25. heinäkuuta 2018

Luontoretkellä Kiikun- ja Kuninkaanlähteellä

Helteisenä lomapäivänä lähdin esikoisen ja ystäväni Annan kanssa luontoretkeilemään Lahden suunnalle. Pääkohteemme oli kauniiksi kehuttu Kiikunlähde Hollolassa.

Netin tietojen mukaan Kiikunlähde on Suomen suurin lähdeallas. Pisimmillään se on 400m ja leveimmillään 100m. Se ei jäädy talvellakaan, koska sinne purkautuva vesi on +5. Luonto"nähtävyyden" kiikusta tekee sen upea turkoosi ja vihreä väri. Lähde ponkaisi tietoisuuteen Järven tarina dokumentin myötä.

Paikalle on helppo löytää Kiikuntieltä. Etukäteen jännitimme, että huomaammeko varmasti parkkipaikan tien varresta. Se oli helppo huomata, etenkin kun se oli aivan täyteen parkkeerattu. Tieltä on lyhyt kävelymatka lähteelle.

Lähteellä seurasi pieni harmistus. Jokamiehen oikeudet eivät toteudu Kiikunlähteellä. Maanomistajat ovat tuplapiikkilangoittaneet koko lähteen ympäri. Piikkilankojen väliin on jätetty kapea kaistale, josta voi käydä ihailemassa lähdettä. Ymmärrän halun suojella yksityisyyttä ja lähdettä, mutta minusta tuo piikkilangoitus on jokamiehen oikeuden vastainen. Etenkin kun vapaaksi jätetty kaistale on aika pieni ja rinne sillä kohtaa jyrkkä ja juurakkoinen. Minä jouduin hiukan odottelemaan ylhäällä, ennenkuin pääsin lähteen rantaan ihailemaan sitä. Huonopolvisena en halunnut mennä lasten ja koirien kanssa alas yhtäaikaa.

Lähteessä oli iso turkoosi kohta sekä vihreä kohta. Komeat olivat värit, mutta kyllä minua silti häiritsi tilan vähyys ja täysin estetty liikkuminen lähteen ympärillä. Todella aurinkoinen kesäpäivä oli huono lähteen kuvaukseen.
Kun Hollolassa liikuimme kävimme myös piipahtamassa Hollolan komeassa keskiaikaisessa kivikirkossa. Kirkon vieressä sijaitsee vanha pappilan rakennus ja vastapäätä entinen kunnantalo. Nämä kolme muodostavat viehättävän kokonaisuuden.Entinen kunnantalo

Koska Kiikunlähde ei ollut täysin odotetun arvoinen luontokokemus, päätimme käydä katsomassa Nastolassa sijaitsevan pienen Kuninkaanlähteen. Pienellä haparoinnilla löysimme Orakastien ja parkkeerasimme sen päähän. Talojen välistä meni polku Vanhalle kirkkotielle, joka on ilmeisesti ulkoiluväylä. Sen varresta löysimme pienen, mutta todella suloisen kuninkaan lähteen.

Lähteessä on hieno hiekkapohja ja vesi on aivan kristallin kirkasta. Kun vesi pulppuaa hiekan läpi siitä tulee illuusio, että kyseessä olisi kupliva mutavelli. Pienestä lähdealtaasta vesi jatkaa purona läpi kauniin metsän. Paikalla ei ollut meidän lisäksemme muita. Kuninkaanlähteellä oli enemmän luontofiilistä kuin Kiikunlähteellä, koska Kuninkaanlähteellä sai kävellä vapaasti itsekseen ja metsä ympärillä oli niin kaunis ja puro piti kaunista solinaa.

Oli mielenkiintoinen fiilis kuumana kesäpäivänä upottaa jalat jääkylmään lähdeveteen. Hiki helmeili otsalla, mutta jalat olivat hetkessä niin kylmät, että tunto meinasi lähteä :D

Tämä ei ole kiehuvaa mutavelliä vaan hiekkapohjainen lähde


Mutkaisen reitin on puronut muokannut metsään

Tässä lyhyessä pätkässä näkyy kuinka monesta kohtaa vesi pulppuaa hiekan lävitse lähdealtaaseen

Kiva ja vähän erilainen päivä oli tämä meidän lähderetkeilypäivämme. Tarkoituksenani oli käydä samalla reissulla uimassa Lahden maauimalassa mäkimontussa, mutta minun piti kiirehtiä kotiin Facebook-huutokauppaan katsomaan saanko ostettua sieltä itselleni koko päivän lasinpuhalluskurssin. Tärppäsi!

Edited 30.7
Ystäväni Anna laittoi viestiä, että Facebookin mukaan lähteelle on rakennettu rinteeseen portaat. Se lisää turvallisuutta ja toivottavasti parantaa lähdekokemustakin.

6 kommenttia:

 1. Nauratti, kun näin melkein vieressä asuvana, en ole koskaan (muistaakseni) tuolla Kiikunlähteellä käynyt :D. Kirjoitan muistaakseni, kun en ole varma, kuusi vuotta sitten keväällä ja kesällä retkeilin paljonkin, mutta ne ajat on kadonneet muistista täysin...
  Kuninkaanlähteelläkäänn en ole koskaan käynyt, Maauimala sentään on tuttu nuoruudesta :D
  Ja Hollolan kirkossa on tullut käytyä laulamassa Kauneimpia joululauluja, vaikken laulaa osaakaan... Niistä joululauluista on niin pitkä aika, että sieltä on jäänyt mieleen muisto: Istuin ystäväpariskunnan kanssa suoraan oven kohdalla emmekä sen kummemmin katselleet ympärillemme, että miten täysi kirkko jo on. Sisään tuli kolme iäkkäämpää miestä jotka suunnistivat suoraan kirkon takaosaan, mutta palasivat sitten ja pysähtyvivät meidä kohdallemme sanoen "Hyvähän se on nuorena istua, että jaksaa sitten näin vanhana seistä"...
  Noh, olisihan sitä istumatilaa saanut ihan pyytämälläkin, teimme heille toki tilaa tiivistämällä :D

  Maauimala sentään on tuttu nuoruudesta, 13-15 ikävuoden huitteilta. Silloin siellä oltiin kaikki aurinkoiset päivät ja silloinhan niitä riitä, niin kuin tänäkin kesänä.
  Olisihan meillä täällä vaikka kuinka paljon katsottavaa ja nähtävää kun vain tulisi lähdettyä :)

  Tuo sun lasinpuhalluskurssi - kuulostaa aika huikealta! Nähdäänhän me sieltä sitten myös tuloksia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos lähellä asut, niin kannattaa käydä vilkaisemassa Kiikunlähdettä. Värit ovat hienot!

   Suomalaisilta on välillä hukassa kohtelias pyytäminen "Mahtuisiko tähän? Onko tässä tilaa?" Minä olen joskus metrossa ollut nenä kiinni kännykässä tosi tiiviisti ja joku istui osittain ruokaostoksieni päälle, kun ei voinut asiasta huomauttaa ja minulta oli jäänyt huomaamatta metron täyttyminen (tosin ei ollut se ainoa vapaa paikka)

   Minulla on paljon muistoja Lahden maauimalasta - etenkin 70-luvun lopulta. Silloinhan siellä oli sellaiset pukukopit, joissa oli verhot ja siellä riisuttiin vaatteet ja ne annettiin henkarissa pukuhuoneen narikan rouvalle. Olen varmaankin kerran käynyt siellä sen jälkeen kun naulakkovastaavat poistuivat :)

   Lasinpuhalluskurssipäivä on vasta syyskuussa, mutta reporttia pukkaa varmasti.

   Poista
 2. Harmillista, että ette päässeet tutustumaan Kiikunlähteeseen kunnolla. Minä olisin suivaanutunut moisista piikkilangoista varmaan niin, että olisin lähtenyt kävelemään. Niin kuin se olisi mitään auttanut.

  Mistäköhän johtuu, kun tuommoinen jääkylmä lähdevesi ei kuulosta nyt yhtään pahalta. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurjaa oli minustakin noin ison lähteen piikkilangoitus :(

   On nämä helteet hurjia. Kaikki jääkylmä kuulostaa näissä asteissa todella houkuttelevalta.

   Poista
 3. Harmi kun lähteelle meno oli tehty hankalaksi, sillä upealla tavalla kaunis ja hieman mystinenkin lähde, vähän niin kuin jännemmissä leffoissa. :)

  Kivaa viikon jatkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmillisesti ovat maanomistajat hankaloittaneet lähteelle pääsyä :(

   Mukavaa uutta viikkoa!

   Poista