31. heinäkuuta 2018

Retki Etelä-Pohjanmaalle

Loman lopuksi tein yhden naisen pienen roadtripin kotimaassa. Pääkohteeni oli vierailu ystäväni Sirkun luona. Sirkku oli passittanut muun perheensä mummolaan ja me saimme nauttia Sirkun perheen komeasta maalaistalosta kaksin ja pyöriä aivan vapaalla aikataululla reissuillamme.

Vierailuni alkoi makeasti maistelemalla Kauhajoella kahvila Valkoisen Puun kakkuja. Olipas ne hyviä. Mielestäni parhaat olivat hiukan erikoisempi speltistä leivottu marja-kinuskikakku sekä Britakakku. Marjakakussa mehevään pohjaan yhdistyi kirpeät marjat ja täyteläinen makea kinuski. Kakkuun oli käytetty lähituottajien munia, kermaa ja marjoja. Aivan mahtava kakku oli myös Valkoisen Puun Britakakku. Nämä kaksi hakkasivat minusta kahvilan myyntimenestyksen eli todella suklaisen suklaakakun. Olihan se herkkua sekin, mutta nykyisin minuun vetoaa paremmin kakut, joissa on vähän raikkautta mukana.

Suosikkikakkuni 

Kakkumaistiaiset ja ihanat cold brew kahvit

Kakkutiski

Valkoinen Puu toimii sievässä vanhassa puutalossa Kauhajoen keskustassa. Talo on hankerahojen ja kuntalaisten toimesta restauroitu upeaksi. Sanoisin, että Valkoinen Puu on sellainen idylli ja niin maukas, että 98% pääkaupunkiseudun kahviloista häviää sille. Valkoisella Puulla on kahvila myös Seinäjoella.

Ystäväni on todellinen ulkoilmaihminen ja liikkuu luonnossa aktiivisesti. Luvassa oli parhaita paloja etelä-pohjalaista luontoa ja uimista. Ensimmäiseksi teimme Sirkun ja koirien kanssa suoretken. Maisemat olivat komeat ja suon tuoksu ihana.

 Suolampi

Koirat kävivät välillä juomassa suolammesta 

Ystäväni ottama kihokkikuva

Suon reunassa on hiekkapohjainen reilunkokoinen lampi, jossa kävimme uimassa. Matkalla lammelle söimme mustikoita suoraan puskasta, myös toinen koirista marjastaa itse. Missään ei ollut muita kuin me kaksi, koirat ja lintuja. Iltapäivän kuumuudessa luontokin oli hiljaisimmillaan. Siellä sitten kelluimme äksinä lämpimässä vedessä suolammessa. Sanoisin, että ihanaa luontoluksusta.

Suolampi

Kuoharipullosta huolimatta ponkaisimme seuraavana päivänä reippaasti jatkamaan retkeilyä. Vuorossa oli Pyhävuoren pirunpelto. Pirunpelto on muinaisranta, joka on syntynyt jääkauden aikana. Jäätikön vetäydyttyä yli puolet Suomesta on ollut merenpohjaa. Vesi on kuljettanut erilaisia maa-aineksia ja hionut kiviä. Pirunpeltoja löytyy myös pitkältä sisämaasta. Pyhävuori sijaitsee arviolta 10km päässä Kristiinankaupungista. Minusta nuo jääkauden merkit ovat mielenkiintoisia.


Pyhävuoren pirunpelto on todella kookas

Kierroksemme jatkui Kristiinankaupunkiin. Siellä on hyvin säilynyt vanha puukaupunginosa. Iso osa yli satavuotiaista taloista on asuinkäytössä. Mukulakivikaduilla vallitsee leppoisa ja hiukan unelias tunnelma. Olisin voinut kierrellä katuja, vaikka kuinka kauan, mutta +30 asteen helle verotti voimia. Vanhassa kaupungissa sijaitsee kotimuseo Lebellin kauppiaantalo, joka esittelee elämää 1700-1800 lukujen Kristiinankaupungissa. En hikoilultani kyennyt sisätiloihin :D

random snap

Tämä taitaa olla se Lebellintalo takapihalta kuvattuna

random snap

Mikä piha!!!

Raatihuoneen kellotorni ja Ulrika Eleonoran kirkon kellotapuli

Kristiinankaupungin kaunein rakennus on ehdottomasti Ulrika Eleonoran kirkko. Punainen puukirkko on supersuloinen. Se on auki yleisölle ja sisätilatkin ovat syötävän suloiset. Kävimme koeistumassa herrasväen "karsinoita" kirkkosalissa ja hetken aikaa elin kuvitelmissani vuotta 1700 jolloin kirkko valmistui.

Ulrika Eleonoran kirkon pääty, takana pilkistää vinossa oleva torni

Kirkkosali

Oli ihanaa vierailla ystävälläni ja kokea hänen esittelemänään Etelä-Pohjanmaan helmiä. Hienoja paikkoja! Minusta kannattaa lähteä tutustumaan alueeseen. Etelä-Pohjanmaalla voi myös hankkia aivan unohtumattoman ja hullun saunakokemuksen Kammikylässä. Ystäväni järjesti siellä viime kesänä naisten saunaillan.

17 kommenttia:

 1. Oi miten ihana reissu!💕Mulle aika tuntematonta seutua joten kiitos esittelystä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etelä-Pohjanmaa osoittautui aivan loistavaksi reissukohteeksi. Minullekin se oli tätä ennen aika tuntematon. Vaasaan olen käynyt ihastumassa aiemmin.

   Kivaa viikkoa!

   Poista
 2. Olin unohtanut koko pirunpellot - aikamoinen nahtavyys. Tuo kakkukahvila vaikuttaa myos houkuttavalta, jostain syysta kakku aina maistuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ollut käynyt aiemmin pirunpellolla ja tuon Pyhävuoren koko löi ällikällä. Komea paikka!

   Kakut ja pullat maistuu aina :D

   Poista
 3. Oi miten ihania kuvia ja niin kivoja tuollaiset retkipäivät! Kauniita maisemia ja nähtävyyksiä ja kylläpä voi kakut näyttää herkullisilta:) Vaikuttavan näköinen tuo pirunpelto. Itselle etelä-pohjanmaa onkin sellaista seutua, ettei siellä ole paljoakaan tullut käytyä, kiva kun esittelit sitä♥ Ihanaa kesän jatkoa sinne ja mukavaa alkanutta elokuuta♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli tosi kiva tavata ystävää ja retkeillä yhdessä.

   Pirunpelto on komea paikka. Minua hämmästytti sen koko, pirunpelto vaan jatkui ja jatkui.

   Kiitos samoin - mukavaa elokuuta!

   Poista
 4. Voi miten paljon Suomessakin on katsomista, kun vain tietäisi paikoista. Näistäkään en ole kuullut aikaisemmin mitään. Tai no, olen kyllä kuullut, että on olemassa sellainen paikka kuin Kristiinankaupunki. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä Suomessakin riittää nähtävää ja tekemistä. En olisi uskonut, että sanoisin näin, mutta minulla oli tarkoitus matkailla ulkomailla kesän aikana, mutta suunnitelmat eivät toteutuneet (Turkkia lukuunottamatta) ja olenkin erittäin tyytyväinen siitä. Olen nähnyt minulle uusia ja hienoja kotimaisia paikkoja. Olemme poikkeuksellisesti viettäneet Uudellamaalla koko kesän, minkä etuna on se, että kavereita on tullut nähtyä edellisiä kesiä enemmän.

   Poista
 5. Aah mitä kakkuja ja kinuski niin toimii kirpeiden marjojen kanssa. Britakakku on yksi lemppareista.

  Aina olen miettinyt tuota Pohjanmaan talojen väriä, että mistähän johtuu, että punaisissa taloissa on pääsääntöisesti keltaiset ovet? Olen yrittänyt googlaillakin, mutta en ole saanut vastausta, että miten tämä värimaailma on niin vahvasti valikoitunut siellä päin.

  Mukavaa elokuun alkua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Britakakku on törkeän hyvää :) Ystäväni Leena tekee todella hyvää britakakkua ja kerran kun menin kylään, niin Leena teki kakun meille kahdelle. Vuorokaudessa pisteltiin kakku menemään, niin että kaksi palaa jäi :)

   Kiitos samoin - mukavaa elokuun alkua!

   Poista
 6. Yleensähän blogeissa hehkutetaan vain ulkomaanmatkoja :( Hienoa, kun kirjoitat kotimaankohteista. Hyviä postauksia!

  VastaaPoista
 7. Varmasti mukava reissu. Tuolla kakkukahvilassa olisi kyllä iskenyt valinnan vaikeus :) Kotimaasta löytyy myös lukuisia ihania kohteita pienille ja isommillekin lomareissuille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reissu oli tosi kiva :) Hyvää seuraa, luontoa, nähtävyyksiä ja herkkuja. Ei sitä muuta tarvitse. Kotimaassa matkailu on siitäkin mukavaa, että voi helposti vain piipahtaa ja olla yön tai kaksi. Siitäkin tulee sellainen olo, että olisi tehnyt isommankin reissun.

   Poista
 8. Hih, millä on ollut hyvä kohde. Täällä oli kyllä nähtävää :)
  Nyt alkoi Brita himottaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kristiinankaupunki on tosi viehättävä! Harmi, että on niin kaukana meiltä, muuten alkaisin käymään siellä säännöllisesti.

   Kävin tänä kesänä ensimmäistä kertaa myös Raumalla ja melkein itketti, että miksen ole käynyt ikinä aikaisemmin. Aivan mahtava puukaupunki!

   Poista