotta putkeen jokapäivä lasten kanssa. Ehkä on joskus ollut jollain lyhyellä työreissulla. Mies varmaan arvostaisi, jos ensi vuonnakin olisi muutama vuorokausi aikuisten lomaa. Minä pääsen irti kotiympyröistä kavereideni kanssa matkustellessa. Mutta en edes muista milloin olisin ollut viimeksi kotona ihan yksin :)

   Kohta iskee arki ja sitten vielä hetken päästä syksyn pimeys. Näin kesän lopussa oloni on niin haikea päättyvästä kesästä ja vähän stressaantunut arjesta ja lähestyvästä pimeydestä ja loskasta. Plääh :(

   Poista
  2. Mua koskettaa perheet, jotka touhuavat, lomailevat ja reissaavat paljon koko porukan voimin. Se tuntuu jotenkin niin symppikseltä ja vähän eksoottiseltakin.

   Me ollaan selkeästi parhaimmillamme pienempiin porukoihin hajautuneena. :-)

   Arki tuntuu kyllä nyt iskevän päälle rytinällä kaikkine aikatauluineen ja metatöineen! Voimia meille!

   Täytyy suunnitella syksyn varrelle mukavia suvantohetkiä, jotka auttavat jaksamaan. Minulla on tilauksessa tai jo kalenteroituna parit juhlat, pari viikonloppua ystävien kanssa, pari iltaa yksin kotona (parasta!) ja muutama työmatka, jotka myös itselläni toimivat ihan hyvinä irtiottoina perhearjesta, vaikkeivät mitään lepoa olekaan.

   Poista
  3. Syksyn suunnitelmasi kuulostavat hyvältä. Minullekin ennen työmatkat saattoivat suoda sellaisen kaivatun irtioton perhearjesta. Olettaen, että ne sujuivat ongelmitta. Nyt kun ei ole enää työreissuja, niin pitää itse järjestää nuo. Jokin ilo oli niistäkin ;)

   Meillä pojilla on sen verran pienet ikäerot, että tähän saakka heitä on ollut aika helppo käsitellä yhtenä joukkiona. Nyt kun esikoinen on teini, niin saattaa olla, että meilläkin hajaannutaan enemmän pienempiin porukoihin. Teini selvästikin haluaisi olla enemmän isänsä kanssa kahdestaan.

   Poista