26. heinäkuuta 2017

Ihan kreizi saunareissu Kammikylässä

Muutama viikko sitten etelä-pohjanmaalainen kaverini kyseli Facebookissa, että olisiko hänen paikkakuntalaisilla ystävillään kiinnostusta varata porukalla vähän eksoottisempi savusauna suolta. Äkkiä googlailin ja totesin, että erämaakesämökiltä ajelisi savusaunalle puolessatoista tunnissa ja tulkitsin sitten laveasti olevani paikkakuntalainen ja laitoin ilmoittautumista sisään :)

Viime lauantaina sitten köröttelin autioita hiekkateitä kohti Kauhajoen Nummikylää, jossa sijaitsee Kammikylä. Kammikylän on rakentanut paikan isäntä Erkki ostamalleen maa-alueelle Ruuhinevalle. Ensin nousi sauna ja sitten tarvittiin tupa. Kun oli tupa, niin Erkki tuumi, että saisi olla oikea salikin, joka rakennettiin sitten tuvan jatkoksi. Sillälailla Erkille nousi pieni kylä. Rakennushommissa ei ole vatupassia käytetty eikä valmiita tynnyrisaunapaketteja vaan Erkin vapaata kättä ja taiteellista näkemystä tyyliin "Gaudi ja suo yhdistyvät". Paikka on varsin persoonallinen ja neva karulla tapaa huumaavan kaunis.

Kammikylässä voi vierailla maksutta vapaasti. Tupa on auki, nuotiopaikka ja puucee käytettävissä. Siellä onkin käynyt vierailijoita 37 eri maasta ihmettelemässä nevaa ja Erkin rakennuksia. Kammikylän saunan voi vuokrata. Saunoja on tavallinen sauna ja savusauna. Kammikylään kuljetaan pitkospuita pitkin, joten se ei sovellu liikuntaesteisille eikä lastenrattaille.

Kammikylään mennään pitkospuita pitkin

Julumetun tuvassa ja salissa nautimme Erkin keittämät nokipannut kahveet ja emännän tekemät köyhät ritarit

Julumetun tupa ja sali ulkoapäin. Erkki oli tehnyt kokeen, että voisiko kanervia käyttää pintapeitteenä ja hyvin on 10 vuoden ajan toiminut.

Julumetun saliin mahtuu useampi kymmen vierasta

Julumetun tuvan vieraskirjanurkkaus

Julumetun tuvan sisäänkäynti

Erkki on innokas rakentamaan myös huonekaluja

Savusauna odottelikin meitä jo siellä kuumana ja ei muuta kuin kohti lauteita!

Savusauna ja auringonlasku nevalla


Saunominen tapahtui rakennuksen yläkerrassa ja kiuasta lämmitettiin alakerrasta käsin. Minä savusaunanoviisina olin ottanut mukaan hiustenpesutuotteet ja suihkusaippuan vain tajutakseni, että kaiken tarvitsemansa veden sai nostaa ämpärillä suosta :D eli se siitä hiusten pesemisestä. Ei muuta kuin lauteille nauttimaan todella pehmeistä ja kosteista löylyistä.

 Löylyt on löylytelty ja nyt pitäisi päästä uimaan

Olin ymmärtänyt, että saunan yhteydessä on uimamahdollisuus ja aloinkin kyselemään, että koska uidaan. No, vaikka saman tien! 

Uimapaikkana tuotti hämmästyksen. Ei ollut pientä suojärveä vaan uimapaikkana oli suohon kaivettu vallihauta. Sen pohja oli tiukka hiekkapohja ja se oli täyttynyt ruskeasta, kylmästä suovedestä. Arvatkaas, uinko?

Portaat uimapaikalle eli vallihautaan :D :D

No, tietysti uin. Menin jo laskuissa sekaisin, että montako kertaa. Kolmisen tuntia kului saunoessa, vilvoitellessa ja vallihaudassa viilennellessä.

Siellä jo kahlaillaan suovallihaudassa

Kun saunasta alkoi hiipua löylyt oli aika tehdä viimeiset kainalonpesut suovallihaudassa ja siirtyä grillailemaan. Vallihaudan keskelle jää pieni saari, jossa on grillipaikka. Ilta jatkui siis grillaillen, viinistä nauttien ja naisten kanssa höpötellessä. Hämmästelin sitä, että hyttysiä ei ollut nevalla nimeksikään. 

Ystäväni oli sopinut omistajan kanssa, että hän, hänen serkkunsa ja minä jäämme Julumetun tupaan vielä yöksi. Poltimme pari pesällistä kalikoita kamiinassa ja tupa oli suloisen lämmin nukkua. Olipa hienoa herätä siihen, että aurinko paistoi ikkunasta sisään ja ulkona hohti neva ja sininen taivas.


Oli todella erikoinen, mutta ihana saunareissu! Suorastaan elämys. Seuralaisten ennuste, että kolmisen shampoopesua säilyy savun tuoksu hiuksissa taitaa osua oikeaan ;)

Kaverit ovat kyselleet, että lähtisinkö uudestaan? Tietysti lähtisin. Ihan hullua, mutta niin huikeaa.

20 kommenttia:

 1. Onpas erikoinen, mutta mielenkiintoinen paikka =).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin samaan aikaan erikoinen, kaunis ja ihan pöhkö paikka. Tykkäsin 😉

   Poista
 2. Ihan käsittämätöntä, että Suomesta löytyy tälläisiä paikkoja, joihin saa mennä ILMAISEKSI! Tuo on jo suomalaisellekin elämys, saati sitten ulkomaalaiselle. Tosi hauska paikka. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä on yhden miehen vapaa-ajan tulos kaiķkien vapaasti ihailtavissa. Respect.

   Oli kyllä varsinainen elämyssaunareissu!

   Poista
 3. Siis wau. Olen tänä kesänä tajunnut haluavani pois kaupunginmelusta ja juuri tuollainen hiljaisuus ja luonnon rauha olisi se mitä minä kaipaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonnonrauha tekee kyllä niin hyvää ihmiselle!

   Oli kyllä ikimuistoinen saunareissu.

   Poista
 4. OMG, mikä saunareissu! :-D Ihan paras! Mä oon kyllä sen verran kermaperse, että kyllä sitä pitäisi edes hoitoainetta saada laittaa, ja mieluusti myös se huuhdella. Mutta olihan siellä sitä vettä, joten mikä olisi estänyt. ;-)

  Sanotaanko että tuo tupa näyttää sisältä paljon paremmalta kuin ulkoa. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli suorastaan elämyssaunareissu, ei tule helposti yhtä mieleenpainuvaa saunaa vastaan :D :D

   Vettä olisi voinut kantaa vallihaudasta tai viereisestä suoaukosta, mutta ajattelin sitten säästellä hiustenpesun siihen, kun olen taas suihkun äärellä.

   Poista
 5. Aika vinhan näköisiä rakennuksia. Aina oppii jotain uutta, en ole koskaan kuullutkaan tällaisesta paikasta. Tosin emmepä ole koskaan myöskään etelä-pohjanmaalla seikkailleet, joten ihmekös tuo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On nuo rakennukset aika surrealistisia ja monessa kohtaa on vielä joku tarinakin. Sisällä Julumetun tuvan ja salin välisessä seinässä on Erkin kotitilan ulkolaudoistusta. Erkki kertoi jutelleensa laudoille, että kun satavuotta olette ulkona saaneet kaikenlaista keliä kestää, niin nyt on teidän vuoro päästä sisälle :)

   Poista
 6. Jopas on jännä paikka! Kyllä Suomessa on monia mielenkiintoisia kohteita, kunhan vain kaikki löytyisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli suorastaan elämyksellinen saunareissu :)

   Minä olen myös huomannut, että pienempien paikkakuntien tarjontaa on ulkopaikkakuntalaisen vaikea löytää. Minä olen yrittänyt hakea mökkipaikkakunnan lähistön nähtävyyksiä ja tekemistä katselemalla Googlesta paikkakuntien nimiä ja sitten etsimällä tietoa niistä. Varsin aikaavievää puuhaa ja aika vähän olen löytänyt mitään :(

   Poista
 7. Kyllä mää nyt sanoin, että luin tätä koko postausta otsikkoa myöten nautinnolla! Kyllä maar myös pakko todeta, että onpahan julumetun komea paikka ja sellainen hauskan alkukantainen, oikea Erkin oma Hobbittila. Kyllä kiehtoisi saunoa tuolla, ennemmin tuollaista karheaa, kuin koreaa.

  Kiitos oli mainio postaus <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia :)
   Saunareissu oli suorastaan elämys, vaikka kovin puhtaaksi en tullutkaan :D Vielä tänään märät hiukseni haisevat vienosti savulta.

   Aikamoisen paikan on Erkki suolleen rakentanut. Minusta sellaista positiivista suomalaista hulluutta parhaimmillaan :)

   Poista
 8. Oi mikä paikka, mistä aina ammennat näitä erikoisuuksia? Ai googlehan se kaiken tietää jos jaksaa etsiä!! Aikamoinen elämys ollut varmaankin:-)
  Mukavaa kesää ja kiitos kun heti huomaat poiketa kommentoimassa kun näin kesällä nuukasti olen jotain aikaan saanut. Huomenna kuitenkin omalle mökille ja mennessä auto huoltoon kesämökkipitäjään, sieltä saa niin hyvää palvelua :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saunaerikoisuuden tiesi paikkakuntalainen ystäväni. Ulkopaikkakuntalaisen on vähän vaikea löytää noita paikallisia erikoisuuksia. Ahkera googlaus voi tuottaa jotain onnekkaita sattumia.

   Kohta tässä pitäisi minunkin aloittaa joulukorttien teko, muuten en saa edes sitä reilua kahtakymmentä kasaa.

   Mukavaa mökkeilyä!

   Poista
 9. Noi voi että, mikä paikka 😀 Voi olla, ettei meikäläistä olisi saanut tuonne saunomaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli todella personaallinen paikka :)

   Tuo ei ollut varsinaisesti kovin puhdistava kokemus, pari pesua tarvittiin savun hajun poistoon hiuksistani ja ainakin yksi enemmän siihen, että toisen ukkovarpaan kynsivallista sain hinkattua kaiken noen pois. Ehti tarttua siihen kiinni oikein kunnolla. Joten ymmärrän, että kaikkia ei tuollainen saunakokemus kiinnosta. Minä kyllä tykkäsin :)

   Poista
 10. Kuullostaa niin hullun hauskalta, että olisi ihan mun juttu!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin sitä eli hullun hauskaa :) Yksi kesän parhaista kokemuksista :)

   Poista