9. huhtikuuta 2016

Ruokaviikko

Helmikuussa keräsin ihan tavalliselta arkiviikolta ruokakuvia ruokaviikkopostausta varten. Kuvat ovat hetken marinoituneet kansiossa, mutta nyt päätin rykäistä, kun ehkä vielä muistan, että maistuiko ;)

Maanantai
Uuniperunoita kahdella eri täytteellä.

Viikonlopun vohvelikesteistä jäi lohi- ja savuporotäytettä ja loput söimme uuniperunoiden kanssa. Oli muuten ihan näppärä tapa järjestää tarjoilu 9 hengelle. Tein kaksi taikinaa vohveleita varten, toisen suolaisena. Yhteen suolaiseen täytteeseen tuli graavilohihakkelusta, tilliä, sitruunaa ja maustamatonta tuorejuustoa. Toiseksi savupororouhetta ja tuorejuustoa. Makeille hilloa, kermavaahtoa, jäätelöä ja marjoja.


Tiistai
Spagettia ja jauhelihakastiketta. Vähintään kerran viikossa meillä on jauheliharuoka. Aikuiset saattavat syödä jotakin muuta. Jauhelihakiintiö on niin täynnä *syvä huokaus*

Lisukkeena pakasteesta kukkakaali-parsakaalimix. Kilohintaa tulee kasviksille, mutta näppäryys houkuttelee. Pussi mikroon ja 1min 30s. ja kasvikset ovat valmiit. Spagettina käytän aina täysjyvää.


Keskiviikko
Tiikerirapupasta. Helppoa ja nopeaa. Kastikkeen teen paseeratusta tomaatista, chilistä, sitruunamehusta, mustapippurista, suolasta ja ketsupista. Jos olen viitseliäs niin irrottelen kuoret, mutta välillä kippaan tiikeriravun pyrstöt sellaisenaan pakastepussista kastikkeeseen. Nopea lämmitys ravuille, ei kiehuttamista. Kaveriksi täysjyväspagettia.


Torstai
Pihvit. Lapsille valmistimme makaroonilaatikon. Esikoinen syö pihviä, mutta pienemmät eivät suostu edes maistamaan.


Perjantai
Pikalasagne. Jaahas meille aikuisille viikon toinen jauheliharuoka ja lapsille kolmas. Pikalasagne maistuu aina. Se vaatii kaverikseen raikkaan salaatin. Tarjoilen sen yleensä ananassalaatin kanssa, jossa siis yksinkertaisesti keräsalaattia ja säilykeananasta. Eli pikalasagne ja pikasalaatti :)

Pikalasagnen ohje on jo blogissani, mutta tässä vielä kertaus. Lasagneen käytetään perinteisen lasagnelevyjen sijasta tortilloja.
1. Paista ja mausta jauheliha.
2. Laita kattilaan vähintään 500g paseerattua tomaattia, mausta pippurilla, suolalla, valkosipulilla ja ketsupilla. Lisää purkillinen ruokakermaa ja anna porista hetki. Lisää jauheliha.
3. Kokoa lasagne. Laita alimmaksi kastiketta ja juustoraastetta, sitten tortilla. Sitten taas kastiketta ja juustoraastetta. Itse käytän joka toiseen kerrokseen kaksi tortillaa jne. Päälimmäiseksi tulee kastike ja juustoraaste. Juustoa kannattaa laittaa kevyesti tai ruuasta tulee muuten hirveän raskasta.
4. Paista uunissa, 225 astetta ja 20-30min.

Puolet lasagnesta katosi sillä välin kun etsin kännykkääni :)

Lauantai
Sushia kauppakeskuksessa. Mitäköhän muu perhe söi :D Varmaan sen makaroonilaatikon loput...


Sunnuntai
Kanaa ja sataykastiketta. Rakastan sataykastiketta. Tällä kertaa halusin tehdä oikein paksun kastikkeen, jotta sitä olisi helppo annostella yhtä paljon kuin kanaa. Lapset söivät kanapihvinsä Knorrin pussista tehdyn currykastikkeen kanssa, satay ei maistunut edes esikoiselle. Ei hätää, minä imuroin kaiken :)


Kokkailuinspiraationi on ollut kadoksissa pitkään. Eilen Hra Kepponen laittoi parsaa ja heräsi pieni kipinä "parsaviikkoon" eli huhti-toukokuussa voisin kokkailla parsaa ja tehdä parsaviikkopostauksen.

23 kommenttia:

  1. Nam nam nam kaikki näyttää hyvältä, mutta superpeukut sushilla ja ooh uunoperunoille ja niiden täytteelle. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Uuniperunat oli kyllä hyviä. Pitäisi tehdä niitä uudestaan lohitäytteellä.

      Poista
  2. Ruokapostaukset ovat niin parhaita, vinkkejä tarvitaan aina varsinkin kun sitä jauhelihaa *huokaus* syödään liian paljon meillä!

    Mä ihailen muuten tota, että teette aikuisille omat ruuat välillä. Yksin en siihen ryhdy....

    ILoa uuteen ruokaviikkoon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän keskimmäinen on aivan tolkuttoman nirso ja huono syömään. Kuopus on vähän parempi. Vuosia kun pyörittelee niitä muutamia ruokalajeja, jotka kelpaavat kaikille, niin kiertävä menu onkin yhtäkkiä todella suppea eikä meinaa tulla mitään ruokia edes mieleen. Muuta kuin jauhelihan ja makarooni yhdistäminen :D :D

      Tuo onkin syy, miksi meillä laitetaan välillä kaksi eri ruokaa. Keskimmäinen vetää välillä ruisleivällä/näkkärillä ja maidolla koko aterian, mutta ei lasta voi päivää pidempää pitää ilman kunnon ruokaa, joten jauhelihapakko iskee. Minulla on niin kiintiö täynnä.

      Poista
  3. Onpas ollut herkullinen ruokaviikko, ja ilmeisen monipuolinen myös! Minulla olisi suuria vaikeuksia keksiä, miten ruokin isomman perheen, kun tuntuu, että ideat on lopussa välillä ihan vain kahden ihmisen taloudessakin. :-D

    Minua harmittaa, kun ukkeli ei suostu syömään jauhelihaa. Itse tykkäisin siitä kovasti, ja helppoakin se olisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvisruuat loistavat poissaolollaan tästä viikosta :( Oma vakionihan on Apetit pinaattikeitto suoraan pakastealtaasta :D :D Minullakin on ideat yleensä ihan loppu, että mitä ruuaksi.

      Ennen lapsia pidin pasta bolognesesta ja jopa makaroonilaatikostakin. Nyt alkaa olla kiintiö niin täynnä, ainoa mikä oikeasti vielä maistuu on lihapullat ja kunnon lasagne. Mutta kyllä jauheliha on tosiaan näppärä ja taipuu moneksi, mutta en voi suositella viikottaiseen käyttöön :D

      Poista
  4. Nyt alkoi tehdä mieli uuniperunoita lohitäytteellä. Saisinkohan minäkin joskus tehtyä ruokaviikkopostauksen, meillä kun ei tuota jauhelihaa syödä ollenkaan, koska ollaan kasvissyöjiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvissyöjäperheen ruokapostaus olisi minusta mielenkiintoinen. Meidän perheessämme kasvisruuat maistuvat lapsille huonosti pinaattiruokia lukuunottamatta. Itse olen hyvin ihastunut punajuureen. Kasvikset uppoavat lihankin kanssa kehnosti, rakastan täytettyjä kesäkurpitsoita ja kukkakaalilaatikkoa, mutta lapset vihaavat niitä.

      Poista
  5. Ruokavinkit on aina tervetulleita. Itsestä kun tuntuu, että samat pyörii koko ajan. Mullakin on ollur ruuanlaittofiilis hukassa viime aikoina. Jossain kohtaa sitä oli enempi, ja etenkin kuvasi ruuat mahdollisesti blogiin laitettavaksi, myös ulkonäköön tuli kiinnitettyä huomiota.

    Ruokainspistä meille kaikille ja mukavaa uutta viikko. 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan sama tunne, että samoja ruokia tulee syötyä päivästä toiseen :( Kovasti elättelen toiveita, että kokkausinspiraatio nousisi sitä mukaa, kun kauppoihin alkaa tulla sesongin mukaisia tuotteita. Kevään ensimmäinen parsa maistui niin hyvältä.

      Minulta ei meinaa onnistua arkisin ruokien kuvaus lainkaan. Olemme kaikki niin nälkäisiä, että hyvä ettei ruoka syödä suoraan pannulta :D Joku hätäinen räpsy omasta lautasesta, josta olen ajatuksissa/nälissäni jo yleensä ehtinyt maistaa :D

      Kiitos samoin, ruokainspistä ja mukavaa sunnuntaita!

      Poista
  6. Kiitos tästä postauksesta, muutama uusi ajatuskin nousi ruoan laiton suhteen, mm. Noita uuniperunoita voisi kokeilla. Ja jauhelihakiintiö on NIIN täysi ja silti sitä vaan tarjoillaan viikosta toiseen, mutta kun se on niin helppoa ja nopeeta :/.

    Kivaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lapsiperheissä on varmaan aika yleistä jauhelihakiintiön täyttyminen, koska se on niin helppoa ja nopeaa ja yleensä lapset rakastavat sitä. Meillä jauhelihan runsas käyttö menee suurimmaksi osaksi noiden nirsoilijoiden piikkiin :( Toivottavasti kevät tuo vähän lisäinspiraatiota kokkaukseen.

      Kiitos samoin - kivaa sunnuntaita!

      Poista
  7. Jaan tämän jauhelihakiintiön ylittymisen tunteen. En koskaan valitse työpaikkaruokalassa tai muualla jauhelihapitoista ruokaa. Koskaan.

    Tarjoilitte siis ilmeisesti viikonloppuna vieraille vohveleita? Miten ajoitat niiden paistamisen? Helppous houkuttaisi, mutta miten välttää se, että joutuu kyykkimään keittiössä vieraiden jo tultua. Vai syöttekö heti vieraiden saavuttua?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan sama juttu, mikään mahti ei saisi minua maksamaan työpaikkaruokalassa makaroonilaatikosta tai jauhelihakastikkeesta :D :D Chiliconcarne jauhelihasta menee kyllä, koska se ei lukeudu lasten suosimiin ruokiin, joskus maistuu lasagnekin.

      Vohveleita voi pitää matalalla lämmöllä uunissa odottamassa tarjoilua. 125 astetta. Me teemme yleensä niin, että paistan melkein yhden kierroksen valmiiksi ennen pöytään siirtymistä kun vieraat ovat jo paikalla. Ne säilyvät lautasella folion alla. Sitten paistelen niitä siinä, kun vieraat syövät ja vaihtelemme paistajaa. Meillä osaa lapsetkin paistaa vohveleita. Omalla raudallamme paistoaika on 1min 30s. Joskus vohvelirauta on ollut terassillakin, kun olemme ruokailleet siellä.

      Poista
    2. Kiitos vinkeistä! Meillä on usein vielä aika härdelliä vieraiden aikaan. Kuopus usein villintyy jännityksessään ja energia menee pitämään tilanteen kasassa. Ehkä mä muutaman vuoden päästä pääsen tarjoilemaan vieraille lettuja ☺

      Poista
  8. Hyvän näköiset herkut teillä, on niin tylsä laittaa vain yhdelle tai kahdelle hengelle ruokaa ettei ole kanssa jaksanut panostaa kummemmin. En ole koskaan maistanut sataykastiketta, pitää varmaan kokeilla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa maistaa satay-kastiketta, siinä on maapähkinää, mausteita ja kookosmaitoa. Moni aasialainen paikka tarjoaa satay-vartaita eli kanaa vartaassa satay-kastikkeella.

      Poista
  9. Tuo pikalasange menee kyllä testaukseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen, meillä sitä on syöty jo vuosia. Eihän se ole yhtä hyvää kuin oikea, mutta mukavaa vaihtelua jauheliharuokiin. Minusta se vaatii jotain raikasta kaveriksiin, joten suosittelen kokeilemaan vaikka sen ananassalaatin kanssa :=

      Poista
  10. Jauhelihaa menee meilläkin, yleensä monta kertaa viikossa. Se vaan on niin nopeaa ja muuntautuvaa. Tuo pikalasagne vois päästä meillä kokeiluun!

    Tiedätkö mitä - mun kokkausinspiraatio on ollut hukassa viimeiset 41 vuotta ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No just tuossa kokkailin taas jauhelihaa, koska se on niin nopeaa ja helppoa :) Jätin itse kyllä sen syömisen väliin. Oli tällekin ruualle kiintiö täynnä.

      Minulla on välillä kokkausinspiraatiota, etenkin kun sesongin tuotteet tulevat kauppoihin. Sydäntalvella inspiraatio on usein hukassa ja pelkkään ruuanlaiton aloittamiseen tarvitsen suklaata :D

      Poista
  11. Mikä kumma se on, että muiden ruokaviikot näin kiehtoo. Lohdullista nähdä et samoja sapuskoja muillakin AINA. Jauhelihakastike jauhelihakastike...
    Sataykastikkkeen ohje kiinnosttais :)

    Mä oon kauhea ihminen, mut yleensä itse syön eri ruokaa kuin lapset. Nuo hiilariruoat kun on itseltä vedetty minimiin. Plus oon kyllästynyt. NIIN kyllästynyt.

    Terkkuja perjantaihin
    Meillä syödään Horneteja. Ne on nam

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lapsiperheiden arkiruokailu taitaa varsin monella nojata jauhelihaan. Hyvässä ja pahassa. Oli muuten todella vaikuttavaa, että naiset jotka suunnittelevat kaurasta lihankorviketta olivat ymmärtäneet, että se pitää olla samanoloisessa laatikossakin kuin jauheliha :) Se on niin selkäytimessä, että tuollaisesta laatikossa olevasta raaka-aineesta tekaisee äkkiä ruokaa.

      Blogissani on satay-kastikkeen ohje täällä:
      http://pikkukepponen.blogspot.fi/2014/03/kotiruokaviikko-osa-2.html

      Poista