21. helmikuuta 2017

Museokortti -tuleeko käytettyä?

Minulla on ollut museokortti reilut puolitoista vuotta. Ensimmäisen korttini ostin vähän museokortin lanseerauksen jälkeen kesällä 2015. Ajattelin, että minun tulee joka tapauksessa käytyä sen verran museossa, että ei minulla ainakaan enempää rahaa kulu korttiin kuin maksaessa yksittäisiä pääsymaksuja. Toiveikkaasti ajattelin, että museovierailujeni määrä saattaa kasvaa paljonkin.


Ensimmäisen korttivuoteni saldo oli 6 museovierailua: Hvitträsk Kirkkonummella, Seurasaari, Ateneum, Suomen ilmavoimamuseo Tikkakoskella, Vapriikki Tampereella ja Kiasma. Puolet käynneistä oli perheen kanssa ja puolet ystävieni kanssa. Rahallisesti jäin museokortilla pari euroa plussan puolelle.

Mietin jo, että viitsinkö hankkia korttia enää seuraavaksi vuodeksi. Mutta silloin kuulin, että ystäväni Anna aikoo hankkia museokortin ja suhteellisen säännöllisillä Helsingin käynneillään kiertää helsinkiläisiä museoita. Päätin sitten uusia korttini.

Suomen Ilmavoimamuseo

Kortissa on vielä heinäkuulle saakka käyttöaikaa. Nyt käytyjen museoiden määrä on tässä vaiheessa kortin elinkaarta paljon isompi: Taidehalli - Tom of Finland, Luostarinmäen käsityöläismuseo Turussa, Tamminiemi, Taidehalli - Niki de Saint Phalle, HAM - Yayoi Kusama, Kiasma - Ernesto Neto + Choi Jeong Hwa, Teatterimuseo, Luostarinmäen käsityöläismuseon joulunäyttely Turussa ja Apteekkimuseo + Qwenselin talon joulupöytänäyttely Turussa. Yhteensä 9 museovierailua. Näiden lisäksi kävin myös Kansallismuseon vieraana Renesanssi.Nyt! näyttelyssä. Ajatukseni museosta per kuukausi tullee ylittymään.

Minulle selvästikin olennaista kortin käyttämisessä on seura. Yksin tulee harvoin lähdettyä museoon, mutta seurassa kyllä. Kiva tuulettuminen on museovierailu ja sen päälle vaikka kahvittelu ystävän kanssa. Museokortilla tulee käytyä myös uusissa paikoissa, joihin ei ehkä tulisi mentyä käymään virheellisen ennakkokäsityksen vuoksi. Sitä voi löytää ihan uusia puolia itsestään museovierailulla, kuten minä ja Anna löysimme teatterimuseossa. Tai voi löytää uuden lempimuseon, melkein kuin sielunmaiseman, kuten minä löysin Turun Luostarinmäestä.

Lady Gaga ja Lady Gugu ja päähineet suoraan Pariisista -eikun Teatterimuseosta!

Luostarinmäen käsityöläismuseo

Ideat siitä missä museokorttia voisi ulkoiluttaa eivät ihan heti lopu. Kortti käy 240 kohteeseen ja museot.fi palvelusta löytyy mm. kuukauden 20 suosituinta näyttelyä.

Omat museosuosikkini ovat Luostarinmäen käsityöläismuseo, Särestöniemi Kittilässä ja Ateneum.
Lapsiperheen kolme parasta ovat Luonnontieteellinen museo, Teatterimuseo ja Kansallismuseon Vintti.

Mikäli saan museoseuraa kolmannellekin korttikaudelle, niin varmasti uusin korttini.
Onko sinulla museokortti?
Mikä on suosikkimuseosi?


10 kommenttia:

  1. Olipa ajankohtainen postaus, sillä juuri pähkäilen tuon kortin hankkimista! Sen verran innostuttiin viime vuonna museoita kiertämään, että kortin hankinta kävi jo mielessä. Onhan se kätevää, kun ei aina tarvitse erikseen maksaa ja tulee varmasti lähdettyä helpommin museoihin kun kortin on kerran hankkinut. Meillä työnantaja vielä maksaa 50e liikunta ja kulttuurirahaa vuodessa, jonka hyvin tuohon korttiin voisin investoida.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos museoissa tulee käytyä säännöllisesti, niin kortti maksaa nopeasti itsensä takaisin. Minä ainakin olen huomannut sen, että tulee helpommin käytyä niissä tuntemattomammisakin museoissa, vähän selllaisella ajatuksella "että voihan sitä vilkaista, kun ei erikseen tarvitse maksaa ja voi lähteä vaikka hetikin pois, jos ei miellytä".

      Poista
  2. Olenkin miettinyt joskus että tulisikohan tuon kortin myötä käytyä enemmän museoissa. Itse tykkään käydä museoissa, ainakin lomareissuilla mutta mies ei ole niistä niin innostunut, siksi niissä käynti jää varmasti vähemmälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä ainakin huomasin, että pitää olla seuraa, jotta museoissa tulee käytyä. En ole niin innokas museoissa kävijä, että itsekseni menisin kertaa tai kahta enemmän vuodessa. Mutta seurassa tulee kyllä käytyä museoissa :)

      Poista
  3. Mulla tulee tosi harvoin käytyä museoissa. Jotenkin ei vaan aika ja tahtotila riitä, vaikka tiedänkin, että se olisi mukavaa. Lasten kanssa olen käynyt viimeksi Vapriikissa ja siitä tykättiin kovasti. Ja Kangasalla on kiva ilmainen Vehoniemen automuseo, jossa on yhtä hyvät munkkikahvit kuin Pyynikin näkötornilla ;) Ensi viikolla meillä on lasten kanssa ohjelmassa juuri tuo luonnontieteellinen museo. Jos aikaa ja intoa riittää, niin ehkä myös Kansallismuseo tai Kiasma.

    Kivaa viikkoa! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän koko perhe käy muutaman kerran vuodessa museossa. Pojista museoreissut ovat kivoja. Koulun kanssa pojat ovat kiitettävästi päässeet tutustumaan moneen helsinkiläiseen museoon. Siksi emme olekaan enää nykyisin käyneet joka vuosi lävitse Ateneumia, Kansallismuseota ja Luonnontieteellistä museota. Sen olen huomannut, että koulun museoreissut ovat usein antoisampia kuin perheen omat, koska koululaisilla on joko opastus tai joku tehtävärata. Näyttely avautuu silloin ihan uudella tavalla.

      En muuten välttämättä suosittelisi Kiasmaa tällä hetkellä lapsiperhekohteeksi. Vetonaulana on Meeri Koutaniemen ja Armanin Pahan jälkeen valokuvanäyttely. Siellä on samaan aikaan toinenkin näyttely, mutta ilmeisesti isoin tila on tuolla valokuvanäyttelyllä. Se lienee sellaista materiaalia, että voi aiheuttaa pienemmissä katsojissa ahdistusta. Kansallismuseossa on lapsille hulppea leikkitila Vintti. Se vaan tuppaa olemaan loma-aikoina turhan täynnä, mutta ehkä ensi viikko ei kuitenkaan olisi ihan yhtä vilkas kuin Etelä-Suomen hiihtolomaviikko.

      Poista
  4. Minä olen äärimmäisen huono museoissa kävijä, ja luulen, että kyse on minullakin seuran puutteesta. Uskon, että museoista innostunut kaveri saattaisi innostaa minuakin käymään museoissa enemmän. Yksin ei tosiaan tue lähdettyä. Paitsi jos on tarpeeksi omituinen museo kyseessä. Silloinhan sinne on päästävä keinolla millä hyvänsä. ;-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seura kyllä avittaa museoissä käymistä. Yksin tulee lähdettyä minunkin harvakseltaan museoihin. Reissussa tietysti on vähän eri juttu, mutta kotioloissa tulee sitten tehtyä jotain muuta tai jumitettua kotona.

      Minä en noissa omituisissa museioissa juurikaan käynyt. Pitäisi kyllä aloittaa. Ajattelin, että avaukseni olisi ensi kesänä turvemuseo :)

      Poista
  5. Museoissa tulee käytyä aikalailla harvakseltaan, mutta sillloin, kun käydään, niin ollaan kyllä nautittu. Jokunen viikko sitten käytiin Vapriikissa, koska sinne oli avattu pelimuseo. Meidän pelihirmut (mies ja tyttö) innostuivat siitä kovasti.

    Museokorttia en ole koskaan harkinnut. Meillä työnantaja sponssaa kulttuuri ja liikuntaseteleitä, joten omat kulttuurijuttuni olen voinut helposti maksaa niillä. Tänä vuonna en ottanut seteleitä ollenkaan, kun osa viimevuotisistakin on vielä käyttämättä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän esikoinen kävi ukkinsa kanssa juuri tällä viikolla Vapriikin pelimuseossa. Esiteini tyyliin pojasta on vaikea saada mitään kovin runsaita kuvauksia irti, mutta pelimuseon oli ollut ihan kiva ja poika oli kokeillut pelejä siellä :D

      Meillä työnantaja ei sponsoroi kulttuuri- ja liikuntaseteleitä lainkaan. Mutta meillä on kyllä toimiston alakerrassa ilman kuntosali ja muutama ilmainen jumppa viikossa. Ulkopaikkakuntalaisille jumpat ovat olleet ihan mahdottomia, koska silloin jää varmasti Kehä I hirveisiin ruuhkiin, mutta tuon remontin valmistutta tilanne voi olla sellainen, että pitää keksiä ihan joku muu tekosyy sille, että ei mene jumppaan ;)

      Mukavaa viikonloppua!

      Poista